BOKY zna se da je iz mnogih prevoda izbaceno Bozje ime i da pise Gospod.. zna se da je to Bog
a Bozje ime je Jehova
a ima i prevoda u kojima je vraceno Bozje ime
kod mene pise Jehova
YHWH je jedno od Božjih imena u starim biblijskim tekstovima, ali niko, č ak ni Jevreji, ne
zna kako se ono no izgovara. ELOHIM je upotrijebljena 2500 puta u Bibliji i ava
Božanstvo u množini: „U etku stvori ELOHIM nebo i zemlju” (1 Mojsijeva 1:1). Kad se Bog
javio Avramu, On kaže: Ja sam EL-ŠADAJ” što i Bog Silni (1 Mojsijeva 17:1). Jevreji iz
poštovanja (tre a Zapovijest iz Dekaloga) nikad ne izgovaraju YHWH, ve umjesto nje
izgovaraju ADONAI, koja ima potpuno isto enje. Kad se Gospod javio Mojsiju kod
ovaca, da bi ga poslao u Egipat da izvede izraelski narod iz ropstva, Mojsije Ga pita: „Kako Ti je
ime?” Bog ne odgovara: „Ja sam YHWH” ve : „Ja sam onaj što JEST...” (2 Mojsijeva 3:14).
Kad je Isus došao na zemlju da upozna ljude sa Bogom i da ih vrati iz idolopoklonstva
pravoj vjeri, On se nije obra ao Bogu sa YHWH, ve ga je nazivao Ocem, a tako je io i svoje
sledbenike (Matej 6:9). U Novom zavjetu, koji je skoro cio napisan na kom jeziku,
upotrebljavaju se dvije i, TEOS, što se prevodi kao Bog, i KIRIOS, što i Gospod.
Sam Bog svoju djecu na zemlji naziva svojim narodom, a ne po svom imenu (vidi 2
Mojsijeva 3:10; 3 Mojsijeva 26:12, 13; 5 Mojsijeva 14:2; 1 Petrova 2:9, 10), ili Crkvom Božjom
(Kološanima 1:2; Djela 11:26; 1 Korin anima 15:9; 1 Timotiju 3:15; Efescima 5:27; 2
Korin anima 6:16).
Isus je rekao da ć e u vrijeme Njegovog dolaska mnogi re i: „Gospode! Gospode! Nijesmo li
u ime tvoje prorokovali, tvojim imenom đ avole izgonili i tvojim imenom č udesa mnoga tvorili? I
tada ć u im ja kazati: nikad vas nijesam znao, idite od mene koji č inite bezakonje” (Matej 7:21-