Jezičke nedoumice

Moze li neko da mi odgovori da li je ispravno reci povecati kamatne stope ili povisiti kamatne stope, povecati iznos rate kredita ili povisiti iznos rate kredita?

Hm, ne znam šta nalaže norma, ali mogu iznijeti svoju logiku.
Veći i viši imaju različita značenja, ali se u nekim slučajevima u govoru prilično približe... npr. da li si dobio veću ili višu ocjenu, tu često čujem i jedan i drugi oblik. Iako je jasno da ideš na viši a ne veći kurs nečega.
Ukoliko su podaci o kojima govoriš bodovani, stepenovani ili ih u svom izlaganju možeš histogramski prikazati, onda ih ja koristila termin viši. Viši pokazuje položaj na skali.
Razliku u količini bih obrazložila terminom veći.

Postoji veće interesovanje za nekim sportom. Ali bih uvijek rekla da su više kamatne stope. Iako mi ne djeluje pogrešno ni ovo veće.
Ukoliko ne dobijaš dvosmislene ili logički neispravne rečenice, nema razloga da neki termin bude pogrešan. Možda jedino da bude manje zvučan ili rogobatan ili tome slično.

Pitanje je da li se govori o visini kamatnih stopa ili o veličini kamatnih stopa.
Meni je ovdje logično da je visina, pa su i one povišene.

Znam, obe varijante imaju i logiku i upotrebljavaju se u govoru.
Meni više "leži" veća kamatna stopa, jer je veći iznos, veći procenat...kao što je i ovo veća rata kredita.
Generalno mi za brojeve logičnije "veće".
E, sad kad kažem "veličina rate kredita"...zvuči rogobatno, ali mislim najpre zbog toga što se to retko čuje.

Moze li neko da mi odgovori da li je ispravno reci povecati kamatne stope ili povisiti kamatne stope, povecati iznos rate kredita ili povisiti iznos rate kredita?

Gledala sam na sajtu NBS, da se vidi kako je sročeno, izvoli par citata:

''Наиме, ваша обавеза према банци по основу узетог кредита састоји се у периодичном (најчешће месечном) отплаћивању рата, које чине одређени део главнице и припадајућа камата. Код кредита с променљивом каматном стопом висина рате зависи од промене каматне стопе и то је разлог због чега се при узимању оваквих кредита преузима каматни ризик, тј. ризик повећања трошкова у случају повећања каматне стопе.''
''Уколико размишљате о узимању кредита за рефинансирање најпре проверите исплативост самог рефинансирања. Наиме, без обзира што вам нови кредит може испунити основни циљ – смањити висину месечне рате, треба имати на уму да приликом продужења рока отплате укупни трошкови по основу камате расту.''

Koliko ja znam, a znam iz knjiga sa fakulteta koje su pune gresaka :lol: visina rate, visina kamatne stope, ali povecanje kamatne stope, povecanje rate, kod poredjenja je visa kamatna stopa ne veca.

Joooj i ja ucim ta sranja :rida:

sokirana sam,doslo dete iz skole,kaze po novom pravilu,vise se ispred ali ne pise zarez:eek:
jel ima jos nesto novo:roll:
Ne razumem, kako se ISPRED ali ne pise zapeta, zar zapeta ne ida iza ali, ali ne uvek...
Moze jedna recenica da objasnis sta detetu nije jasno?

1. Ne mogu ti objasniti, ali cu pokusati...
2. Ali, ne mogu ti objasniti kad ne slusas!
3. Razumem ja to, ali....
4. Nisam cula dobro, ali nije ni vazno, vec ce se nacni neko ko jeste.
Dakle?

Mislim da mi ne pada na pamet da ispravljam ljude kako pisu na forumu, osim ako greska nije kardinalna, tj. para "usi", vredja zdrav razum...

Medjutim, postoji nesto sto stvarno urnise: :roll:
Svako malo cujem svasta nesto (Svako malo, cujem svasta nesto)

Ne postoji "svako malo'(nesto sto se cesto desava) i "svasta nesto"....(svega i svacega)...
Umesto "svako malo" moze se upotrebiti: MALO-MALO, ili SVAKI CAS....
Umesto "svasta nesto": Svega pomalo, ima svega, ima svega i svacega...

Ako kome znaci, ako ne, onda nista:hvala:

nisi videla da sam napisala,vrati se malo gore.
podigao mi se pritisak, zato sto razumem da ima nekih izmena u medicini,nauka je uznapredovala ...
al da neko donese odluku,od sad necemo pisati zarez ispred ali...
i sta sad svi mi koji smo vec zavrsili skole,ko ce nas sad vratiti u klupe da nas ponovo uci pravopisu.
daleko sam ja od toga da pisem potpuno ispravno,pogotovu na forumu,al brate...cemu ovo sluzi???

Primer nepismenosti i bezobrazluka razrednog staresine, tim pre- sto predaje srpski jezik i knjizevnost: "Zasto vas dve Rkljate toliko, (jedno od njih dve je moje dete, 11. godina), zasto niste ostale kod kuce, nego ovde ZARAZUJETE drugu decu..."?!

Dete kaslje, bila je kod lekara, odlezala pet dana i kasalj nije sasvim prestao ali je utihnuo bar za 80 odsto, ali, one RKLJAJU:(

Pitam dete sta se onda desilo?

"Moja drugaraica je prestala, ali se gusila i bila je crvena u licu, a ja sam nastavila da RKLJAM, iz inata":eek:

Rkljanje, KRKLJANJE?

Sve da je i tako bilo, zar ne postoji bolji (lepsi, humaniji) nacin: "Deco, vas dve bas kasljete, jeste li bile kod lekara (nije morala cak ni toliko, s obzirom kakva je)....?
"Zasto niste ostale kod kuce da se jos malo polecite, malo nas ometate, a mozda se i neko drugi razboli"?

Prvo, nije nikakav nastavnik niti pedagog, najmanje je covek.

Naravno, to NISAM rekla detetu, i nikad nemojte pred decom da psujete i grdite njihove nastavnke, pametnije otidjite i raspravite to s doticnim (doticnom), bez obzira koliko dete bilo u pravu, jer kad vi rusite autoritet i onda kad nastavnik zaista nije kriv, naproti, dete nema obavezu da ga postuje a ni naviku, to je pogubno za sve aktere...

nisi videla da sam napisala,vrati se malo gore.
podigao mi se pritisak, zato sto razumem da ima nekih izmena u medicini,nauka je uznapredovala ...
al da neko donese odluku,od sad necemo pisati zarez ispred ali...
i sta sad svi mi koji smo vec zavrsili skole,ko ce nas sad vratiti u klupe da nas ponovo uci pravopisu.
daleko sam ja od toga da pisem potpuno ispravno,pogotovu na forumu,al brate...cemu ovo sluzi???
Da, izvni, nisam videla....Sta da ti kazem a da ne slazem? Ponekad zaista je Bogu plakati kako ljudi izgovaraju (pisu) pojedine reci, sklapaju recenice..itd..itd..
Medjutim, sve teze se snalaze i oni koji predaju i koji slusaju, da ne govorim o ljudima ( i ti pomenu) koji su zavrsili skole i ucili drugaicje..Jezik je podlozan promenama, a varaju se oni koji kazu da ga to ne nagrdjuje, mislim da se preteruje...
Poljubi dete:)

Joj, da sad sam se sjetila... Poslije rata ovdje je SDS uveo EKAVSKI umjesto IJEKAVSKOG, počeli su se koristiti izrazi koji se koriste u Srbiji...
Baš su forsirali to, što je baš smetalo našim roditeljima, a i nama... Bilo je forsiranje srpstva po svaku cijenu...
Sreća da su se opasuljili vremenom i ukinuli odluku, bilo je baš kritično.
Dobro, mi smo bili mali i tek učili pisati/čitati, ali odrasli ljudi su znali imati problema na poslu...

A inače, u gimnaziji (jezički smjer) su nam davali mogućnost da odaberemo da li ćemo ekavicom ili ijekavicom pisati pismene :D
Ali nismo smjeli miješati, pa su mnogi (oni sa "dvoumljenjem", da ne kažem nepismeni) pisali ekavicom, jer su konstantno dobijali kečeve zbog pravopisa :lol:
Ko je nepismen, provuče mu se greška i mimo toga, pa je bilo kečeva na kvadrat.
Jedna greška - kec kao kuća, džaba koliko je rad dobar.

Back