jezik ~ narod ?

Пургери и данас не знају где иде слово ј. Скоро сам радио рекламни материјал за фирму из Загреба, три пута су мењали текст управо због тог проблема.

Кајкавски је ближи словеначком него ли српском.

Треба пуно више од заједничког језика да би био један народ.
А то су прије свега духовно јединство, заједништво, заједнички интреси, културна и историјска блискост.
Оно што се покушало у такозваној "југославији" је перверзија тога свега.... Свега тога никад није било осим заједничког језика.... А ту се не море направити ништа. То је грађење куће од крова а не од темеља ко код нормални народа....

Такозвани "југословени" су иљаду година живили ЈЕДНИ ПОРЕД ДРУГИ, а не једни са другима.... Постојала је подјела, ЈАСНА, увијек.... само је неко одлучио игнорисати 1000 година историје и остварити НЕМОГУЋЕ.

Не стварају се народи и државе ДЕКРЕТИМА и само зато што НЕКО ТО ОЋЕ.

Poslednja izmena:
Вјероватно не.
То би учинило ствари "блажим" али не би ријешило све критичне проблеме. На примјер Хрватима нијесу сметали православни Хрвати..... Сметали су им Срби. Као ни Србима Срби католици...
У стварности у 19. и 20. вјеку постојало је натјецање између Срба и Хрвата ко ће више народа окупити око себе.... У томе су Хрвати били далекоооо, далекоооо успјешнији.... Срби су изгубили и Србе, а камоли окупили друге.
Хрвати су од почетка имали ЦИЉ, створити нацију под сваку цијену (а државу ће тек посље). И нијесу при томе бирали средства. Срби нијесу имали циљ.... Циљ им је био сама држава а створићемо нацију посље. То ти је исто као кад направиш кућу па идеш на то да "створиш" укућане.... ИМА ЛИ ТО СМИСЛА?

Хрвати су радили доста преданије на стварању нације док је Срби нијесу створили ни дан данас (иако су имали двије државе и далеко боље услове - а Хрвати нити државе нити услова до стварања тзв. југославије).

А томе у прилог да једна вјера не би помогла је данашње стање међу Србима.... Напросто нема ту заједничког осјећаја, нема заједничког дјељења доброг и зла,.... нема ништа, осим језика и вјере (кад су узме у озбир какви су Срби вјерници :lol: и то је поспрдно).

Poslednja izmena:
Dakle jos mi nisi odgovorio sto je po nacionalnosti onaj ciji je materinji esperanto ?

Ја нисам чуо ни за једну особу којој је есперанто матерњи језик.

Познајем једну особу која говори есперанто. Ал' она ће ускоро да одапне папке.

Чак, мислим да и не говори добро есперанто, него да се зеза по тим старачким дружењима. То је нека бакица, која вероватно на дружењима са есперанто декицама себи отвара нове видике.

Нација је једно, држава је друго...
Срби су се бавили државом, а Хрвати нацијом... Показало је вријеме да су Хрвати били пуно мудрији него Срби....

Dakle jos mi nisi odgovorio sto je po nacionalnosti onaj ciji je materinji esperanto ?

Esperanto je umjetni jezik kako onda može biti nekome materinji.Odnosno niko ne živi u okruženju (ozračju) gdje se govori esperanto među pućanstvom

- - - - - - - - - -

Nacija su svi a narodio vise ne postoje posto nema 100 % cistog pripadnika niti jednog naroda . Koliko je samo danasnjih Srba po DNA iz Anadolije po ocu ?

ILi bolje koliko je danas Turaka koji su po ocu ili majci Srbi?Zaboravio si danak u krvi.

Back