Muzičari koji su tužili sopstvene bendove

Sensei

Master
Moderator
Poruka
69.360
Nije tajna da se neki članovi iz benda mrze, iako ne idu svi toliko daleko da podnose tužbu protiv člana benda — ili čak celog benda! Ali ima ih koji su to uaista uradili.

Nisu svi tražili milione neplaćenih honorara, ili bilo šta slično. U stvari, neki muzičari su to učinili iz pomalo sitnih razloga.

Znatiželjni?

Već znate neke slučajeve?

1713670214150.png
 
Seks Pistols

1713670289368.png


Bivši članovi Seks Pistolsa (bubnjar Pol Kuk i gitarista Stiv Džons) tužili su bivšeg frontmena Džona Lajdona, zvanog Džoni Roten. Razlog je bio da se dozvoli da pesme benda budu predstavljene u TV seriji 'Pistol' 2022.

Sudija Višeg suda presudio je protiv Lidona, a pesme su prikazane u TV seriji. To je zato što je odluka doneta na osnovu „pravila većine“, termina obuhvaćenog ugovorom o članu benda.
 
Oasis
1713670421416.png


Noel Galager je rekao da su Oasis morali da otkažu nastup na V festivalu 2009. jer je njegov brat Lijam bio mamuran nakon pijančenja.

Lijam je potom tužio Noela, negirajući optužbe i navodeći da ne može da nastupi jer ima laringitis. Iako je sve što je Liam zahtevao od svog brata bilo izvinjenje. Noel je udovoljio zahtevu i tužba je odbačena.
 
Bitlsi

1713670537078.png


Pol Makartni je tužio Bitlse 1970. godine da bi raskinuo partnerstvo benda i time sprečio Alena Klajna da upravlja njihovim finansijama.

Sudija je presudio u korist Makartnija, a partnerstvo Bitlsa je raskinuto 1971. „Da to nisam uradio, sve bi pripadalo Alenu Klajnu. Jedini način da nas izvučem iz toga je bio da uradim ono što sam uradio“, rekao je bivši Bitls.
 
Cudno da si pomenuo Sex Pistols i Oasis sa obzirom da se radi o TV seriji i koncertum sto jesu sitni razlozi. Licno mislim da je tuzba Rodzer Vatersa, ostalim clanovima grupe oko imena Pink Floyd, svakako jedna od najvecih tuzbi u istoriji rok muzike. Iako je Rodzer izgubio taj spor, iako je kasnije izjavio da mu je zao sto ih je tuzio i da nije trebao to uraditi, ta tuzba je zauvek ostala najveci razlog zasto se Rodzer i Dejvid Gilmor nikada nisu, a ni nece pomiriti. Rodzer nije u dobrim odnosima ne sa Nik Mejsonom iz istog razloga, mada se njihov odnos ne pominje u javnosti kao odnos, ili netrpeljivost izmedju Rodzera i Dejvida.
Sa druge strane na fotografiji je i Ozi Ozborn, verujem iz raloga sto je i on kao i Rodzer, tuzio gitaristu Tomi Iomija oko vlasnistva imena Black Sabbath. Tommy Iommi je patentirao ime Black Sabbath u Americi, zbog cega je Ozi i podneo tuzbu trazeci 50% posto od zarade i prava, ali je sve kasnije reseno, tuzba je povucena, mada ne znam kako se sve zavrsilo.
 

Back
Top