Jesu li neki ljudi zli.

Osnova zla je glupost, zli bez glupih ne bi mogli da opstanu, a i jedni i drugi su uplašeni, jadni i bedni, pa moraju da se drže zajedno, jer je masa osnova zla.
Pojedinac kakavgod bio se uklopi u energiju okruženja, ali mase uvek podržavaju neko zlo, osim kada su izazvane zlom, pa se udruže da ga pobede.
Znači i zli ljudi ne mogu da budu zli ako okruženje nije zadojeno zlom ili čak i kada prepoznate zlo, dobrim se leči, ako nema glupih da podrže zlo.
Ne znam, na neki nacin prauzrok je zavist i zudnja, a sa druge strane, ide ovo o gluposti koje pomaze da osoba iskljuci razmatranje i kontrolu svojih emocija sta je opravdano a sta ne...

Da bi otkrili sta je stvarni neodvojivi razlog, uzmimo da obezbedimo egzistencijalne uslove za svakog...bokca ti , to je tako moguce odraditi i relativno lako , zasto onda nisam to odradio....nema veze, to cemo drugi put...

A mozda usput i sad kazemo , pa dok jednome obezbedjujes egzistenciju , drugi nece da trosi vreme dzabe pa urusava sanse drugima za egzistenciju radi svog prestiza...
E tu je vec zlo ali sebicno...
Opet je koren poredjenje i zavist...alavost

Hajdemo malo preciznije, Ali tu je potreban neko ko ima inteligenciju...ili znanje..
Ako podelimo emocije na ka unutra ili ka spolja, onda emocije ka unutra ne mogu da donose zlo, jer su socijalno bez povoda i geneze...To je iskljucenje socio generisanih emocija, neka vrsta sociopatije..samo sto je nepostojanje socio povoda za emocije...socio neutralno osecanje
Tu imamo zanimljivu stvar, moze postojati socio neutralno osecanje, a da bude socio razmisljanje...
Sociopatija, koja je mnogima nejasna, sa druge strane ima socio generisane emocije i to negativne, a nema socio razmisljanja

Da vidimo kako stoji stvar sa psihopatama...ne ono sto ljudi zovu psihopatama...tu bi jedna obicna anketa pokazala da ljudi cesto koriste ovaj pojam kako im dodje, nemaju cak ni svoju podelu sta im je sta....
Obicno ljudi uzimaju za odrednicu psihopata onaj koji nema pojma o ljudskim emotivnim odnosima nevezano za socio sferu, nego uopste....a posto se vecina ljudskih odnosa stvara u interakciji to psihopatija zahteva poznavanje i interakciju kroz osnovne ljudske odnose i emocije...
Ovo je cisto moja podela, jer rekoh , pravilo svevisnjeg, ako ljudi nemaju dovoljno dobru i jasnu podelu sta je sta, ignorisi takvo baljezganje, jer moras, inace se ogranicavas na buckuris mediokriteta koji bauljaju po svojim pomijama...
To je pristup koji inteligentan zahteva, bas kao sto socioloski glup dovodi sebe u sociopatiju iz neartikulisanja socio emotivnosti a bez socio racionalnosti....

Ne znam kako ljudi definisu emo , ali znam moje drugarice kako definisu budalu , to je kad u emocijama imaju neartikulisanu emotivnu a nemaju racionalnu stranu....
Kad imaju artikulisanu iskustvom ili vaspitanjem i ogranicenjima svoju emotivnu stranu, onda mogu da ne budu racionalno spregnuti u toj svojoj emotivnoj artikulisanosti....

Dete koje ima izgradjene sisteme iskazivanja svoje emotivnosti i osecanja, nema potrebe da se sputava niti stigmatizuje cak i kad nastupaju mikrokonflikti ili tenzije...
Te detalje moram da navodim jer inace ce masa debila, tj vecina ljudi , koji naravno nemaju artikulizaciju svojih emocija, da odmah skoce na neke stigme koje su integrisane ili su floskularne....lako zarazne...

Dalje vidite ili ne vidite kuda vodi ova prica....
Tek dobrim raslojavanjem prauzroka i tih mirko rezonovanja dolazimo do jasnijeg isstema iako to nije prirodan nacin....Niko se ne formira tako sto otkriva svoje mikro emotizacije i uslovljenosti i artikulizaciju koju privremeno uspostavi ....
Ali to sto nije prirodno ne znaci da nije put na najjasniji nacin do artikulacije sopstvenog stanja.....Da vam na daljinskom upravljacu pise sta radi upravljac odmah bi ga bacili....zamisli da pisem pomera fokus elektricnog snopa ili menja prag okidanja ili vreme negativne periode u signalu za TPA matricu..
Ebi se covece daj smislene kontrole, saturacija, ispranost boja, osvetljenje...nemoj me ebati sto bi rekli bosanci...

Dakle nije ljudima uvek zahtev da bude banalno prirodno ono sto kontrolisu i podesavaju....tako i kod emocija i racionalnosti....to treba uvesti...
Kad neko ima psihickih problema, jako je tesko nauciti ga da kontrolise svoje stanje ako ga ne naucis artikulisanju preko parametara koje moze da oseti ili kontrolise lako , a ne da ga teras da prolazi prirodan put kako je prvi put nastalo to stanje i osecanje...vec u ovome vidite koliko je to glupost....ne leci se strah tako sto se prebaci u reverse....

Samo su psiholozi, sociolozi jos i nisu , zatupasti po tom pitanju a i obicni ljudi....moguce i filozofi...

Ko nece da razmislja , uvek postoji opcija za glupe....
Opcija za glupe je tu ....
To je opcija kad necemo da razmisljamo...
To je opcija u kojoj cemo dobiti gotovo od nekoga , ko razume ili ko ne razume, dobra ili netacna uprostavanja izbora ili kontrola sta da radimo....
To je u ovom slucaju ponuda da umesto o zavisti i poredjenju sa drugim ljudima bez razmatranja sta je tu potrebno sa nase strane da bi dosli u istu situaciju , mi razmisljamo samo o onome sto zelimo....

Zelim, on ima ja nemam, mrzim....hocu da imam i ja ili da ja imam a da on nema...reseno , pokreni procese....
Ne interesuje me, ne interesuje nas....nemamo energije, snage, kapaciteta za razmisljanje, inteligenciju da razmisljamo...
Imamo zelje i prohteve...
Uprostenje kontrola i opcija naseg stanja dovodi do situacije koja je zla.
Otud uprosteno govoreci , glupost stvara zlo...

Da pricam o tome kako o gluposti ima objavljena samo jedna knjiga od kako je sveta i veka.....
A o zlu?

Ljudi su prvo odbojni prema znanjima o tome, drugo ljudi toliko ne razvijaju percepciju o tome, artikulacije koje su potrebne o tome, da na kraju su jako puno slepi , tj nemaju prostor u kojem bi sagledali dobro odnose zla , psihopatologije i sociopatologije...

I uvek prave strucno kad rade istu gresku , ne razvijaju alate pre nego sto krenu u proucavanje....zamisli proucavam elektro pojave a nemam volt metar nego cesalj i kosu....al sam naucnik , ebalo majku...

Poljoprivrednik a nemam ph metar i termometar i vlaznost vazduha......nego motiku , eeee, nece moci...
Osim na forumu....

Zlo ne postoji, kao ni dobrota. Postoje samo dela ljudi koje se mogu interpretirati kao zle ili dobre, zavisno od pojedinca. Svaki čovek na ovom svetu poseduje i "dobro" i "zlo" i sebi, i svi se nalazimo negde na tom spektru između ekstremne empatije i ekstremne sociopatije/psihopatije. Najbolje je biti negde na sredini. Jin-Jang - univerzalna ravnoteža...

Zlo ne postoji, kao ni dobrota. Postoje samo dela ljudi koje se mogu interpretirati kao zle ili dobre, zavisno od pojedinca. Svaki čovek na ovom svetu poseduje i "dobro" i "zlo" i sebi, i svi se nalazimo negde na tom spektru između ekstremne empatije i ekstremne sociopatije/psihopatije. Najbolje je biti negde na sredini. Jin-Jang - univerzalna ravnoteža...
pa da, ti bas i licis na sredinu, nit musko nit zensko, znaci hermafrodit sa kikicama:zper:

Back