A 

anakin
Gost
malo kasnije cu o jazz modes tj jazz lestvicama i odakle one u celoj prici o jazzu...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

anakin:SUS je sustain note ili zadrzica a zadrzica postoji od kad postoji muzika
broj pored SUSa ti oznacava koju notu treba da zadrzis (4 - kvarta, 2-sekunda), pretpostavljam iz prethodnog akorda (nisam jazz muzicar, ako pocnem da lupetam nek mi neko kaze, ja ovo iz teorije muzike)..
jazz akordi su uglavnom septakordi i kvartni akordi (akord sastavljen iz kvarti - recimo C-F-B)..
e sad..kad kazes da se ti akordi ne koriste u klasicnoj muzici, moras da preciziras u kom stilu klasicne muzike...
.

...C6 add 9 bi trebalo da bude C dur sa dodatom sekstom i nonom?anakin:ma razumeli smo se...ali suspension je zadrzica
a u pravu si za suspeded a ne sustained...ja sam se malo zeznula a to zapravo nisu sinonimi...
sustained je samo zadrzana nota (bilo koja, bilo gde i ne mora da je u sklopu akorda) a suspended ti je zadrzana iz prethodnog akorda a koja ne pripada tom akordu (to o cemu ti pricas - 4 i 2)
moguce da u jazzu ne mora da prethodi akord od koga je pozajmljen ton ali ja ti rekoh odakle to potice, istorijski.. znaci, nije samo zamena u pitanju, zato se i zove SUS...
razlika izmedju suspended chords u jazzu je da se oni ne razresavaju nego taj SUS ostane u sklopu akorda ( znaci, u klasici ti 4 ide u 3 a u jazzu ne mora)...
ako tako gledas, SUS akordi jesu karakteristicni za jazz a retki u klasici...knjige koje si citao ne lazu
a ima toga, pomenula sam Skrjabina...
treci ton skale - mislis na tercu u akordu?
imamo mi svasta u klasici...C6 add 9 bi trebalo da bude C dur sa dodatom sekstom i nonom?
da ti sad nabodem tacan primer ne mogu ali rekoh ti vec za tog Berga i svakakvih akorada koji se tamo pojavljuju...
anakin:3/8 i 6/8 - jako cesti (Betoven - Za Elizu je u 3/8 )..
7/8 - treci stav 7. sonate Prokofjeva..
u modernim delima se takt ni obelezava...
sta podrazumevas pod poliritmijom?
(mislim da smo ugusili...ljudi, sprecite nas)

anakin:klika, to o cemu ti pricas je metar a ne ritam...kad imas 4/4 pa 6/8 pa 7/8 je promena metra a ne ritma...ritam mozes da promenis i ako ostanes u istom metru (sve vreme si u 4/4 a ritam improvizujes, recimo to)
poliritmija je kad imas simultane deonice u razlicitom metru - e to je stvar zayebana i nema je u jazzu...ustvari, mozda ima sad? u starom bluzu glavu dajem da nema...to nije samo smena metra nego u isto vreme imas recimo 4/4 i 5/8...jeste da bi po logici trebalo da se zove polimetrija ali se zove kako se zove a znaci to sto znaci
ova promena metra takodje postoji u klasici, pogotovo u ogromnim delima poput simfonija...to mozes da vidis na svakom koncertu ako obratis paznju da dirigenta...videces da ne diriguje uvek isto (ne radi se samo o promeni tempa) nego ces primetiti da pocinje recimo na 4/4 da bi u sledecem delu promenio metar na recimo 3/4...
zo, poliritmija je istovremeno zvucanje razlicitih metara a ne njihova smena tokom kompozicije...
nikodim:@klika
Sto se Zulfikarpasica tice ja sam uspeo da nadjem album koreni, pre oko 2.g. i to je sve... A sto se mesavine to, popularno nazvanog "etna" tice, ja bih dodao Chick Corea-u, koji takodje pravi tam mix.
Mada, to sto se radi moglo bi se tumaciti na vise nacina. Jedan od njih bi bio kreativni nedostatak, ili bezidejnost... Tako da se uvek najlakse uhvatiti za "etno", pogledaj sta se radi u Srbiji po tom pitanju, sevaju kojekakvi "etnolozi".
A... moglibismo dodati i Bata Bozanic Jazz Quintet... zanimljiva druzina.
klika:Nisam ja mislio samo na nase muzicare kada sam spomenuo jazz/etno/world music mix. Ok, i to, ali ima mnogo interesantnih stvari u svetu po tom pitanju. Evo danas gledam/slusam na ovom jazz TV kanalu, mesavina jazza i hebrejske muzike, pa uz to jos dva udaraca iz Afrike sa njihovim ritmovima, ludnica!
Sa druge strane, pa u neku ruku mozemo pod ovu kategoriju svrstati i latino jazz, uticaj folk muzike recimo sa Kube u jazzu, to je isto neka vrsta mixa jazz/etno........itd.....ne bih ja sve to nazvao bezidejnost i nedostatak kreativnosti.
Jednom sam ranije spomenuo da mi se svidja ta mesavina etno i modernog zvuka (i naravno neparni ritmovi) kod Hadzimanova , jer bi u suprotnom zvucao kao i masa drugih fusion pijanista.
Da indijanci jesu uvek umeli sa svima i tako miroljubivi i naivni znamo kako zavrssissesublimacija:... ponekad i odvrate bledolike od svoje zemlje...i ljudi, onda taj vid diplomatije (ili kako bi ga nazvala) tebi odlicno pristaje! Jer, umes sa svima...

sublimacija:... no, ja ipak obozavam da "prisluskujem" to vase "prepucavanje"...Koliko si mu puta vec skinula skalp?

Ej vas dvoje, nemote se vise izvinjavati (nije nam dosadno tako nessto ccitati, taccnije nije meni), nego nastavite prepisku! Obozzavam ssto nam se pojavila anakin!klika:I izvinjenje svima ostalima kojima ovo deluje pomalo dosadno.......morao sam ovo da pitam.

Apach:Ej vas dvoje, nemote se vise izvinjavati (nije nam dosadno tako nessto ccitati, taccnije nije meni), nego nastavite prepisku! Obozzavam ssto nam se pojavila anakin!

Pa ne drze bas tako cesto seminare,ali je bio skoro otvoreni seminar jazza u cilju pokusaja da se postigne dogovor sa strancima da se otvori jazz odsek na akademijiKetchua:malo cu da skrenem...
Cuh negde da na akademiji cesto neki stranci drze seminare otvorenog tipa...
da li je to dezinformacija?
Ketchua:@anakin:
Imam li sanse da upisem akademiju,ako nisam skolovan muzicar?
Mada jesam fanatik...Cuo sam da je neki tip tako upisao klavir...
Ketchua:@anakin:
Imam li sanse da upisem akademiju,ako nisam skolovan muzicar?
Mada jesam fanatik...Cuo sam da je neki tip tako upisao klavir...