C
ChipiChips
Gost
Molim vas da svoja misljenja, bilo za ili protiv, obrzlozite uz po neki dokaz. Hvala.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Vader:Jeste i što je najgore oni to vide kao vrlinu, teže da ostane tako.
Vader:Što se tiče duhovne hrane koja se dobija u crkvi ona je slaba, ljudi svjedoče da ih uopšte ne ispunjava stajanje u crkvi i slušanje nerazumljivog govora na crkvenoslavenskom. Ljude treba uputiti na Izvor, na Božiju Riječ - na Sveto Pismo. Ljudima treba reći da čitaju Sveto Pismo, ako negdje zapne pa nešto ne razumiju neka im se pomogne, neka im sveštenici pomognu ali samo neka svi čitaju Sveto Pismo.
Pokusajmo na trenutak da uporedimo:Isusa Hrista medju svojim ucenicima i mnostvom,kako im kroz jednostavne i slikovite price priblizava velike istine, i na drugoj strani sluzbu u crkvi koju retko ko razume.Razlika je toliko ocigledna i toliko ogromna,da covek mora da se zapita:nije li se malo previse udalilo od izvora, a da se to ne prizna?
Sramota je velika da imamo mnogo "vjernika" koji samo znaju puno piti i jesti na slavama i bez imalo unutrašnjeg duševnog učešća obavljati te neke ritualne "obaveze" koje obavljaju da bi se pokazali kao "veliki Srbi pravoslavci" jer je to sad pomodarstvo, to je sad moderno.
Ovo je najzalosnije od svega.Crkve su pocele da se pune,sve izgleda kao da ce napokon duhovnost zauzeti bitno mesto u zivotima ljudi,ali sve je to samo privid.Istina, treba ljudima dati vremena, jer ova situacija je proizvod jednog nasledjenog stanja,medjutim,to iznenadno prenaglasavanje verske pripadnosti vodi na jedan potpuno drugi put od onog na kom bi se hriscani trebali naci.Medju tim novim vernicima zapaza se mnogo netrpeljivosti, mnogo netolerancije za svakog ko misli drugacije.Zaista, kako neko vec rece, trebace mnogo strpljenja do onog trenutka kada ce se shvatiti sta vera zapravo treba da predstavlja.
SZlatko:Ma neka crkva i drugi bilo koji rade sto god hoce. U principu svako moze da radi sta god oce dok * druge. Najgore je sto se nasa crkva petlja u politiku i sto je nas to puno kostalo. Lose je sto nasa crkva a bogami i druge velike uvek kazu "Ako nisi sa nama nemozes u raj" Automatski si predodredjen za pakao. Po meni je to rezultat tradicionalnih zabluda i neznanja. To samo stvara netrpeljivost i netoleranciju prema svima drugima bilo da su muslimani, pripadnici sekti, katolici itd. Crkva treba da uci ljude da budu bolji, vise moralniji, vredniji da ih uci onim pravim hriscanskim vrlinama da to primenjuju u svakodnevnom zivotu, a ne da ih uci protiv drugih samo da bi zadrzala clanstvo a sta to clanstvo radi u privatnom zivotu to nikog briga. To je vise biznis nego hriscanstvo. nasi brate previse tupe o necemu starom, o srednjem veku, a to ima zza posledicu da nam je u celom srpskom drustvu sve kilavo. Za svaku promenu treba 100 godina. moramo da se razvijemo, da idemo napred na svim poljima a to je gotovo nemoguce u drustvima koje nisu sekularna.
SZlatko:[
E moj brate i ostala braco,
Ja ne znam da li Vi zivite crkveno,odnosno da li ste svake nedelje na liturgiji na kojoj se cita deo iz Jevandjelja i povodom kojeg svestenik drzi slovo...Moje isustvo govori da nasa crkva deluje iskljucivo POZITIVNO i ako se i mesa u politiku (zar je politika namenjena iskljucivo politicarima) onda se mesa u pozitivnom smilu u interesu NARODA a ne male grupice ljudi.
Cini mi se da su najzesci kriticari nase crkve oni ljudi koji ne zive u njoj. Crkva nije zgrada ili institucija vec svi mi pravoslavni vernici.
Ali nasa historija nas uci da svi oni koji su proganjali, unistavali, neopravdano kritikovali nasu crkvu - su nestali i bice zaboravljeni, a crkva jos uvek postoji. Nesto sto je istinito je Bogom zasticeno.
Mi bismo mogli podosta da naucimo od brace muslimana kako se postuje i brani svoja vera.
Braco, upoznajte malo nasu veru i crkvu iznutra pa necete donositi osude tako povrsno i neoziljno.
Svako dobro.
Tanasko Brate, stekni TI mudrost!TANASKO RAJIC:KAD BI SVESTENICI IMALI POLA MUDROSTI KAO VLADIKA NIKOLAJ...
tanasko rajic:narod je glupa stoka koju svestenici treba da produhove ali to ne znaju.zato narod ide u sekte i samo je crkva kriva za to.
srbinXP:Hocu da mi neko objasni zasto je pravoslavlje "najbolja" religija.Prvenstveno u odnosu na rimokatolicizam.
A sto se tice konzervatizma ja bih najprije uveo liturgiju na Srpskom jeziku.
itaka.s:tanasko rajic:narod je glupa stoka koju svestenici treba da produhove ali to ne znaju.zato narod ide u sekte i samo je crkva kriva za to.
Tanasko, u principu se slazem sa ovim sto kazes, ali nemoj tako grubo.Narod je naprosto po malo izgubljen u svemu ovom sto mu se desava.Ta "glupa stoka" kako ti kazes su ljudi, pojedincii, sa imenom i prezimenom i sa potrebama koje imaju.Ako ih posmatramo sa visiine, nikada im necemo pomoci, a nisu svestenici jedini koji mogu nesto uciniti.Na svakome ko je iole malo ispred ostalih u svojim razmisljanjima lezi neka mala odgovornost da se nesto ucini.
TANASKO RAJIC:KAD BI SVESTENICI IMALI POLA MUDROSTI KAO VLADIKA NIKOLAJ...
nije_lako:itaka.s:tanasko rajic:narod je glupa stoka koju svestenici treba da produhove ali to ne znaju.zato narod ide u sekte i samo je crkva kriva za to.
Tanasko, u principu se slazem sa ovim sto kazes, ali nemoj tako grubo.Narod je naprosto po malo izgubljen u svemu ovom sto mu se desava.Ta "glupa stoka" kako ti kazes su ljudi, pojedincii, sa imenom i prezimenom i sa potrebama koje imaju.Ako ih posmatramo sa visiine, nikada im necemo pomoci, a nisu svestenici jedini koji mogu nesto uciniti.Na svakome ko je iole malo ispred ostalih u svojim razmisljanjima lezi neka mala odgovornost da se nesto ucini.
Da dopunim: sveštenici znaju. Onda kada tvoja žeđ za Bogom preraste u istinsku molitvu, shvatićeš u čemu je "štos". Sveštenici se svakodnevno mole za nas, a da li se mi molimo za njih?
Vrata Crkve su za sve otvorena koji su pozvani.
Za osobu koja pita da li je SPC konzervativna?
Recimo da praviš neki kolač (koji još nisi pravio, ali znaš da je odličan) po receptu tvoje bake. Izostavi par delova, ili ga nemoj izmesiti kako treba i šta će od tog kolača na kraju biti?
e sto volim ove bezgresne pune inicijative koji zele da promene svet prosto se odusevimPantera:Dibidus previse. Po polozaju zena u njoj, po ishabanim pricama kako ce car Lazar vaskrsnuti i vratiti nam kosovo, po popovima koji nemaju ni gram optimizma za zivot. Idem u crkvu visenego mnogi ali kao ne cnim bas puno SPC kao instituciju.
oni bi postali svetitelji...TANASKO RAJIC:KAD BI SVESTENICI IMALI POLA MUDROSTI KAO VLADIKA NIKOLAJ...