Jel' ima neko iz FTN-a da pomogne novajliji za pripremu na prijemni?

CekiDeki

Početnik
Poruka
5
Pozdrav svima,

Izvinjavam se na ovako dugačkom postu, pokušao sam maksimalno da izbacim sve nepotrebne detalje i ostavim samo šta je potrebno. Mnogo bi mi značilo ako bi ste ga ceo pročitali da bolje razumete moju poziciju.

Ok, gledam sledeće godine da se upišem u FTN ovde u NS, specifično na program za softversko inženjerstvo (SIIT ili E2), i voleo bih ako neko ko ide ili je išao na SIIT ili E2 da mi pomogne malo, samo da znam kako da se najbolje pripremim za prijemni iz matematike(P1).

E sada, najveći problemi koji me muče u vezi svega ovoga su:
  • Moji ukupni bodovi od srednje škole (24)
  • Moje znanje iz matematike, što je jako, jako loše
MALO O MENI
-------------------
Kada sam se upisao u srednju školu, nisam imao nikakav cilj na umu, šta ću raditi, koji fakultet upisati, itd... Pa većinu vremena sam samo blejao i igrao igrice i učio za testove.
Nažalost matematika je bila jedna od onih predmeta gde sam uvek u svojoj glavi govorio "Šta će meni ovo, ne verujem da će mi ikada trebati išta dalje od osnovne aritmetike u životu", i većinu vremena na časovima sam ignorisao profesore i memorisao formule za testove, pa je ovo jedan od razloga zašto mi je predznanje dosta loše.

Tokom zadnje dve godine srednje škole, dešavalo mi se mnogo loših dogadjaja u životu, "downward spiral" kako ga Englezi zovu, pa me je nažalost depresija brzo uhvatila i zbog toga mi je prosek dosta pao (sa 4, na 2.2).
Nažalost tokom ovog perioda nisam i dalje znao šta želim da radim, i sve gore i gore i nemotivisano sam se osećao iz meseca u mesec, što je razlog zašto sam par godina propustio upis na fakultet dok drugi mojih godina su već bili u drugoj ili trećoj godini :(

Da izbegnem da ovaj post bude dugačak samo zbog moje pozadine, dodaću još samo da pre dve godine drugar me je uputio da se oprobam na programiranje, uradio to, i video da mi je lepo krenulo i da je nešto što mi se jako svidja.
Krenuo sam sa Javom i bio sam prilično iznenadjen kako mi je sve lepo išlo :) Iz meseca u mesec, naučio sam nešto novo, dodavao nove projekte, koristio nove biblioteke, frameworke, alatke kao Maven, Gradle itd...

Ubrzo posle toga sam se prijavio na kurs 'Osnove Programiranja' i 'Java Web Development' što drži FTN Informatika i jako dobro mi je krenulo (90+ poena na finalnom testu kod oba kursa), odmah nakon toga sam uspeo pronaći par posla kao freelancer i zaista me je ovo usrećilo posle dosta vremena gde sam se osećao loše :)

Pa sve što želim da kažem je to da mislim da sam napokon pronašao šta želim da radim, i zbog ovoga bi mi MNOGO značilo kada bih se uspeo upisati na SIIT kod FTN-a, mislim da je tačno ono što tražim, čak i ako je možda najzahtevniji, ali ni to mi ne smeta jer zaista želim da dam sve od sebe da upadnem tu.

Ok, nazad o matematici.

MATEMATIKA
-------------------
Pošto mi je predznanje jako loše ovde, odlučio sam da se testiram da vidim koliko znam preko online testova kroz Khan Academy i drugih, i rezultati su:
  • 1-4 razred - Prelako, sve rešeno bez problema
  • 5-6 razred - Većinu sam znao, ali je bilo malo klimavo kod nekih stvari
  • 7 i 8 razred - Ovde se već pokazuje rupa u znanju, i dosta toga trebam ponoviti
  • Srednja - Skoro ništa nisam znao :(
Sada šta me zanima je to da li je 5-6 meseci dovoljno da se sve nauči za prijemni, čak i sa ovakvim lošim predznanjem?

Plan za učenje mi je sledeći:
  • Od Januara, krenuću sa učenjem tako što ću ponoviti gradiva koja nisam znao od 5-8 razreda (jer ako su mi osnove loše, ne verujem da ću moći daleko dogurati)
  • Učenje će biti većinom vremena preko neta na Khan Academy, PatrickJMT, MIT OpenCourseWare i Professor Leonard, zajedno sa zbirkom zadataka koje FTN izdaje godišnje jer zaista mislim da su ovo najbolji resursi za matematiku online, jesu na engleskom, ali to mi uopšte jer nemam nikakav problem sa engleskim
  • Učenje će biti svaki dan 6-8 sati, minimum 6 puta nedeljno (1-1.5 sat na novi koncepat koji budem učio, da pokušam razumeti šta je, o čemu se priča, gde, kako i kada bih trebao da koristim to, itd... a ostalih 5-7 sati na vežbanje novih stvari plus oni prethodni, jer ipak matematika je više u vežbanju nego teoriji)
Dalje od 8 sati ne verujem da mogu da učim, jer ne želim da se "burnout"-ujem i da na kraju sve što sam učio taj dan zaboravim.

I to je to što se tiče mog plana, ako mislite da se može poboljšati na bilo koji način, slobodno dajte svoje sugestije.

Znam da ovo liči malo preterano, ali sa mojim znanjem brine me da čak i ovo neće biti dovoljno, jer ipak učenicima ova predavanja traju 4 godine, i sada sve to da ti strpaš u samo 6 meseca .... zaista neznam :\

Još jednu stvar koju ne razumem je koja sva gradiva treba učiti za prijemni?
Video sam na jednom threadu gde je neko napisao da imaš na FTN stranici da ti piše koja gradiva su na testu, i jedino što sam našao je ovo

Jel' baš toliko zahtevan prijemni da se sve ovo mora naučiti?

MALA PITANJA (odgovorite ako želite)
-------------------
  • Da li vredi uopšte ići na pripremna predavanja?
Ne znam da li će mi se isplatiti trošiti novac i vreme na to, pogotovo ako ne budem ništa razumeo jer nisam uspeo kod kuće da dodjem do tih gradiva
  • Koja je razlika izmedju SIIT, E2 i Primenjeno SI?
Ovo pitam samo da vidim da ako ne uspem sledeće godine da se upišem na SIIT, mislio sam da preskočim tu godinu i pokušam na sledeću. Imaću dosta više vremena za učenje nego sada, i kao što sam ranije rekao, zaista želim da se upišem na ovaj smer čak i ako moram žrtvovati dosta toga da bi upao tu
Sada da mi je samo pitanje da li je SIIT toliko vredniji od drugih da ne trošim 4 godina bez veze na neki smer koji mi se ne svidja




Hvala vam unapred, pogotovo ako ste sve pročitali :)
Svaki reply bi mi mnogo značio, i još jednom se izvinjavam na ovako dugačkom threadu.
 
Imaš više nego dovoljno vremena da se pripremiš, jedino su pitanje bodovi iz srednje da li će u ukupnom zbiru biti dovoljno.

Ćao DOC HOLLIDAY,

Hvala na odgovoru, nisam bio u mogućnosti da odgovorim ranije, pa se izvinjavam na ovako kasnom odgovoru.

Što se tiče ukupnih bodova, zaboravio sam spomenuti da neću se upisivati na budžet nego na samofinansiranje da maksimiram sebi šanse da se upišem :)

Hvala još jednom.
 
Za programiranje ti nije potrebna diploma fakulteta. 5-6 godina koliko se potroši za završetak fakulteta, za to vreme možeš postati guru u bilo kojoj oblasti programiranja. Imam, ali mi lično niko nikada nije tražio na uvid diplomu, već su za par sati videli šta znam ili ne.

Tu ima istine, ali nažalost neke kompanije odbijaju da te plaćaju isto kao oni koji imaju diplomu, čak i ako znaš više od njih. To je jedna mana kada nemaš diplomu, ali to nije samo razlog zašto se upisujem. Dosta toga što sam naučio sam preko neta bi bilo dosta brže da sam imao nekog profesora pored sebe da mi objasni neke koncepte malo jasnije, pogotovo kod OOP-a.

Jednu noćnu moru koju se sećam dok sam učio OOP je bilo uvek "Encapsulation vs. Abstraction", i brate što su mi kidali živce u vezi toga. Ovaj kaže ovo, onaj kaže ono, i ajde ih ti sad sve pohvataj :\

Izem ti StackOverflow, samo se raspravljaju bez razloga.
 
Tu ima istine, ali nažalost neke kompanije odbijaju da te plaćaju isto kao oni koji imaju diplomu, čak i ako znaš više od njih. To je jedna mana kada nemaš diplomu, ali to nije samo razlog zašto se upisujem. Dosta toga što sam naučio sam preko neta bi bilo dosta brže da sam imao nekog profesora pored sebe da mi objasni neke koncepte malo jasnije, pogotovo kod OOP-a.

Jednu noćnu moru koju se sećam dok sam učio OOP je bilo uvek "Encapsulation vs. Abstraction", i brate što su mi kidali živce u vezi toga. Ovaj kaže ovo, onaj kaže ono, i ajde ih ti sad sve pohvataj :\

Izem ti StackOverflow, samo se raspravljaju bez razloga.

Fax će ti dati neko opšte znanje, a posle istog, odnosno u realnoj praksi ćeš moći završiti još tri fakulteta koliko ćeš stručne literature pročitati rešavajući sam odredjene probleme. Sve sam to prošao. Sama pomisao na 5 semestara predavanja matematičke analize, 3 semestra algebre, 2 semestra geometrije, 2 semestra teorija verovatnoće i statistika...usereš se od štrebanja matematike, a u realnoj praksi koristiš maksimalno 1%. Na faxu smo imali semestar asemblera za intelove procesore i onda se zaposliš u firmi koja je razvila plc baziran na motorolinom procesoru, i koji ima sasvim drugu logiku (sve što si učio baci, i kreni od početka).
 
Није баш да је факултет за бацање. И сва та матекатика ће му бити од користи. Што не би знао матрице, графове, статистику, фуријеове трансформације, итд. Све то може само да му користи једног дана. А не знамо како ће изгледати програмирање за 20 година.
 
Pozdrav svima.

Odlučio sam ipak odbaciti ideju da idem na pripremnu nastavu, i zameniti je sa privatnim časovima.

Trenutno se raspitujem sa drugarima i drugim ljudima da li znaju nekoga ko priprema djake za FTN prijemni da zakazujem kod njega. Ako ne budem našao ikoga, da ne znate vi možda nekoga ko predaje u Novom Sadu?

I još jednu stvar koju sam hteo reći je:

Moj plan je trenutno kao što sam rekao u originalnom threadu, da počnem od januara se polako spremati sam, pa negde početkom februara (ili sredinom) da krenem zakazivati časove sa profesorom. Šta sam mislio je da tokom februara kada budem krenuo na privatne časove, da zakažem jednom nedeljno sa profom, samo da vidi dokle sam stigao i da predjemo zajedno kroz to šta sam naučio da vidi koliko znam i da li sam sve dobro ukapirao. Ako sam imao problema sa nekim zadatkom, samo njega pitam da mi objasni kako i gde se treba to i to uraditi.

Ovako sam mislio raditi do maja ili juna, gde u tom mesecu udarim gas i zakazujem privatne časove 3 puta nedeljno da ponovo predjemo kroz FTN zbirku i ako budem imao rupe u znanju u bilo kojoj oblasti, da je popunimo da se osiguram da maksimalno pokušam uraditi prijemni.

Po tvom mišljenju, kako ti ovaj režim zvuči? Dobar, loš, neke izmene da napravim?
 

Back
Top