Jesu li dobrota i ljubaznost postale zaboravljene vrijednosti

Oprosteno ti je, ti moras negde frustracije da ispoljavas,a pretposlednje zadirkivanje je bilo konstruktivno za mene,znaci donekle si se uzdrzavala od upotrebe seljackog prebacivanja,meni je to dovoljno.
Nemoj da sebi stetis, tako sto izjavljujes da nas grupises,mene i korisnika zadovoljavajuci.Jer onda tebe cini upravo ono sto ti se cini da je zajednicko za nas.
Vrati se na dobrotu, jadnike pusti da budu jadnici , nekom su i oni premije.

Nekada davno dobrota se smatrala najvećim užitkom i najvećom vrlinom, no danas su rijetki koji vjeruju da ta osobina doista postoji. Sve smo skloniji već unaprijed vjerovati kako su ljudi koje upoznajemo zli i stoga im prilazimo sa rezervom. Također, sve smo sebičniji i sve manje strpljivi, sve manje voljni suosjećati s drugima.

Zavisi sta podrazumevas pod dobrotom.
Za mene je dobrota i cniti neko zlo da bi zlo bilo pobedjeno, posebno zastupam onu izreku poteklu od katolickog monaskog reda Jezuiti, "cilj opravdava sredstva".
No naravno, nemojte da mislite da sam katolik, nedaj Boze.
Nisam strpljiv uopste, a nisam ni sebican, takodje znam da se saosecam sa drugima.
postoji jos takvih ljudi, ali zato trebamo da cenimo te ljude.
Danas se velikim delom cene huligani itd, da ne razglabam...

Ne znam šta se smatra pod terminom dobrota... da li bi neko to razjasnio?

Da li je dobar čovjek onaj ko ne čini ništa loše, a želio bi, samo se plaši da to radi?
npr. strašno bi htio nekome da napakosti, ali se boji da će njemu neko napakostiti više, pa miruje... da li je dobrota pozitivno mišljenje, pa samim tim i djelanje, ili samo pozitivno ponašanje bez obzira kakve su misli?

Biraj dela tako da njima okupljas ljude koje zelis da vidis oko sebe.

Religija pogresno tumaci dobro se dobrim vraca, vec je dobar se dobrima vraca.
Niti su dobri uvek dobri, niti su oni koji misle da su dobri bas i dobri.
Svako dublje razmisljanje ce te dovesti u dubiozu, ako ne posedujes poznavanje psihologije, filozofije, sociologije, istorije i kulturologije.

<isecak iz mog odgovora jednoj teenki>

Dobrota i ljubaznost nisu zaboravljene vrednosti. Nas problem je sto ili preterujemo u totalnom odsustvu vrlina ili pak u njima preterujemo do svake navalentnosti po druge a sto samo pokazuje da ih nemamo mnogo. Sve zavisi od coveka. Lepo je A. Kami govorio da i dati knjigu neznalici isto je sto i dati detetu noz da se igra - drugim recima, sve zavisi kako usvajamo i primenjujemo vrednosti.

Nekada davno dobrota se smatrala najvećim užitkom i najvećom vrlinom, no danas su rijetki koji vjeruju da ta osobina doista postoji. Sve smo skloniji već unaprijed vjerovati kako su ljudi koje upoznajemo zli i stoga im prilazimo sa rezervom. Također, sve smo sebičniji i sve manje strpljivi, sve manje voljni suosjećati s drugima.
To je individualno :)
Ako se covek rodi kao mrgud,takav ce i umreti.Dobrota je urodjena,ona se ne stice kroz zivot!
:manikir:

To je individualno :)
Ako se covek rodi kao mrgud,takav ce i umreti.Dobrota je urodjena,ona se ne stice kroz zivot!
:manikir:

Malopre sam ti dala rep...ne mogu opet, pa ću ovako javno da pohvalim tvoj post. Znam neke mrgude koji su što narod reče...na lebac da ih mažeš, a i one suprotne njima, kez na ustima, a otrov u čaj.

Back