Jazz & Blues kutak :)

od ljudi koji ovde predaju je i Carlos Averhoff...on je bio u Iraker-u sa Chucho Valdezom...
nisam slusala, to mi je upravo rekao muz koji zna vise o tome (ja sam na classical piano performance, ne znam ih bas u dusu :) )....
isla sam jedan semestar na jazz piano dok je predavao Felix Gomez i dok su nas sa klasicnog klavira pustali da privirimo na jazz odsek...sad je covek otisao, nema vise asistenata i svinje nam ne daju da vise uzimamo to kao izborni predmet :(

anakin:
od ljudi koji ovde predaju je i Carlos Averhoff...on je bio u Iraker-u sa Chucho Valdezom...
nisam slusala, to mi je upravo rekao muz koji zna vise o tome (ja sam na classical piano performance, ne znam ih bas u dusu :) )....
isla sam jedan semestar na jazz piano dok je predavao Felix Gomez i dok su nas sa klasicnog klavira pustali da privirimo na jazz odsek...sad je covek otisao, nema vise asistenata i svinje nam ne daju da vise uzimamo to kao izborni predmet :(

Oho...pa imamo znaci jednog profi igraca ovde.....lepo. Sviras jazz? Ovo za Sandovala ti jako zavidim!!! Propustio sam letos njegov koncert ovde na Toronto jazz festivalu ali sledeci necu nikako.
Nisam znao da je Valdez svirao u Irakere sa Paquitom i Sandovalom? On je trenutno na Kubi najpopularniji jazz izvodjac, dizu ga u nebesa.

6. marta ovde u torontu sviraju Cubanismo, ne znam da li jos ima karata. Imam od njih par albuma, pravi su !!!

Posto si pijanista, je si li slusala Ruben Gonzales-a? Cica je prevalio 80-tu i jos uvek prasi ko lud, prosto je neverovatan!

Upravo slusam Eliades Ochoa-u.......kakav SON gitarista, jedan od najboljih na Kubi........inace je bio u sastavu Buena Vista.

jesam slusala Ruben Gonzalesa :)

Sandovala kad cujes jednom, cuo si sve sto je u stanju da izvede a to je malo razocaravajuce...meni je prvi koncert bio fascinantan...on je poznat po tim straobalnim visinama koje moze da izvuce na trubi..
ali negde na pola koncerta sam pocela da se osecam kao u cirkusu..
da, covek emituje enormnu energiju kad svira ( a svira vise instrumenata, btw) i genijalan je svirac...tehnika mu je monstruozna...
ali ako ocekujes da te na koncertu dirne nesto poput Milesa, neces to dobiti...

anakin:
jesam slusala Ruben Gonzalesa :)

Sandovala kad cujes jednom, cuo si sve sto je u stanju da izvede a to je malo razocaravajuce...meni je prvi koncert bio fascinantan...on je poznat po tim straobalnim visinama koje moze da izvuce na trubi..
ali negde na pola koncerta sam pocela da se osecam kao u cirkusu..
da, covek emituje enormnu energiju kad svira ( a svira vise instrumenata, btw) i genijalan je svirac...tehnika mu je monstruozna...
ali ako ocekujes da te na koncertu dirne nesto poput Milesa, neces to dobiti...

Ispravi me ako gresim, cini mi se da je Sandoval jedinstven u svetu trube jer svira 4 oktave ako se ja dobro secam, sto je vraski tesko, pa jos u toj najvisoj tako lako solira da je to prosto neverovatno. Znam da mu je tehnika neverovatna.
Koliko znam, on i Paquito su zavrsili konzervatorijum u Havani na odseku za klasicnu muziku i to sa najvisim ocenama za neko vrlo kratko vreme, jednostavno su ljudi bili genijalni.

Naravno, ne mogu da poredim dva razlicita pravca, latino jazz i klasicni su ipak prica za sebe.
Ono sto mene "dira" u latino muzici je ritam, posebno kubanska muzika ima nesto posebno sto je odvaja od svega ostalog na svetu.

jeste, jedinstven je...ali se u muzicarskom svetu oko toga uvek lome koplja - sta je svrha muzike?
4 oktave na trubi je monstruozan zahvat i ti ne mozes a da ne ostanes fasciniran...ali onda krenes da se pitas zasto ti to slusas i sta hoces ti sam od muzike...
da li hoces da te neko fascinira na taj nacin ili hoces da te dirne dusom? :)

nemoj pogresno da me shvatis...i ja mislim da je Sandoval genijalan ali na sledeci koncert mu ne bih isla jer znam unapred sta ce da radi...

da ne sirim temu :) zasto i izbegavam ovaj kutak jer znam da cu da pocnem da gusim....

anakin:
jeste, jedinstven je...ali se u muzicarskom svetu oko toga uvek lome koplja - sta je svrha muzike?
4 oktave na trubi je monstruozan zahvat i ti ne mozes a da ne ostanes fasciniran...ali onda krenes da se pitas zasto ti to slusas i sta hoces ti sam od muzike...
da li hoces da te neko fascinira na taj nacin ili hoces da te dirne dusom? :)

nemoj pogresno da me shvatis...i ja mislim da je Sandoval genijalan ali na sledeci koncert mu ne bih isla jer znam unapred sta ce da radi...

da ne sirim temu :) zasto i izbegavam ovaj kutak jer znam da cu da pocnem da gusim....

Ma ok je, nije nikakvo gusenje,mozemo siriti temu, sto se mene tice..........shvatam ja sta hoces da kazes. Ja sam vec dugo godina svirac/amater na gitari, nemam formalno muzicko obrazovanje, za cime sada mnogo zalim, ali interesuje me tvoje misljenje jer si iz struke. Pokusavam po stare dane da radim malo na jazz teoriji ali nema se bas mnogo vremena.

Sve zavisi kako gledas na to, postoje dva stanovista po meni.
Recimo, ja u jazzu konkretno vise uzivam u nekakvom virtuoznom izvodjenju, nebitno je o kom se instrumentu radi.
Evo pade mi na pamet jedan Oscar Peterson, verujem da si ga slusala, pravi virtuoz na klaviru. Cuo sam dosta komentara tipa, sta on tamo samo "svira neke skale sto na sat..." i tome slicno, ali covek je jednostavno genije na instrumentu jednostavno mi nikada ne dosadi da ga slusam. E sad , da li to nekoga dira u dusu, to je vec drugo pitanje. Mene dira na drugaciji nacin, razumes.

Sa druge strane ne mogu to da poredim sa recimo vokalnim jazzom, to su dve potpuno drugacije stvari. Evo recimo nasa drag Apachica je pevacica, kazu izvanredna, pa jos lici i na Dianu Kral (kakva kombinacija, odmah da je covek zaprosi) :-), ona recimo vise voli vokalni jazz i tome slicno.......jel` tako Apachice?

Naravno, nemem nista protiv tog "diranja duse" koje ti pominjes......volim i te stvari da slusam.
Ono sto meni licno smeta konkretno u jazzu su free i ove nove fusion forme. Tu neki muzicari pokusavaju da pokazu nesto ali mi nije jasno sta, pogotovu u free jazzu, tu ne vidim nikakvu harmoniju iako je sve to popravilima jazza odsvirano.
Ista stvar je i sa klasicnom muzikom, ti to bolje znas. Neke kompozitore je jednostavno mucno slusati jer guse, ali kada cujes jednog Rahmanjinova ili Cajkovskog, uh.....ja nisam nesto u tim vodama ali volim to da cujem.......

Nisi mi rekla, jel` sviras pomalo jazz ili si samo u klasicnim muzickim vodama?

Zanima me jenda stvar, kako ocenjujes jazz muziku u odnosu na klasicnu u smislu kompleksnosti? Znam da tu ima dosta razlika ali jedno poredjenje sa tvoje strane.

sviram pomalo jazz i ogromna je razlika u odnosu na klasiku...
prvo, klasicari imaju note na papiru kojih moraju da se drze a jazz je, iako imas odredjene akorde kojih se drzis, improvizacija...taj momenat mene jako privlaci u jazzu jer je to ta sloboda izraza i kreativnost koje u klasici nema...
mi ipak, ma koliko bili kreativni, imamo odredjen materijal koga treba da se drzimo...
i bas zbog toga mene fasciniraju jazz muzicari koji imaju izraz pre nego tehniku...jer u klasici imas tako teskih tehnickih stvari koje prosecan jazz muzicar nikad ne bi mogao da odsvira....s druge strane, prosecan klasicar nikad ne bi mogao tek tako da sedne i improvizuje...
zato se meni pomalo gubi poenta jazza kad je naglasena samo tehnicka strana....
a meni je poenta jazza muzika koju mozes da uhvatis koliko je senzualna...i da se probija kroz oblake duvanskog dima i da pliva u alkoholu :)
jer, gde je nastao jazz? hocu to da cujem a ne sterilnu atmosferu sobe za vezbanje ili mnogo skupog studija...
od sve muzike za koju ja znam, jazz ima najvise potencijala da prica nekakvu licnu pricu...
i ja se tako odnosim prema svoj muzici...cujem ono sto je bilo iza tih nota, taj neki uhvaceni momenat u vremenu...
a naci taj izraz, licnu pricu, emociju...da izvuces to sve iz sebe je 100x teze od toga da sedis i da vezbas brzinu prstiju...to ja iz iskustva :)
a brzi prsti mi se nekako podrazumevaju...u tom smislu shvatam tehniku...ne mozes se izraziti ako nemas tehniku, jel da? ali meni iza toga ipak muzika mora biti cilj - sedis i vezbas ko manijak ne da bi odsvirao skalu u odredjenoj brzini nego da bi mogao da izrazis odredjenu emociju, stanje, ideju...
inace je to gimnastika a ne muzika...

sto se tice savremenih pravaca, u njih mi ne diraj...bavim se avangardnom muzikom, novim tehnikama sviranja i muzikom koja se sad upravo pise :)

Evo da su ubacim po koju... ako ne smeta...
Sto se tice komplikovanih rekao bih "pretehnickih" kompozicija ili izvodjenja... kako god. Za moje poimanje stvari, iako se ne bavim muzikom u smislu da trenutno nista ne sviram, takve kompozicije zvuce suvise "sterilno", gotovo operisane od emocija, a prica o muzici nije kompletna ako se ne dozivljava kroz emocije, ako ne stize kroz taj dim do tebe.
Free i fusion umeju da budu neverovatno teski za slusanje, cak dosadni, ali pronadje se po neka kompozicija koja se vrlo lako zalepi za mene. Ako mislim na free prvenstveno mislim na Coltrane-a (ona kasnija njgova faza sa pocetka `60-ih), a ako mislim na fusion padaju mi na pamet Steffen & Althouse Quartett ili Herbie Kopf.
Drugim recima, virtuoznost je svakako stvar koja se postuje, kao i sama kreativna strana nekog izvodjaca, ali ako ne uspem da uhvatim neku emociju u tome... male su sanse da cu se ponovo vratiti na taj CD. Nista bez emocija... to je prvo i osnovno pravilo sa kojim prilazim muzici. Ne stidim se da kazem da sam dosta puta cak gotovo zaplakao (da, bilo je suza) slusajuci pojedine izvodjace, bez obzira da li je to sto se slusalo okrenuto vecom snagom ka samoj tehnici nego ka licnom dozivljaju muzicara... ako stize do mene na pravi nacin, tj. onaj kojim se instiktivno rukovodim kao slusalac, to je prava stvar. Suvo "trkejisanje" po instrumentu bez emocije, nalik je ogromnoj i praznoj kuci... izgleda savrseno... ali je prazno.

anakin:
sviram pomalo jazz i ogromna je razlika u odnosu na klasiku...
prvo, klasicari imaju note na papiru kojih moraju da se drze a jazz je, iako imas odredjene akorde kojih se drzis, improvizacija...taj momenat mene jako privlaci u jazzu jer je to ta sloboda izraza i kreativnost koje u klasici nema...
mi ipak, ma koliko bili kreativni, imamo odredjen materijal koga treba da se drzimo...
i bas zbog toga mene fasciniraju jazz muzicari koji imaju izraz pre nego tehniku...jer u klasici imas tako teskih tehnickih stvari koje prosecan jazz muzicar nikad ne bi mogao da odsvira....s druge strane, prosecan klasicar nikad ne bi mogao tek tako da sedne i improvizuje...
a meni je poenta jazza muzika koju mozes da uhvatis koliko je senzualna...i da se probija kroz oblake duvanskog dima i da pliva u alkoholu :)
jer, gde je nastao jazz? hocu to da cujem a ne sterilnu atmosferu sobe za vezbanje ili mnogo skupog studija...
od sve muzike za koju ja znam, jazz ima najvise potencijala da prica nekakvu licnu pricu...
i ja se tako odnosim prema svoj muzici...cujem ono sto je bilo iza tih nota, taj neki uhvaceni momenat u vremenu...
a naci taj izraz, licnu pricu, emociju...da izvuces to sve iz sebe je 100x teze od toga da sedis i da vezbas brzinu prstiju...to ja iz iskustva :)
a brzi prsti mi se nekako podrazumevaju...u tom smislu shvatam tehniku...ne mozes se izraziti ako nemas tehniku, jel da? ali meni iza toga ipak muzika mora biti cilj - sedis i vezbas ko manijak ne da bi odsvirao skalu u odredjenoj brzini nego da bi mogao da izrazis odredjenu emociju, stanje, ideju...
inace je to gimnastika a ne muzika...

sto se tice savremenih pravaca, u njih mi ne diraj...bavim se avangardnom muzikom, novim tehnikama sviranja i muzikom koja se sad upravo pise :)

Apsolutno se slazem sa tvojim izlaganjem, ne mislim da je brzina svirnja jedini bitan momenat u jazzu ili bilo kojoj drugoj vrsti muzike, ali virtuoznost izvodjenja odredjene kompozicije daje ipak neku tezinu. Virtuoznost u jazzu moze da se iskaze ne samo brzim izvodjenjem skala, ajde, ja se uvek hvatam za Joe Pass-a, covek je na gitari svirao melodije akordima, pa jos ujedno svirao i bas deonice, sto je vraski komplikovano , tehnika koju je malo ko mogao da odradi na gitari a uz sve to je harminijski neverovatno zvucalo.

Pomenuh Oscara Petersona, pa eto pricasmo i o Gonzalesu, dva potpuno razlicita pristupa na klaviru , meni Gonzales takodje pomera bubrege iako nema kod njega te doze virtuoznosti kao kod Petersona.
Tema je siroka.......

Koliko znam , bilo je i jos uvek ima dosta klasicara koji su u jazzu.

Sto se tice avantgarde, ne kazem da sve to ne valja, mislio sam na fusion kao novi izraz u jazzu, ne znam da li to bas radis ali tu ne vidim neke velike stvaraoce kao iz zlatinih vremena jazza , recimo `30, `50, `60, .....sta konkretno radis kada kazes avantgarda, to je malo sirok pojam?
Koliko sam shvatio ti studiras klasicnu muziku , koja godina? Kakvi su planovi za dalje? Prebacujes se u jazz mozda :-) ?

anakin:
Nemoj da izbegavas ovaj kutak ... Slobodno ssiri temu, tvoje znanje, iskustvo i shvatanje svega je i visse nego dobro dosslo! Ne mozze se desiti da poccnss da gussiss. Uostalom, i mi bi mogli komotno da kazzemo da vec godinu dana gussimo (nemojte mi zameriti, druzzino draga!:)), ali ... necemo ;) Jer ovde kuckamo o onome ssto nas sve izuzetno zanima ...

Pozdrav svima!

E pa drage blues & jazz barabe baš sam Vas se poželeo. 15 dana godišnjeg odmora, prekratko. No, poslušalo se malo lepe muzike, pročitale se dve lepe knjige i sviralo se, što je najvažnije. Malo sam pretrčao po poslednjim postovima, pa koristim priliku da pozdravim ljude koji nam se pridružiše. Vidim pominje se Miles Davis pošteni, pa rekoh da spomenem Kind of blue, moj omiljeni džez album što se tiče duvačke sekcije. Ceo album teče, od prve do poslednje sekunde imam osećaj da slušam jednu pesmu. Strašno !!! a pojavljuje se i čika Coltrane pa verujem da je ovaj album blizak i drugu Nikodimu.

@ sublimacija
Kad već pronađoste Vox eto još jedne prilike za druženje 07.04.2006. godine. Malo ćemo po bluesu pržiti, pa ko je od Beogradske ekipe u gradu tih dana...Udri brigu na veselje... Inače propustili ste sjajnu svirku u Kuglašu :(. Uvek su sjajne svirke kada "načnemo" neku kafanu, a to će biti slučaj i sa Voxom. Stoga, vremena ima, pa bi mogla ovaj put da padne neka ozbiljnija organizacija. ...Let the good times roll...

klika:
... ona recimo vise voli vokalni jazz i tome slicno.......jel` tako Apachice?
Tako je, ali samo malo visse volim ...
anakin:
a meni je poenta jazza muzika koju mozes da uhvatis koliko je senzualna...i da se probija kroz oblake duvanskog dima i da pliva u alkoholu
Upravo tako! Istog smo pogleda na celu "priccu" o jazz-u, ali eto klikica nam se pomalo razlikuje (mislim, obraca pazznju na tehniku mnogo visse nego ja) i svi smo sa njim ponekad podelili mejdan zbog pomalo razliccitog missljenja ... No, sve je to normalno ...

@klika, ovo je za ono o prossenju ;)

begešar:
E pa drage blues & jazz barabe baš sam Vas se poželeo. 15 dana godišnjeg odmora, prekratko. No, poslušalo se malo lepe muzike, pročitale se dve lepe knjige i sviralo se, što je najvažnije. Malo sam pretrčao po poslednjim postovima, pa koristim priliku da pozdravim ljude koji nam se pridružiše. Vidim pominje se Miles Davis pošteni, pa rekoh da spomenem Kind of blue, moj omiljeni džez album što se tiče duvačke sekcije. Ceo album teče, od prve do poslednje sekunde imam osećaj da slušam jednu pesmu. Strašno !!! a pojavljuje se i čika Coltrane pa verujem da je ovaj album blizak i drugu Nikodimu.

@ sublimacija
Kad već pronađoste Vox eto još jedne prilike za druženje 07.04.2006. godine. Malo ćemo po bluesu pržiti, pa ko je od Beogradske ekipe u gradu tih dana...Udri brigu na veselje... Inače propustili ste sjajnu svirku u Kuglašu :(. Uvek su sjajne svirke kada "načnemo" neku kafanu, a to će biti slučaj i sa Voxom. Stoga, vremena ima, pa bi mogla ovaj put da padne neka ozbiljnija organizacija. ...Let the good times roll...

Ne bih da ispadnem seljak,ali malo postujem po ovoj temi,pa ako ti ne bi bio problem da mi objasnis sta ima 07.04.u Vox-u...mislim,u svakom slucaju cu doci(ako nije nesto zatvorenog tipa),ali da se ne cimam na brdo dok ne vidim sta je...

I,da sta sviras,cisto malo da se informisem,posto i ja sviram blues,pokusavam da okupim neke ljude,i tako...

Citam, citam, prosto kao da vas cujem...Ovi avatari se dobro slazu sa nacinom izrazavanja i temama koje se isticu kao bitne. Zanimljivo! Anakine, da bi se bavila avangardom, imam utisak da si podrobno presla istoriju muzike? Ali, vec ces nam pricati o postdiplomskim, koliko shvatam... Apashice, kad ces da se bacis u diplomatiju? Sjajno ti ide!... Klika, jesi u nekim drugim vremenskim zonama, ali kod tebe dan kao da traje nekih 32 casa!!! Kad sve postignes, covece? Begesar, upamtila datum, ideja sjajna, pocecu sa reklamnim radom...
Pitanje za sve, ovako, usput: Koji dur ili moll vam najvise prija?
Ja vise naginjem durovima, F-durovima...ali mi D-moll uvek privuce paznju.

Apach:
Tako je, ali samo malo visse volim ...
Upravo tako! Istog smo pogleda na celu "priccu" o jazz-u, ali eto klikica nam se pomalo razlikuje (mislim, obraca pazznju na tehniku mnogo visse nego ja) i svi smo sa njim ponekad podelili mejdan zbog pomalo razliccitog missljenja ... No, sve je to normalno ...

@klika, ovo je za ono o prossenju ;)

Auuuu.......takve su ti nase zene, udelis im komplimetn a ne tup, noz u ledja, ...dobro, dobro......ja sam samo rekao ono sto sam i mislio, kada bi sreo zenu koja slusa jazz (malo je takvih) , pa jos uz to odlicno peva i izgleda samo 33% kao Diana Kral, pa ne da bih je odma` zaprosio vec.......

klika:
Auuuu.......takve su ti nase zene, udelis im komplimetn a ne tup, noz u ledja, ...dobro, dobro......ja sam samo rekao ono sto sam i mislio, kada bi sreo zenu koja slusa jazz (malo je takvih) , pa jos uz to odlicno peva i izgleda samo 33% kao Diana Kral, pa ne da bih je odma` zaprosio vec.......
Dobro, HVALAAAAAAAAAAA klika!
Htela sam samo da kazzem, lako tebi priccati odande daleko. A i ne zabadamo mi nozz u ledja ... indijanci eventualno "samo" skidaju skalp ;)

Ketchua:
Ne bih da ispadnem seljak,ali malo postujem po ovoj temi,pa ako ti ne bi bio problem da mi objasnis sta ima 07.04.u Vox-u...mislim,u svakom slucaju cu doci(ako nije nesto zatvorenog tipa),ali da se ne cimam na brdo dok ne vidim sta je...

I,da sta sviras,cisto malo da se informisem,posto i ja sviram blues,pokusavam da okupim neke ljude,i tako...
Samo ti postuj i ne brini.

Tog datuma u Voxu sviraju Ssinobusi iz NSa, bend naseg begessara, i nije zatvorenog tipa. Navrati

Apach:
Hvala, sublimacijice, ali joooooooooj, indijanci i diplomatija nikako ne idu ... A zassto tako misliss? I ne ide Apash, vec Apach
Tacno! Ne idu! Ali, ako se setis da su neki od njih, a posebno neke velike poglavice Apasha (izvini, Apashi i Vinetu su mi za nijansu miliji od ponosnih Apacha), uspevali da recima i stavom zbune, a verujem, ponekad i odvrate bledolike od svoje zemlje...i ljudi, onda taj vid diplomatije (ili kako bi ga nazvala) tebi odlicno pristaje! Jer, umes sa svima... Ali, Klika izgleda shvata malo ostrije, no, ja ipak obozavam da "prisluskujem" to vase "prepucavanje"...Koliko si mu puta vec skinula skalp? Iznenadila poznavanjem muzike? <njisem se i pevusim>

klika:
Fino........nego ovde spomenuse nekakve akorde pa mi dadose odlican slagvort za sledece strucno pitanje.
Znam recimo da se u klasici, za razliku od jazza, ne koriste SUS 2, SUS 4, ima li jos nekih razlika u tom smislu?

SUS je sustain note ili zadrzica a zadrzica postoji od kad postoji muzika :)
broj pored SUSa ti oznacava koju notu treba da zadrzis (4 - kvarta, 2-sekunda), pretpostavljam iz prethodnog akorda (nisam jazz muzicar, ako pocnem da lupetam nek mi neko kaze, ja ovo iz teorije muzike)..
jazz akordi su uglavnom septakordi i kvartni akordi (akord sastavljen iz kvarti - recimo C-F-B)..
e sad..kad kazes da se ti akordi ne koriste u klasicnoj muzici, moras da preciziras u kom stilu klasicne muzike...
septakord je disonantan akord (septima - disonanca) a kvartni akord ne odredjuje bogzna kako tonalitet (nema terce, jel da)...
elem, zasto ovo pricam...ako bi krenuo da se prati razvoj klasicne muzike od recimo baroka do danas, sta se desava? disonanca u baroku i klasicnom periodu je bila retka i koristila se povremeno kao izrazajno sredstvo...septime i zadrzice su se koristile, naravno ali sve u sklopu odredjenog tonaliteta...znaci, ne bi se moglo desiti da u baroknom delu imas septakord za septakordom od pocetka kompozicije jer to bi znacilo da remetis tonalnost (objasnicu i zasto kasnije)...
u periodu romantizma, disonance su pocele da se koriste mnogo slobodnije i tonalitet je vec bio pomalo uzdrman...i onda dodje Vagner (cuvena uvertira Tristan i Izolda) gde je, usled toga da prikaze odredjenu tenziju, nagomilao disonancu do disonance tako da je maltene nemoguce reci u kom tonalitetu je delo...jer disonance su vantonalni tonovi - tonovi koji ne pripadaju tom tonalitetu...
onda Skrjabin koji je prvi poceo da koristi kvartne akorde ucestalo..
sta je poenta..raspad tonaliteta i atonalnost je bio neminovan sled u istoriji muzike...da bi se postigla sto veca izrazajnost, sama tonalnost to vise nije mogla da ponudi i napokon se raspala..
tu onda imamo Senberga koji je prvi poceo sa pravom atonalnoscu...
tako da poredjenja jazza i danasnje (atonalne) muzike je po meni nemoguce...ali opet s druge strane, jazz po prethodnoj prici i te kako ima svoju logiku nastajanja...
ovo sto si pricao za jazz fusion i muziku koja je pocela da zvuci suvise komplikovano - to je to sto se desilo i u istoriji klasicne muzike...
ako bih morala da povucem paralelu izmedju jazza i nekog pravca u klasicnoj muzici, to bi bio bas taj period preteranih disonanci ali opet ostajanja u tonalitetu...pozni romantizam, recimo....
preporucujem za slusanje Sonatu Op 1 od Albana Berga...on je bio ucenik Senberga a ovu sonatu svaki jazz muzicar zna uzduz i popreko :) zasto? ta sonata je u nekom smislu jazzerska zbog akorada koji Berg koristi u njoj i zbog tog osecaja prezasicene senzualnosti a opet u okviru tonaliteta...a delo je klasicno, jel da...mislim da su se u tom delu klasika i jazz prilicno ukrstili i to je zanimljivo za analizu i slusanje...
slusajte, mnogo dobro delo...

Back