Jesenje emocije

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
qiq041z9n4w71.jpg

Jesenja priča

Majka grana kaže deci : “ Nemojte se naginjati,pašćete, a onda će vas vetar oduvati.“
Kad su bili mali slušali su majku, ali kad su se razvili , zaboravili su njene reči.
Uživali su da se ljuljaju na vetru i šapuću. Ko god je je prolazio šumom govorio bi : “ Lišće šušti. “
Lišće bi se zasmejalo.

Došla je jesen. Duvali su jaki vetrovi. Počele su kiše. Lišću je bilo hladno.
Jednog dana dođe u šumu nepoznati vetar .
“ Došao sam“ reče on „da vas povedem u jednu lepu i daleku zemlju. Hajde požurite, nemam puno vremena!
Ja ću tiho zasvirati gitaru, a vi ćete zašuštati ,a kad zasviram jače, to je znak za pokret.“

Listovi se pogledaše i videše da više nisu zeleni. Neki su bili crveni, neki žuti a neki tamno smeđi.
Vetar zasvira tiho – lišće zašušta. Kad zvuci njegove gitare postadoše glasniji, lišće polete za vetrom u daleku zemlju.

Vidosava Stojšin – Neda

• Voli
Reactions: Tea
Опет је јесен стигла са својом сивом пратњом;
маглом и кишом и влагом и људском патњом.

Мутне је воде и прозори мокри снимају
и сви је људи у очима имају.

Је ли то одраз, као у окнима,
јесени ове у људским очима?

Ил’ кроз њу мутну пролазећ занесен
то свако носи собом своју јесен?
Aleksandar Leso Ivanovic

384127520_705932111576529_1384107915016332471_n.jpg

Da li znate vezano za Jesen

… Zbog specifične orbite Zemlje oko Sunca, ljudi su blago lakši tokom jeseni (i zime). Udaljenost od Sunca utiče na gravitaciono povlačenje, koje je minimalno u ovom periodu.

… Istraživanja su pokazala da ljudi često postaju produktivniji tokom jeseni. Smatra se da je ovo delom posledica smanjenja temperature, što pomaže fokusiranju i mentalnoj bistrini nakon letnjih vrućina.

… Ljudi prirodno osećaju potrebu za toplijom odećom u jesen, ne samo zbog temperature. Naša koža može da postane suvlja zbog niže vlažnosti vazduha, pa je dodatna odeća korisna i za zadržavanje vlažnosti i topline u telu.

… Jesen je često povezana s kreativnošću i introspektivnim razmišljanjem. Mnogi pisci, umetnici i muzičari navode jesen kao inspiraciju, verovatno zbog bogatstva boja, promena u prirodi i osećaja novog početka.

… Baš kao i ljudi, psi mogu da osete promene u vremenu i dužini dana tokom jeseni. Neki psi postaju energičniji zbog nižih temperatura, dok drugi pokazuju promene u ponašanju ili raspoloženju.

Jesen je poslednji i najlepši osmeh godine
Volimo jesen zbog toga što boji prirodu pastelnim prelivima i nadahnjuje mnoge umetnike. Poznati pisci imali su razmišljanja o jeseni.

Nekoliko izabranih citata

“Boje jeseni su vrlo smešne. Tako su svetle, intezivne i lepe. Kao da priroda pokušava da nas napuni bojom,
da nas zasiti, da nam napravi zalihe za zimu, koja će sve utišati.”
Vivijan Sajoban

“Slušaj. Vetar sve jače duva, vazduh divlja sa lišćem… Imali smo letnje noći, sada je vreme za jesenje veče.”
Humbert Volf

“Voleo sam jesen. Jedino godišnje doba koje je Bog osmislio samo da bi stavio svu lepotu u njega.”
Li Majnard

“Jesen je drugo proleće, gde je svaki list u stvari cvet.”
Albert Kami

“Volim list na vetru. Molim vas, suzdržite se od aplauza do kraja plesa.”
Džered Kinc

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu.
Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati.
Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proleće.
Stručno, i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospe u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati.

(astronomija)

Jesen je najtužnije godišnje doba. Lišće opada, kiše su duge i dosadne, vlaga se uvlači u kosti, a nebo je prekriveno beskrajnim sivim oblacima.
Ipak jesen ume da bude i lepa. Lepa i prijatna. Šume se u jesen oboje bakarnom, zlatnom i žutom bojom i sigurno nema koloritnijeg doba od jeseni.
U jesen priroda se sprema da spava. Posle besnih letnjih oluja, žege i iznenadnih provala oblaka u jesen zavlada spokoj.
Jedino sve još oživi kada počnu berbe grožđa i kad se toči slatko vino.

• Voli
Reactions: Tea
Jesen

U plamenu, zapaljena jesen,
gori katkada moje srce,
čisto i samo. Vetar ga budi,
dodirne mu središte i onda ga obesi
za svetlost koja se smeje ni za koga:
kakva rasuta ljepota!

Tražim neke ruke,
neku prisutnost, neko telo,
ono što zidove razbija