- Poruka
- 89.439
Pravoslavlje koristi puno termina koje blage veze nemaju sa Biblijom stoga...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pravoslavlje koristi puno termina koje blage veze nemaju sa Biblijom stoga...
Crkva je oduvijek to vidjela da se odnosi na đavola. I Sam Hristos kaže da je vidio satanu gdje pada kao munja sa neba. A tekst Isaije to i potvrđuje. Na površini to jeste vavilonski car ali dubljim tumačenjem se saznaje da se odnosi i na satanu. Sam Vavilon se u Pismu, prije svega u Knjizi Otkrivenja, povezuje sa carstvom đavolskim što dalje ukazuje da je Isaija u 14:12 pričao i o satani.Ту Исаија говори о вавилонском цару, не о ђаволу:
Подругљиво прориче његов пад с висина на које се самостално уздизао у својој гордости:
Обећава му казну Божју:
tako nešto slično sam i ja shvatio.To i ava Justin jasno govori. Grešnici su svojim grijesima postavili satanu na tu poziciju kneza ovog svijeta
На хебрејском еретс (ארץ) тј. земља је читава планета, а тевел (תבל) тј. васељена (од село, насељено место) је насељени свет.Zemlju naslede i vaseljenu napune gradovima.. hm.. šta je onda zemlja, a šta vaseljena..
i koliko je nebiblijskih termina samo u toj rečenici gde kolutaš očima tako da...
Ja ne znam, jel ima biblijskih primera da je neko kolutao očima?i koliko je nebiblijskih termina samo u toj rečenici gde kolutaš očima tako da...
kad čovek sam sebi postavi ogradu nema tu nešto što možeš pametno čuti.

ima više značenja uglavnom se koristi za univerzum. to je crkvenoslovenski izraz.Zemlju naslede i vaseljenu napune gradovima.. hm.. šta je onda zemlja, a šta vaseljena..
mislim da nema, pišeš nebiblijski.Ja ne znam, jel ima biblijskih primera da je neko kolutao očima?![]()
Задржи подсмех за себе.Pravoslavlje koristi puno termina koje blage veze nemaju sa Biblijom stoga...
старословенски:καὶ κηρυχθήσεται τοῦτο τὸ εὐαγγέλιον τῆς βασιλείας ἐν ὅλῃ τῇ οἰκουμένῃ εἰς μαρτύριον πᾶσιν τοῖς ἔθνεσι, καὶ τότε ἥξει τὸ τέλος
српски:И҆ проповѣ́стсѧ сїѐ є҆ѵⷢ҇лїе црⷭ҇твїѧ по все́й вселе́ннѣй, во свидѣ́тельство всѣ́мъ ꙗ҆зы́кѡмъ: и҆ тогда̀ прїи́детъ кончи́на.
И проповедиће се ово јеванђеље о царству по свему свету за сведочанство свим народима. И тада ће доћи последак.
daPravoslavlje koristi puno termina koje blage veze nemaju sa Biblijom stoga...

Ма ни изблиза. Тек у дугој половини 4. века се родило то поистовећивање.Crkva je oduvijek to vidjela da se odnosi na đavola.
Да, Христос сведочи да је својим очима видео да пада са неба као муња, дакле описан је реалан догађај. Код Исаије је само изречена метафора за самољубивог и самоуздигнутог који се срозао, тј. не говори се у физичком смислу о висини и паду, већ у пренесеном, о губитку статуса звезде Данице.I Sam Hristos kaže da je vidio satanu gdje pada kao munja sa neba. A tekst Isaije to i potvrđuje.
То није тумачење већ поистовећивање, разлика је огромна. Прво је откривање значења које је стварно описано, друго је форсирање значења које није.Na površini to jeste vavilonski car ali dubljim tumačenjem se saznaje da se odnosi i na satanu.
Царство ђаволско није локализовано нигде и не представља једно место. Вавилон у Откривењу симболично представља опресивне политичке системе који се кроз историју супротстављају Божјим путевима, али не специфично као царство ђавола, а хришћанска традиција метафоричког поистовећивања вавилонског цара (не царства) и из грешке новоствореног ентитета, наводно палог анђела Луцифера је, као што сам већ изнад навео, настала тек крајем 4. века, из пера Светог Јеронима и Светог Августина, и заснива се на греху гордости. Тада није сматран ђаволом него се правила јасна разлика између њих све до средњег века кад се изродила традиција тумачења тог стиха као алегорије на ђавола. Данас је напуштен и превод који је родио Луцифера и метафоричко поистовећивање вавилонског цара и ђавола, пошто су повезивани искључиво због Луцифера, а пошто нема Луцифера, нема ни повезнице.Sam Vavilon se u Pismu, prije svega u Knjizi Otkrivenja, povezuje sa carstvom đavolskim što dalje ukazuje da je Isaija u 14:12 pričao i o satani.
Da logicno djavo je krilati krokodil azdaja kako to moze biti pali andjeo.Тада није сматран ђаволом него се правила јасна разлика између њих све до средњег века кад се изродила традиција тумачења тог стиха као алегорије на ђавола.
Nije baš tako. Recimo u 3. vijeku Origen i Tertulijan takođe tumače Isaiju 14:12 da se odnosi na đavola. Oni nisu Oci Crkve ali očito da citiraju već postojeće tumačenje.Ма ни изблиза. Тек у дугој половини 4. века се родило то поистовећивање.
No pazi šta se tačno kaže u Isaiji 14:12:Да, Христос сведочи да је својим очима видео да пада са неба као муња, дакле описан је реалан догађај. Код Исаије је само изречена метафора за самољубивог и самоуздигнутог који се срозао, тј. не говори се у физичком смислу о висини и паду, већ у пренесеном, о губитку статуса звезде Данице.
То није тумачење већ поистовећивање, разлика је огромна. Прво је откривање значења које је стварно описано, друго је форсирање значења које није.
I sv. Atanasije Aleksandrijski se slaže da se Isaija 14:12 odnosi na đavola.Царство ђаволско није локализовано нигде и не представља једно место. Вавилон у Откривењу симболично представља опресивне политичке системе који се кроз историју супротстављају Божјим путевима, али не специфично као царство ђавола, а хришћанска традиција метафоричког поистовећивања вавилонског цара (не царства) и из грешке новоствореног ентитета, наводно палог анђела Луцифера је, као што сам већ изнад навео, настала тек крајем 4. века, из пера Светог Јеронима и Светог Августина, и заснива се на греху гордости.
Nije se pravila nikakva razlika. I u spisima svetitelja poput sv. Jovana Kasijana, sv. Andreja Kesarijskog, sv. Grigorije Dvojeslova, sv. Grigorija Bogoslova pa do danas. Crkva je dakle ovo tumačenje u potpunosti usvojila kao legitimno.Тада није сматран ђаволом него се правила јасна разлика између њих све до средњег века кад се изродила традиција тумачења тог стиха као алегорије на ђавола. Данас је напуштен и превод који је родио Луцифера и метафоричко поистовећивање вавилонског цара и ђавола, пошто су повезивани искључиво због Луцифера, а пошто нема Луцифера, нема ни повезнице.
Neki kazu da je mali Djokica bio realan lik koji je postao inspiracija za mnoge vickaste mangupcine i to mozda jeste a mozda nije tacno ali definitivno takodje nema nikakve dodirne tacke sa Biblijskom sadrzinom...nadam se da ti ovo jasno ?Задржи подсмех за себе.
Реч је старословенски превод и калк грчке речи οἰκουμένη (екумена, насељени предео) која потиче од οἰκέω (насељавам, станујем). Тако је и васељена (старословенски вселе́ннѣꙗ) настала од појма село, насељени предео.

Hajder mi ga citiraj iz Svetog Pisma da bi me uverio da je to zaista tako.Није православни, већ општи хришћански термин.
A da ipak ti to sve lepo isprocitas jedno 10 puta ida konsultiras svog popa kakve to veze ima sa predmetnom diskusijom ?Матеј 24:14
грчки:
старословенски:
српски:
isaija nigde tu ne prica o Satani dakle pogledaj malo bolje u Bibliji na sta se to odnosiCrkva je oduvijek to vidjela da se odnosi na đavola. I Sam Hristos kaže da je vidio satanu gdje pada kao munja sa neba. A tekst Isaije to i potvrđuje. Na površini to jeste vavilonski car ali dubljim tumačenjem se saznaje da se odnosi i na satanu. Sam Vavilon se u Pismu, prije svega u Knjizi Otkrivenja, povezuje sa carstvom đavolskim što dalje ukazuje da je Isaija u 14:12 pričao i o satani.
Pa nema vremena da to temeljno proveri,jer on Bibliju cita kao dnevnu stampu,onako nabrzaka i kad se tako dobro "potkova" dolazi na forumu da nam propoveda kako se brani pravoslavlje...isaija nigde tu ne prica o Satani dakle pogledaj malo bolje u Bibliji na sta se to odnosi

ja ne znam gde on tu vide satanuPa nema vremena da to temeljno proveri,on Bibliju cita kao dnevnu stampu,onako nabrzaka i kadf se tako dobro potkova dolazi na foruma da nam propoveda kako se brani pravoslavlje...
...eto pohvalio se pre nekoi dan da je poceo a kratko nakon toga i celosno procitao NZ,valjda onako preko-trupa i poceo je SZ...
...a kad je nek tako dobro nacitan taj ne tolerise da mu drugi kazu sta to pise u Svetom Pismu...![]()

...pa u pravu je da se to moze odnositi i na satanu,jer se veoma cesto koristi taj prikaz za opis satane...ja ne znam gde on tu vide satanu![]()

Šta se tebi ima pričati? Vi ne možete da vidite dublje poruke Pisma.isaija nigde tu ne prica o Satani dakle pogledaj malo bolje u Bibliji na sta se to odnosi
dokazao si da nemas pojma Bibliju dakle ne pise to sto ti vidisŠta se tebi ima pričati? Vi ne možete da vidite dublje poruke Pisma.
A sta ima on da gleda kad su to videli neki njegovi verski oci iz proslosti pa on to lepo i bezrezervno prihvatio...dokazao si da nemas pojma Bibliju dakle ne pise to sto ti vidis
izvlacis zakljucke kojih nema
ti ni plitko ne vidis
Tačno imate pogled na Pismo kao Jevreji. Tako su i oni prvi kad se osporavaju proročanstva o Hristu i kreću govoriti "pa nije to taj kontekst". Moraš se malo udubiti u značenje i vidjeti ispod površine šta se kaže.dokazao si da nemas pojma Bibliju dakle ne pise to sto ti vidis
izvlacis zakljucke kojih nema
ti ni plitko ne vidis
Biblija samu sebe tumaci ne znas ni kako se Biblija proucava jer je nisi proucavao a imas zamerku na izucavanje pismaTačno imate pogled na Pismo kao Jevreji. Tako su i oni prvi kad se osporavaju proročanstva o Hristu i kreću govoriti "pa nije to taj kontekst". Moraš se malo udubiti u značenje i vidjeti ispod površine šta se kaže.