inspirion
Polako, nemoj padati u vatru. Hteo sam reći sledeće stvari:
1. da su vlade, poput Kvislinške, čuvale sopstveni narod
2. da narod u tim zemljama relativno podržavao takve vlade
3. da su tek pred kraj rata uticaj tih vlada opao, a ustanak protiv Nemaca se pojačao
Ali suština je, da se te vlade čuvale svoj narod. A svi ti narodi nisu jurili da ginu. Osim Srba, koji večito žele biti prvi na pogrešnim mestima
1. Нетачно, Квислинг је био преставник пете колоне у Норвешкој због које су сви грађанби немачког порекла у савезничким државама били стављени под присмотру.
Постојала су три степена категоризације и притвори.
Дакле, ту нема говора о чувању народа већ о подривању сопствене државе од стране емигараната која је та држава прихватилакао своје.
2. Нетачно, све окупиране државе су имале своје избегличке Владе у Лондону преко којих је званични Лондон наређивао сторнирање свих дејстава против окупатора до дана инвазије, свима сем Србима којима није сугерисано већ наређивано да дижу оружани устанак без обзира што је искључиво за Србе важило правило 100:1
Због ложиш искустава са почетка устанка Дража је решио да и Срби чекају дан инвазије с тим да је и даље било борби смањеног интезитета али је зато драстично повећан број диверзија и ту Равногорски покрет држи апсолутни рекорд не у Европи него највероватније и у Свемиру. То је уједно био и једини разлог због којег су се Британци определили за Броза, он није жалио српске главе, напротив, тако је стварао критичну масу потрбну за дизање револуције а и ишао је на руку политици "што више мртвих Срба то више живих савезничких војника".
Наравно, револуција му не би успела без обзира на усташко-партизанске покоље српског живља и много мања немачка стрељања да није било совјетске окупације Србије.
Мислим да сам овим обухватио и последње две констатације и да нема потребе за понављањем.