Ma sve to jeste, zaboravljamo svoj jezik, mnogi ga nikad nisu ni naucili... pa mi jos besmislenije izgleda ispravljanje tudjih gresaka, a X puta se desi da i sami pogresimo... pa jos kad uzmes u obzir da neko za 8 razreda (minimum) nije naucio kad se pise bih i pise li se ne znam spojeno ili ne, ne verujem da ce mu neciji post uterati gramatiku u glavu.
U principu se slažem sa tobom, i sa Poslednjom Igrom Leptira. Ne vidim svrhu u jurenju ljudi po forumu, ili u realu svejedno, i ispravljanju gramatičkih grešaka. Primetila sam da se to ovde radi u cilju postidjivanja i ponižavanja sagovornika, kada nestanu argumenti. I to je bez veze i to je... opet, tako ljudski. Obrni okreni, ali tako je.

Medjutim, da ne kažem ono čuveno ALI....
Ovo boldovano je ... diskutabilno. Jedan primer, možda ne odgovarajući, ali ipak dosta dobar i slikovit. Kada sam spremala prijemni za faks, uzela sam profesorku hemije, ipak sam bila društvenjak u gimnaziji i zaista mi je trebalo neko stručno lice da bih kvalitetno uradila taj prijemni. I žena mi je objašnjavala nešto, ne sećam se šta, i dala mi neke zadatke da provežbam do sledećeg časa. Nisam uradila, nisam zapamtila ono što mi je rekla. Neko je pravilo bilo u pitanju, neka caka, nešto tako, ne sećam se zaista. Na sledećem času je, kada je čula da sam zaboravila, samo rekla - nema veze, sada nećeš zaboraviti, nikada više nećeš zaboraviti.
radi se o tome da me je bilo sramota. To je bila stvar koju je ona ponovila x puta, dala mi primere i opet sam to izgubila iz vida. Ali kada mi je sama uradila zadatke koje mi je dala za "domaći" i kada me je onako gledala i objašnjavala n-ti put, bez prekora doduše, ali... sramota me je bilo i osećala sam se inferiorno i zaista sam zapamtila to što mi je objašnjavala.
E, tako i ovo... ako se neko, zbog tvog komentara, oseti ponižen jer nešto ne zna, pa mu ti, nekim drugim komentarom, zbog kojeg se on oseća još poniženiji, objasniš, teško da će to ikada više zaboraviti ( Izuzev ako zaista nije teška dileja, ili 100% nezainteresovan za bilo šta oko sebe.
Ipak, osteje pitanje - koliko nam to treba u životu i koliko treba onom drugom?

Besmisleno je ponižavati ljude i prosipati pamet radi onoga što znamo. A, pri tome, i sami grešimo, ma koliko znali tu gramatiku. Lično, laskam sebi da je dobro znam, a opet sam svesna da grešim, oooo da, još kako. Ne može se sve znati, niti se može sve zapamtiti za ceo život.