Jazz & Blues kutak :)

iluzionista:
Čika odavno mrtav, kao uostalom i mr. Johnson... ;) Ajde napokon da malo svrnete i na teren koji ja poznajem. :lol:

Čika House je bio neko vreme veliki uzor mr. Johnsonu. Jednom je čika Johnson došao kod čika House (još uvek vrlo mladolik) i odsvirao mu jednu pesmicu. Čika House ga je zapljuno i rekao: "to ne ide tako, sve sviraš pogrešno". Posle par godina taj isti čika je bio prisutan na svirci gosn. Johnsona. Tada je čika House rekao: "Sigurno je prodao dušu đavolu da bi svirao ovako?!" :shock:

Inače Robert Johnson je umro četrdest i neke u 29oj godini. Nije u potpunosti jasno kako je umro, ali pošto je bio alkos i ženskaroš pretpostavlja se da ga je ubio neki ljubomorni mužić. 8)

Inače, mnogi su bendovi obrađivali Johnsona.. Recimo, Clapton (sa Blues Breakersima, zatim Creamom, a najzad i u solo karijeri) ga je često obrađivao... Bio mu je jedan od idola. ;)

Samo jedna mala ispravka, Johnson je umro `38 godine samo godinu dana posto je odradio drugi set snimanja onih legendarnih 28 pesmica . Imao je samo 27 godina......a kazu da je otrovan od strane ljubomornog muza, .....eeee kada je voleo da juri tudje zene.....ko zna sta bi jos covek snimio i uradio za blues da ne umre tako mlad.......

iluzionista:
U potpunosti se slažem. ;)

BTW, je si li gledao "Crossroads"? U filmu pominju legendu o postajanju 29 nesnimljene pesme.

Da, gledao sam film vise puta......mislim da je ta legenda o 29 pesmi uradjena samo za film cisto da se napravi neka radnja koja bi gledaoca drzala napetim , to je moja pretpostavka, jer nigde u zvanicnim biografijama nema pominjanja te 29 pesme.....a sto se tice njegovih snimaka , to bi nekako trebalo da bude ovako:

The Gunter Hotel, San Antonio, Texas (snimao je ovo u hotelskoj sobi !?!?):

MONDAY, NOVEMBER 23, 1936
songs recorded:
KIND HEARTED WOMAN BLUES
(I BELIEVE I'LL) DUST MY BROOM
SWEET HOME CHICAGO
RAMBLING ON MY MIND
WHEN YOU GOT A GOOD FRIEND
COME ON IN MY KITCHEN
TERRAPLANE BLUES
PHONOGRAPH BLUES

THURSDAY, NOVEMBER 26, 1936
song recorded:
32-20 BLUES

FRIDAY, NOVEMBER 27, 1936
songs recorded:
THEY'RE RED HOT
DEAD SHRIMP BLUES
CROSS ROAD BLUES
WALKING BLUES
LAST FAIR DEAL GONE DOWN
PREACHING BLUES
IF I HAD POSSESSION OVER JUDGMENT DAY

Dallas Session, Brunswick Records Building, 508 Park Avenue, Dallas , Texas:

ATURDAY, JUNE 19, 1937
songs recorded:
STONES IN MY PASSWAY
I'M A STEADY ROLLIN' MAN
FROM FOUR TILL LATE

SUNDAY, JUNE 20, 1937
songs recorded:
HELLHOUND ON MY TRAIL
LITTLE QUEEN OF SPADES
MALTED MILK
DRUNKEN HEARTED MAN
ME & THE DEVIL BLUES
STOP BREAKIN' DOWN BLUES
TRAVELING RIVERSIDE BLUES
HONEYMOON BLUES
LOVE IN VAIN
MILKCOW'S CALF BLUES

klika:
Ma mene kanadska Diana ne zanima........samo srpska..:-) , a da cemo da prasimo blues, prasicemo, otopicemo sav sneg u Alberti kako ce biti vruce na svirci.......ne traju drva.....
Possto je occiogledno da se ne mozzemo okupiti ni u BGu niti u NSu, mozzda bi svi trebalo da se spakujemo pa u Kanadu, begesar je vec polu-spakovan, saratoga ce nam srediti dokumenta preko veze ;)
Znacci drusstvo, spremite tople jakne, ccizme i cipele, instrumente na gotovs i palimo na przzenje J&B ... ima da se tope snegovi, a ekolozi ima da nas proganjaju ;)

Apach:
Koga ce hvaliti nego svoje ;) Ne obecavam nissta, ali ako bude prilike ... I ja bih volela da me svi vi ccujete i uzzivo, pogotovo uz jazz (ali nije ovo mesto gde treba da budem neskromna, vec bina ;))

To bi, vidis, bilo vrlo zanimljivo, jazz Apach... mmmmm... Nego da mi opravio jedan band od onoga sto se moze naci na ovijem stranama i prekinemo tu nezivesnost.

iluzionista:
Čika odavno mrtav, kao uostalom i mr. Johnson... ;) Ajde napokon da malo svrnete i na teren koji ja poznajem. :lol:

Čika House je bio neko vreme veliki uzor mr. Johnsonu. Jednom je čika Johnson došao kod čika House (još uvek vrlo mladolik) i odsvirao mu jednu pesmicu. Čika House ga je zapljuno i rekao: "to ne ide tako, sve sviraš pogrešno". Posle par godina taj isti čika je bio prisutan na svirci gosn. Johnsona. Tada je čika House rekao: "Sigurno je prodao dušu đavolu da bi svirao ovako?!" :shock:

Inače Robert Johnson je umro četrdest i neke u 29oj godini. Nije u potpunosti jasno kako je umro, ali pošto je bio alkos i ženskaroš pretpostavlja se da ga je ubio neki ljubomorni mužić. 8)

Inače, mnogi su bendovi obrađivali Johnsona.. Recimo, Clapton (sa Blues Breakersima, zatim Creamom, a najzad i u solo karijeri) ga je često obrađivao... Bio mu je jedan od idola. ;)

drago mi je sto sam neke inspirisala na pisanje...makar me pogresno bili shvatili...zanimljiv istorijat

nikodim:
Uuu... kako ti umes da se zapetljas, nista licno. ;)
Obzirom na period kada su njegovi albumi izlazili, nije li logicno da je za vreme Tiletove juge bilo i ovde svih tih albuma daleko vise nego sada??? Ako si zainteresovana da cujes nesto od toga pokusaj da nadjes na netu, ili ti mogu snimiti deo koji sam dobio od klike. Ne verujem da si raspolozena da dajes novac za originalne diskove a na ulici ces ih tesko naci.
Umem :-) Originalne CDove, izgleda kupujem samo drugima za rodjendanske poklone...Ostavicu traznju za tim cikom za kasnije...

nikodim:
To bi, vidis, bilo vrlo zanimljivo, jazz Apach... mmmmm... Nego da mi opravio jedan band od onoga sto se moze naci na ovijem stranama i prekinemo tu nezivesnost.

Sjajno!!! Mogu ja ba budem pomocna udaraljka (timpan, recimo) ili podrska iz pozadine? Moze jedan jazz-song sniman pod vetrovima nakog planinskog vrha? To bi sigurvo fenomenalno zvucalo ;-)

sublimacija:
Umem :-) Originalne CDove, izgleda kupujem samo drugima za rodjendanske poklone...Ostavicu traznju za tim cikom za kasnije...

Trebalo bi kada vec kupujes diskove, ukoliko je nesto sto bi "vredelo" da napravis kopiju. Iskreno, ja bih to radio bez previse razmisljanja.
Mada ranje sam cesto kupovao ljudima diskove za rodjendan, sada ih poklanjam iz nekih sasvim drugacijih pobuda, ili razmenjujem, uglavnom... pa ne secam se kada sam nekom za rodjendan poklonio CD.

sublimacija:
Sjajno!!! Mogu ja ba budem pomocna udaraljka (timpan, recimo) ili podrska iz pozadine? Moze jedan jazz-song sniman pod vetrovima nakog planinskog vrha? To bi sigurvo fenomenalno zvucalo ;-)

Vetar i sum rekek koji bi popunili supljine nastale nasim muzickim neznanjem. Usput, verujem da bi zvucalo sasvim dobro, nesto kao neki ambijentalni jazz.

E,ljudi,jedno tehnicko pitanjce,obzirom da ste ovde svi fino informisani...(sliht,sliht:))
Terry Callier...Da li ga je neko cuo,i sta mislite o njemu?
Imam album Speak Your Peace,mislim da mu je to jedini...i da li to uopste spada u J&B?

Evo upravo preslusamam album I Just Can't Help Myself... to mu dodje R&B ili neku soul... Cika sviri guitar... Evo iskreno... ne dopada mi se, previse j euspavljujuce, imam utisak da dahce u mikrofon... To je samo subjektivno misljenje, da ne pomislis da mu ja ovde sudim, na nevidjeno. ;)

Back