Jeresi u pravoslavnoj crkvi

Hvala, cjenim to.

Naprotiv stefane, pravom vjerniku bi to trebalo biti lakše nego bilo kome drugom
.krauterbox; sa nevernikom vernik nema iste osećaje.to jepoenta kad pričamo o veri

Nisi ništa pobrkao .., no najvažniji božji dar čovjeku je sloboda i na osnovu nje ja sam i sam izabrao.
krauterbox; na žalost celo tvoje biće je u kučinama tvoga ega,jer i sam kažeš da ti je religija opsesija. To mi ne liči na slobodu.:-?

@stefan

Moguće da je izraz opsesija, ako se shvata doslovno po riječnicima stranih izraza, "malo" nesretno izabran.
Nisam ga koristio u tom smislu, uostalom religijom npr. sad se bavim mnogo manje, nove "opsesije" su mi nacija i ideologije svih vrsta.

Tako da i dalje stojim iza toga da svi moji izbori prizilaze iz slobode.

Vera održava. Ti veruješ u trenutno,u sebe,veruješ da ništa mistično ne postoji.Ti veruješ....Bog je čoveka stvorio za večnost,a večnost se osvaja na prvom mestu verom.

prvo, ti nemash pojma u shta ja verujem

a ti verujesh da postoji bog
pa onda verujesh da je bog stvorio choveka
pa da je chovek stvoren za vechnost

i kazesh, "večnost se osvaja na prvom mestu verom"

e to ti je ono sechivo, oshtrica, kako ocesh... gore pomenuto

ti zivish u ubedjenju da postoji bog, i to na starozavetni nachin
a to ne mora da bude tachno

a ako nije
verovanje u isto ti nece obezbediti vechnost, vec samo spokoj "ubedjenosti u vechnost"

a, ko zna, mozda se ispuni ono shekspirovsko... apsolutno nishta.

pa to ti je, kako si reko, stvar vere
ako utripujesh da jesu
za tebe jesu

meni nisu bitni
a sami sebi su najpravoslavniji moguci 8)
Kratko, jasno i tačno.

85vehk7.gif

Ako se pitate kako se zove jeres današnjice to je EKUMENIZAM

Da,na istorijskom planu,kratko receno,ekumenizam je prozelitizam(menjanje vere) i ekspanzija.
A u misticnom,duhovnom planu-to je Vavilon umesto Pedesetnice,pod vidom Pedesetnice.
Po Sargunovu,ekumenizam je jeres jeresi, jer svaka posebna jeres tezi da zauzme mesto
Istinske Crkve.
Ovde su objedinjene sve jeresi-drevnog arijanstva,monihejstva,pelagijanstva i dr.
I dalje-objedinjavanje sa Jevrejima i kulturom "Nju-ejdza".
Ekumenizam je nesto sto je protiv svake istine,jer se njena blagodatna sila daje samo u Crkvi.
Dolazi vreme,kada ce samo onaj koji ko zna za blagodat,ostati u istini.
Isto kao sto,samo onaj ko poznaje blagodat,moze odrzati zapovest.

Dobro veće procella,

koliko ja znam ekumenizam je ideja i pokret (baziran na Jn.17.21) koji teži ujedinjenju svih hrišćanskih crkava, pa shodno tome sa Jevrejima i judaizmom ne bi trebao imati nikakve veze.

Dobar dan krauterbox!

Pitanje ekumenizma ne podrazumeva univerzalnu definiciju.
Postoji uze shvatanje ujedinjenja,koje razmatra mogucnost objedinjavanja hriscanskih veroispovesti,sto naravno iskljucuje izmedju ostalih i judaizam.

Sire shvatanje,medjutim,razmatra objedinjavanje svih religija,ukljucujuci tu i Islam,Judaizam...sve do "Nju Ejdza",kao bezlicnog kolektivizma,i za ciju kulturu Bog nije licnost,vec "kosmicka prvobitna svest","kosmicka energija"...

Pozdrav!

Back