Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ево још једне потврде да крв није духовна душа и да душа надживљава тело...

Ап. Павле Филипљанима говори: "Мучим се с две стране. имам жељу да умрем и да будем са Христом, што је куд и камо боље, али остати у телу - то је потребније ради вас" (Фил.1,23-24)

Jasno i glasno:)

Kako je stvoren covek?

Zadrzimo se najpre na biblijskom prikazu stvaranja coveka. "A stvori Gospod Bog covjeka od praha zemaljskog (prvi akt stvaranja) i dunu mu u nos duh zivotni (drugi akt pri stvaranju coveka) i posta covjek dusa ziva" (1.Mojs.2,7).

Kao sto se ocigledno vidi iz teksta, postoje dva akta pri stvaranju coveka: stvaranje tela od praha zemaljskog, i udahnjivanje u njega duha zivotnog. Prema tome, sasvim je jasno i nesumnjivo, da Biblija prikazuje coveka ne kao neko bice jedinstveno po svome sastavu nego dvojno po sastavu svoje prirode. Jedan deo covekova bica je materijalan. Drugi deo covekovog bica je duhovne prirode. Taj duhovni deo covekove prirode je nosilac covekovog zivota, covekovog identiteta, covekove svesti, covekove licnosti. Materijalni deo covekove prirode takodje ulazi u sastav covekove zemaljske licnosti, covekovog "Ja". Po tome svome "Ja" covek je ne dvojno nego jedinstveno bice, jer svaki normalan covek ima samo jedno "Ja". I to njehovo "Ja" koje je jedna jedina ipostas, to jest jedna jedina licnost, sastavljeno je iz dve prirode: materijalne (telo od praha) i duhovne (duh zivotni). Zato je covek kao jedinstvena ipostas od duhovne i materijalne supstancije nazvan "dusa ziva", to jest jedinstvena licnost sa dve prirode, ili sa dve supstanicije: materijelna i duhovna.

Prah zemaljski i duh zivotni - Telo i dusa

Za zivog coveka u ovakvom materijalnom svetu neophodno je da ima obe supstancije, i materijalnu (telo) i duhovnu ("duh zivotni"). Bez tela i telesnih organa, cula, covekov duh ne moze da dodje ni u kakav dodir sa ovim svetom. Ali moze sa duhovnim svetom. Telo je bez duha zivotnog mrtav les, obican kip koji nista ne zna o sebi ni o stvarima van sebe. Nema u njemu cak ni zivotnog procesa: izmene materije, rastenja i drugih bioloskih procesa. Oni je dakle samo nosilac prostornog oblika coveka i nuzno sredstvo preko kojeg ce "duh zivotni" dolaziti u dodir sa spoljasnjim materijalnim svetom gledajuci njegove boje i oblike, slusajuci njegove tonove i sumove, mirisuci njegove mirise, osecajuci njegovu tvrdocu, mekocu, temperaturu, glatkost i rapavost, i osecajuci slast, gorcinu, kiselost, slanost i ljutitost ili paprenost pojedinih jestivih predmeta. Ta uloga tela nije ni malo beznacajna. Bez nje covekov "duh zivotni" ne bi imao nikakve predstave o spoljasnjem materijalnom svetu. Slep od rodjenja ne zna ni za kakve boje osim crne. Covek koji bi bio rodjen potpuno gluv ne bi imao nikakve predstave o zvuku nasih muzickih sprava violine, gitare, klavira, trube, niti o ljudskom, zivotinjskom i pticjem glasu. Zbog te izuzetno vazne uloge tela u formiranju covekove licnosti i zivotnih iskustava, telo, iako je samo po sebi mrtav les, ipak ulazi u sastav covekove zemaljske licnosti ili zemaljskog covekovog "Ja".

Medjutim sustinu covekovog "Ja", onog "Ja" koje pokraj sve promenjivosti telesnog materijalnog sastava i oblika ipak ostaje isto, sustinu toga "Ja" sacinjava covekova svest, covekova samosvest. A ona nije materijalne prirode. Ako sektasi zajedno sa materijalistima tvrde da je jeste, onda neka nam kazu koje materijalne kvalitete ima nasa svest i nase osecanje i nase htenje, ili volja. Kakve je boje, kakvog prostornog oblika, koje velicine i koje tezine?! Ako to nase "Ja", kao nosilac nase svesti, nasih osecanja i htenja, nema nikakve materijalne osobine - a zaista ih nema - onda je ono duhovne prirode, duhovne sustine ili supstancije i istovetno je sa "duhom zivotnim" koga je Bog udahnuo u prvog coveka, a putem embrionalnog razvica, na jedan tajanstven i naukom neispitiv nacin, i u sve ostale ljude koji imaju svaki svoje "Ja", svoj "duh zivotni", svoju dusu.

Ево још једне потврде да крв није духовна душа и да душа надживљава тело...

Ап. Павле Филипљанима говори: "Мучим се с две стране. имам жељу да умрем и да будем са Христом, што је куд и камо боље, али остати у телу - то је потребније ради вас" (Фил.1,23-24)

Točno, osoba koja će biti sukralj sa Kristom u Božjem kraljevstvu, mora da dobije duhovno tijelo, međutim, to se dešava samo onda kada ga Isus uskrsne, a ne da on odmah poslije smrti u obliku duše odlazi.

Život je dar, dok je smrt prokletstvo koje je pokrenuto grijehom. Upravo zato je Bog rekao, da kada naši praroditelji uzmu plod, da će umrijeti. Smrt nije transformacija u drugi oblik ! Upravo je to Sotonino bilo učenje, kada se obratio Evi, te je rekao da kada se uzme plod, neće umrijeti.

Poslednja izmena:
Točno, osoba koja će biti sukralj sa Kristom u Božjem kraljevstvu, mora da dobije duhovno tijelo, međutim, to se dešava samo onda kada ga Isus uskrsne, a ne da on odmah poslije smrti u obliku duše odlazi.

Život je dar, dok je smrt prokletstvo koje je pokrenuto grijehom. Upravo zato je Bog rekao, da kada naši praroditelji uzmu plod, da će umrijeti. Smrt nije transformacija u drugi oblik ! Upravo je to Sotonino bilo učenje, kada se obratio Evi, kada je rekao da kada se uzme plod, neće umrijeti.

Apostol ovde jasno kaze ali ostati u telu je potrebnije redi vas

Ево још...

Ап. Петар говори: "Али сматрам да је право, док сам још у овој сенци свога тела, да вас будим својим опомињањем, знајући да ће убрзо доћи до скидања ове моје сенице, као што ми је то обзнанио Господ наш Исус Христос. А настојаћу да се ви и после моје смрти сећате овога" (2.Петр. 1, 13-15)

Обрати пажњу на ово "настојаћу" Како ће настојати ако му и душа буде умрла са телом?

Poslednja izmena:
hArec
Re: Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

TORRE_DINERO.gif

jerohinac izvi ali sada moram da te pitam koliko si star? ( odgovor molim na pp) Hajmo se ja i ti uozbiljit malo može li?
srdačni pozdrav harec

Mnogo čoveče,mnogo godina ima iza mene...pisaću ti na ''PP'' A što se tiče ozbiljnosti možemo se i uozbiljiti ali i pored toga ne možemo da ''pobegnemo'' od nekih činjenica.
Recimo u vezi sa ovim gore ja znam koliko je bio prihod Stražarske kule za prošlu godinu a pitao bih te da li to znaš i ti...Budi pozdravljen.
felix.gif

Život je dar, dok je smrt prokletstvo koje je pokrenuto grijehom. Upravo zato je Bog rekao, da kada naši praroditelji uzmu plod, da će umrijeti. Smrt nije transformacija u drugi oblik ! Upravo je to Sotonino bilo učenje, kada se obratio Evi, te je rekao da kada se uzme plod, neće umrijeti.
Али апостол говори да има жељу да умре.... Ту се твоје тумачење не уклапа

Apostol ovde jasno kaze ali ostati u telu je potrebnije redi vas

Pročitaj cijeli kontekst, pa će ti biti jasnije o čemu Pavao govori. Dvoumi se, pošto zna da još mora da propovjeda, a najrađe bi bio sa Kristom. Ako je živ, onda je u tijelu, a kada umre, onda će biti u duhu, ili duhovnom tijelu. Međutim, ponavljam, to ne dokazuje dušu koja napušta tijelo odmah poslije smrti, i koja je svijesna, vječna, nevidljiva i neopipljiva.

:heart:

Kako je stvoren covek?

Zadrzimo se najpre na biblijskom prikazu stvaranja coveka. "A stvori Gospod Bog covjeka od praha zemaljskog (prvi akt stvaranja) i dunu mu u nos duh zivotni (drugi akt pri stvaranju coveka) i posta covjek dusa ziva" (1.Mojs.2,7).

Kao sto se ocigledno vidi iz teksta, postoje dva akta pri stvaranju coveka: stvaranje tela od praha zemaljskog, i udahnjivanje u njega duha zivotnog. Prema tome, sasvim je jasno i nesumnjivo, da Biblija prikazuje coveka ne kao neko bice jedinstveno po svome sastavu nego dvojno po sastavu svoje prirode. Jedan deo covekova bica je materijalan. Drugi deo covekovog bica je duhovne prirode. Taj duhovni deo covekove prirode je nosilac covekovog zivota, covekovog identiteta, covekove svesti, covekove licnosti. Materijalni deo covekove prirode takodje ulazi u sastav covekove zemaljske licnosti, covekovog "Ja". Po tome svome "Ja" covek je ne dvojno nego jedinstveno bice, jer svaki normalan covek ima samo jedno "Ja". I to njehovo "Ja" koje je jedna jedina ipostas, to jest jedna jedina licnost, sastavljeno je iz dve prirode: materijalne (telo od praha) i duhovne (duh zivotni). Zato je covek kao jedinstvena ipostas od duhovne i materijalne supstancije nazvan "dusa ziva", to jest jedinstvena licnost sa dve prirode, ili sa dve supstanicije: materijelna i duhovna.

dunu mu u nos duh zivotni

Zašto bebe kada se rode zaplaču.
Udahnu zrak i pluća se počnu koristiti.
Tako je i Adam dobio prvi udah kisika kroz nos.

Pokušaj malo zadržati dah.Koliko ćeš izdržati.
Nikakva duša kako je Vi objašnjavate to ne postoji.

hArec

TORRE_DINERO.gif

Mnogo čoveče,mnogo godina ima iza mene...pisaću ti na ''PP'' A što se tiče ozbiljnosti možemo se i uozbiljiti ali i pored toga ne možemo da ''pobegnemo'' od nekih činjenica.
Recimo u vezi sa ovim gore ja znam koliko je bio prihod Stražarske kule za prošlu godinu a pitao bih te da li to znaš i ti...Budi pozdravljen.

мало брате знају о Re: Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

Pročitaj cijeli kontekst, pa će ti biti jasnije o čemu Pavao govori. Dvoumi se, pošto zna da još mora da propovjeda, a najrađe bi bio sa Kristom. Ako je živ, onda je u tijelu, a kada umre, onda će biti u duhu, ili duhovnom tijelu. Međutim, ponavljam, to ne dokazuje dušu koja napušta tijelo odmah poslije smrti, i koja je svijesna, vječna, nevidljiva i neopipljiva.

Кажеш да ће се апостол обући у духовно тело??? Па добро, а зар апостол након смрти није покопан у земљу, па ко ће се онда то обући?

Али апостол говори да има жељу да умре.... Ту се твоје тумачење не уклапа

Shvati da svih 144 000 osoba koje će živjeti i kraljevati s Kristom u Božjem kraljevstvu, imati će duhovna tijela, a ne materijalna. No, to je uskrsnuće od strane Boga putem Krista, a ne AUTOMATSKI IZLAZAK DUŠE IZ TIJELA POSLJE SMRTI. Čovjek je u stanju NEPOSTOJANJA, sve dok ga Isus ne uskrsne. :heart:

procitah i meni je jasno,da je mislio drugacije tako bi i napisao , recimo;ali biti ziv je potrebnije radi vas.

ali on govori bas onako, dakle, kako ostati u telu ? sta je to sto govori da je potrebnije ostati u svome telu?

Kako je stvoren covek?

dunu mu u nos duh zivotni

Zašto bebe kada se rode zaplaču.
Udahnu zrak i pluća se počnu koristiti.
Tako je i Adam dobio prvi udah kisika kroz nos.

Pokušaj malo zadržati dah.Koliko ćeš izdržati.
Nikakva duša kako je Vi objašnjavate to ne postoji.

hoces da kazes da je adam stvoren kao mrtvo bice?

Shvati da svih 144 000 osoba koje će živjeti i kraljevati s Kristom u Božjem kraljevstvu, imati će duhovna tijela, a ne materijalna. No, to je uskrsnuće od strane Boga putem Krista, a ne AUTOMATSKI IZLAZAK DUŠE IZ TIJELA POSLJE SMRTI. Čovjek je u stanju NEPOSTOJANJA, sve dok ga Isus ne uskrsne. :heart:

Али акоје тако и ако мора да чека на та тела, зашто жели да одмах умре и да се сретне са Христом?

"Onaj koji jeste"

Bog nije ni Jevrejin ni Srbin ni Rimljanin, niti ikoje nacije. Prosto naprosto On je Bog, Otac svih ljudi i naroda. Zato svaki narod na svom jeziku moze da izgovara ime Bozje. Biblija nigde ne kaze da se Bog mora zvati i imenovati bas jevrejskim nazivom "Jehova" ili "Jahve". Sveto posmo kaze: Hvalite Gospoda svi narodi, slavite ga sva plemena" (Ps.117,1).

Svakako nece ni Jehovini svedoci tvrditi da nas to Biblija upucuje da bas svi narodi na svetu slave Gospoda na Jevrejskom jeziku! Zar srpska rec "Gospod" nije dovoljna da izrazi njegovu moc i silu i velicinu? Isto tako i jevrejska rec Jahve?

A ako jehovisti zele da cuju bas kako Bog je sam sebe nazvao, onda treba procitati ovaj tekst iz Svetog pisma:

Bog salje Mojsija da izvede narod izrailjski iz Misira, "A Mojsije rece Bogu: evo, kad otidem k sinovima Izrailjevim, pa im recem: Bog otaca vasih posla me k vama, ako mi reku: kako mu je ime? Sta cu im kazati?

A Gospod rece Mojsiju: ja sam onaj sto jest. I rece: tako ces kazati sinovima Izrailjevima: koji jest On me posla k vama. I opet rece Bog Mojsiju: ovako kazi sinovima Izrailjevijem: Gospod Bog otaca vasih, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev posla me k vama, to je moje ime dovijeka, i to je spomen moj od koljena na koljeno" (2.Mojs.3,13-15).

Sta vidimo iz tih biblijskih reci? Vidimo pre svega da Bog kazuje Svoje ime koje odgovara Njegovoj sustini. Bog se po svojim vlastitim recima zove "Onaj koji jeste", to jest "Onaj koji postoji". U crkvenoslovenskom prevodu te Bozje reci glase: "Az jesam Sij", a u jevrejskom originalu glase: "Ehje aser Ehje". Posto je Mojsije bio Jevrejin, Bog ih je njemu tako izgovorio. Da ih je izgovorio kakvom Srbinu, recimo Svetom Savi ili Njegosu, sigurno ih ne bi izgovorio jevrejski nego srpski, i tada bi reci glasile: "Ja sam Onaj koji postoji". To je moje ime!

I zaista, po ucenju sv.Jovana Damaskina ovaj naziv Bogu najvise odgovara. Jer, On je jedino bice koje postoji najrealnije, samo po sebi. Postojimo i mi realno, ali mi postojimo po Njegovoj sili i milosti, a On "ima zivot u sebi" to jest postoji sam od sebe. Zato je Njegovo pravo ime "Ehje aser Ehje" - ako se mora reci bas jevrejski!

Кажеш да ће се апостол обући у духовно тело??? Па добро, а зар апостол након смрти није покопан у земљу, па ко ће се онда то обући?

Upravo se Sveto pismo temelji na učenju o USKRSNUĆU, a ne DUŠI.

Naprimjer, u 11. poglavlju Evanđelja po Ivanu, objašnjava se u 24. stavku da je Isus učio svoje učenike da poslije smrti osoba spava, što označava nepostojanje. Marta je znala istinu, pošto je Krist kod njih bio kućni prijatelj, no nije govorila da čovjek kada umre njegova duša nastavlja da živi, nego da će biti uskrsnut u posljednji dan, u trenutku velikog uskrsavanja ljudi. :heart::bye:

hArec

TORRE_DINERO.gif

felix.gif

Nema šanse da znaš.

Upravo se Sveto pismo temelji na učenju o USKRSNUĆU, a ne DUŠI.

Naprimjer, u 11. poglavlju Evanđelja po Ivanu, objašnjava se u 24. stavku da je Isus učio svoje učenike da poslije smrti osoba spava, što označava nepostojanje. Marta je znala istinu, pošto je Krist kod njih bio kućni prijatelj, no nije govorila da čovjek kada umre njegova duša nastavlja da živi, nego da će biti uskrsnut u posljednji dan, u trenutku velikog uskrsavanja ljudi. :heart::bye:

Ако после смрти особа спава, па коме је онда Христос на оном свету проповедао "...и проповедао духовима који су били у тамници" (1. Петр.3,18-19)

Али акоје тако и ако мора да чека на та тела, зашто жели да одмах умре и да се сретне са Христом?

Zbog ljubavi prema njemu.

1. Korinćanima 15:20-23 - Ali činjenica je da je Krist uskrsnuo od mrtvih, on je prvina onih koji su umrli. Jer budući da je smrt došla po čovjeku, i uskrsnuće mrtvih dolazi po čovjeku. Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi oživjeti. Ali svaki u svom redu: Krist kao prvina, a zatim, za vrijeme njegove prisutnosti, oni koji su Kristovi.

"Onaj koji jeste"

Bog nije ni Jevrejin ni Srbin ni Rimljanin, niti ikoje nacije. Prosto naprosto On je Bog, Otac svih ljudi i naroda. Zato svaki narod na svom jeziku moze da izgovara ime Bozje. Biblija nigde ne kaze da se Bog mora zvati i imenovati bas jevrejskim nazivom "Jehova" ili "Jahve". Sveto posmo kaze: Hvalite Gospoda svi narodi, slavite ga sva plemena" (Ps.117,1).

Svakako nece ni Jehovini svedoci tvrditi da nas to Biblija upucuje da bas svi narodi na svetu slave Gospoda na Jevrejskom jeziku! Zar srpska rec "Gospod" nije dovoljna da izrazi njegovu moc i silu i velicinu? Isto tako i jevrejska rec Jahve?

A ako jehovisti zele da cuju bas kako Bog je sam sebe nazvao, onda treba procitati ovaj tekst iz Svetog pisma:

Bog salje Mojsija da izvede narod izrailjski iz Misira, "A Mojsije rece Bogu: evo, kad otidem k sinovima Izrailjevim, pa im recem: Bog otaca vasih posla me k vama, ako mi reku: kako mu je ime? Sta cu im kazati?

A Gospod rece Mojsiju: ja sam onaj sto jest. I rece: tako ces kazati sinovima Izrailjevima: koji jest On me posla k vama. I opet rece Bog Mojsiju: ovako kazi sinovima Izrailjevijem: Gospod Bog otaca vasih, Bog Avramov, Bog Isakov i Bog Jakovljev posla me k vama, to je moje ime dovijeka, i to je spomen moj od koljena na koljeno" (2.Mojs.3,13-15).

Sta vidimo iz tih biblijskih reci? Vidimo pre svega da Bog kazuje Svoje ime koje odgovara Njegovoj sustini. Bog se po svojim vlastitim recima zove "Onaj koji jeste", to jest "Onaj koji postoji". U crkvenoslovenskom prevodu te Bozje reci glase: "Az jesam Sij", a u jevrejskom originalu glase: "Ehje aser Ehje". Posto je Mojsije bio Jevrejin, Bog ih je njemu tako izgovorio. Da ih je izgovorio kakvom Srbinu, recimo Svetom Savi ili Njegosu, sigurno ih ne bi izgovorio jevrejski nego srpski, i tada bi reci glasile: "Ja sam Onaj koji postoji". To je moje ime!

I zaista, po ucenju sv.Jovana Damaskina ovaj naziv Bogu najvise odgovara. Jer, On je jedino bice koje postoji najrealnije, samo po sebi. Postojimo i mi realno, ali mi postojimo po Njegovoj sili i milosti, a On "ima zivot u sebi" to jest postoji sam od sebe. Zato je Njegovo pravo ime "Ehje aser Ehje" - ako se mora reci bas jevrejski!

BOŽJE IME POZNATO I U UPOTREBI

Jehova se kao mudar Bog pobrinuo da se njegova Riječ, Biblija, očuva sve do našeg vremena. U tome su kroz povijest pripomogli marljivi pisari. Najpedantniji među njima bili su masoreti, hebrejski profesionalni prepisivači koji su djelovali od šestog do desetog stoljeća n. e. Starohebrejsko pismo nije imalo samoglasnike. Zbog toga se, kako je vrijeme prolazilo, a aramejski jezik potiskivao hebrejski, povećala opasnost da pravilan izgovor padne u zaborav. Masoreti su razvili sustav označavanja samoglasnika oznakama koje su dodavali u biblijski tekst kako bi naznačili točan izgovor hebrejskih riječi.

Značajno je što te oznake u Lenjingradskom kodeksu pokazuju da se tetragram — četiri hebrejska suglasnika od kojih se sastoji Božje ime — može izgovarati kao Jehvah, Jehvih i Jehovah. Danas je ”Jehova“ najrašireniji izgovor tog imena. Božje ime je za biblijske pisce i druge ljude iz drevnih vremena bilo živi, dobro poznati izraz. Danas Božje ime znaju i koriste milijuni onih koji priznaju da je ’Jehova jedini najviši nad svom zemljom‘ (Psalam 83:18).

History

The modern-day organization of Jehovah's Witnesses began toward the end of the 19th century with a small group of Bible students near Pittsburgh, Pennsylvania.

In 1879 they began publishing the Bible journal now called The Watchtower Announcing Jehovah's Kingdom. It is published in more than 140 languages and is the world's most widely circulated religious magazine. The name Jehovah's Witnesses was adopted in 1931. Previously, they were known as International Bible Students.

http://www.jw-media.org/people/who.htm

да ли ово један од ваших официјалних сајтова?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back