Je li nasa SPC previse konzervativna ???

• Začetnik teme ChipiChips
  • Datum pokretanja
Vader:
Jeste i što je najgore oni to vide kao vrlinu, teže da ostane tako.

Da, smatra se pozitivnim to sto se tako dugo nista nije promenilo.Vreme u kome zivimo namece nesto sasvim drugo.U redu je da vrednosti koje se postuju ostanu iste, ali malo fleksibilnosti ne bi bilo suvisno kada su sami obredi u pitanju.Za nekog ko je potpuno neupucen, a takvih je, ipak, najvise, sve izgleda tako tajnovito i nerazumljivo.Bilo bi lepo da covek koji prvi put dodje u crkvu,ipak razume nesto od svega i da ga to motivise da opet dodje zbog duhovne hrane koju je tu dobio, a ne zbog same cinjenice da bi, eto, trebalo da ide u crkvu jer je to pozeljno ako hoce da bude primeran predstavnik svoga roda.

Što se tiče crkvenih rituala njih ni sveštenici ne razumiju već su naučili napamet i ponavljaju ih. Nije nepoznato da su rituali u crkvi zapravo magijski iako ih crkva ne želi takvim priznati. U magijskim knjigama se kao primjer ritualne magije navodi misa u crkvi! Takođe proces pravljenja "svete vodice" je magijski čin, mada pitanje je koliko to sveštenici kvalitetno urade. Naime detaljan opis rituala pravljenja "svete vodice" se može pronaći u okultnoj literaturi.
I još hrpa stvari u pravoslavnoj crkvi su magijski činovi.
To samo po sebi nije loše jer Magija sama po sebi nije loša. Ona može biti loše upotrebljena kao što i nož može biti upotrebljen za ubistvo a može biti upotrebljen za rezanje salate i hljeba. Sve zavisi od nas, od primjene. Prava Magija je neodvojiva od duhovne izgradnje jer prava Magija predstavlja unutrašnju transformaciju čovjeka. Da li će to neko zvati Magija ili duhovna izgradnja ili nekako treće nije bitno, bitno je da upoznajemo Tvorčevu volju kroz Sveto Pismo i druge svete spise i da je izvršavamo.
Dakle nije loša praksa magije u crkvi ali je loše što sveštenici to ne znaju pravilno raditi. Da bi nešto u magiji (duhovnosti) uspjelo nije bitno da se radi samo po formuli a da se ne shvata šta se radi već je bitan pristup, bitno je koliko i šta od sebe dajemo pri tome.

Što se tiče duhovne hrane koja se dobija u crkvi ona je slaba, ljudi svjedoče da ih uopšte ne ispunjava stajanje u crkvi i slušanje nerazumljivog govora na crkvenoslavenskom. Ljude treba uputiti na Izvor, na Božiju Riječ - na Sveto Pismo. Ljudima treba reći da čitaju Sveto Pismo, ako negdje zapne pa nešto ne razumiju neka im se pomogne, neka im sveštenici pomognu ali samo neka svi čitaju Sveto Pismo.

Sramota je velika da imamo mnogo "vjernika" koji samo znaju puno piti i jesti na slavama i bez imalo unutrašnjeg duševnog učešća obavljati te neke ritualne "obaveze" koje obavljaju da bi se pokazali kao "veliki Srbi pravoslavci" jer je to sad pomodarstvo, to je sad moderno. Takvi ne znaju da su Sveto Pismo i Biblija ista knjiga već misle da je jedno skraćena verzija drugog, ima još tih bisera. A kad naiđu na nekoga ko čita Sveto Pismo čude se, kao u fazonu "nije ti to dobro, to samo sveštenici trebaju čitati i samo oni to mogu razumjeti".

Ali bojim se da crkvi u suštini ne odgovara da baš svi čitaju Sveto Pismo jer bi mnogi mogli vidjeti da ponašanje crkve u mnogočemu nije u skladu sa učenjem Svetog Pisma.

Pravoslavna crkva ima još uvijek veliku moć i mogli bi mnogo uraditi na istinskom produhovljavanju naroda što je jedini uslov da nam bude bolje ali to ne rade.

Što se tiče toga da se crkva ne mijenja, ne treba mijenjati ponašanje koje je u skladu sa učenjem Svetog Pisma ali ono koje nije u skladu treba što prije promijeniti, a toga u crkvi ima mnogo. Crkva je uradila velik broj promjena ali promjena na gore. Sad se čvrsto toga drže i ne žele se mijenjati. Razlozi nemijenjanja su mnogi, neki su čisto psihološki, znaju da kad bi se radikalnije mijenjali time bi zapravo priznali da po pitanju nekih stvari nisu bili u pravu a to je teško priznati, i sebi i drugima.

Vader:
Što se tiče duhovne hrane koja se dobija u crkvi ona je slaba, ljudi svjedoče da ih uopšte ne ispunjava stajanje u crkvi i slušanje nerazumljivog govora na crkvenoslavenskom. Ljude treba uputiti na Izvor, na Božiju Riječ - na Sveto Pismo. Ljudima treba reći da čitaju Sveto Pismo, ako negdje zapne pa nešto ne razumiju neka im se pomogne, neka im sveštenici pomognu ali samo neka svi čitaju Sveto Pismo.

Pokusajmo na trenutak da uporedimo:Isusa Hrista medju svojim ucenicima i mnostvom,kako im kroz jednostavne i slikovite price priblizava velike istine, i na drugoj strani sluzbu u crkvi koju retko ko razume.Razlika je toliko ocigledna i toliko ogromna,da covek mora da se zapita:nije li se malo previse udalilo od izvora, a da se to ne prizna?

Sramota je velika da imamo mnogo "vjernika" koji samo znaju puno piti i jesti na slavama i bez imalo unutrašnjeg duševnog učešća obavljati te neke ritualne "obaveze" koje obavljaju da bi se pokazali kao "veliki Srbi pravoslavci" jer je to sad pomodarstvo, to je sad moderno.

Ovo je najzalosnije od svega.Crkve su pocele da se pune,sve izgleda kao da ce napokon duhovnost zauzeti bitno mesto u zivotima ljudi,ali sve je to samo privid.Istina, treba ljudima dati vremena, jer ova situacija je proizvod jednog nasledjenog stanja,medjutim,to iznenadno prenaglasavanje verske pripadnosti vodi na jedan potpuno drugi put od onog na kom bi se hriscani trebali naci.Medju tim novim vernicima zapaza se mnogo netrpeljivosti, mnogo netolerancije za svakog ko misli drugacije.Zaista, kako neko vec rece, trebace mnogo strpljenja do onog trenutka kada ce se shvatiti sta vera zapravo treba da predstavlja.

Ma neka crkva i drugi bilo koji rade sto god hoce. U principu svako moze da radi sta god oce dok nezajebava druge. Najgore je sto se nasa crkva petlja u politiku i sto je nas to puno kostalo. Lose je sto nasa crkva a bogami i druge velike uvek kazu "Ako nisi sa nama nemozes u raj" Automatski si predodredjen za pakao. Po meni je to rezultat tradicionalnih zabluda i neznanja. To samo stvara netrpeljivost i netoleranciju prema svima drugima bilo da su muslimani, pripadnici sekti, katolici itd. Crkva treba da uci ljude da budu bolji, vise moralniji, vredniji da ih uci onim pravim hriscanskim vrlinama da to primenjuju u svakodnevnom zivotu, a ne da ih uci protiv drugih samo da bi zadrzala clanstvo a sta to clanstvo radi u privatnom zivotu to nikog briga. To je vise biznis nego hriscanstvo. nasi brate previse tupe o necemu starom, o srednjem veku, a to ima zza posledicu da nam je u celom srpskom drustvu sve kilavo. Za svaku promenu treba 100 godina. moramo da se razvijemo, da idemo napred na svim poljima a to je gotovo nemoguce u drustvima koje nisu sekularna.

Slažem se sa SZlatkom

Što se tiče mješanja crkve u politiku to je kod nas loše ali samo zato što se ni crkvene dužnosti ne obavljaju kako treba. Kad bi duhovni poglavari znali dati dobre i produhovljene savjete političarima to bi bilo dobro. Mješanje istinske duhovnosti (a time i mudrosti) sa bilo čime je dobro. Problem je samo kad se površna i prividna duhovnost miješa sa drugim stvarima pa onda rezultati ni ne mogu biti dobri.

SZlatko:
Ma neka crkva i drugi bilo koji rade sto god hoce. U principu svako moze da radi sta god oce dok * druge. Najgore je sto se nasa crkva petlja u politiku i sto je nas to puno kostalo. Lose je sto nasa crkva a bogami i druge velike uvek kazu "Ako nisi sa nama nemozes u raj" Automatski si predodredjen za pakao. Po meni je to rezultat tradicionalnih zabluda i neznanja. To samo stvara netrpeljivost i netoleranciju prema svima drugima bilo da su muslimani, pripadnici sekti, katolici itd. Crkva treba da uci ljude da budu bolji, vise moralniji, vredniji da ih uci onim pravim hriscanskim vrlinama da to primenjuju u svakodnevnom zivotu, a ne da ih uci protiv drugih samo da bi zadrzala clanstvo a sta to clanstvo radi u privatnom zivotu to nikog briga. To je vise biznis nego hriscanstvo. nasi brate previse tupe o necemu starom, o srednjem veku, a to ima zza posledicu da nam je u celom srpskom drustvu sve kilavo. Za svaku promenu treba 100 godina. moramo da se razvijemo, da idemo napred na svim poljima a to je gotovo nemoguce u drustvima koje nisu sekularna.

E moj brate i ostala braco,
Ja ne znam da li Vi zivite crkveno,odnosno da li ste svake nedelje na liturgiji na kojoj se cita deo iz Jevandjelja i povodom kojeg svestenik drzi slovo...Moje isustvo govori da nasa crkva deluje iskljucivo POZITIVNO i ako se i mesa u politiku (zar je politika namenjena iskljucivo politicarima) onda se mesa u pozitivnom smilu u interesu NARODA a ne male grupice ljudi.
Cini mi se da su najzesci kriticari nase crkve oni ljudi koji ne zive u njoj. Crkva nije zgrada ili institucija vec svi mi pravoslavni vernici.
Ali nasa historija nas uci da svi oni koji su proganjali, unistavali, neopravdano kritikovali nasu crkvu - su nestali i bice zaboravljeni, a crkva jos uvek postoji. Nesto sto je istinito je Bogom zasticeno.
Mi bismo mogli podosta da naucimo od brace muslimana kako se postuje i brani svoja vera.
Braco, upoznajte malo nasu veru i crkvu iznutra pa necete donositi osude tako povrsno i neoziljno.
Svako dobro.

[quote="Sestra Ja ne znam da li Vi zivite crkveno,odnosno da li ste svake nedelje na liturgiji na kojoj se cita deo iz Jevandjelja i povodom kojeg svestenik drzi slovo...Moje isustvo govori da nasa crkva deluje iskljucivo POZITIVNO i ako se i mesa u politiku (zar je politika namenjena iskljucivo politicarima) onda se mesa u pozitivnom smilu u interesu NARODA a ne male grupice ljudi.
Cini mi se da su najzesci kriticari nase crkve oni ljudi koji ne zive u njoj. Crkva nije zgrada ili institucija vec svi mi pravoslavni vernici.
Ali nasa historija nas uci da svi oni koji su proganjali, unistavali, neopravdano kritikovali nasu crkvu - su nestali i bice zaboravljeni, a crkva jos uvek postoji. Nesto sto je istinito je Bogom zasticeno.
Mi bismo mogli podosta da naucimo od brace muslimana kako se postuje i brani svoja vera.
Braco, upoznajte malo nasu veru i crkvu iznutra pa necete donositi osude tako povrsno i neoziljno.
Svako dobro.[/quote]

U svoje ime mogu da kazem da mi nije namera da povrsno i neozbiljno donosim osude vezane za Pravoslavnu crkvu,vec da budem realna i da pokusam da sagledam stvarnost onakvu kakva ona jeste.Slazem se da je istina Bogom zasticena, ali to ne znaci da je ispravno bas sve sto Pravoslavna crkva radi,i da je to razlog njenog opstanka.I Katolicka crkva jos uvek postoji, a nije istina da je sve sto je radjeno u njenom okrilju bilo ispravno i dobro.Blagodeti hriscanskog ucenja treba da dopru do svakog vernika i to je ogledalo jedne crkve, znaci situacija na terenu.A ta situacija kod nas, mora se priznati nije sjajna.Meni bi bilo zaista drago da sam imala priliku da bolje upoznam pravoslavno ucenje, ali nisam je imala, a razlog vidim u nedovoljno dobroj organizaciji crkve.Suvise se vremena posvecuje formi, obredima, a malo vernicima i njihovim duhovnim potrebama.

[
Ja ne znam da li Vi zivite crkveno,odnosno da li ste svake nedelje na liturgiji na kojoj se cita deo iz Jevandjelja i povodom kojeg svestenik drzi slovo...Moje isustvo govori da nasa crkva deluje iskljucivo POZITIVNO i ako se i mesa u politiku (zar je politika namenjena iskljucivo politicarima) onda se mesa u pozitivnom smilu u interesu NARODA a ne male grupice ljudi.
Svako dobro.[/quote]

Draga sestro molim te odgovori bar na nesto.
Daj mi i jedan primer za neuspesan narod koji ima sekularno drustvo gde su politika i religija odvojene. Svi narodi koji su uspesni imaju sekularni sistem, gde se nefavorizuje ni jedna religija, gde vlada tolerancija medju svim religijama, i ne samo religijama vec i nacijama, rasama, gde vlada ravnopravnost. To su ti draga sestro narodi u cije drzave skoro 90% nasih mladih oce da ode i ostane da zivi.
Daj mi samo jedan primer pozitivnog mesanja crkve u politiku kod nas. Mozda kada ste bili jedno sa komunistima. To je presedan u citavoj istocnoj evropi. Ali ja ne govorim da je crkva stetna na svim nivoima niti da si ti apsolutno u krivu. Da li ce neko verovati u Boga to je njegova stvar ali uvek treba razmisjati racionalo, inteligentno, sagledavati uzroke i posedice. Molim te daj mi neki dokaz nesto sto se vidi i razume a ne dogmaticna verovanja. Ja odem u crkvu i volim ali za mnoge stvari o zivotu mi nepada na pamet da vise pitam popove jer je vecina krajnje neobrazovan. Nemaju nimalo sirine u pogledima na na svet oko sebe. Kao da smo neko izolovano pleme. daj mi isto i jedan dokaz da nestaju oni koji su protiv nase crkve. zasto mi Srbi ko pravi vernici polako nestajemo. Zasto se siptari sire i sire. Imas li neko objasnjenje?
Znaj da ja ne moram ko sto kazes da zivim u crkvi pa da ne vidim sta se desava oko mene, da ne cujem sta crkenjaci pricaju kad dodje do politke, do pricanja loseg o drugim religijama i sektama. Netreba puno mozga pa da se vide brojne nelogicnosi u onome sto vi crkvenjaci pricate i onoga sto se radi u praksi a da ne pominjemo ono sto Bibija uci.

SZlatko:
[
Svako dobro.

Draga sestro molim te odgovori bar na nesto.
Daj mi i jedan primer za neuspesan narod koji ima sekularno drustvo gde su politika i religija odvojene. Svi narodi koji su uspesni imaju sekularni sistem, gde se nefavorizuje ni jedna religija, gde vlada tolerancija medju svim religijama, i ne samo religijama vec i nacijama, rasama, gde vlada ravnopravnost. To su ti draga sestro narodi u cije drzave skoro 90% nasih mladih oce da ode i ostane da zivi.
Daj mi samo jedan primer pozitivnog mesanja crkve u politiku kod nas. Mozda kada ste bili jedno sa komunistima. To je presedan u citavoj istocnoj evropi. Ali ja ne govorim da je crkva stetna na svim nivoima niti da si ti apsolutno u krivu. Da li ce neko verovati u Boga to je njegova stvar ali uvek treba razmisjati racionalo, inteligentno, sagledavati uzroke i posedice. Molim te daj mi neki dokaz nesto sto se vidi i razume a ne dogmaticna verovanja. Ja odem u crkvu i volim ali za mnoge stvari o zivotu mi nepada na pamet da vise pitam popove jer je vecina krajnje neobrazovan. Nemaju nimalo sirine u pogledima na na svet oko sebe. Kao da smo neko izolovano pleme. daj mi isto i jedan dokaz da nestaju oni koji su protiv nase crkve. zasto mi Srbi ko pravi vernici polako nestajemo. Zasto se siptari sire i sire. Imas li neko objasnjenje?
Znaj da ja ne moram ko sto kazes da zivim u crkvi pa da ne vidim sta se desava oko mene, da ne cujem sta crkenjaci pricaju kad dodje do politke, do pricanja loseg o drugim religijama i sektama. Netreba puno mozga pa da se vide brojne nelogicnosi u onome sto vi crkvenjaci pricate i onoga sto se radi u praksi a da ne pominjemo ono sto Bibija uci.[/quote]
Uh Brate, svasta si ovde nagomilao, mogli bi da ispisujemo stranice i stranice...ali pokusat cu kratko..Prvo, pogledaj sta se desava sa pojedincem u tim "uspesnim" drustvima ka kojima hrli nasa mladez? Da li je taj covek razvijenog drustva -srecan? Gde je greska?
Da li je pozitivan uticaj crkve kada je usred strasnog stradanja naseg naroda nas Patrijarh stalno apelovao na ljubav prema neprijateljima, da li je pozitivan uticaj kada se na propovedima u crkvi uci mladez da postuju svoje roditelje, da se kloni droge, da je abortus ubistvo, da covek sem tela ima i dusu koju treba hraniti ispravnom hranom itd. Da li je pozitivno sto crkva apeluje za JEDINSTVO jer osnovni uzrok propasti naseg naroda je NEJEDINSTVO u svemu i svacemu...i porodica kada se razdeli, propada. Pogledaj koliko su siptari jedinstveni...svijaju se oko Muhameda i razmnozavaju se i sve ih je vise. A mi zene srpkinje- sta mislis koliko svaka nasa zena ima prosecno abortusa (citaj -ubistava)itd.itd. Tema je vrlo, vrlo siroka i da za sada stanem.
Ja neznam brate, gde zivis, ali ja imam srecu da sam u Beogradu gde po nasim crkvama ima mnogo pravih i vrlo obrazovanih svestenika..Zbogom!

Nesumnjam da sestra je religiozna i fina osoba ali je sestra puna dogmaticnog verovanja. Smatra da ljudi u sekularnim zemljama (na zapadu) zive izgubljeno, bez cilja, jednom recju nesrecno. I to samo zato sto joj je tako neko rekao a u stvari pojma nema o tome. To je dogmatika kada nekoristis razum i inteligenciju da bi sfatio neke stvari nego samo prihvatis malte ne kao ovca. Jednom mi je pricala kako je neki guru rekao nekom srbinu da je nasa crkva pravi put, i to je rekla kao dokaz na ovoj diskusiji za svoje stavove, da bi kasnije priznala da nema pojma da li je prica tacna ali da veruje posto je lepa i svidja joj se. Verujes u sta oces i sta ti se svidja. Tako je ovo moderno hriscanstvo zatupilo mase i to je nasa realnost.

tanasko rajic:
narod je glupa stoka koju svestenici treba da produhove ali to ne znaju.zato narod ide u sekte i samo je crkva kriva za to.

Tanasko, u principu se slazem sa ovim sto kazes, ali nemoj tako grubo.Narod je naprosto po malo izgubljen u svemu ovom sto mu se desava.Ta "glupa stoka" kako ti kazes su ljudi, pojedincii, sa imenom i prezimenom i sa potrebama koje imaju.Ako ih posmatramo sa visiine, nikada im necemo pomoci, a nisu svestenici jedini koji mogu nesto uciniti.Na svakome ko je iole malo ispred ostalih u svojim razmisljanjima lezi neka mala odgovornost da se nesto ucini.

itaka.s:
tanasko rajic:
narod je glupa stoka koju svestenici treba da produhove ali to ne znaju.zato narod ide u sekte i samo je crkva kriva za to.

Tanasko, u principu se slazem sa ovim sto kazes, ali nemoj tako grubo.Narod je naprosto po malo izgubljen u svemu ovom sto mu se desava.Ta "glupa stoka" kako ti kazes su ljudi, pojedincii, sa imenom i prezimenom i sa potrebama koje imaju.Ako ih posmatramo sa visiine, nikada im necemo pomoci, a nisu svestenici jedini koji mogu nesto uciniti.Na svakome ko je iole malo ispred ostalih u svojim razmisljanjima lezi neka mala odgovornost da se nesto ucini.

Da dopunim: sveštenici znaju. Onda kada tvoja žeđ za Bogom preraste u istinsku molitvu, shvatićeš u čemu je "štos". Sveštenici se svakodnevno mole za nas, a da li se mi molimo za njih? :D
Vrata Crkve su za sve otvorena koji su pozvani.

Za osobu koja pita da li je SPC konzervativna?
Recimo da praviš neki kolač (koji još nisi pravio, ali znaš da je odličan) po receptu tvoje bake. Izostavi par delova, ili ga nemoj izmesiti kako treba i šta će od tog kolača na kraju biti?

nije_lako:
itaka.s:
tanasko rajic:

Da dopunim: sveštenici znaju. Onda kada tvoja žeđ za Bogom preraste u istinsku molitvu, shvatićeš u čemu je "štos". Sveštenici se svakodnevno mole za nas, a da li se mi molimo za njih? :D
Vrata Crkve su za sve otvorena koji su pozvani.

Za osobu koja pita da li je SPC konzervativna?
Recimo da praviš neki kolač (koji još nisi pravio, ali znaš da je odličan) po receptu tvoje bake. Izostavi par delova, ili ga nemoj izmesiti kako treba i šta će od tog kolača na kraju biti?

Dobices novu poslasticu koja ne moze da se meri sa onim sto ti je baba spremala.

Osim toga, ti nikad ne mozes da uradi nesto kao sto je baka spremala, nemas vise tog brasna, ni tog masla. Zato, svako vreme ima svoje kolace. Priblizno istog sastava ali prilagodjene vremenu u kom su pravljeni.

Toliko o kulinarstvu.

Pantera:
Dibidus previse. Po polozaju zena u njoj, po ishabanim pricama kako ce car Lazar vaskrsnuti i vratiti nam kosovo, po popovima koji nemaju ni gram optimizma za zivot. Idem u crkvu visenego mnogi ali kao ne cnim bas puno SPC kao instituciju.
e sto volim ove bezgresne pune inicijative koji zele da promene svet prosto se odusevim
svaka cast sto si takav svetac a trpis nas gresnike :(

Back