kako tumačite
Jovan 12,25 | Koji ljubi dušu svoju izgubiće je, a ko mrzi na dušu svoju na ovom svijetu, sačuvaće je za život vječni. |
i
Matej 16,25 | Jer ko hoće svoju dušu da sačuva, izgubiće je; a ako ko izgubi dušu svoju mene radi, naći će je. |
nije li žeđ za večnim životom pokušaj da se sačuva duša svoja zato što je ljubiš? Da li je pogrešno voleti svoju dušu? Da li je pogrešno biti opsednut večnim životom? Da li onaj ko čini dobro da bi otišao u raj zapravo neće biti primljen u raj? Šta znači izgubiti dušu Isusa radi?
pa, sv. Petar je mogao da izgubi dusu, kada se odricao Hrista 3x da bi spasao zivot, pa je potom, dosta kasnije, ipak izgubio dusu - tj zivot da bi je spasao za vecni zivot... sta da radimo...
ako ja ceo zivot nesto propovedam, zagovaram, i sada dodje neko i kaze, odustani i poreci sto si pricao, ili leti glava... zato ja unapred mnogo puta kazem, da necemo da se lazemo, ili - samo kada bi se lagali...
nije pogresno voleti i svoju dusu, svoj zivot, a jos manje vecni zivot, nego je pogresno voleti ih naustrb istine, jer rece
- ja sam put, istina, pa tek onda zivot
onda se coveku ogadi da zivi, kada vidi da ce da zivi naustrb istine - ne moze ti nikakav zivot, ni tvoja dusa, ni neki vecni zivot o kome nista ne znas, biti preci od istine, a Hristos je ta istina, ultimativno; prethodno moras da si covek mog kalibra, koji je to shvatio generalno, kolika je vrednost istine, pa tek onda da proveravas koji je taj Isus koji to tvrdi za zamoga sebe
a o vecnom zivotu, recimo da nista ne znam, PUT ISTINA I ZIVOT
jel rece vecni zivot? ne; e pa molim lepo, samo istina i kako ozivljuje mrtve,a vecni zuvot, ko ce ga znati, a ja ne znam, dajte ljudi da idemo redom, istina i vaskrsavanje, a o vecnom nemam pojma, ne zanima me iskreno, ne volim to preskakanje lekcija, jer bolje je ne znati, nego pogresno nauciti
evo ovde samo da je nadje, cak ni ne pominje vecni zivot - vecni zivot je poslednja lekcija, mora redom da se uci, ne moze preko reda
Jer ko hoće svoju dušu da sačuva, izgubiće je; a ako ko izgubi dušu svoju mene radi, naći će je. |