Jesmo li svi Srbi, pravoslavci, katolici, muslimani, ateisti i dr?

Jesmo li svi Srbi, Srbi pravoslavci, Srbi katolici, Srbi muslimani, Srbi ateisti i dr?

• Da.

glasova: 6 66,7%
  • Ne.

glasova: 3 33,3%

• Ukupno glasova
    9
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Srboskizborim

Veoma poznat
Poruka
10.581
AUTORSKA TEMA:

Kao sledbenik originalne srpske nacionalne misli i ideje koja kaže "svi smo Srbi, ma kojoj religiji pripadali ili ne pripadali religijama kao ateisti" nekako mi posebno duši bude teško kada vidim svu tu podeljenost i svađe, pa ni tako retko ratove među Srbima, različitih religija, pa i veliki rat u prošlosti između Srba ateista (partizana, komunista) i Srba pravoslavnih (četnika). Istina na ideloškoj osnovi taj "rat još nažalost traje". Istina bilo je i Srba muslimana i Srba katolika u obe vojske, tako da se to može nazvati i "svesrpskim ratom".

Da stvar bude gora a time i mojoj duši posebno teško danas imamo i aktuelnu " veliku svađu i zavadu" između Srba pravoslavnih u Crnoj Gori, gde jedni hoće "da zaborave da su Srbi", pa čak i da proteraju srpsku Crkvu a drugi hoće da svi budu Srbi kao što i sam smatram da treba da bude.

Meni je zaista teško na duši, teško mi padaju sve te međusrpske podele i svađe i najsrećniji bi bio kada bi se sve to ujedinilo u jednu jedinstvenu srpsku naciju bez obzira na religije ili ateizam, samo da se prizna da smo svi Srbi. Samo Srbi. Mislim da bismo svi bili mnogo srećniji i prosperitetniji.

Da završim ovo izrekom . Brat je mio ma koje vere ili nevere , kao ateista bio, samo neka je Srbin nacionalno. Srpska nacija iznad svega.

Šta forumaši misle o tome?

Poslednja izmena:
u Crnoj Gori, gde jedni hoće "da zaborave da su Srbi", pa čak i da proteraju srpsku Crkvu a drugi hoće da svi budu Srbi

не занимају нас српски отпади, терајте се где год хоћете али без српског имена, језика и осталог....то вам не дамо!
пошто сте сви отпади много паметни - направите то све сами ако можете, а не крадите од Срба, смећари...

не занимају нас српски отпади, терајте се где год хоћете али без српског имена, језика и осталог....то вам не дамо!
пошто сте сви отпади много паметни - направите то све сами ако можете, а не крадите од Срба, смећари...

Pišeš suprotno originalne srpske nacionalne misli koja kaže svi smo Srbi bvez obzira na religije ili ateizam.

Pišeš suprotno originalne srpske nacionalne misli koja kaže svi smo Srbi bvez obzira na religije ili ateizam.
пореклом јесу сви они Срби (мање-више), али кад једном издају Српство - нема више назад

нема ту биркања час јесам - час нисам, отпад не примамо

пореклом јесу сви они Срби (мање-више), али кад једном издају Српство - нема више назад, не примамо отпад

нема ту биркања час јесам - час нисам

Po originalnoj srpskoj nacionalnoj misli jesu. Jesi li čitao šta od Ilije Garašanina?

AUTORSKA TEMA:

Kao sledbenik originalne srpske nacionalne misli i ideje koja kaže "svi smo Srbi, ma kojoj religiji pripadali ili ne pripadali religijama kao ateisti" nekako mi posebno duši bude teško kada vidim svu tu podeljenost i svađe, pa ni tako retko ratove među Srbima, različitih religija, pa i veliki rat u prošlosti između Srba ateista (partizana, komunista) i Srba pravoslavnih (četnika). Istina na ideloškoj osnovi taj "rat još nažalost traje". Istina bilo je i Srba muslimana i Srba katolika u obe vojske, tako da se to može nazvati i "svesrpskim ratom".

Da stvar bude gora a time i mojoj duši posebno teško danas imamo i aktuelnu " veliku svađu i zavadu" između Srba pravoslavnih u Crnoj Gori, gde jedni hoće "da zaborave da su Srbi", pa čak i da proteraju srpsku Crkvu a drugi hoće da svi budu Srbi kao što i sam smatram da treba da bude.

Meni je zaista teško na duši, teško mi padaju sve te međusrpske podele i svađe i najsrećniji bi bio kada bi se sve to ujedinilo u jednu jedinstvenu srpsku naciju bez obzira na religije ili ateizam, samo da se prizna da smo svi Srbi. Samo Srbi. Mislim da bismo svi bili mnogo srećniji i prosperitetniji.

Da završim ovo izrekom . Brat je mio ma koje vere ili nevere , kao ateista bio, samo neka je Srbin nacionalno. Srpska nacija iznad svega.

SPC kad im je prpa sad tamo i jaja u procepu u CG sad se setila naroda i poziva taj narod da je brani i pomaze, a kad treba ona da pomogne nema je nigde.I jos citas o bahanalijama Kacavende i ostalih najvisih glavesina SPC i shvatis da je tamo samo najveci sljam, slican kao u politici

Ne potcenjuj klasike srpske nacionalne misli. Knjiga "Ideologija srpskog nacionalizma" je "Biblija srpskog nacionalizma". Ne huli na nacionalne svetinje. Nije pametno huliti.
Normalno je da svaki covek postavi sebi pitanje ,kakvo mu je poreklo. Kad sam bio mali nije mi padalo na pamet da pitam dede i babe odakle smo poreklom. Sada me interesuje. Ali malo toga mogu da saznam nemam koga da pitam. Pokojna majka mi je rekla da su njoj rekli da su starinom iz C.Gore moguce je po prezimenu jer ima jedan fudbaler sa istim prezimenom i igrao je za CG. Predpostavljam da si ti sada Bosnjak a ranije musliman ,jedina pomoc koju ti mogu dati ti se nece svidjati. Od svih naroda koji su ziveli na ovim podrucijima najvise se turcio SRPSKI. Tako da je moguce da ja imam i neke druge korene npr cincari ,vlasi kod tebe nema dileme.

Normalno je da svaki covek postavi sebi pitanje ,kakvo mu je poreklo. Kad sam bio mali nije mi padalo na pamet da pitam dede i babe odakle smo poreklom. Sada me interesuje. Ali malo toga mogu da saznam nemam koga da pitam. Pokojna majka mi je rekla da su njoj rekli da su starinom iz C.Gore moguce je po prezimenu jer ima jedan fudbaler sa istim prezimenom i igrao je za CG. Predpostavljam da si ti sada Bosnjak a ranije musliman ,jedina pomoc koju ti mogu dati ti se nece svidjati. Od svih naroda koji su ziveli na ovim podrucijima najvise se turcio SRPSKI. Tako da je moguce da ja imam i neke druge korene npr cincari ,vlasi kod tebe nema dileme.

Skokni do arhiva u Zemunu, ako si već stari Zemunac.

AUTORSKA TEMA:

Ja mislim da ne bi trebalo da otvaras i sedamnaestu temu o Crnoj Gori jer sesnaest vec postoje i aktuelne su.

Kad se pojavilo jedno drugo shvatanje sustine etnickog razvitka i kada se on poceo traziti u jeziku i duhu naroda onda su zanemarene one granice koje je "nametala" konfesija, a to se kod nas pojavilo ne nikakvim nametanjem... (Moramo da shvatimo da nemastina sama trazi resenja u podelama)... Onda je promoter tih evropskih ideja bio Vuk Karadzic i on je kao i mnogi Srbi smatrao da tamo gde se govori srpski da su sve to srbi i da oni mogu da budu katolici, pravoslavci, muhamedanci, ali to nema veze sa realnim zivotom.. I danas mnogi to tvrde, ali ta tvrdnja ne znaci nista, jer su najjace kohezione snage religije...

Ne potcenjuj klasike srpske nacionalne misli. Knjiga "Ideologija srpskog nacionalizma" je "Biblija srpskog nacionalizma". Ne huli na nacionalne svetinje. Nije pametno huliti.
Trenutno je nametnut verski nacionalizam, tj. samo pravoslavac je Srbin.

Nacionalizam je pogresna ideologija za Balkan, mora postojati opusteniji odnos prema religiji/ateizmu odnosno etnickom poreklu, pre nego sto se stabilizuje situacija.
Ovde ce vladati nestabilnost dok neka velika drzava ponovo ne objedini region i pacifizira lokalne sukobe.

Muslimani i katolici u Srbiji se ne izjašnjavaju kao Srbi. Kod nas američki model nije zaživeo a ni onaj albanski.

Ali zašto bi američki model igde zaživljavao?
To je moderni, gotovo utopijski, projekat koji nije zasnovan na istorijskim, kulturnim itd. utemeljenjima.

Srbi su narod drugačije kulture i nema razloga da se niti mi, niti drugi evropski narodi ugledaju na SAD.

Ako smo trebali slediti ičiji model, onda su to nemački i italijanski modeli u kojima su se manje a slične etničke zajednice ujedinile u veliku naciju. To je bila prilika koju smo propustili iz raznih razloga (uključujući i balkansku tvrdoglavost svih grupacija).

Сви држављани Србије су Срби.
Ја бих рекао да је то проклетство. Етнички Србин и правни Србин, оба Србина.

Ko te to slaga da su svi državljani Srbije Srbi?
Da je tako onda bi svi u Srbiji bili Srbi, i ne bilo Mađara, Rumuna, Albanaca, Roma, Bošnjaka i drugih nacionalnih manjina. Ja znam mnoge Srbe koje ni Vlahe iz istočne Srbije ne priznaju za Srbe iako su ovi uglavnom srbizirani, a kamoli da smatraju Srbima Albance iz Preševa ili Mađare iz Sente.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back