je li nekada stvarno bilo bolje ?

Uvek je nekad bilo bolje i uvek ce nekad biti bolje. Ljudi gledaju u proslost i buducnost, il kukaju il se nadaju.
Ako pak kazu da je nekad bilo bolje, a sada gore, onda ce u buducnosti za ovo sada gore reci da je bilo bolje. To znaci da nas uvek ceka gore.

- - - - - - - - - -

Cigarete i piva su bile jeftinije . Jel nam trebao ovaj rat i privatizacija ?

Nismo bili zadovoljni. Ugledali se na Nemacku gde oni imaju vece plate, ajmo i mi da imamo vece plate iako nam nije lose, nego ajd samo da imamo vise. Socijalizam nije mogao doneti vise samo trziste i kapitalizam to mogu, al on je rizican.

Pogledate novine od tog crvenog doba do danas,guglate,poslusate neke starije i dodje se lako do podataka o tome cak i da niste ni bili u planu u tim nekim vremenima pre a kamoli rodjeni ili ziveli tada.

Imali smo zaduzivanja po celom svetu i Goli Otok i za one koji se nisu dopadali tadasnjem rezimu,cutanje o svemu jer ko nesto kaze ili makar prodje kraj grupe koja nesto prica sto se kao nije smelo ide na Goli Otok.Slava je bila zabranjena da se slavi,ljudima je nametano idolopoklonstvo jednom coveku i petokraki,radne akcije su se koristile da bi se bez placanja radnicima gradilo-iskoriscavala se omladina tako.Ko nije bio komunista i nije imao knjizicu partije nije mogao da uspe u zivotu svojim radom.Komunistima je tada bilo sjajno,lepo,divno jer su od drzave sve dobijali-obican narod je imao lepe plate ali se vlast zaduzila za deset narednih generacija.
Imali smo i vreme hiperinflacije kada su pare brzinski gubile vrednost,plata deset milijardi a mozes da kupis hleb,mleko ako imas srece da pare nisu izgubile vrednost.Zna se kome je tada bilo dobro-obican narod je jedva prezivljavao.Bilo je i vremena kada su plate bile tri marke al* je bilo bitno da ima posla.Isto-narod je jedva za najosnovnije imao.
Nakon toga krenemo napred,ubiju premijera i opet nas vrate u zabokrecinu.
Danas eto obican narod nema para ni za sta,studiranje je luksuz za privilegovane i na drzavnom fakultetu,kupovina i najjednostavnijeg krova nad glavom je nedostizno itd.
Obicnom narodu u Srbiji unazad vise od 20 godina ne valja nista,jedva se prezivljava.

Komunisti i ljudi sa estrade kukaju kako je "nekada bilo bolje" jer prvi su uz crvenu clansku knjizicu dobijali sve a drugi su drali finansijski gastarbajtere na svadbama,veseljima,nastupima u dijaspori.Danas toga nema i zato kukaju da je kriza i "nekada je bilo bolje" .
Oni koji zaista nemaju pare ne kukaju na sav glas kako ne valja i nema se.
Ti sto kukaju kako nemaju oni bas imaju ali daleko manje nego pre i to im smeta,zato kukaju.
Sve sa estrade i sa crvenom knjizicom koji kukaju kako nemaju volela bi da vidim sa platom od dvesta evra,gazdom koji je nadrndan i svake sekunde moze da ih izbaci sa posla-da li bi kukali il* zahvalili Bogu zbog toga sto imaju ucutavsi jednom za uvek sa svojom kuknjavom.
Gade mi se takvi-kao nemaju a zapravo ne umeju da cene to sto imaju.

Poslednja izmena:
Bilo je mnogo bolje.
Primiiš platu, živiš komotno
a kad primiš sledeću nije ti prazan novčanik.
Zadnje za vreme Ante Markovića.
Dobro, to je izgleda bilo na kredit
koji još vraćamo

jasta je...pricam ti prichu...
o kreditima iz bajke...koje jos vracamo...
u realnosti, tek su nas poceli zaduzivat i ima da vracamo
a privrede nema
ne vidim kako cemo to osim bubrezima nasih unuka...

U nekim aspektima je bilo bolje, u nekim ne.
Ali tada je, valjda, ceo svet bio bolji?
A i mi smo bili lepši.:mrgreen:
Evo, npr, sad ne mogu da se vozim taksijem a ranije sam mogla. :( Čak i džabe.
Da ne pričam kako nije bilo BusPlusa pa smo se švercovali, i čika kondukter se uopšte nije ljutio na nas.
Sad ozbiljno:
Ranac na leđa pa autostopom do Grčke na letovanje (grčka letovališta su tada smatrana ŠLJ kategorijom) ili na Jelsu ako smo imali hipi afinitete. Pet-šest puta godišnje u Trst po krpice, zimi u London da radimo kao bejbisiterke ...
Beograd je BIO svet. Mogao si da kupiš "Melody maker" i slušaš aktuelne hitove na radiju 202 ili Studiju B. (Pijačni barometri tada nisu postojali jer su svi kupovali na svim prijacama, zato što nije bilo razlike u cenama). Mogao si da budeš panker a da te niko zbog toga ne proglasi satanistom, izdajnikom srBstva i tradicije već, eventualno, samo malo iščašenim. Mogao si da ideš na tajne fakultetske tribine tadašnjih liberala i demokrata u povoju, i da te niko ne proziva po idelološkoj, nacionalnoj, verskoj ... ili bilo kojoj pripadnosti. Mogao si da budeš i ***** ... i ne bi dobio batine zbog činjenice da si naklonjen istom polu nego samo zato što si, npr, ustartovao momka u mračnoj sali bioskopa "20.oktobar".
Išlo se u pozorište, bioskope, diskoteke. Pivo je bilo piće za građevinske radnike, i pušilo se čak i u čekaonicama domova zdravlja. :lol:
Ko nije imao dovoljno para za kupovine odeće ili tehnike (za preživljavanje je imao skoro svako), uzimao je sindikalne, beskamatne kredite. Nekadašnji "Kluz" je izrastao zahvaljujući kreditima. Kluza više nema; živeli Kinezi.

Sada je Beograd samo delić sveta, bez nekadašnje autentičnosti.
A i mi smo bledunjavi, kao i ostatak tog vrlog novog sveta.

Otkud bolje , u selu bio samo jedan kombajn.

Traktore su imali samo komunisti preko zelenog plana dok nisu otišli u gradove pa nam ih prodali.

Frižider nam je bio u bunaru, meso smo krili u kupi tulaja.

Kome god je bilo lepo, želim mu da mu opet bude tako lepo.

Citajuci neke ranije teme postavljaca teme, zelis reci da se kao u Titovo vreme zivelo bolje.Nema nesto mnogo veze sa psihologijom, ali bi mogli razgovarati o uticaju dugogodisnjeg komunizma na shvatanja i mentalitet ljudi (kao npr.u Severnoj Koreji).Inace kako kome.Staniji je sigurno bolje posle ovih Farmi, a postoje ljudi koji su i imali ne kazem da su se nakrali pa imali, nego lepo ziveli,pa naglo propali,tako da je to individualno...

Kako vidim ovde svi ste dobri ,teče vam med i mleko i danas ste svi zadovoljni i živite ko bubreg u loju.E jade moje neznate vi šta je dobro ,ovo ovde što se ima to je samo preživljavanje i ništa više od toga a da negovorim da možete otići na odmor ili što reče neko do Trsta u neku butiku.Pitajte vaše prijatelje i komšije dali je neko bez kredita i dali nekome nije zadužen račun nekoliko plata .To što imate stanove i svoje kuće to je zasluga Miloševića jer ste kupili za siću.Ko zna neka priča a ovi što nisu u to vreme živeli treba da ćute.

Kakogod-ovo definitivno ne valja.Lično meni i ne bi trebalo da je loše,ali
kako da mi bude dobro u ovom jadu i bedi?Nezaposlenost,narkomanija,
nasilništva-prevelika cena za demokratiju! Mojoj deci nije ni blizu kako je
bilo meni i mojim drugarima i drugaricama...
Nazad se ne može,a napred ne vidim da će se nešto popravljati-liči da će biti sve gore...
Mislim da je u pitanju totalno kretenizovanje naroda da bi se lakše njime upravljalo!

bilo je bolje,iako sam bio dete,bilo je drugacije,danas pored siromastva,ljudi su izgubili dostojanstvo,obraz,postenje,svi gledaju da te prevare na bilo kakav nacin,ljudi su postali ekstremno sebicni,i samo gledaju da te iskoriste....ranije se zivelo bolje,bili smo...nekako blizi jedni drugima npr u komsiluku,ljudi su pomagali jedni drugima prica mi cale,funkcionisali su kao kolektiv za vreme tog od strane nekih toliko omrazenog komunizma,a danas u tom mom istom komsiluku svako gleda svoje dupe

Back