Bio sam pravoslavac išao u crkvu, pa valjda znam kako to funkcioniše.
Slavi se taj svetac, moliš se tom svetcu...
Ако јеси, онда би требало да знаш како се приступа иконама у православној цркви и
пред њима клања Богу обраћајући се Њему, не особи представљеној на икони, речима: ,,Боже, очисти мене грешног/у" и ,,Боже, милостив буди према мени грешноме/ој и помилуј ме". Идоли се сматрају божанствима, над њима се практикује
обожавање, а над иконама не. Над иконама, тачније особама представљеним на иконама, се практикује
венерација (исказивање поштовања). Идолима се служи, иконама не. Идолима се клања, иконама не. Идоли се славе, иконе не.
Nije mi ni na kraj pameti da provociram.
У ово бих могао да поверујем да си рекао како никад ниси био у цркви и не знаш како се приступа иконама, али ти кажеш да јеси, према томе требало би да си упућен, а ако јеси упућен онда не могу да поверујем да немаш такву намеру. Значи, самом себи си ускочио у стомак овим.
Citirao sam SP i šta je po Božijim merilima idolopoklonstvo.
Jasno piše da se ne gradi bilo kakva slika, od bilo čega/koga ni na nebu niti bilo gde. Šta su ikone drugo nego to.
Ne želim da idem dalje od ovog, da me ponovo ne bi optuživao bez razloga...
А ја сам ти објаснио и други пут напомињем то, да се заповест односи на лажна божанства тј. идоле, који дословно представљају богове. То са иконама тј. особама представљеним на иконама, није случај - нити се сматрају божанствима, нити се обожавају, нити им се клања, нити им се служи. Дакле, иконе не задовољавају критеријум идола који је у Библији дефинисан, осим ако потпуно игноришеш контекст заповести и тумачиш је како је теби воља, у ком случају би морао и да признаш да је и Соломон направио идоле кад је изрезао херувиме у храму и извезао их на завеси, и да је Исус Навин вршио идолопоклонство кад се поклонио
пред ковчегом Господњим. Видиш зашто контекст не може нити сме да се занемарује и игнорише.
Уђи у било коју цркву и питај било кога да ли је икона или особа на икони божанство и да ли се у иједној хришћанској деноминацији која поштује иконе сматра божанством. Добићеш јасан одговор. Ти би сад хтео да будеш у праву, али није довољно само хтети и тврдити, нарочито супротно чињеницама.