Jezičke nedoumice

Najoptimalnije :D

Drugarica jedna pisala neki radi i asistentkinja joj vraća ispravljen sa podvučenim gramatičkim greškama. Žali mi se drugarica kako je as. grozna (odakle joj pravo da ispravlja sitnice kao što su gramatičke greške) jer ju je naterala da umesto seoCki napiše seoski i umesto preCednik - predsednik.
Ja sam bila zapanjena. Da je u pitanju polupismen zemljoradnik, ne bi me čudilo, ali od osobe koja studira me je nekako rastužilo.
Jedna kolegenica sa faksa redovno ide u banci i piše koi i čii, a predaje u školi.

Najoptimalnije :D

Drugarica jedna pisala neki radi i asistentkinja joj vraća ispravljen sa podvučenim gramatičkim greškama. Žali mi se drugarica kako je as. grozna (odakle joj pravo da ispravlja sitnice kao što su gramatičke greške) jer ju je naterala da umesto seoCki napiše seoski i umesto preCednik - predsednik.
Ja sam bila zapanjena. Da je u pitanju polupismen zemljoradnik, ne bi me čudilo, ali od osobe koja studira me je nekako rastužilo.
Jedna kolegenica sa faksa redovno ide u banci i piše koi i čii, a predaje u školi.

A zasto mnogo ljudi kaze kolegenica:confused:? Ta rec je koleginica! Spomenula sam to i u nekom od svojih prethodnih postova.:)

Na sve strane oko sebe cujem ja bi, mi bi, vi bi.

Vise puta mi se desila ista situacija na temu te reci u skoli. Kad pokusam da ukazem djacima na tu gresku i kad im kazem da je rec bi zapravo samo jedan oblik potencijala glagola biti, mnogi pocnu da se cude naglas recima: "Pa zar to nije predlog, kao u kome bi, cemu bi, od cega...?"i nastave sa padezima tako da se bi sasvim izgubi na kraju. :dash::zcepanje:

"Mali cvetic." :lol:
Primetila sam da je pleonazam u izrazima koji pocinju sa "mali" postao vise nego moda. Odavno nisam cula da neko kaze jednostavno "mali cvet", odnosno, da izbegne suvisni deminutiv.

У неким случајевима таква врста плеоназма има стилско оправдање.

Ако, на пример, желимо да истакннемо да неко има мали, сладак нос - није исто ако кажемо:''она има носић'', ''она има мали нос'', или ''она има мали носић''.
Прва реченица ставља акценат на то да она има нос (носић).
Друга говори да је њен нос мали.
Тек трећа реченица је емотивно обојена, она истиче симпатију коју говорник исказује према носићу те девојке. :)

Kako se kaže čaršaF ili čaršaV ? :think:
MiliCin ili MiliČin?

Ово је једна од грешака коју свесно и намерно правим: правилно је Миличин, Љубичин, учитељичин, наставничин, Драгичин, Радоичин, глумичин....али мени то толико рогобатно звучи да ја увек говорим и пишем Ц место Ч. :confused:

Back