Jevanđelje i istorijsko hrišćanstvo

Tanhojzer

Ističe se
Poruka
2.081
Otvaram temu sa ciljem da čujem različita mišljenja o razmimoilaženju između Jevanđelja, tj. onoga što je Isus Hristos propovedao, i hrišćanstva kao organizovane religije, koja predstavlja samo korupciju izvorne hrišćanske baštine i pokvareni oblik jevanđeoskog hrišćanstva. Taj pokvaren i oblik je tokom istorije doveo do klerikalizma, feudalizma, prosvetiteljstva, socijalizma i najzad u ovo naše vreme do tzv. demokratije (ma koliko ovaj termin u svojoj srži bio kontradiktoran).

Danas mi se čini da je istinita sledeća formula "Deus, qualem Paulus creavit, dei negatio. Bog, kakvog je stvorio Pavle, je negacija Boga." Na primer, Hamvaš kaže da Pavle ne razume osnovno stanje i nasuprot prvom stanju i prvom čoveku, on neprekidno govori o novom čoveku i novom stvaranju.
Takođe, on je učinivši hrišćanstvo istorijskim bacio u stranu osnovnu poruku jevanđelja.

Isus je propovedao učenje, baštinu, a ne religiju. A vaspostavljanje baštine tj. primordijalnog stanja je sačuvano u usmenim učenjima i posvećenijma koja se ne mogu zapisati niti učiti iz knjiga. Tako učenje o osnovnom stanju čuvaju tao, alhemija, sufizam, izvorni budizam. Kada je to osnovno stanje, da tako kažem, potonulo onda se javlja religja kao jedna spoljašnja, egzoterična brana.

Religija je shvatila Isusa kao bukvalistu, a izgubili je iz vida da je on bio simbolista par excellance, simbolista koji stoji van istorije, formi, dogmi, crkvi. Kada on govori o crkvi tu misli pre svega na udjedinjeno čovečanstvo u duhovnom smislu (što ja lično smatram utopijom), a ne misli na crkvu kao instituciju, koja će naplaćivati venčanja i krštenja :roll:. Jer upravo se on i borio protiv institucije oličene u farisejima.
Da je Isus želeo da osnuje svoju religuju, on bi napisao svoju knjigu, izneo temelje nove religije, precizno ustanovio dogme i pravila.
Ali ništa od toga nema. Čak ni propovedi svoje nije želeo da zapisuje.
Svi spisi su kao što je poznato nastali posle njegove smrti a veliki broj spisa je garantovano krivotvoren. Meni je prosto nepojmljivo da tadašnje vlasti nisu redigovale spise u skladu sa nekim svojim svetovnim interesima, a sve s ciljem da imaju poslušno stado. Kako god, počelo se na jedan list papira gledati kao na neku svetinu, a ljudima je počeo izmicati ono što je sveto na stranicama svakodnevnog života. Dolazi do razdvajanja materije i duha, seks biva oskrnavnjen i proglašen nečistim, grehovnim,

Čitav smisao jevanđelja je očigledno preokrenut i krivotvoren od strane apostola Pavla i to zarad neke nagrade nakon smrti i blaženstva tek nakon smrti, dok je Isus govorio o blaženstvu ovde i sada... to vidimo kada kaže Carstrvo Božje je u vama. U tom smislu nema razlike izmešđu njega i raznih drugih mističkih učenja.

O asketizmu i moralizmu istorijskog hrišćanstva kao mazohističkim podvrstama te religje reći ću nešto drugi put.
Za sad nek se neko uključi u diskusiju, nek kaže nešto novo, nek me ispravi, jer sam ovo zamislio da bude jedna ozbiljna tema, na kojoj bi učestvovali i hrišćani, i ateisti i pagani i agnostici itd. Ja kao postavljač teme ne spadam više ni u jednu kategoriju. NEIDENTIFIKOVAN SAM- RELIGJJSKI:).

Poslednja izmena:
Otvaram temu sa ciljem da čujem različita mišljenja o razmimoilaženju između Jevanđelja, tj. onoga što je Isus Hristos propovedao, i hrišćanstva kao organizovane religije, koja predstavlja samo korupciju izvorne hrišćanske baštine i pokvareni oblik jevanđeoskog hrišćanstva. Taj pokvaren i oblik je tokom istorije doveo do klerikalizma, feudalizma, prosvetiteljstva, socijalizma i najzad u ovo naše vreme do tzv. demokratije (ma koliko ovaj termin u svojoj srži bio kontradiktoran).

Danas mi se čini da je istinita sledeća formula "Deus, qualem Paulus creavit, dei negatio. Bog, kakvog je stvorio Pavle, je negacija Boga." Na primer, Hamvaš kaže da Pavle ne razume osnovno stanje i nasuprot prvom stanju i prvom čoveku, on neprekidno govori o novom čoveku i novom stvaranju.
Takođe, on je učinivši hrišćanstvo istorijskim bacio u stranu osnovnu poruku jevanđelja.

Isus je propovedao učenje, baštinu, a ne religiju. A vaspostavljanje baštine tj. primordijalnog stanja je sačuvano u usmenim učenjima i posvećenijma koja se ne mogu zapisati niti učiti iz knjiga. Tako učenje o osnovnom stanju čuvaju tao, alhemija, sufizam, izvorni budizam. Kada je to osnovno stanje, da tako kažem, potonulo onda se javlja religja kao jedna spoljašnja, egzoterična brana.

Religija je shvatila Isusa kao bukvalistu, a izgubili je iz vida da je on bio simbolista par excellance, simbolista koji stoji van istorije, formi, dogmi, crkvi. Kada on govori o crkvi tu misli pre svega na udjedinjeno čovečanstvo u duhovnom smislu (što ja lično smatram utopijom), a ne misli na crkvu kao instituciju, koja će naplaćivati venčanja i krštenja :roll:. Jer upravo se on i borio protiv institucije oličene u farisejima.
Da je Isus želeo da osnuje svoju religuju, on bi napisao svoju knjigu, izneo temelje nove religije, precizno ustanovio dogme i pravila.
Ali ništa od toga nema. Čak ni propovedi svoje nije želeo da zapisuje.
Svi spisi su kao što je poznato nastali posle njegove smrti a veliki broj spisa je garantovano krivotvoren. Meni je prosto nepojmljivo da tadašnje vlasti nisu redigovale spise u skladu sa nekim svojim svetovnim interesima, a sve s ciljem da imaju poslušno stado. Kako god, počelo se na jedan list papira gledati kao na neku svetinu, a ljudima je počeo izmicati ono što je sveto na stranicama svakodnevnog života. Dolazi do razdvajanja materije i duha, seks biva oskrnavnjen i proglašen nečistim, grehovnim,

Čitav smisao jevanđelja je očigledno preokrenut i krivotvoren od strane apostola Pavla i to zarad neke nagrade nakon smrti i blaženstva tek nakon smrti, dok je Isus govorio o blaženstvu ovde i sada... to vidimo kada kaže Carstrvo Božje je u vama. U tom smislu nema razlike izmešđu njega i raznih drugih mističkih učenja.

O asketizmu i moralizmu istorijskog hrišćanstva kao mazohističkim podvrstama te religje reći ću nešto drugi put.
Za sad nek se neko uključi u diskusiju, nek kaže nešto novo, nek me ispravi, jer sam ovo zamislio da bude jedna ozbiljna tema, na kojoj bi učestvovali i hrišćani, i ateisti i pagani i agnostici itd. Ja kao postavljač teme ne spadam više ni u jednu kategoriju. NEIDENTIFIKOVAN SAM- RELIGJJSKI:).
Погрешно.
У тексту се доказује неразумевање шта је Бог, шта је Божија промисао.
Православна Црква не да није "буквална", већ не познаје тај појам, буквалност.
Конкретна буквалност је сам текст.

Nemam bas mnogo vremena, pa cu kratko komentarisati...
Ovo o povezanosti organizovanog hriscanstva i klerikalizma, feudalizma itd. ti i nije bas tacno. Na primer, hriscanstvo je i pre Milanskog edikta postalo organizovana religija, ali nije bilo klerikalizma, zato sto je Crkva shvatana kao zajednicka sluzba laosa - naroda Bozijeg - kojem su pripadali i svestenstvo i "obican" narod. Tek kasnije nastaju razlike u vrednovanju ove dve grupacije, pa je na kraju (to vazi narocito za zapad) ispalo da su svestenici privatizovali Crkvu.

Sto se tice feudalizma i prosvetiteljstva, stvarno ne vidim kako je hriscanstvo uticalo na njihovu pojavu.

Mozes li da objasnis sa znaci ovo da ga je ucinio istorijskim?

Religija je shvatila Isusa kao bukvalistu, a izgubili je iz vida da je on bio simbolista par excellance, simbolista koji stoji van istorije, formi, dogmi, crkvi. Kada on govori o crkvi tu misli pre svega na udjedinjeno čovečanstvo u duhovnom smislu (što ja lično smatram utopijom), a ne misli na crkvu kao instituciju, koja će naplaćivati venčanja i krštenja . Jer upravo se on i borio protiv institucije oličene u farisejima.
Ko je Isusa shvatao kao bukvalistu? Pa nemas danas valjda nijednog ozbiljnog teologa koji ce sve Isusove reci shvatati bukvalno. Dovoljno je otvoriti jevandjelje i videti koliko parabola on koristi.
Sto se tice Crkve kao duhovnog jedinstva, to je potpuno tacno, samo bih ja rec "duhovno" zamenio sa "evharistijsko", jer preciznije objasnjava o kakvom se jedinstvu radi, dok je ovo "duhovno" itekako viseznacno.
I nije tacno da se Crkva izjednacava sa institucijom. Svaki ozbiljan teolog koji iole poznaje eklisiologiju ce ti reci da je Crkva evharistija, dok su crkvene institucije iskljucivo tehnicke prirode.

Nije nuzno.

Svi spisi su kao što je poznato nastali posle njegove smrti a veliki broj spisa je garantovano krivotvoren.

Koji su dokazi za to da su "garantovano" krivotvoreni?

Meni je prosto nepojmljivo da tadašnje vlasti nisu redigovale spise u skladu sa nekim svojim svetovnim interesima, a sve s ciljem da imaju poslušno stado.
O kakvoj vlasti govoris? Jevandjelja nastaju krajem prvog, eventualno Jovanovo nastaje pocetkom 2. veka, i do kraja tog veka su 4 jevandjelja bila vec nadaleko postovana, i ima vise kopija iz tog i nesto kasnijeg perioda. O sprezi svetovne i crkvene vlasti mozemo govoriti tek u 4. veku, nikako drugom, kada bi moralo da dodje do krivotvorenja u slucaju da si u pravu.

Dolazi do razdvajanja materije i duha, seks biva oskrnavnjen i proglašen nečistim, grehovnim,
Ovo je tacno samo ako govoris o gnosticima i kasnijim rimokatolcikim teolozima. Nikako se ne sme odnostii na hriscanstvo u globalu. Stavise, sabor u Gangri, ciji se kanoni postuju u PC i RKC, jako dobro govore o tome da u sexu sustinski nema nista necisto, a isto to govore i mnogi drugi svetootacki textovi. Sto, naravno, ne znaci da se i taj dar Boziji kao i svaki drugi ne moze zloupotrebiti.

Lose si citao Pavla, jer da jesi, ne bi govorio o nekakvom blazenstvu "nakon smrti", sto je u sustini platonska a kasnije origenisticka ideja. Za Pavla, a i sve rane hriscane pavlovskog hriscanstva, nema tamo nekog raja nakon fizicke smrti, vec carsvo nebesko u svojoj punoci nastaje tek nakon Drugog dolaska u vaskrsenja mrtvih. Naravno, ako ovo "nakon smrti" shvatas nesto drugacije, onda mozes biti u pravu.
A drugo, to sto je verovao da je najvece blazenstvo nastupa na kraju istorije, ne znaci da je mislio da carstvo nebesko nije u nama i da ga mozemo iskusiti i ovde. Samo je intenzitet tog blazenstva drugaciji. Al' bilo kako bilo, svidja mi se sto naglasavas to "ovde" i "sada", jer se stice utisak kod vecine ljudi da se hriscanstvo svelo na prazne pricice o nekakvom buducem raju i paklu, dok ovde nema nikakvog znacaja.

O asketizmu i moralizmu istorijskog hrišćanstva kao mazohističkim podvrstama te religije reći ću nešto drugi put.
Odlicno. :)

Back