Jednostavna šizofrenija (simpleks)

Feelgrim

Početnik
Poruka
25
Pozdrav Narode,
Surfujem internetom i ne mogu da verujem koliko je teško naći informacije o šizofreniji simplex, zato sa rešio da sam napišem nešto o tome i usput potražim slična mišljenja.
Jednostavna šizofrenija nije prepoznata kod nas na listi bolesti. Karakteriše je izrazitost negativnih simptoma (zapuštenost, gubitak volje i uživanje u stvarima u kojima si pre uživao, pustošenje ličnosti...)dok pozitivni (halucinacije, deluzije) simptomi izostaju ili su privremeni. Još se raspravlja o tome da li su pozitivni simptomi prisutni.
U ranijem periodu prisutni su filozofsko i apstraktno razmišljanje, kreativno izražavanje i duboke emocije. Sve sam to imao ali i deluzije. Problem: sada mi je 33 godine i ličnost mi je skroz opustošena. Više ne nalazim zadovoljstvo ni u čemu, dan mi je nepodnošljiv. Testovi su pokazali da imam šizotipni poremećaj ličnosti ali se on lako meša sa jednostavnom šizodrenijom.
Zanima me ima li ikog sa istim problemom i imali neko ideja kako da se moj problem prepozna. Kako živeti sa ovako podmuklom bolešću?

Citajuci sta si napisao..namece mi se misao da imas dva nacina
Prvi je razgovori sa lekarom a drugi je samopomoc u smislu da sebi narediš da moras da izadješ iz kuce, da se družiš da tebi bliskim ljudima, da odeš u bioskop i pogledas neki dobar film,ako si kreativan da se baviš necim sto bi ti zauzelo misli i ruke ..evo dosao si na forum koji može da ti bude zabavan
citaš teme i iznosis svoje misljenje na odredjene teme..

Citajuci sta si napisao..namece mi se misao da imas dva nacina
Prvi je razgovori sa lekarom a drugi je samopomoc u smislu da sebi narediš da moras da izadješ iz kuce, da se družiš da tebi bliskim ljudima, da odeš u bioskop i pogledas neki dobar film,ako si kreativan da se baviš necim sto bi ti zauzelo misli i ruke ..evo dosao si na forum koji može da ti bude zabavan
citaš teme i iznosis svoje misljenje na odredjene teme..
Hvala na savetu, ali ja više ni ulicu ne znam da pređem. Osim toga, živim na selu a ovde ni kafić nemamo. Film mogu da pogledam na netu. I to je nešto. Hvala na odgovoru i savetima. A doktori, jedno dokumentuju a drugo pišu na izveštajima. Meni stavili bipolaran, verovatno da bi prodali lekove.

opadanje kognitivnih sposobnosti se dešava i u depresiji
When you think of clinical depression, you probably think of feeling sad and down for long periods of time; losing your energy and your interest in things you used to enjoy; sleeping too much or too little, or eating too much or too little. But besides these, depression can actually change your ability to think. It can impair your attention and memory, as well as your information processing and decision-making skills. It can also lower your cognitive flexibility (the ability to adapt your goals and strategies to changing situations) and executive functioning (the ability to take all the steps to get something done).
https://www.health.harvard.edu/blog/sad-depression-affects-ability-think-201605069551

Sve što si dosad voleo više ne pričinjava zadovoljstvo, nemaš snagu ni za hobije, nestanak interesovanja za međuljudske odnose, nemam koncetraciju i ppažnju film da pogledam.
nisam psihijatar tako da ne uzimaj ono što kažem kao autoritet ali sam čitao dosta o različitim bolestima i to sve što opisuješ je depresija po meni...ja ti savetujem da umesto što gledaš po internetu simptome egzotičnih i neizlečivih bolesti i prepoznaješ se u njima, da odeš kod još nekog lekara da čuješ mišljenje.. meni sve što opisuješ jako liči na depresiju....da je šizofrenija imao bi ili pozitivne simptome šizofrenije ili razgradnju kognitivnih sposobnosti u smislu da ti rečenice nisu logične i smislene nego supa reči....

preporučujem ti knjigu Feeling good od Davida Burnsa..tu ćeš naučiti kako da se otarasiš depresije uz pomoć kognitivvne terapije koju možeš sam na sebi da primenjuješ....

nisam psihijatar tako da ne uzimaj ono što kažem kao autoritet ali sam čitao dosta o različitim bolestima i to sve što opisuješ je depresija po meni...ja ti savetujem da umesto što gledaš po internetu simptome egzotičnih i neizlečivih bolesti i prepoznaješ se u njima, da odeš kod još nekog lekara da čuješ mišljenje.. meni sve što opisuješ jako liči na depresiju....da je šizofrenija imao bi ili pozitivne simptome šizofrenije ili razgradnju kognitivnih sposobnosti u smislu da ti rečenice nisu logične i smislene nego supa reči....

preporučujem ti knjigu Feeling good od Davida Burnsa..tu ćeš naučiti kako da se otarasiš depresije uz pomoć kognitivvne terapije koju možeš sam na sebi da primenjuješ....
Ma nije depresija, nosim se s tim već godinama, neaktivan sam i ceo život u krevetu, od srednje. Imao sam depresiju, znam kako boli. Ovo je više otupelost sa anksioznošću. Hvala na preporuci ali ja više nisam kadar da pročitam stranu. A čitao sam kao mlađi dosta.

Ma nije depresija, nosim se s tim već godinama, neaktivan sam i ceo život u krevetu, od srednje. Imao sam depresiju, znam kako boli. Ovo je više otupelost sa anksioznošću. Hvala na preporuci ali ja više nisam kadar da pročitam stranu. A čitao sam kao mlađi dosta.
u stanju si da normalno sklapaš logične rečenice..nemaš deluzije ni halucinacije...to nije šizofrenija...nego ti se depresija pogoršala...ne budi lenj, uradi nešto za sebe..nađi na internetu knjigu koju sam ti preporučio i pročitaj i radi prema uputstvu iz knjige...siguran sam da će ti biti bolje...i idi kod nekog drugog psihijatra da čuješ njegovo mišljenje...

u stanju si da normalno sklapaš logične rečenice..nemaš deluzije ni halucinacije...to nije šizofrenija...nego ti se depresija pogoršala...ne budi lenj, uradi nešto za sebe..nađi na internetu knjigu koju sam ti preporučio i pročitaj i radi prema uputstvu iz knjige...siguran sam da će ti biti bolje...i idi kod nekog drugog psihijatra da čuješ njegovo mišljenje...
Rekoh ti, imao sam kreativno izražavanje, štampao sam knjigu ppesama, filozofska apstraktna razmišljanja, upisivao sam filozofski,pisao filozofski sppis, i duboke emocije koje ne mogu da kontrolišem. Sve to ide u prilog mojoj tvrdnji, a sve to je isparilo iz mene ostavljajući samo pustoš.

Rekoh ti, imao sam kreativno izražavanje, štampao sam knjigu ppesama, filozofska apstraktna razmišljanja, upisivao sam filozofski,pisao filozofski sppis, i duboke emocije koje ne mogu da kontrolišem. Sve to ide u prilog mojoj tvrdnji, a sve to je isparilo iz mene ostavljajući samo pustoš.
tri pitanja
1) da li se desio neki događaj zbog koga si počeo da se osećaš bespomoćno ili manje vredno u odnosu na druge?
2) da li si umislio da je stanje koje imaš trajno i ne može se izlečiti?
3) da li misliš da te poraz na jednom polju tvog života čini neuspešnim na svim poljima?

Rekoh ti, imao sam kreativno izražavanje, štampao sam knjigu ppesama, filozofska apstraktna razmišljanja, upisivao sam filozofski,pisao filozofski sppis, i duboke emocije koje ne mogu da kontrolišem. Sve to ide u prilog mojoj tvrdnji, a sve to je isparilo iz mene ostavljajući samo pustoš
tri pitanja
1) da li se desio neki događaj zbog koga si počeo da se osećaš bespomoćno ili manje vredno u odnosu na druge?
2) da li si umislio da je stanje koje imaš trajno i ne može se izlečiti?
3) da li misliš da te poraz na jednom polju tvog života čini neuspešnim na svim poljima?

1) Nije do događaja, ceo moj život je čudna priča. Mama mi isto bolovala, bila je na jakim lekovima tokom trudnoće, rođen sam prerano i sve u tom maniru.
2) Negativne simptome je nemoguće lečiti, samo ublažiti.
3) Poražen sam na svakom polju, nikada nisam imao snage da se borim za ono što volim, ja sam sanjar čija je mašta ubijena.

Rekoh ti, imao sam kreativno izražavanje, štampao sam knjigu ppesama, filozofska apstraktna razmišljanja, upisivao sam filozofski,pisao filozofski sppis, i duboke emocije koje ne mogu da kontrolišem. Sve to ide u prilog mojoj tvrdnji, a sve to je isparilo iz mene ostavljajući samo pustoš
izgubio si volju da to radiš... zbog nečega si zaključio da si nesposoban da ostvariš svoje ambicije...ili su ambicije bile prevelike ili se desilo nešto bitno ili više manje bitnih stvari koje su ti poljuljale veru u sebe
1) Nije do događaja, ceo moj život je čudna priča. Mama mi isto bolovala, bila je na jakim lekovima tokom trudnoće, rođen sam prerano i sve u tom maniru.ž
izgovori...stotine miliona ljudi su rođeni prerano..to ih ne čini defektnim...milijardama ljudi roditelji nisu savršeni....
2) Negativne simptome je nemoguće lečiti, samo ublažiti.
nemaš negativne simptome šizofrenije simpleks...jedan od glavnih simptoma je nedostatak inicijative a ovo što si uradio objavljivanjem posta ovde na forumu je velika inicijativa... ostavi se toga što si pročitao o šizofreniji i o njenoj neizlečivosti...svako je slučaj za sebe... tvoj stav da je ovo stanje u kome si sad trajno je tipično za pesimističan pogled na život koji vodi u depresiju...naučena bespomoćnost
3) Poražen sam na svakom polju, nikada nisam imao snage da se borim za ono što volim, ja sam sanjar čija je mašta ubijena.
kad razmisliš o tome videćeš da nije tačno...to što si u Srbiji objavio knjigu pesama je vanredan uspeh...znači bio si sposoban za to jednom i možeš to opet kao i bilo šta drugo što zaista želiš da uradiš ali ne zbog drugih nego zbog sebe zato što voliš da to radiš a ne da bi se dokazivao drugima ili sebi

Nije autosugestija. Već trinaest godina samo ležim u krevetu i slušam muziku i nemam snage ništa da radim. Još mi srednja teško padala. Niko ne bi izabrao takav život. Više mi se ni muzika ne sluša, potpuno sam bez volje i snage.
Znaci, ideš u školu..to je vec dobar znak..ucis , sa drugarima si u školi,..nemoj da si bezvoljan..
Sam sebi govori da si jaka i sposobna licnost i da ceš sve sto te trenutno muci da preguraš i da ce biti bolje

izgubio si volju da to radiš... zbog nečega si zaključio da si nesposoban da ostvariš svoje ambicije...ili su ambicije bile prevelike ili se desilo nešto bitno ili više manje bitnih stvari koje su ti poljuljale veru u sebe

izgovori...stotine miliona ljudi su rođeni prerano..to ih ne čini defektnim...milijardama ljudi roditelji nisu savršeni....

nemaš negativne simptome šizofrenije simpleks...jedan od glavnih simptoma je nedostatak inicijative a ovo što si uradio objavljivanjem posta ovde na forumu je velika inicijativa... ostavi se toga što si pročitao o šizofreniji i o njenoj neizlečivosti...svako je slučaj za sebe... tvoj stav da je ovo stanje u kome si sad trajno je tipično za pesimističan pogled na život koji vodi u depresiju...naučena bespomoćnost

kad razmisliš o tome videćeš da nije tačno...to što si u Srbiji objavio knjigu pesama je vanredan uspeh...znači bio si sposoban za to jednom i možeš to opet kao i bilo šta drugo što zaista želiš da uradiš ali ne zbog drugih nego zbog sebe zato što voliš da to radiš a ne da bi se dokazivao drugima ili sebi
Cenim tvoju posvećenost i dobre namere ali nemojmo se igrati lekara. Ja nemam volje da se umijem ujutru. Kao biljka sam. Zato i pišem jer mi je teško. Ne bih dalje širio priču da bi se i druga mišljenja videla. Svako dobro.

Cenim tvoju posvećenost i dobre namere ali nemojmo se igrati lekara. Ja nemam volje da se umijem ujutru. Kao biljka sam. Zato i pišem jer mi je teško. Ne bih dalje širio priču da bi se i druga mišljenja videla. Svako dobro.
hteo sam da te navedem da vidiš svoju situaciju iz drugog ugla koji ne odiše naučenom bespomoćnošću kojoj si sklon...
biće kako želiš..odjavljujem se sa ove teme...
svako dobro

Back