Jezici Srba

Vladika Rufim:
Svevlad, tvoji preci pravoslavni Bosnjaci, kako ih jasno zove Garasanin, jesu li hrabro ubiljali Srbe u I svjetskom ratu?

?? Da se ti nijesi malo zabunio opet efendija Rufime? Moji su porijeklom sa Cetinja, jado, sa srbskog Cetinja!!! A u Prvom svjetskom ratu ubijali smo sve okupatore i domaće izdajnike, posebno poturice ka tvoj đed šta je bio...

Vladika Rufim:
Svevlad, tvoji preci pravoslavni Bosnjaci, kako ih jasno zove Garasanin, jesu li hrabro ubiljali Srbe u I svjetskom ratu?

HA HA HA!!!

E MOJ RUFIME, PA CIJA JE BOSNA NO SRPSKA!!!

A ZNAS KO TO KAZE?? TO KAZE TVOJ CUVENI LETOPIS POPA DUKLJANINA KOJI TAKO RADO NAVODIS KAO VAZAN DOKUMENT.

Evo da vidimo sta cika Dukljanin kaze:

duklj.jpg

Ljetopis popa Dukljanina, Stara srpska knjizevnost u 24 knjge, knjiga prva, strana 114.

Wilkołak:
"Makedonski jezik" je sam po sebi smejurija a o bugarskom da ne trosim reci...

Medjutim, ako cemo lingvisticki, sprski jezik kojim se govori vec vise od 200 godina (znaci i pre Vukove reforme) je prilicno daleko od izvornog srpskog jezika. Lingvistcki gledano, savremeni srpski jezik nema ni jednu jedinu odliku zbog koje bi ga mogli da ga proglasimo za najstariji, ali evidentno je da su pomenuta dva jezika, znaci bugarski i makedonski smejurija. Naravno, normalno je da svaki jezik evouira i da se prilagodjava, tako da ne mozemo ocekivati da govorimo danas onako kako su nasi preci govorili pre 1000 godina.

O hrvatskom, crnskog, gorskom i tzv. bosnjackom ne zelim da pricam jer mislim da su to samo politicki nazivi za jedan jezik juznih Slovena!

Слажем се, али морам да додам да је Вук главни кривац што не говоримо изворним српским, већ једним квази језиком пуних турцизама, грчких речи и ко зна чега све.

DukeofSerbia:
Слажем се, али морам да додам да је Вук главни кривац што не говоримо изворним српским, већ једним квази језиком пуних турцизама, грчких речи и ко зна чега све.

I ja sam za jezičko čistunstvo. Nadam se da će se naći neko ko će uspeti da pobedi one koji štite zagađeni srbski jezik. Dolaskom demokratske vlasti nastavljeno je ono što je komunizam u potpunosti zapečatio - uništavanje srbskog jezika i pisma. Možemo da oprostimo Vuku, jer je on hteo da što pre opismeni srbski narod, ali ne možemo da oprostimo današnjim srbskim političarima i nekim lingvističkim glavešinama (koji nisu Srbi) da sprečavaju čišćenje srbskog jezika, kao što su to uradili Hrvati, koji su izgradili svoj književni jezik na osnovama srbskog, a danas mu ukazuju veću pažnju od nas.

Svevlad:
I ja sam za jezičko čistunstvo. Nadam se da će se naći neko ko će uspeti da pobedi one koji štite zagađeni srbski jezik. Dolaskom demokratske vlasti nastavljeno je ono što je komunizam u potpunosti zapečatio - uništavanje srbskog jezika i pisma. Možemo da oprostimo Vuku, jer je on hteo da što pre opismeni srbski narod, ali ne možemo da oprostimo današnjim srbskim političarima i nekim lingvističkim glavešinama (koji nisu Srbi) da sprečavaju čišćenje srbskog jezika, kao što su to uradili Hrvati, koji su izgradili svoj književni jezik na osnovama srbskog, a danas mu ukazuju veću pažnju od nas.

Jezik mora da se iscisti. Tu se slazemo! Turcizmima je rec u turskom jeziku. Mi imamo sasvim dovoljno nasih, lepih reci, koje nazalost .... ne koristimo! Kada god gledam televiziju najezim se kako zbog nepravilnog akcentovanja tako i zbog nepismenosti i koriscenja nekih stranih reci bez preke potrebe...

Neke oblasti drustva privrede moraju koristiti strane reci, jer je to strucni jezik (npr. elektrotehnika, medicina itd) ali ostale oblasti moraju koristiti nase reci! Iskreno, pre sam da se za "semafor" kaze "svetlokaz" i da se za "biografiju" kaze "zivot i prikljuecenije". Mozda zvuci arhaicno, ali ovo je nas jezik koji treba da negujemo i razvijamo!

DukeofSerbia:

Pa, ne bih se slozio da je Vuk krivac za ista drugo osim za opismenjavanje. Jezik koji je u njegovo vreme bio zvanican nije bio rasiren u narodu. Taj jezik je mozda lepo zvucao, ali nije bio ukorenjen u narodu. On je narodni jezik proglasio za knjizevni, njega standardizovao i podario nam izuzetno pismo, Vukovu cirilicu!

Stavise, Vuk je ujedinio sve Srbe (koji su tada ziveli u ropstvu u dve drzave). On je ucinio mnogo vecu stvar od samog opismenjavanja naroda! On je spojio Precane i Srbijance, Krajisnike i Pirocance, Kosovce i Hercegovce itd. Kako? Spojio ih je jednim jezikom, narodni, cetvoroakcentnim sedmopadeznim srpskim jezikom koji je bio lak za ucenje i pisanje!

Mislim da ne smemo da mu zameramo na tome sto je reformisao jezik, jer on nije izmislio nista novo, on je samo primenio i standardizovao promene koje su se nagomilale tokom 300 godina.

Wilkołak:
Pa, ne bih se slozio da je Vuk krivac za ista drugo osim za opismenjavanje. Jezik koji je u njegovo vreme bio zvanican nije bio rasiren u narodu. Taj jezik je mozda lepo zvucao, ali nije bio ukorenjen u narodu. On je narodni jezik proglasio za knjizevni, njega standardizovao i podario nam izuzetno pismo, Vukovu cirilicu!

Stavise, Vuk je ujedinio sve Srbe (koji su tada ziveli u ropstvu u dve drzave). On je ucinio mnogo vecu stvar od samog opismenjavanja naroda! On je spojio Precane i Srbijance, Krajisnike i Pirocance, Kosovce i Hercegovce itd. Kako? Spojio ih je jednim jezikom, narodni, cetvoroakcentnim sedmopadeznim srpskim jezikom koji je bio lak za ucenje i pisanje!

Mislim da ne smemo da mu zameramo na tome sto je reformisao jezik, jer on nije izmislio nista novo, on je samo primenio i standardizovao promene koje su se nagomilale tokom 300 godina.

У XIX веку, постојале су четири варијанте српског језика:

1. Српски народни (говорни) језик.
Ово је био језик образованијег дела народа. Веома добар. На њему су писали Гаврил Стефановић Венцловић, Лукијан Мушицки (и сви класицисти), Његош...
2. Црквеноруски језик (словенски, црквени).
Користио се у црквеним обредима. Као и данас.
3. Славеносрпски, славјаносербски или грађански језик.
Језик предромантичара, српског штампарства и школства до 1868. године. Њиме су писали Рајић, Орфелин, Жефаровић...
4. Српски народни језик Вука Караџића.
Ово је далеко најгора језичка варијанта тога доба, језик потпуно необразованих или оних са нешто мало школе, попут Вука. Без виших облика изражавања, малог језичког фонда (26.000 речи, наспрам стотина хиљада речи!), а препун псовки и турцизама.

Поента је у томе да су прве три варијанте разумљиве једна другој, тј. мале су разлике. Наравно, ко је користио прве три варијанте, разумео је и четврту - на своје згражавање! А ко је био неписмен наравно није разумео језик учених, сем основних појмова, као што је то и данас случај.
Одговорни људи, задуђени за реформу српског језика, на челу са митрополитом Стратимировићем, свакако би урадили посао како ваља да није било аустријских штетних утицаја, који су уназадили српску културу.

4. Српски народни језик Вука Караџића.
Ово је далеко најгора језичка варијанта тога доба, језик потпуно необразованих или оних са нешто мало школе, попут Вука. Без виших облика изражавања, малог језичког фонда (26.000 речи, наспрам стотина хиљада речи!), а препун псовки и турцизама.

Врло произвољан и погрешан закључак!
То што је прво издање Вуковог ''Српског ријечника'' садржавало 26000 речи, не значи да је цео српски народни језик имао само толико речи......

А ово ''препун псовки'' је смешно! То што Венцловић и Мушицки нису у својим делима користили псовке, не значи да оне нису постојале и да их ''образованији свет'' није знао и користио, наравно у адекватним приликама!

@DukeofSerbia

Ti covece umes samo da kontriras! Ako je vec tako i ako ti se ne dopada Vukova reforma onda nemoj koristiti pravopis koji je on standardizovao, nemoj koristiti cirilicu koje je on prilagodio i nemoj koristiti jezik "neobrazovanih Srba".

Hajde, sa reci na delo!

Hellen:
Врло произвољан и погрешан закључак!
То што је прво издање Вуковог ''Српског ријечника'' садржавало 26000 речи, не значи да је цео српски народни језик имао само толико речи......

А ово ''препун псовки'' је смешно! То што Венцловић и Мушицки нису у својим делима користили псовке, не значи да оне нису постојале и да их ''образованији свет'' није знао и користио, наравно у адекватним приликама!

Potpisujem!

DukeofSerbia:
a koji je to pravi srpski jezik?
ovo shto danas prichamo u srbiji je hercegovachki.

jedna trecina uze srbije govori (govorila je) torlachki, jezik za koji sam chuo da je najarhaichniji i najslichniji jeziku naroda koji su ziveli na ovim prostorima. dodushe ima i dosta latinskih rechi, al je takav od dolaska slovena. i mnooooooogo se razlikuje od podrinja.

mislim... ne razumem shto si mislio pod tim "pravi srpski"?

Back