Jazz & Blues kutak :)

Razmisljao sam nesto , posto znamo da je jazz i fusion muzika malo teza za nabavljanje zasto ne bismo napravili razmenu muzike pod uslovom da smo iz beograda ....Svako izbaci svoj spisak i vidimo sta cemo da menjamo...ko je za akciju neka postavi svoj spisak...

samuraijack:
Radi i Vox al ti treba clanska karta, imas Kuglaš u Đušinoj 7, dođi tu četrvrtkom da čuješ kako "Sirova koža praši" !!!
bio sam na raw hide sad u petak ili subotu zadnju u kugli. Dobra je svirka. Svidio mi se kontrabas umjesto bas gitare, dao je neki opasan smek. Gitara je dobra, al da se ne zajebaemo, cuo sam i bolje.... Prvenstveno bih slusao Pera Joe ili roostera, moze i djovani i prijatelje, zna li ko nesto o njihovim eventualnim svirkama. ?

Ljudi Gary Moore Sinoc
AAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!! Koji ludak kako dobar groove imaju neverujem , ludnnica od koncerta ....
Znao sam da je dobar ali covece ono je bilo previse i jos povrh svega toga dobio sam Vip karte za oba dana za dzabe i, naravno nisam visio u vip-u ko neki snob nego sam u masi poludeo za zvukom njegove gitare koji zvuci cisto kao studijski...

Dr:
Ljudi Gary Moore Sinoc
AAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!! Koji ludak kako dobar groove imaju neverujem , ludnnica od koncerta ....
Znao sam da je dobar ali covece ono je bilo previse i jos povrh svega toga dobio sam Vip karte za oba dana za dzabe i, naravno nisam visio u vip-u ko neki snob nego sam u masi poludeo za zvukom njegove gitare koji zvuci cisto kao studijski...

Ne znam za koncert ali Moore je covek koji je prosto zalutao u blues vode, on tu nikako ne pripada jer jos uvek nije izbacio heavy metal korene iz glave.............

To je njegov fazon svirke,nije se ugledao na heavy metal nego na hendrix-a ima covek zvuk gitare nevidjen , nepostoji losa rec za njega a to da je zalutao u blues vode je potpuno suludo jer on svira blues i sve oko njegove muzike je blues samo sto ima svoj poseban zvuk...

...uh sta god kako god ali sam ipak njegov koncert zaobisla...svaka cast za zvuk i sve, ipak deljuje zalutalo.Nego konacno se vratila u Bg, pa da pitam Grozozo,jesu li poceli cika Macak i ekipa ponovo da sviraju? Imali su neke probleme sa komsijama,a navracali su i ovi "organi" javnog reda i mira....pozdavcina :)

Ево нешто мало цитата, Душка Гојковића:

Kad sam živeo u New Yorku družio sam se i s Miles Davisom. On je bio težak tip, nastran, ali prema meni je bio dobar. Ja sam bio Evropljanin, došao iz Jugoslavije, tako da je to bilo nešto drugo. Slušao sam njegov bend, gde god su svirali išao sam da ih slušam, pa se onda sutradan nađemo u „Bird Landu“ – tada je „Bird Land“ u 52. ulici bio vrlo živ – stojimo za barom i ja mu kažem: „Miles, koja ono beše stvar što si sinoć svirao?“ On nije mnogo govorio, imao je promukao glas, kaže: „Znaš šta, Duško, nije važno šta sviraš, nego kako sviraš, na koji način. Možeš svirati šta hoćeš, bilo koju stvar, ali kako ti to sviraš, to je važno. Važno je da nađeš svoj stil, svoj izraz, svoj sound, da to obradiš na svoj način. To je originalno i to je najteže“. Njega sam slušao sto puta, kao naravno i druge – Dizzyja i tako dalje, i stvarno sam puno od njih naučio, ali od Milesa sam naučio taj odnos između mikrofona i demfera, koliko vazduha se duva unutra i kako to treba da zvuči. To nije jednostavno, a ja to volim, te balade i modalnu muziku; bee-bop je jedna šina, druga šina je etno džez i treća latino džez. Tako da je mene sve interesovalo. Nije bilo nekog limita, da kažem da ja hoću samo to, a ovo drugo ne. Sve što je džez mene interesuje.

Pozdrav svima... starima, novima...

Eto ja bih da se pomene da je danas rodjendan jednom velikom imenu koje se na licu zemlje pojavi na danasnji dan daleke 1926g. Oni koji su malo duze ovde... verovatno ce pogoditi o kome se radi... o cici zvanom John Coltrane.

coltrane_john.jpg

А мене, у последње време, ово име асоцира и на потомка му, врло талентованог, Равија:

rcoltrane2003_1.jpg

Почетак чланка:
We all know Ravi Coltrane is the son of legendary musician John Coltrane, who was not only a saxophonist for the ages but one of the most brilliant and influential musicians ever. He's Coltrane influenced” but name one sax player in the last 20 years” no, 30 years, who isn't.

Now let it go. Ravi Coltrane, who recently released his latest CD, Mad 6 is another working jazz musician. An extremely talented one, working hard, trying to support his family and create genuine, meaningful art. Give the new recording a listen and you can see he's on the right road. The band sizzles and his playing is as worthy as anyone on the scene out there today.

The unassuming Coltrane could have gotten major-league fucked up over being the son of a legend, in the same business and playing the same axe. His mother, keyboardist Alice Coltrane, is also a formidable figure in the music. So it's in the genes, yes. But this 37-year-old has his head firmly screwed on his talented shoulders. And make no mistake, the influence of John Coltrane, both as father and musician, is profound and not lost on Ravi. His respect and admiration as a son and sax man is evident in his eloquently expressed thoughts. In fact, it was an investigation of Trane's music that led Ravi into his life as a professional musician. The relationship with his father, that world, is something no one else can touch, not even the other acolytes of John.
Наставак на:
http://www.allaboutjazz.com/php/article.php?id=391

А опширније о Равију, на:
http://www.ravicoltrane.com

... Који, дакле, долази и на Београдски џез фестивал:

Džez festival od 24. do 29. oktobra

Beogradski džez festival, najznačajnija manifestacija u oblasti džez muzike u gradu, dobila je status manifestacije od posebnog značaja za Beograd i ubuduće će se finansirati iz budžeta grada, izjavila je 25. septembra pomoćnica gradonačelnika Gorica Mojović.

"Skupština grada je na prošloj sednici odlučila da džez festival uvrsti među 11 gradskih manifestacija, pored Bitefa, Bemusa i drugih značajnih manifestacija", kazala je Mojovićeva na konferenciji za novinare.

To znači da je za predstojeći 23. beogradski džez festival, koji će biti održan od 24. do 29. oktobra, grad odvojio osam miliona dinara, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je učestvovao sa upola manje sredstava, dodala je ona.

Prema rečima Mojovićeve, Skupština grada je imenovala festivalski odbor koji će se brinuti o strateškim pitanjima festivala. Ona je podsetila da kulturne manifestacije više nemaju festivalske savete, već se imenuju odbori (bordovi) kako se ne bi preplitali sa nadležnostima umetničkog direktora, koga takođe imenuje grad.

U odboru ovogodišnjeg festivala su Mića Marković, Milan Lučić, direktor Doma omladine, organizatora festivala, predstavnik grada Dušan Bajac, član Gradskog veća, predstavnik privrede Zoran Vojnović iz Unikredit banke i džez umetnica Jelena Revišin.

Prema Markovićevim rečima, odbor je konstituisan 19. septembra što je kasno za bitniji uticaj. On je najavio da će već od ovog festivala odbor više uticati na organizaciju na šta je i obavezan skupštinskom odlukom.

Dragan Ambrozić, umetnički direktor festivala, i selektor Vojislav Pantić su najavili da će festival 24. oktobra u Pozorištu na Terazijama otvoriti najveće ime italijanskog džeza Đanluiđi Trovezi.

Portugalka koja je brazilsku muziku uvela u savremeni džez Marija Žoao nastupiće 26. oktobra u dvorani Doma sindikata.

U Kolarčevoj zadužbini, 27. oktobra, koncert će održati džez pijanistička zvezda Bred Meldou (Brad Mehldau), a 29. oktobra u Centru "Sava" Di Di Bridžvoter (Dee Dee Bridgewater) koja na superioran način pokazuje kako američki džez tumači afričko nasleđe.

Na Kolarcu će 28. oktobra nastupiti Ravi Koltrejn, tenor i sopran saksofonista, sin čuvenog Džona Koltrejna, kao i Avišai Koen, Izraelac koji predstavlja najbolje što danas ima njujorška džez scena i zajedno sa Meldouom danas čini vrh u savremenom džezu.

Cena kompleta karata je 3000 dinara (u komplet ulaze karte za najbolja mesta u sali, dakle pojedinačne karte po najskupljim cenama), a cene pojedinačnih karata u rasponu od 600 do 1500 dinara.

Детаљније:

23. Beogradski jazz festival - Striktno jazz!

U glavnom programu nastupiće po dva izvođača svake večeri u Centru „Sava“, Domu sindikata, Kolarcu i Pozorištu na Terazijama. Organizator - Dom omladine Beograda - pripremio je i off program „Round Midnight“ u Bitef Art Cafeu, popodnevni program u „Rexu“ i radionice u Muzičkoj školi „Stanković“.

IZVOĐAČI

GIANLUIGI TROVESI OTTETTO
24. oktobar, 20.00; Pozorište na Terazijama
Klarinetista, saksofonista i kompozitor Gianluigi Trovesi stekao je međunarodnu slavu kao lider trija, okteta i drugih formacija i dugogodišnji član renomiranog Italian Instabile Orchestra. Njegov izraz je mešavina jazza, evropske klasične i popularne muzike. Po četiri puta osvajao je nagradu za najboljeg italijanskog jazz muzičara i najbolji album, i dva puta za najbolji bend (Ottetto), u godišnjim anketama magazina „Musica Jazz“. Osvajao je i godišnje nagrade francuskih i nemačkih muzičkih udruženja, i dobio visoka odlikovanja predsednika Italije („Ufficiale della Repubblica Italiana“, 2001) i Ministarstva kulture Francuske „Comandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres“. Njegovo delo tema je dva akademska doktorata. Komponuje i za velike orkestre, poetske performanse, kao i muziku za film.

BRAD MEHLDAU
27. oktobar, 20.00; Kolarac
Najveći romantičar modernog jazz klavira, umetnik u čijoj se mašti klasika, jazz i pop kultura udružuju u slavu jedinstvene fascinantne muzike. Omiljeni partner Pata Methenyja, Charlija Hadena i Joshue Redmana, sideman na brojnim albumima vršnjaka i jazz legendi, od sredine devedesetih razvija i dva sopstvena koncepta: trio formaciju, sa serijom albuma „Umetnost trija“, i solo pijanističke resitale, na razmeđi klasične muzike 20. veka i jazza.
Zahvaljujući klasičnom obrazovanju, inovirao je jazz pijanizam originalnim ritmičkim, melodijskim i harmonskim tehnikama. Visoko talentovan kompozitor i nadahnut tumač jazz i rock nasleđa, Mehldau oseća i potrebu da bude spiker svoje generacije, predstavljajući jazz svetu radove savremenih rock pesnika Nicka Drakea, Elliotta Smitha i The Radiohead.

AVISHAI COHEN TRIO
28. oktobar, 20.00; Kolarac
Jazz vizionar globalnih razmera, basista i kompozitor Avishai Cohen jedan je od prvih jazz umetnika rođenih u Izraelu koji je postigao uspeh u SAD. Posle studija u Jerusalimu i Sent Luisu brzo je dobio priliku da nastupa sa jazz velikanima (Wynton Marsalis, Paquito D’Rivera) i najtalentovanijim vršnjacima (Ravi Coltrane, Joshua Redman, Brad Mehldau), stičući globalnu pažnju kao član trija Danila Pereza i sastava Origin i The New Trio, Chicka Coreae, a specijalizuje se i za pratnju pevačica (Claudia Acuna, Nnenna Freelon, Alicia Keys). Po ugledu na Mingusa, Pastoriusa i Stinga, krajem osamdesetih osniva sopstveni trio, sa kojim udružuje straight-ahead jazz, funk, fusion i folk Bliskog istoka u muziku izvan stilskih granica, na razmeđama nežnog i divljeg, orkestriranog i oslobođenog.

DEE DEE BRIDGEWATER
29. oktobar, 20.00; Centar „Sava“
Sa dva „Grammyja“, pet nominacija za „Grammy“ i nizom drugih prestižnih nagrada muzičkih i pozorišnih udruženja, Dee Dee Bridgewater jedna je od najcenjenijih pevačica današnjice. Posle početnog staža na jazz scenama Njujorka i kabaretskim scenama Pariza, i potom uzbudljivih konceptualnih osvrta na muziku Horacea Silvera, Elle Fitzgerald, Kurta Weila i francuskih klasika šansone, dotakla je crvenu zemlju Malija, ostvarujući definitivni susret američkog jazza i afričkih korena. Ljubav, patnja, požuda, tuga, radost, nemir i strast udruženo doprinose eksploziji strasnih emocija na sceni, u okruženju prve lige malijskih umetnika i njenih jazz kolega. Pevačica je ovog proleća dobila titulu „Comandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres“, najveće umetničko priznanje koje dodeljuje Ministarstvo kulture Francuske.

MARIA JOÃO
26. oktobar, 20.00; Dom sindikata
Zlatni glas Portugala Maria João na sceni je od ranih osamdesetih; snimala je i nastupala u raznim okruženjima, od dueta do velikih orkestara. U osnovi njenog izraza je jazz, ali interesovanja obuhvataju i portugalski folklor, tradicionalne i savremene zvuke Evrope, Afrike i Južne Amerike, avangardu i elektroniku. U dnevniku njene karijere nalaze se velika imena jazza: Joe Zawinul, Trilok Gurtu, Bobo Stenson, Carlos Bica, Saxofour, Gilberto Gil, Christof Lauer, Wolfgang Muthspiel, Manu Katche, a pre svih Mario Laginha, sa kojim je radila dvanaest godina. Pored klasične pevačke karijere, rado učestvuje u umetničkim fuzijama, mjuziklima i koreografijama. Aktuelni album „ João“ (Universal) posvećen je brazilskim inspiracijama, uz kompozicije Viniciusa Cantuarie, Carlinhosa Browna i drugih renomiranih autora zemlje kafe.

SAXOFOUR
Casanova igra sa gospođom Marple. Sedmorica veličanstvenih forsiraju most na reci Kvaj. Pogledajte na svetlu stranu života — tamo su „Treći čovek“, „Dobar, loš i zao“, Yul Brynner i Charles Bronson. Wolfgang Puschnig, Klaus Dickbauer, Florian Brambock i Christian Maurer izašli su 16 puta iz bioskopa zviždućući naslovnu temu: dovoljno za novi album Saxofour, vodećeg evropskog sax kvarteta — posle „Božićnih pesama“ i brazilske muzike sa Marijom João, na redu su „Njihove omiljene filmske teme“. Sastav predvodi Puschnig, jedan od najboljih austrijskih jazzera, profesor na Bečkom univerzitetu za muziku, osnivački član Vienna Art Orchestra, vođa brojnih sastava i omiljeni saradnik Carle Bley u njenom big bendu. Nominovan je za „European Jazz Prize“ 2007, koji se dodeljuje najboljem evropskom jazz muzičaru.

Наставак:

VASIL HADŽIMANOV BAND
Posle studija na Berkliju u Bostonu i prakse na njujorškim scenama, pijanista se vratio u Beograd i osnovao Vasil Hadžimanov Band, da u domenu fusiona (po uzoru na Weather Report i Zawinul Syndicate) predstavi inspiraciju balkanskom tradicijom. Sastav je objavio dva albuma — „11 razloga za...“ i „Kafanki“, a uskoro izlazi i treće studijsko ostvarenje. Nastupali su na brojnim festivalima po Evropi. Na poziv Joea Zawinula 2005. godine sviraju u njegovom klubu „Birdland“ u Beču, a potom učestvuju na EXPO-u 2005. u Japanu. Vasil je radio i muziku za filmove Gorana Paskaljevića, Michaela Pfeifenbergera i Raše Andrića.

MARKO ĐORĐEVIĆ SVETI
Beograđanin Marko Đorđević počeo je kao dečak da uči bubnjeve pod patronatom Miroslava Karlovića i ubrzo imao prva scenska iskustva u domenu rock’n’rolla, simfonijske muzike i jazza. Sa 16 godina upisuje se na Berkli, gde dobija godišnju nagradu firme „Zildjian“. Prešavši na njujoršku jazz scenu, radi sa prvom ligom jazz muzičara (Wayne Krantz, Rick Margitza, George Garzone, Matt Garrison...), bavi se edukacijom (takođe kao gostujući predavač na Berkliju) i vodi post bop/fusion sastav Sveti. Na poslednjem CD-u „Where I Come From“ Đorđević je okružen vodećim njujorškim jazzerima današnjice (Aaron Goldberg, Matt Pavolka, Lionel Loueke, Elliot i Brad Mason), zadajući im izazovan zadatak suptilnog tretiranja balkanskih muzičkih uticaja jezikom savremenog jazza.

SOIL & „PIMP“ SESSIONS
Swing, latin, punk i jazz. Glasno i brzo, za ples i ludu zabavu — tako to rade Japanci! Soil & „Pimp“ Sessions je visokooktanski jazz sekstet. Posle početnih DJ setova i jam sessiona Sachoa („agitator“) i Tebu Zombija (truba) po tokijskim klubovima, kompletiran je bend za žive nastupe, koji je privukao veliko interesovanje diskografskih kuća i ubrzo dobio priliku da snima za „JVC Victor“. Međunarodna karijera benda počinje kada prvi album „Pimp Master“ dospeva u ruke britanskog DJ-ja Gillesa Petersona: usledile su turneje po vodećim svetskim jazz i rock festivalima i klubovima, priznanje „John Peel Play More Jazz Award“ i ponuda Petersona da licencira albume za britansko tržište. Na ovogodišnjoj evropskoj turneji promovišu treći studijski album „Pimpoint“.

BOBO STENSON TRIO
Pijanista i kompozitor Bobo Stenson legenda je švedskog i evropskog jazza. Posle ranih iskustava u sastavima Dona Cherryja i Dextera Gordona, Stenson potpisuje za tek osnovanu produkciju ECM, kojoj ostaje veran do danas. Stenson je bio dugogodišnji član sastava Charlesa Lloyda i Tomasza Stanka, i vodio kvartet sa Janom Garbarekom. Specijalnost sastava je stalni sudar čvrste i slobodne forme, mešavina liricizma i apstrakcije. Inspiracije sublimiraju jazz istoriju, od Dukea Ellingtona, preko Waynea Shortera, do Ornettea Colemana, uz uticaj klasike i jak autorski pečat. Stenson je dobitnik „European Jazz Prize“ 2006. za najboljeg evropskog jazz muzičara.

RAVI COLTRANE QUARTET
Tenor i sopran saksofonista Ravi Coltrane slušao je soul i rock, Dvořáka i Stravinskog, i zanimao se za filmsku muziku, sve dok u ranim dvadesetim nije shvatio da će baš u jazz izrazu pronaći priliku za udruživanje svojih muzičkih ljubavi. Na poziv očevog omiljenog partnera Elvina Jonesa preselio se iz Los Anđelesa u Njujork i ubrzo se zatekao u društvu vodećih ličnosti jazza. Iskustvo je sticao kao član sastava Stevea Colemana i pripadnik kolektiva M-Base, da bi 1997. godine započeo solo karijeru. U njegovoj muzici oseća se očev uticaj, kao i inspiracija bojama Joea Hendersona, Waynea Shortera i Ornettea Colemana, ali to su polazne tačke za oblikovanje originalnog jezika. Vodi sopstvenu diskografsku kuću i aktivno učestvuje u pripremanju reizdanja očevog nasleđa.

ARCHIE SHEPP & DAR GNAWA PROJECT: KINDRED SPIRITS
Archie Shepp jedan je od centralnih likova free-jazz pokreta. Majstor neobuzdane improvizacije, predvodio je novu svest Afroamerikanaca, nezadovoljstvo socijalnom nepravdom i želju za otporom u turbulentne pasaže tenor saksofona, precizno oslikavajući okruženje jezikom nove muzike. Njegova karijera prožeta je zanimljivim istraživanjima — od čitanja poezije Jamesa Baldwina i Malcoma X na ranim albumima, preko eksperimentisanja sa rudimentarnim formama gospela i bluesa, do definitivnog povezivanja sa afričkim korenima, u susretu sa marokanskim ansamblom Dar Gnawa. Otkrivajući bliskost bluesa i spirituala sa muzikom i poetikom arapskog sveta, kao i izazvan mogućnošću da svoj kvartet snabde ritmom tribalnog plesa, Shepp grabi novu priliku da intrigira muzički svet, ali i da se sam dobro zabavi.

Још на тему:

Počinje prodaja karata za 23. Beogradski jazz festival

Od petka, 28. septembra počinje prodaja karata za 23. Beogradski jazz festival. Kompleti karata po ceni od 3000 dinara (u komplet ulaze karte za najbolja mesta u sali, odnosno pojedinačne karte po najskupljim cenama) i pojedinačne karte za sve dane po cenama od 600 do 1500 dinara mogu se kupiti na Blagajni Doma omladine Beograda (hol DOB-a, ulaz iz Makedonske 22) - INFO: 011 3248 202, 065 675 000 9, dobinfo@domomladine.org dobinfo@domomladine.org

Pojedinačne karte mogu se kupiti na blagajnama dvorana u kojima se održavaju koncerti:

Blagajna Doma sindikata - INFO: 011 323 48 49

Blagajna Kolarca - INFO: 263 05 50

Blagajna Sava Centra - INFO: 011 220 60 60

Ujedno je potvrđen još jedan nastup na ovom festivalu. Radi se o konertu koji će Archie Shepp pdržati 29.10. u Sava Centaru u 20h. Archie Shepp je jedan od centralnih likova free-jazz pokreta. Majstor neobuzdane improvizacije, prevodio je novu svest Afroamerikanaca, nezadovoljstvo socijalnom nepravdom i želju za otporom u turbulentne pasaže tenor saksofona, precizno oslikavajući svoje okruženje jezikom nove muzike. Njegova karijera prožeta je zanimljivim istraživanjima – od čitanja poezije Jamesa Baldwina i Malcoma X na ranim albumima, preko eksperimentisanja sa rudimentarnim formama gospela i bluesa, do definitivnog povezivanja sa afričkim korenima, u susretu sa marokanskim ansamblom Dar Gnawa. Otkrivajući bliskost bluesa i spirituala sa muzikom i poetikom arapskog sveta, kao i izazvan mogućnosću da svoj kvartet snabde ritmom tribalnog plesa, Shepp grabi novu priliku da intrigira muzički svet, ali i da se sam dobro zabavi.

А мене, у последње време, ово име асоцира и на потомка му, врло талентованог, Равија:

rcoltrane2003_1.jpg

Почетак чланка:

Наставак на:
http://www.allaboutjazz.com/php/article.php?id=391

А опширније о Равију, на:
http://www.ravicoltrane.com

Dobri su ti ovi linkovi, svaka cast...

A Ravi-ev sajt uradjen je po uzoru na cicu... ;)

Za one koji nisu posetili... www.johncoltrane.com

Pozdrav svima ....

Sluchajno sam preko googl-a naleteo na ovaj forum .
Veliki sam jazz zaljubljenik i sviram amaterski takozvani jazz manouche ili gipsy jazz .
Buduci da zivim u Parizu , voleo bih da stupim u kontakt sa ljubiteljima ovog stila iz Srbije i narochito Beograda radi razmene iskustva i znanja vezana za stil .

Chini mi se da sa Nikodinom imam dosta zajednichkih tachaka po pitanju muzichkog ukusa .:D

Nachin na koji funkcionishe ovaj forum nije mi bash najjasniji jer se razlikuje od klasichnih foruma .

Ljubitenji jazz-a , swing-a , gipsy jazz-a JAVITE SE
moja adresa chiviash@yahoo.fr

Pozdrav

Back