Jazz & Blues kutak :)

anakin:
SUS je sustain note ili zadrzica a zadrzica postoji od kad postoji muzika :)
broj pored SUSa ti oznacava koju notu treba da zadrzis (4 - kvarta, 2-sekunda), pretpostavljam iz prethodnog akorda (nisam jazz muzicar, ako pocnem da lupetam nek mi neko kaze, ja ovo iz teorije muzike)..
jazz akordi su uglavnom septakordi i kvartni akordi (akord sastavljen iz kvarti - recimo C-F-B)..
e sad..kad kazes da se ti akordi ne koriste u klasicnoj muzici, moras da preciziras u kom stilu klasicne muzike...
.

:-), nisamo se razumeli, to sto ti govoris ovde je sve u redu, nego ovo SUS u jazzu oznacava SUSPENDED , sto ce reci ne postoji treci ton skale vec je zamenjen sa 2-gim ili 4-tim.
Koliko sam ja upucen u klasicnoj muzici se recimo Csus2 ili Csus4 ili bilo koji drugi ne koriste, ispravi me ako gresim, procitao sam u nekoliko knjiga o jazz teoriji gde pominju da su ovi SUS akordi jedinstveni za jazz.
Uglavnom se ovi akordi koriste kao passing akordi.

Imate li vi u klasici recimo C6/add9 ili recimo C7#5b9 i tome slicno......

I da ne zaboravim, hvala na ovom kratkom casu :-) iz teorije muzike, koristice ......i naravno ocekujem sledci o jazz lestvicama kako si nagovestila.......

I izvinjenje svima ostalima kojima ovo deluje pomalo dosadno.......morao sam ovo da pitam.

ma razumeli smo se...ali suspension je zadrzica :)
a u pravu si za suspeded a ne sustained...ja sam se malo zeznula a to zapravo nisu sinonimi...
sustained je samo zadrzana nota (bilo koja, bilo gde i ne mora da je u sklopu akorda) a suspended ti je zadrzana iz prethodnog akorda a koja ne pripada tom akordu (to o cemu ti pricas - 4 i 2)
moguce da u jazzu ne mora da prethodi akord od koga je pozajmljen ton ali ja ti rekoh odakle to potice, istorijski.. znaci, nije samo zamena u pitanju, zato se i zove SUS...
razlika izmedju suspended chords u jazzu je da se oni ne razresavaju nego taj SUS ostane u sklopu akorda ( znaci, u klasici ti 4 ide u 3 a u jazzu ne mora)...
ako tako gledas, SUS akordi jesu karakteristicni za jazz a retki u klasici...knjige koje si citao ne lazu :)
a ima toga, pomenula sam Skrjabina...
treci ton skale - mislis na tercu u akordu?

imamo mi svasta u klasici :)...C6 add 9 bi trebalo da bude C dur sa dodatom sekstom i nonom?
da ti sad nabodem tacan primer ne mogu ali rekoh ti vec za tog Berga i svakakvih akorada koji se tamo pojavljuju...

anakin:
ma razumeli smo se...ali suspension je zadrzica :)
a u pravu si za suspeded a ne sustained...ja sam se malo zeznula a to zapravo nisu sinonimi...
sustained je samo zadrzana nota (bilo koja, bilo gde i ne mora da je u sklopu akorda) a suspended ti je zadrzana iz prethodnog akorda a koja ne pripada tom akordu (to o cemu ti pricas - 4 i 2)
moguce da u jazzu ne mora da prethodi akord od koga je pozajmljen ton ali ja ti rekoh odakle to potice, istorijski.. znaci, nije samo zamena u pitanju, zato se i zove SUS...
razlika izmedju suspended chords u jazzu je da se oni ne razresavaju nego taj SUS ostane u sklopu akorda ( znaci, u klasici ti 4 ide u 3 a u jazzu ne mora)...
ako tako gledas, SUS akordi jesu karakteristicni za jazz a retki u klasici...knjige koje si citao ne lazu :)
a ima toga, pomenula sam Skrjabina...
treci ton skale - mislis na tercu u akordu?

imamo mi svasta u klasici :)...C6 add 9 bi trebalo da bude C dur sa dodatom sekstom i nonom?
da ti sad nabodem tacan primer ne mogu ali rekoh ti vec za tog Berga i svakakvih akorada koji se tamo pojavljuju...

Ok, jasno mi je, ali u jazzu u SUS akordima nema treceg tona, vec samo 2 ili 4-ti, zato kazem da je treci ton zamenjen a nije mu pridodat 2 ili 4-ti. Tu je verovatno i razlika izmedju klasike i jazza.
Recimo F#sus2 ima tonove : F#-G#-C# , nema treceg tona u skali, tona Bb......

E da, znam da sam jos nesto hteo da te pitam, cini mi se da postoji jos jedna bitna razlika a to je ritam, ne secam se da sam ikada cuo neko klasicno delo u recimo 7/8 , 11/8 . Kako stojite sa ritmovima 3/8, 5/8, 6/8, 5/4 , 7/4 ili 9/4 ?
Da li u klasici postoje poliritmicka dela? U jazzu ih ima.......

Zapravo ti neparni ritmovi u jazzu su ono sto mi se jako svidja......

3/8 i 6/8 - jako cesti (Betoven - Za Elizu je u 3/8 )..
7/8 - treci stav 7. sonate Prokofjeva..

u modernim delima se takt ni obelezava...

sta podrazumevas pod poliritmijom?
(mislim da smo ugusili...ljudi, sprecite nas)

anakin:
3/8 i 6/8 - jako cesti (Betoven - Za Elizu je u 3/8 )..
7/8 - treci stav 7. sonate Prokofjeva..

u modernim delima se takt ni obelezava...

sta podrazumevas pod poliritmijom?
(mislim da smo ugusili...ljudi, sprecite nas)

Stvarno gusimo, nema sta........evo necu vise, smo jos ovo da razjasnimo.

Poliritmija, u jednom delu vise razlicitih ritmova, ima toga u bluesu i jazzu.
Ne znam koliko slusas blues, pogotovu onaj stari jos sa pocetka 20. veka, recimo iz 4/4 prelaze u par taktova u 8/6 ili 12/8 pa se vracaju u 4/4........nisam siguran da toga ima u klasici, a mozda i gresim........

Ljudi, mnogo ste edukativni, barem za mene koji nisam toliko zalazio u "crevca". Mada, zbog cinjenice da i ne kapiram u potpunosti celu pircu... sve mi deluje poprilicno zastrasujuce.
Ipak, samo vi "rokajte", zanimljivo je citati sve to, zaista.

klika, to o cemu ti pricas je metar a ne ritam...kad imas 4/4 pa 6/8 pa 7/8 je promena metra a ne ritma...ritam mozes da promenis i ako ostanes u istom metru (sve vreme si u 4/4 a ritam improvizujes, recimo to)
poliritmija je kad imas simultane deonice u razlicitom metru - e to je stvar zayebana i nema je u jazzu...ustvari, mozda ima sad? u starom bluzu glavu dajem da nema...to nije samo smena metra nego u isto vreme imas recimo 4/4 i 5/8...jeste da bi po logici trebalo da se zove polimetrija ali se zove kako se zove a znaci to sto znaci :)
ova promena metra takodje postoji u klasici, pogotovo u ogromnim delima poput simfonija...to mozes da vidis na svakom koncertu ako obratis paznju da dirigenta...videces da ne diriguje uvek isto (ne radi se samo o promeni tempa) nego ces primetiti da pocinje recimo na 4/4 da bi u sledecem delu promenio metar na recimo 3/4...
zo, poliritmija je istovremeno zvucanje razlicitih metara a ne njihova smena tokom kompozicije...

cek da ja ovo malo pojasnim :)
sta bi bila poliritmija - gitara ti svira u 5/8, bubanj u 4/4 a sax u 3/8 u isto vreme....smena metra je kad ti svi sviraju prvo u 4/4 pa onda u 5/8 pa u 3/8...
to je razlika izmedju poliritmije i smene metra...

a bas mi pade na pamet koje bi ludilo bilo da svi sviraju u raznim metrima...mora da je to nekom vec palo na pamet...

anakin:
klika, to o cemu ti pricas je metar a ne ritam...kad imas 4/4 pa 6/8 pa 7/8 je promena metra a ne ritma...ritam mozes da promenis i ako ostanes u istom metru (sve vreme si u 4/4 a ritam improvizujes, recimo to)
poliritmija je kad imas simultane deonice u razlicitom metru - e to je stvar zayebana i nema je u jazzu...ustvari, mozda ima sad? u starom bluzu glavu dajem da nema...to nije samo smena metra nego u isto vreme imas recimo 4/4 i 5/8...jeste da bi po logici trebalo da se zove polimetrija ali se zove kako se zove a znaci to sto znaci :)
ova promena metra takodje postoji u klasici, pogotovo u ogromnim delima poput simfonija...to mozes da vidis na svakom koncertu ako obratis paznju da dirigenta...videces da ne diriguje uvek isto (ne radi se samo o promeni tempa) nego ces primetiti da pocinje recimo na 4/4 da bi u sledecem delu promenio metar na recimo 3/4...
zo, poliritmija je istovremeno zvucanje razlicitih metara a ne njihova smena tokom kompozicije...

Ok, u par knjiga o istoriji bluesa spominju bas rec poliritmija vezano za ovo sto sam pricao.
Ne , nisam ni mislio da bi to zvucalo iole dobro za usi kada bi svaki instrument svirao u sasvim razlicitim ritmovima, to mi zvuci suludo.

Nego, ajde necu vise da gnjvim sa ovom teorijim, pogusicemo ostale clanove foruma.

Sada mi pade na pamet jedna druga tema. Posto imas aspiracija prema avantgardi, znaci nisu ti strane druge vrste muzike osim klasicne, kako gledas na pojavu mesanja jazza i recimo etna, koji je prisutan u poslednjih nekoliko godina. Nadam se da znas i da si cula i slusala Bojana Zulfikarpasica, tvoj je kolega po instrumentu i klacicar po obrazovanju, zari i pali u Parizu ali to nekako slabo dolazi recimo do matice Srbije, tamo ga malo ko zna. Imam 3 albuma od njega, on ima jednu neverovatnu mesavinu jazza i etna na svakom albumu.

Kao sto sigurno znas, ima dosta puritanaca u klacisnoj muzici koji sa nipodastavanjem gledaju na ovakve stvari mada ja ne vidim razlog za to. Ok, znam da je klasicna muzika vrhusnko ostvarenje uopste gledano u muzickoj umetnosti ali meni se licno svidja taj mix raznih kultura i uticaja u muzici.
Slusao sam, ne tako mnogo, par izvanrednih portugalskih izvodjaca, njihova muzika je jako interesantna, pa recimo jedna Cesaria Evora, itd......sve je to ustvari tzv. World music, u tu kategoriju ih svrstavaju. Evo bas sam danas pronasao na lokalnoj kablovskoj televiziji, i naravno se odmah pretplatio na, prvi kanadski jazz kanal, Cool TV, i gledao po prvi put izvanredno zanimljiv mix jazza i arapskog melosa.
Da ne duzim pricu, shvatila si poentu........sta ti kazes na sve to?

Da li slusas blues, znam da je to za vas klasicare jednostavna muzika forma ali mene prosto obaraju sa nogu stari aksuticni blueseri od samog njegovog nastanka. Jedinstveni su iz vise razloga, africke muzike i uticaja koji do tada nije bila poznat u western muzici, tj . diatonska skala u bluesu je bila potpuno nova stvar bila u to vreme s kraja 19. veka. Naravno, pored jedinstvenog nacina pevanja, koristili su razne otvorene stimove koji i nisu bas tako naivni za sviranje, naravno gledano u relativnom smislu posmatrajuci savremeni r`n`r.
E bas ti blueseri su ono sto si ti pominjala, da ti dirnu dusu ne toliko sa virtuoznim sviranjem, mada je i takvih bilo, ali vise sa energijom koju su postizali sto glasom sto instrumentom.

E izvinjavamo se , mogo se izvinjavamo........ja sa teorije predjoh sada na istoriju muzike .....*ebi ga.........ali sto rece nikodim, nije lose malo se edukovati........

@klika

Sto se Zulfikarpasica tice ja sam uspeo da nadjem album koreni, pre oko 2.g. i to je sve... A sto se mesavine to, popularno nazvanog "etna" tice, ja bih dodao Chick Corea-u, koji takodje pravi tam mix.
Mada, to sto se radi moglo bi se tumaciti na vise nacina. Jedan od njih bi bio kreativni nedostatak, ili bezidejnost... Tako da se uvek najlakse uhvatiti za "etno", pogledaj sta se radi u Srbiji po tom pitanju, sevaju kojekakvi "etnolozi".
A... moglibismo dodati i Bata Bozanic Jazz Quintet... zanimljiva druzina.

nikodim:
@klika

Sto se Zulfikarpasica tice ja sam uspeo da nadjem album koreni, pre oko 2.g. i to je sve... A sto se mesavine to, popularno nazvanog "etna" tice, ja bih dodao Chick Corea-u, koji takodje pravi tam mix.
Mada, to sto se radi moglo bi se tumaciti na vise nacina. Jedan od njih bi bio kreativni nedostatak, ili bezidejnost... Tako da se uvek najlakse uhvatiti za "etno", pogledaj sta se radi u Srbiji po tom pitanju, sevaju kojekakvi "etnolozi".
A... moglibismo dodati i Bata Bozanic Jazz Quintet... zanimljiva druzina.

Nisam ja mislio samo na nase muzicare kada sam spomenuo jazz/etno/world music mix. Ok, i to, ali ima mnogo interesantnih stvari u svetu po tom pitanju. Evo danas gledam/slusam na ovom jazz TV kanalu, mesavina jazza i hebrejske muzike, pa uz to jos dva udaraca iz Afrike sa njihovim ritmovima, ludnica!

Sa druge strane, pa u neku ruku mozemo pod ovu kategoriju svrstati i latino jazz, uticaj folk muzike recimo sa Kube u jazzu, to je isto neka vrsta mixa jazz/etno........itd.....ne bih ja sve to nazvao bezidejnost i nedostatak kreativnosti.

Jednom sam ranije spomenuo da mi se svidja ta mesavina etno i modernog zvuka (i naravno neparni ritmovi) kod Hadzimanova , jer bi u suprotnom zvucao kao i masa drugih fusion pijanista.

klika:
Nisam ja mislio samo na nase muzicare kada sam spomenuo jazz/etno/world music mix. Ok, i to, ali ima mnogo interesantnih stvari u svetu po tom pitanju. Evo danas gledam/slusam na ovom jazz TV kanalu, mesavina jazza i hebrejske muzike, pa uz to jos dva udaraca iz Afrike sa njihovim ritmovima, ludnica!

Sa druge strane, pa u neku ruku mozemo pod ovu kategoriju svrstati i latino jazz, uticaj folk muzike recimo sa Kube u jazzu, to je isto neka vrsta mixa jazz/etno........itd.....ne bih ja sve to nazvao bezidejnost i nedostatak kreativnosti.

Jednom sam ranije spomenuo da mi se svidja ta mesavina etno i modernog zvuka (i naravno neparni ritmovi) kod Hadzimanova , jer bi u suprotnom zvucao kao i masa drugih fusion pijanista.

Nisam zeleo da kazem da je to jedini zarlog spajanja tog nekog tradicionalnog zvuka i jazz-a. To je bilo samo jedna od mogucih ideja... tumacenja...
I sam volim da slusam takve izvodjace, mada, iskreno... hebrejski prizvuk u jazz-u nisam imao prilike da cujem.
A Vasil... sta znam... bio mi je daleko bolji dok je radio sa Malesevicem, daleko, daleko bolji... i bas sam voleo da ih cujem. Sada... nekako su mi "sirovi"... mada, na poslednjem albumu imaju 2-3 zanimljive numerice.
Bas mi to sada palo na pamet... toliko bogatstvo u tom muzickom nasledju, ogroman potencijal, koji se svakako moze iskoristiti na takav nacin, pravljenjem takvih kompozicija. Recimo, meni se posebno dopadaju makedonci po tom pitanju... to njihovo oro... uobliceno u neku drugu pricu, stvarno zvuci zanimljivo. E sada sto se tice ostatka sveta... pa ne bih se mogao pohvaliti da sam slusao veliki broj takvih izvodjaca.

sublimacija:
... ponekad i odvrate bledolike od svoje zemlje...i ljudi, onda taj vid diplomatije (ili kako bi ga nazvala) tebi odlicno pristaje! Jer, umes sa svima...
Da indijanci jesu uvek umeli sa svima i tako miroljubivi i naivni znamo kako zavrssisse :(
sublimacija:
... no, ja ipak obozavam da "prisluskujem" to vase "prepucavanje"...Koliko si mu puta vec skinula skalp?
:D Svi mi volimo takve razmene missljenja, samo je bitno da nema povredjenih ;) A indijanke, ssto jesam, ne skidaju skalpove, pogotovo ne onima koji vole muziku kao nass klikica :)

Ketchua:
@anakin:
Imam li sanse da upisem akademiju,ako nisam skolovan muzicar?
Mada jesam fanatik...Cuo sam da je neki tip tako upisao klavir...

tesko...jer imas i prijemni iz solfedja i teorije...
reci mi koji program spremas za prijemni...

teorija se da nauciti, solfedjo moras da vezbas a klavir moras bas puno da vezbas :)

Back