prolaznik:
maleni:
Istina je da sui neke monahinje i monahe spasili, ali ja ne govorim o fizickom vec o duhovnom sakrivanju. To su ljudi koji nisu spremni da svoju veru okusaju u svakodnevnom zivotu. A to sto ih je zlo snalo u manastiru, to je zbog toga sto su do poslednjeg casa mislili da ce ih zidovi zastititi. Ali ako ih Bog ne stiti nema zida koji ih moze sakriti.
Bio sam premnogo u pravoslavlju i predugo sam njime okruzen. Za svakog pametnog previse. U manastire nisma isao jer znam da tamo nema niceg sto moze da se nadoda na moju veru, a sto ne mogu da dobijem u pet minuta molitve sa nekim od brace ili sestara u mojoj zajednici.
Shvatio sam da si mene poistovetio sa muvom ali i da si svestenstvo poistovetio sa izmetom. Nek ti je na cast takvo mislenje.
Ja nikad ni za jednog popa nisam rekoa da je izmet, ali i ti kao i vladika valjda znas u cemu stojis.
Nisi dobro procitao pricu o muvi.
No znaci istina je da nisi bio ni u jednom manastiru. Pitam se da li si uopste ulazio u pravoslavnu crkvu. Nije mi jasno sta ti to znaci bio si predugo u pravoslavlju. Covek se ne radja kao pravoslavac. Ako te je baba kao malog odvela u crkvu na krstenje, a ti posle toga nisi u crkvu ulazio, ti si dakle bio svega sat vremena u pravoslavlju.
Biti u pravoslavlju ne znaci samo ulaziti u crkve, vez ziveti sa i medju onima koji ispovedaju da su pravoslavci.
Moram da se slozim sa tobom covek se ne radja pravoslavac vec to postaje. Ali ne postaje kad ga krste nego kad on sam prihvati pravoslavlje kao religiju. Kad prihvati pravoslavne postulate
- nema krsta bez tri prsta
- Srbi nebeski narod
- pravoslavci ce jedini biti spaseni,
i naravno pravoslavne postupke
- nije vazno da li to cinis u svojoj kuci vazno je da se u javnosti pretvraras da cinis.
E vidis, meni je toga pu kufer.
I jos nesto. Sto je vise nazidanih hramova to je vise obreda, sto je vise obreda to je vise zakona, sto je vise zakona to je manje vere. Doduse ne znam dali medju pravoslavcima moze da bude manje vere nego sto jeste.
Pravoslavlje se u svojoj biti pretvorilo i jednu konzervativnu masineriju koja niti vidi niti cuje. Odaje istu sliku koju je imao judaizam u vreme Hristovog boravka na zemlji - fariseji, sadikeji, svestenici, ucitelji zakona, a narod kao ovece bez pastira.
E toga mislim da mi je previse.