Jeresi u pravoslavnoj crkvi

Dobar dan krauterbox!

Pitanje ekumenizma ne podrazumeva univerzalnu definiciju.
Postoji uze shvatanje ujedinjenja,koje razmatra mogucnost objedinjavanja hriscanskih veroispovesti,sto naravno iskljucuje izmedju ostalih i judaizam.

Sire shvatanje,medjutim,razmatra objedinjavanje svih religija,ukljucujuci tu i Islam,Judaizam...sve do "Nju Ejdza",kao bezlicnog kolektivizma,i za ciju kulturu Bog nije licnost,vec "kosmicka prvobitna svest","kosmicka energija"...

Pozdrav!
To nisam znao. Zapravo to u definicijama ekumenizma nisam dosada pročitao.

Hvala

p.s. osjećajte se i Vi pozdravljenom.

To nisam znao. Zapravo to u definicijama ekumenizma nisam dosada pročitao.

Hvala

p.s. osjećajte se i Vi pozdravljenom.

Pojam ekumenizam je mnogostran,postoji mnogo bogoslovskog materijala.
Prvobitno je imao znacenje pokreta za jedinstvo Hriscana,a danas se upotrebljava u najraznovrsnijem smislu.
Postoje takodje razlike u shvatanju pojmova "ekumenizam" i "ekumenski pokret" s jedne strane,i "ekumenski kontakti Pravoslavne Crkve" ili "ucesce Pravoslavnih u ekumenskom pokretu",s druge strane.

Bogu hvala,pozdravljam Vas!

Поздрав у Христу Сестро!

Вашим се речима нема много шта додати.

Надам се само да су остали дискутанти довољно упућени у материју да би Вас сасвим могли да прате.

Просто речено - екуменизам, сам по себи, није зло. Ипак, као и све друго, човек га злоупотребом своје слободе најчешће у то преметне.

Јединство Хришћана је свакоме искреноме верујућему на срцу, али то може да буде једино јединство у Истини, а не и пристанак на некакв компромис са истом...

Дакле, Преподобни Јустин је сасвим у праву, јер је данашња форма екуменизма (тј. оно што се нама данас под тим именом ''продаје''), заправо удаљавање д светоотачких темеља Православнога богословља, па самим тиме и од Истине...

to shto vi nazivate Istinom
nije objektivno Istina
vec vash trip Iste

a s tim, stvarno, ne bi trebalo da se zeza 8)

jer ako promenite trip, necete biti u istom tripu 8)

(a realni strahovi zaposlenih u tom vashem veoma profitabilnom udruzenju gradjana nisu metafizichke, vec pre svega materijalne prirode 8) )

Просто речено - екуменизам, сам по себи, није зло. Ипак, као и све друго, човек га злоупотребом своје слободе најчешће у то преметне.

Јединство Хришћана је свакоме искреноме верујућему на срцу, али то може да буде једино јединство у Истини, а не и пристанак на некакв компромис са истом...

Zahvaljujem sto ste pojednostavili ovo vrlo slozeno pitanje,i na Vas zakljucak ne bih nista dodala,osim da sam sa istim saglasna.

Pozdravljam Vas!

Dobar dan krauterbox!

Pitanje ekumenizma ne podrazumeva univerzalnu definiciju.
Postoji uze shvatanje ujedinjenja,koje razmatra mogucnost objedinjavanja hriscanskih veroispovesti,sto naravno iskljucuje izmedju ostalih i judaizam.

Sire shvatanje,medjutim,razmatra objedinjavanje svih religija,ukljucujuci tu i Islam,Judaizam...sve do "Nju Ejdza",kao bezlicnog kolektivizma,i za ciju kulturu Bog nije licnost,vec "kosmicka prvobitna svest","kosmicka energija"...

Pozdrav!

Ovo implicira frapantno nepoznavanje novih pravaca u duhovnosti.Istina nije i ne moze biti samo jedna.

@ GodlsADJ

Vase je pravo da verujete u ovo,

Istina nije i ne moze biti samo jedna.

a moja je obaveza da ispovedam suprotno.
Istina je samo jedna i nerazdeljiva!

Ako postoje dve,tri,pet...istina,pa pokusamo da ih spojimo,kako cemo dobiti celolstnu istinu?
Takvo shvatanje je protivno hriscanskom principu krsta i ono je odricanje od njega,jer vodi religioznom individualizmu i egoizmu.

Nisam sveznajuca,i ovaj Vas zakljucak prihvatam

Ovo implicira frapantno nepoznavanje novih pravaca u duhovnosti.

izmedju ostalog zato,sto je takvih "novih"pravaca beskrajno mnogo,pa mi nije moguce da ih sve upoznam.

Nisam ni pretpostavio da ste sveznajuca, niti sam Vase nepoznavanje pomenuo u pezorativnom smislu.Obaveza je svakog hriscanina da svoju svest i dusu siri kako po vertikalnom kraku krsta, odnosno da svoju dusu i svest uzdize prema Bogu, tako i po horizontalnom kraku krsta, odnosno da razvija svoju ljubav prema sebi i drugim zivim bicima, sto ukljucuje i saznanje da je, mozda, odnosno sigurno jeste samo jedna, ali na nasem nivou shvatanja Univerzuma ne moze biti samo jedna; vec da svaki covek i svaka grupa ljudi imaju svoj nacin stizanja do te sitine, protiv cega je nemam nista protiv, sve dok to ne steti drugima.Izvinjavam se sto sam bio neprecizan.
Svakako je Vasa obaveza da ispovedate i svedocite Vasu veru, i bilo bi mnogo bolje da je vise takvih.

Pojam ekumenizam je mnogostran,postoji mnogo bogoslovskog materijala.
Prvobitno je imao znacenje pokreta za jedinstvo Hriscana,a danas se upotrebljava u najraznovrsnijem smislu.
Postoje takodje razlike u shvatanju pojmova "ekumenizam" i "ekumenski pokret" s jedne strane,i "ekumenski kontakti Pravoslavne Crkve" ili "ucesce Pravoslavnih u ekumenskom pokretu",s druge strane.

Bogu hvala,pozdravljam Vas!

Jedno pitanje, posto vidim da se razumete u materiju koju sam i ja proucavao, ali ne suvise: nedavno sam u jednu od beogradskih crkava odveo svog prijatelja koji je srpske nacionalnosti, ali katolik, i koji hoce da predje u pravoslavnu veru.Svestenik (ne znam da li je straesina crkve, jerej ili djakon) rekao je da nema potrebe, vec treba da primi samo Pomazanje, buduci je Hrist samo Jedan i obe crkve krste u Ime Jednoga, ne dvojice.
Dakle, ako je Hrist jedan, kao sto jeste, zasto ima toliko protivnika ujedinjenju crkava?razumem da je to zbog ''tehnickih'', da to tako nazovem , nesuglasica, ali nije li u interesu hirscanstva ujedinjenje katolicke i pravoslavne crkve?

Jedno pitanje, posto vidim da se razumete u materiju koju sam i ja proucavao, ali ne suvise: nedavno sam u jednu od beogradskih crkava odveo svog prijatelja koji je srpske nacionalnosti, ali katolik, i koji hoce da predje u pravoslavnu veru.Svestenik (ne znam da li je straesina crkve, jerej ili djakon) rekao je da nema potrebe, vec treba da primi samo Pomazanje, buduci je Hrist samo Jedan i obe crkve krste u Ime Jednoga, ne dvojice.
Dakle, ako je Hrist jedan, kao sto jeste, zasto ima toliko protivnika ujedinjenju crkava?razumem da je to zbog ''tehnickih'', da to tako nazovem , nesuglasica, ali nije li u interesu hirscanstva ujedinjenje katolicke i pravoslavne crkve?

nije to zbog tehnichkih
vec iskljuchivo iz finansijskih razloga

prava su retkost popovi koji veruju u to shto prichaju...

@ GodlsADJ

Sa ovim se slazem,moguce da me niste razumeli ili da sam ja bila neprecizna,

svaki covek i svaka grupa ljudi imaju svoj nacin stizanja do te sitine, protiv cega je nemam nista protiv, sve dok to ne steti drugima.Izvinjavam se sto sam bio neprecizan.

pa nema potrebe za izvinjenjem.

Ono sto Vam je receno u Crkvi je tacno,

nedavno sam u jednu od beogradskih crkava odveo svog prijatelja koji je srpske nacionalnosti, ali katolik, i koji hoce da predje u pravoslavnu veru.Svestenik (ne znam da li je straesina crkve, jerej ili djakon) rekao je da nema potrebe, vec treba da primi samo Pomazanje, buduci je Hrist samo Jedan i obe crkve krste u Ime Jednoga, ne dvojice.

a na ovo uvek aktuelno i slozeno pitanje,tesko je dati sazet odgovor,

pa cete mi ako je moguce oprostiti,buduci da ne pretendujem na njegovo iscrpno,pa cak ni na zadovoljavajuce razmatranje.

Evo sta kaze o ujedinjenju crkava N.Berdjajev u svom delu Duh i sloboda:
.....Crkve nikada nece biti ujedinjene putem unije,putem dogovora crkvenih vlasti,uzajamnih ustupaka i usaglasavanja.Pokusaji ujedinjenja uvek su vodili samo pojacanju razdora i nesuglasica.Ujediniti crkvu moze samo Sveti Duh.Taj dogadjaj moze biti samo cudesan i blagodatan,on je nedostizan samo na osnovu ljudskog napora.A ponajmanje su sposobne da ujedinjenje crkve izvrse crkvene vlasti koje su uvek i bile izvor podela.Postoji drugi put kojim treba da ide hriscanski svet.To je put unutrasnjeg duhovnog jedinstva hriscana svih veroispovesti,opstenje jednih s drugima u ljubavi,to je put unutrasnjeg medjusobnog upoznavanja................

Evo sta kaze o ujedinjenju crkava N.Berdjajev u svom delu Duh i sloboda:
.....Crkve nikada nece biti ujedinjene putem unije,putem dogovora crkvenih vlasti,uzajamnih ustupaka i usaglasavanja.Pokusaji ujedinjenja uvek su vodili samo pojacanju razdora i nesuglasica.Ujediniti crkvu moze samo Sveti Duh.Taj dogadjaj moze biti samo cudesan i blagodatan,on je nedostizan samo na osnovu ljudskog napora.A ponajmanje su sposobne da ujedinjenje crkve izvrse crkvene vlasti koje su uvek i bile izvor podela.Postoji drugi put kojim treba da ide hriscanski svet.To je put unutrasnjeg duhovnog jedinstva hriscana svih veroispovesti,opstenje jednih s drugima u ljubavi,to je put unutrasnjeg medjusobnog upoznavanja................

...i evo jos malo od istog :

"Postoje dva shvatanja sabornosti - horizontalno i vertikalno.
Horizontalno shvatanje vaseljenske ujedinjenosti podrazumeva zauzimanje sto veceg prostora na zemlji,univerzalnu organizaciju na celokupnoj zemaljskoj povrsini.
Ovom shvatanju je naklonjen katolicizam.
Vertikalno shvatanje podrazumeva dimenziju dubine,vaseljenskost moze biti svojstvo svake eparhije.
To je pravoslavno shvatanje.
Ono je pogodnije za ekumenski pokret.
Katolici ce moci da ucestvuju u njemu samo u slucaju da se odreknu imperijalizma u shvatanju vaseljenskog jedinstva hriscanstva,samo ako pobede u sebi imperijalisticku volju kao sablazan,i ako ne budu videli oko sebe objekte delovanja,nego subjekte.
To moze biti najvaznije pitanje u pokretu ka jedinstvu "...

( Iz zbornika " Hristianskoe vossoedinenie ",YMCA - Press,Pariz,1933,str.63 - 81 )

Back