Jezičke nedoumice

Mnogi ljudi ne znaju razliku izmedju hvali i fali.
Dakle, ako im fali mozak u glavi..oni ce reci hvali mi mozak u glavi :p

p.s. Kad neko kaze svasta-nesto to je sleng i sprdnja...a ne nepismenost, bar po meni

Naravno da je sleng , ne pišu se ovuda doktorske disertacije nego ubija vreme bar većina , dobro ima i ovih stranačkih , internet vojničića i vojnikuša ali to je za drugu temu i drugi pdf , mada nije zgoreg upozoriti na takve u svakoj prilici ;)

Nepismeni se prepoznaju iz aviona , ne treba tu mnogo mudrosti i ma kako pokušavali taj svoj hendkep da kamufliraju pa i ispravljanjem slova u pojedinim rečima , glavnina rečenice ih odaje ...ustvari džaba im sve i umesto da porade na tome jer očigledno imaju višak slobodnog vremena , one/i gube vreme na smišljanje providnih izgovora ...strašno :lol:

:bye:

kako se kaze: "usput" ili "uz put"?

Može i jedno i drugo , zavisno od konteksta , na pr.:

Bacao sam opuške uz put da bih umeo da se vratim istim putem ili moj ti usput što je ustvari prastara fora već izlizana i potrošena odavno ali dobro, može da bude interesantna nekim novim klincima ili pak ovima koji se i nisu baš preterano družili sa svojom generacijom pa to sada nadoknađuju ...pa i ovuda :lol:

Inače, ako ćemo najpravilnije..

Nepotreban zarez iza inače ...išao bi zarez da si napisao rečenicu primera :

Inače , šta se radi ovih dana ....jer tu nemaš veznik . :)

...ili :

Inače , primećujem gomilu zareza iza veznika - i - u masi postova na prethodnoj strani što je nepotrebno i nepravilno ali očekivano :lol:

Hvala Vam na iscrpnom odgovoru :)

Molim , bilo mi je zadovoljstvo :)

Tuga me hvata jedino kada vidim da funkcionalno nepismene osobe imaju bilo kakve veze sa prosvetom , to je već tragedija sa dalekosežnim posledicama jer su direktno krive i odgovorne za armiju mladih koji nepismeni izlaze iz školskih klupa.

Da imam moć , takve bih bez trunke griže savesti i krivično gonila jer je to zločin .:roll:

Što se tiče pojedinaca koji samo svoju decu (ne)pismeno obogalje , to me već ne interesuje .

Ni ovako nije nepravilno , naprotiv , preglednije je i urednije deluje ako ćemo već sitničariti u nedostatku neke stvarne greške :)
Ma, upravo zapljuvavaš volšebnu eskivažu forumaša kad ih obuzme jêd pred spočitanom im greškom, a sama amnestiraš svoj, nimalo zanemarljiv, frekventni propust.
Ili više preferiraš takav način.

Do bola interesantna tema i učesnici, ha... Krive drine niko ne ispravi, niti će.

:bye:

Poslednja izmena od moderatora:
Da, mila, nepravilno je. I u računarstvu postoje neka pravila.;) Zamisli, prešla si u nov red koji je počeo znakom interpunkcije?

Šta je konkretno nepravilno ?

Da , postoje pravila u svemu ne samo u računarstvu a jedno od pravila u pravopisu srpskog jezika je da rečenicu nikada ne počinješ veznikom , u ovom tvom slučaju to je veznik i .

Ja mogu to da kršim slobodno jer me ne plaćaju iz budžeta da to moram da znam za razliku od vas, prosvetnih radnika , koje svi mi plaćamo iz svojih džepova tj. iz budžeta i ako ne znate ta pravila kako nam decu podučavate ?

Kakve veze sad ima interpunkcija sa novim redom...evo , neću zamisliti nego ću primerom :

" Zamisli, prešla si u nov red koji je počeo znakom interpunkcije " ?...i u čemu je tu problem , počela sam interpunkcijom sa proredom koji je priličniji nego taj tvoj slepljeni !

I za kraj ( eto, ja mogu da počinjem rečenicu sa i iako je nepravilno ) pre nego skočiš u odbranu neobranjivog , o'hani malo , presaberi a one ćete već nagraditi ako budu raspoložene :lol:

Još i ovo , sad si me ponukala i malo pogledah pa mi je privuklo pažnju : često ako ne i uvek iza i ispred veznika naročito -i- stavljaš zareze ...da, baš ti , zar to nije nepravilno , po tvome ?

Ja znam da je nepravilno .:)

Back