Jezik...:)

Nisam rekla da nemaju nego po meni, srpski u tome prednjaci. Zadju malo na jug Srbije pa ces videti o cemu govorim, svaka ulica ima neku svoju specificnost u okviru jednog dijalekta...

OK, sad cu mozda zvucati kao da se drzim Azije ko pijan plota, ali nema veze, Srpski je, realno gledano, mali jezik (ima nas mozda 10 000 000 na celom svetu), i svi se usmeno, uz mozda ponekad manje probleme mozemo razumeti, sa druge strane u Kini na primer se govori 500 jezika, a dijalektima se ne zna broj, (procenjuje se na oko 200 000!!!)

Anegdota mog profesora, kada je prvi put otisao u Peking pricao je kineski bez problema u delu u kojem je odstajao, jednom je otisao u drugi deo grada poslom i nije mogao da se sporazume sa ljudima uopste...

Govorim engleski,spanski i francuski,ali francuski najslabije.

Ne znam,najvise mogu da se izrazim kada pricam na engleskom,dok na francuskom mi treba jedno 1000 godina da sklopim recenicu 100% gramaticki tacnu. Sve je to stvar vezbe..Engleski je svuda , muzika ,filmovi..a dok francuski ..slabije. Inace,sto se tice akcenta koji najlepse zvuci to je british english i francuski.

Molim te procitaj moj post malo bolje, ja sam i pricao o narodu...
To se odnosi iskljucivo na zapadne jezike... koliko je srpski narod zatucan, evropocentrican i uzak po nekim pitanjima, mi je zastrasujuce... predji Dardanele i tvoja teorija pada u vodu...
Evo, pročitah :D
kažeš da se ono što Arijadna priča odnosi isključivo na zapadne jezike, pa okreneš na sprski narod, što veze s vezom nema. :dontunderstand:
OK, sad cu mozda zvucati kao da se drzim Azije ko pijan plota, ali nema veze, Srpski je, realno gledano, mali jezik (ima nas mozda 10 000 000 na celom svetu), i svi se usmeno, uz mozda ponekad manje probleme mozemo razumeti, sa druge strane u Kini na primer se govori 500 jezika, a dijalektima se ne zna broj, (procenjuje se na oko 200 000!!!)

Anegdota mog profesora, kada je prvi put otisao u Peking pricao je kineski bez problema u delu u kojem je odstajao, jednom je otisao u drugi deo grada poslom i nije mogao da se sporazume sa ljudima uopste...
Koliko ja znam, kineski jezik zapravo čini (oko) osam dijalekata, a ne 500. S druge strane, ako misliš na jezike koji se govore u Kini - onda ne znam zašto ih upoređuješ sa srpskim.
S treće strane, ne verujem da su u Pekingu toliko velike razlike. Koliko ja znam, tamo se govori mandarinski kineski i teško da je govor jednog dela grada toliko nerazumljiv drugom delu, osim ako se ne radi o prosto kvartu ljudi iz neke druge oblasti, ili prosto o slabom znanju tvog profesora. :)
I konačno, jedna stvar s kineskim je sjajna - postoje dijalekti i razlike među njima, ali se organičavaju na govor. Pisani kineski jednak je u svih. Ne sporazumevaš li se - jednostavno napišeš šta želiš da kažeš, i sagovornik te odmah razume.
Ljudi, vi bi morali da znate svaki jezik perfektno da bi znali koliko je zargonski bogat i sl. Ovako prichate samo na slepo, i nevidjeno bulaznite. :roll:
Naravno.

Evo, pročitah :D
kažeš da se ono što Arijadna priča odnosi isključivo na zapadne jezike, pa okreneš na sprski narod, što veze s vezom nema. :dontunderstand:

Koliko ja znam, kineski jezik zapravo čini (oko) osam dijalekata, a ne 500. S druge strane, ako misliš na jezike koji se govore u Kini - onda ne znam zašto ih upoređuješ sa srpskim.
S treće strane, ne verujem da su u Pekingu toliko velike razlike. Koliko ja znam, tamo se govori mandarinski kineski i teško da je govor jednog dela grada toliko nerazumljiv drugom delu, osim ako se ne radi o prosto kvartu ljudi iz neke druge oblasti, ili prosto o slabom znanju tvog profesora. :)
I konačno, jedna stvar s kineskim je sjajna - postoje dijalekti i razlike među njima, ali se organičavaju na govor. Pisani kineski jednak je u svih. Ne sporazumevaš li se - jednostavno napišeš šta želiš da kažeš, i sagovornik te odmah razume.

Naravno.

Bojim se da se nisam dovoljno jasno izrazio, uopste nisam uporedjivao zapadne jezike i srpski narod, negodovao sam zato sto se govorilo o svim jezicima i koji je sta "naj" uz zastrasujucu koncentraciju na evropske jezike, moja recenica o srpskom narodu je vise bila reakcija na izostavljanje istocnih jezika iz nase diskusije nego sto je imala veze sa prethodnom recenicom... Licno ja krivim predrasude koje su u srba veoma jake i apsolutnu fascinaciju onime sto je "preko ograde", a toliko nedostizno uz stoprocentno ignorisanje malo udaljenijih civilizacija...

Kineski kao jezik naroda Han se sastoji, kao sto si rekla od oko osam dijalekata, ali iako je kina procentualno homogena drzava (89% Han), u njoj ipak zivi ogroman broj ljudi, tako da su i sve one druge narodnosti Kinezi, samim time i njihovi jezici ubrajaju se u Kineski i tako dobijamo broj od 500 jezika, i oko 20000 dijalekata, e sada, kod kineza je ono sto se vradnuje pismo, i pismo je ono sto drzi Kinu na okupu vec 5000 godina. Svaki od 500 jezika koji izgradjuju kineski ima apsolutno istovetno pismo, ali ne mogu se nazvati dijalektima zbog drugacijih gramatickih pravila...

Po pitanju mog profesora, ne vidim motiv zbog kog bi govorio neistinu, a po pitanju nivoa njegovog znanja mislim da ne moze biti rasprave. Zove se Dr Radosav Pusic i on je trenutno najveci srpski strucnjak za sinologiju...

Nadam se da sam pojasnio neke stvari...

Bojim se da se nisam dovoljno jasno izrazio, uopste nisam uporedjivao zapadne jezike i srpski narod, negodovao sam zato sto se govorilo o svim jezicima i koji je sta "naj" uz zastrasujucu koncentraciju na evropske jezike, moja recenica o srpskom narodu je vise bila reakcija na izostavljanje istocnih jezika iz nase diskusije nego sto je imala veze sa prethodnom recenicom... Licno ja krivim predrasude koje su u srba veoma jake i apsolutnu fascinaciju onime sto je "preko ograde", a toliko nedostizno uz stoprocentno ignorisanje malo udaljenijih civilizacija...
Ok.
Dakle, sugestija za dalje pisanije: jasno i samo jasno. ;)

Kineski kao jezik naroda Han se sastoji, kao sto si rekla od oko osam dijalekata, ali iako je kina procentualno homogena drzava (89% Han), u njoj ipak zivi ogroman broj ljudi, tako da su i sve one druge narodnosti Kinezi, samim time i njihovi jezici ubrajaju se u Kineski i tako dobijamo broj od 500 jezika, i oko 20000 dijalekata, e sada, kod kineza je ono sto se vradnuje pismo, i pismo je ono sto drzi Kinu na okupu vec 5000 godina. Svaki od 500 jezika koji izgradjuju kineski ima apsolutno istovetno pismo, ali ne mogu se nazvati dijalektima zbog drugacijih gramatickih pravila...
E sad, ovo jeste okej, ali ne kapiram kako sve druge narodnosti nazivate Kinezima. Stvarno mi nije jasno. Ovo za pismo je ok, to sam i sama rekla, ali ovo s brojevima evo čitam i ne ide mi da shvatim.

Po pitanju mog profesora, ne vidim motiv zbog kog bi govorio neistinu, a po pitanju nivoa njegovog znanja mislim da ne moze biti rasprave. Zove se Dr Radosav Pusic i on je trenutno najveci srpski strucnjak za sinologiju...
Znam Pušića, naravno. Ne lično, ali znam da je šef katedre za orijentalistiku i da je jedna od mojih najboljih drugarica, koja studira kineski, fascinirana njime. Slažem se s tobom da ne može biti rasprave po pitanju njegovog znanja, tako da se izvinjavam, ali mi deluje malo previše banalizovano to da je u jednom kraju Pekinga imao problema sa sporazumevanjem. Prosto zato što je Peking u pitanju, a ne neka zabit tri hiljade kilometara odatle, ako me razumeš.

:)

Ok.
Dakle, sugestija za dalje pisanije: jasno i samo jasno. ;)

E sad, ovo jeste okej, ali ne kapiram kako sve druge narodnosti nazivate Kinezima. Stvarno mi nije jasno. Ovo za pismo je ok, to sam i sama rekla, ali ovo s brojevima evo čitam i ne ide mi da shvatim.

Zato sto svi ljudi koji zive na prostoru Kine pisu 100% istim pismom, te se nazivaju Kinezima, jerbo koriste kinesko pismo...

Znam Pušića, naravno. Ne lično, ali znam da je šef katedre za orijentalistiku i da je jedna od mojih najboljih drugarica, koja studira kineski, fascinirana njime. Slažem se s tobom da ne može biti rasprave po pitanju njegovog znanja, tako da se izvinjavam, ali mi deluje malo previše banalizovano to da je u jednom kraju Pekinga imao problema sa sporazumevanjem. Prosto zato što je Peking u pitanju, a ne neka zabit tri hiljade kilometara odatle, ako me razumeš.

:)

I meni se prica ucinila neverovatno, nazalost ja sam u mom postu izostavio neke informacije, radi pojacavanja utiska... Tacno ono sto je rekao je da je pokusao da zaustavi nekoliko ljudi na ulici da bi ih priupitao gde je neki konferencijski centar, i svi koji su pokusali nisu pricali istim naglaskom... na kraju je napisao na papiru...

Inace Pusic je stvarno veliki strucnjak i odlican profesor, covek je stvarno smeker... On je ucenik ujaka moje keve, koji je osnovao katedru za kineski na orijentalistici...

Ljudi verujte mi na rec pet godina sam ucio francuski kad ga ucite ovoliko postaje pravo smaranje i ima veoma tesku gramatiku...Svidjaju mi se engleski i nemacki

slazem se...ja ga ucim vec 6.godinu i toliko je dosadan...bljak...imam sutra kontrolni iz francuskog... srpski mi je naj jezik a akcenat-engleski...

Svidja mi se nemacki, mada je jako tezak za prevodjenje na srpski, jer srpski nema mnoge reci koje imaju na nemackom tj. mnoge nemacke reci se na srpski mogu prevesti samo opisno.
Mene nemacki asocira na Lore-Lei, Getea, becke valcere...:) Divan jezik!
Ruski mi lepo zvuci ali ne volim jezike koji koriste cirilicu.:)
Francuski, predivan i pretezak jezik!
Engleski obozavam, jedno vreme sam se skroz primila da pricam britanski engleski, ali sad se vratih na americki...:D
Ima li nesto lepse od jezika? :) :D :) <3

Stvar ukusa;) Srpski skoro uvek pisem cirilicom, ali...
Kao sto neko ne voli nemacki ili francuski izgovor, tako ja cirilicu plus ona (meni) cudna slova:) I padeze :shock: Nemacki ima mnogo lakse padeze, ili su bar meni laksi nego sto mi izgledaju ruski :D

Hehehe zanimljivo, slazem se sa tobom! Sreca za mene sto se pismeni iz srpskog mogu uvek pisati cirilicom (kad vec mora pisano), ona mi je savrseno uvezbana :D A latinica pisana :shock: To niko ne bi desifrovao :lol:
Mada stampano pisem lepse latinicu.
p.s. sta se desilo :shock: smajliju? :( :( :(

Jeste tacno. Recimo, Nemci mogu da naprave jednu rec od sledeceg : udovica kapetana drustva za plovidbu parnjaka po Dunavu. Videla sam taj primer pre neki dan - nemacka rec ima podosta slova. Ajde nadji mi srpsku rec za to? Mozes li? :lol: Sumnjam.
Pobogu, ljudi, cirilica je nashe pismo!!!
Ko je rekao drugacije? ;)
~
Spisku najlepsih jezika dodajem i portugalski. Divan <3 .Melodican...:)

Poslednja izmena:

Back