Jesu li Hrvati osvojeni ili su se prisajedinili Kraljevini Srbiji 1918?

Kontra tema ovoj prethodnoj, to je jasno, ali mislim da treba da bude zasebna tema jer je tok događaja išao drugačije. Dakle, jesu li Hrvati u sklopu kratkotrajne Države SHS (koja je takođe proglasila otcepljenje od AU) osvojeni ili su dobrovoljno ušli u sastav Kraljevine SHS, to jest prisajedinili se Kraljevini Srbiji?

Sa stanovišta...čega?

Otvaras temu, a nisi postavio link,
Koje je to borbe vodila srpska vojska na teritoriji Hrvatske da bi bila osvojena ?
Istorija su cinjenice, a ne fantazije i izmisljanja.

Što bih postavljao link? Svi znaju kako je sve to teklo. Dakle, prvo regionalna vlada Dalmacije upućuje ultimatum Zagrebu kako će, ukoliko to Zagreb ne učini, oni jednostrano proglasiti prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Nakon toga Hrvati šalju delegaciju u Beograd da klekne pred srpskim kraljem i zamoli ga za spas, tako je i učinjeno i to je otprilike sled događaja. A mi ovde raspravljamo jesu li Hrvati bili prisiljeni na taj korak ili su se sami odlučili na njega :kafa:

Što bih postavljao link? Svi znaju kako je sve to teklo. Dakle, prvo regionalna vlada Dalmacije upućuje ultimatum Zagrebu kako će, ukoliko to Zagreb ne učini, oni jednostrano proglasiti prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Nakon toga Hrvati šalju delegaciju u Beograd da klekne pred srpskim kraljem i zamoli ga za spas, tako je i učinjeno i to je otprilike sled događaja. A mi ovde raspravljamo jesu li Hrvati bili prisiljeni na taj korak ili su se sami odlučili na njega :kafa:
Procitaj pravilnik foruma,
Ti pises da je Hrvatska osvojena od vojske kraljevine Srbije, koje su borbe bile koja je vodila srpska vojska po Hrvatskoj 1918 ?
Nemas pojma

Pa nema tu nikakvog posebnog stanovišta, samo pitanja. A to pitanje glasi "jesu li Hrvati svojevoljno doneli odluku da se prisajedine Kraljevini SHS, ili su na to naterani?".

Nisu doneli svojevoljno odluku. Nije bilo nikakvog plebiscita, niti su nasleđene institucije iz države KuK priznale novu državu tj. ratifikovale novo stanje.

Bili su naterani.

Procitaj pravilnik foruma,
Ti pises da je Hrvatska osvojena od vojske kraljevine Srbije, koje su borbe bile koja je vodila srpska vojska po Hrvatskoj 1918 ?
Nemas pojma

Nisam napisao od koga je osvojena, nego sam postavio pitanje jesu li Hrvati dobrovoljno prišli Kraljevini SHS, ili su na to na neki način naterani? Takođe se nikakve borbe nisu vodile ni u Vojvodini, pa ti opet to ne predstavlja problem da pitaš je li Vojvodina osvojena...

Nisu doneli svojevoljno odluku. Nije bilo nikakvog plebiscita, niti su nasleđene institucije iz države KuK priznale novu državu tj. ratifikovale novo stanje.

Bili su naterani.

Izvini, šta ti znači da pet puta ponoviš istu poruku? A ako su bili naterani, opiši kako i ko ih je na to naterao?

Hm, i mi smo mogli da budemo naterani političkom realnošću da prihvatimo AU ultimatum, pa smo radije izabrali rat. Oni su takođe to mogli da urade, to jest da nisu bili najobičnije sisice.

Pa neki se jesu pobunili. Npr. domobrani 25. i 53. puka i dalmatinski mornari, desilo se 5. decembra 1918. godine.

Pa neki se jesu pobunili. Npr. domobrani 25. i 53. puka i dalmatinski mornari, desilo se 5. decembra 1918. godine.

Pričam o ratu protiv Mađara i Italijana, jer to su te "političke okolnosti" koje su ih naterale da kleknu pred srpskim kraljem. Koji ih je, uzgred, prethodno jedini na svetu zvanično priznao kao nezavisnu državu. Dakle, da Hrvati nisu bili tolike sisice, borili bi se umesto da nas mole da ih zaštitimo.

Pričam o ratu protiv Mađara i Italijana, jer to su te "političke okolnosti" koje su ih naterale da kleknu pred srpskim kraljem. Koji ih je, uzgred, prethodno jedini na svetu zvanično priznao kao nezavisnu državu. Dakle, da Hrvati nisu bili tolike sisice, borili bi se umesto da nas mole da ih zaštitimo.

Borili bi se kao predstavnici gubitničke strane protivu u isto vreme Mađara, Italijana, Austrijanaca, Srba i čitave Antante?

Borili bi se kao predstavnici gubitničke strane protivu u isto vreme Mađara, Italijana, Austrijanaca, Srba i čitave Antante?

Ne protiv Srba, jer ih mi nismo ni napali. Potpuno suprotno, Kraljevina Srbija je jedina na svetu priznala Državu SHS kao nezavisnu i u granicama koje je taj pokušaj države zamislio. Dakle, imali bi poražene u ratu Mađare i Austrijance, plus pobednike Italijane. Mi smo se borili protiv mnogo većih, mogli su i oni da krvare za zemlju koju nazivaju svojoj. Nego, kao što rekoh, bili su previše sisice za tako nešto.

Nisam napisao od koga je osvojena, nego sam postavio pitanje jesu li Hrvati dobrovoljno prišli Kraljevini SHS, ili su na to na neki način naterani? Takođe se nikakve borbe nisu vodile ni u Vojvodini, pa ti opet to ne predstavlja problem da pitaš je li Vojvodina osvojena...
Alo, ne znas osnovne stvari, da Hrvatska nije pristupila Kraljevini Srbiji.
Nemas pojma, nego izmsiljas....

Back