Apach:
Nisam ni ja zzelela da zazvuccim mnoooooooogoooooooooo subjektivno, no to je nessto neraskidivo svakog od nas ... vidim da bi bilo dobro da razjasnim ssta sam htela reci prethodnim postom koji se odnosi na ovu temu ...Jasno mi je o ccemu priccass i svesna sam toga svo vreme, ali ono ssto bih istakla kao moje vidjenje Clapton-ovog i Krstickinog izvodjenja je hladnokrvnost kojom nam prnose ono ssto "osecaju" i to me gura daleko od toga da slussam nessto njihovo. Dok Madam Piano ssta god da peva, peva skroz dusom, to znam i iz nekih drugih izvora, ne samo sa TVa. Meni ona ccak i pop peva onako jazz-erski ...Jeste joj "tanak glasic", jer je sopran tako da bi stvarno bilo isuvisse occekivati neku boju. Ccini mi se da ne bi imala problema da najvissim C porazbija svo staklo u okolini ...
Ok, to je tvoje subjektivno miljenje o pojedinim muzicarima/pevacima i njihovom unosenju osecanja u ono sto rade, ne zelim da uticem na tvoj sud. Ja sam se osvrnuo na doslednost u radu pojedinih muzicara/pevaca. Ja licno prezirem ljudsku osobinu dodvoravanja radi postizanja odredjenog cilja, nebitno je u kom je domenu, muzika, ovo ili ono. Jer u tome ne mogu da vidim nikakvu vezu izmedju osecanja i iskrenosti u svemu onome sto se radi. Zena koja je sa muskarcem zbog novca ne moze da me ubedi da ga voli, to ne postoji. Onda mi logicno zvuci da neko ko snimi sarenolik album (ili danas sam pop-rock, sutra sam prevejani blues-er) nikako ne unosi neka preterana osecanja u sve to, po meni zeli da se proda. Zato su nalazim vezu izmedju Claptona i Madam Piano.
Apach:
Ali da li si pomislio da neko mozze biti i dosledan svojoj nedoslednosti?!! Tako da mozzda ne bi trebalo tome pridavati toliko pazznje. Kod mene se uvek slussanje i tumaccenje muzike svodi na osecaje koje proizvode ... Znacci, totalno subjektivno ...
Ne znam ni ja naravno, a to ssto ssto predaje na Akademiji je njen problem ...
??? OVo mi nista nije jasno?!>?! Kako neko moze biti dosledan u svojoj nedoslednosti, hmm? Druga stvar, ovo za akademiju, mislim da ti nisi razumela zasto ja to pominjem pa si ovde to izvukla iz konteksta cele price. Pominjanje akademije je vezano za onosto sam rekao da ona radi mnogo duze na izucavanju izvornih baklanskih melosa nego sto je to trend u poslednjih nekoliko godina a njen rad sa sadasnjom grupom vidim kao logican nastavak svega toga. Pa i ako je krenula da zaradi neki novac nemam nista protiv sve dok radi i drzi se iste price, sto milim da jeste u njenom slucaju.
Nikodim mi je dao u onom postu odlican slagvort na sve ovo jer ako dodamo i sve te etno festivale, koji nikako ne donose materijalnu dobit, onda mi se sve uklapa u pricu.
A sto se tice osecanja, pa ajde da idemo nekom logikom, ako neko nesto radi duze vreme i posvecen je u potpunosti tome i ne samo iz finansijskih razloga, a naveo sam neke podatke koji idu u prilog tome, da li stvarno onda mislis da se to radi iz proracunatosti i bez osecanja , meni ne deluje tako.
Apach:
Nije uopsste tessko! Kada sam rekla na pijaci mislila sam na to da kada zadjess medju narod ili tamo gde civilizaccija jedva da je kroccila (joss postoje takvi krajevi) mozzess naci "saccuvane" te "dobre stare", a onima koji se bave nuzikom uopsste nije problem da to pretocce i uoblicce u nessto ssto je blizze modernijem uhu. Samo je najvazznije pitanje KAKO su to uradili ... Meni se liccno ne svidja kako je Krsticka to uradila!
Jasno mi je i nije problem ssto mislimo (ili osecamo) razliccito, ne?
Da li se bavis profesionalno pevanjem, ili nesto slicno?
Ok, ja nisam profi liga ali onoliko koliko znam o muzici, ja bih rekao da je harmonijski , vlaski melos jako tezak za pevanje, jako zahtevan, pazi ne govorim o viseglasju, ne znam da li si nekada slusala Krsticku u solo izvodjenju vlaskih starih izvornih pesama? Da li si skoro, ja nisam a pratim , videla na TV-u, cula na radiju, nebitno, da neko izvodi slicne stvari? Nemaju mnogi m*** da se upuste u to, veoma klizav teren!
Naravno da ja ne tvrdim da je to odlicno sto je Krsticka napravila, mislim na nacin na koji je to uradila, to nekome moze a ne mora da se svidi, i to je svacije pravo. Ja u to nisam ni zalazio, niti sam ocenjivao Madam Piano, Bebi Dol,.....u smislu da li mi se svidja konkretno to sto pevaju. Za Piano sam samo rekao da mi je nejasno sta ona u stvari peva i sta hoce, jase na dva konja u isto vreme?! Dodvoravanje i koketiranje sa publikom....
Apach:
Eto je ni nju ne volim! Suvisse mi je gruba da bi mi prijalo da je slussam. Nije da nisam pokussala ... stvarno sam se trudila ... Suvisse mi zvucci izvesstacceno ...Pa da i BebiDol ssara i bavi se svim i svaccim ... Mozzda mi je zato i simpaticcna
Ok, opet subjetkivna ocena, nemam nista protiv, ako se iko unosti 100% u ono sto peva onda bih medju prvih top 3 stavio bas Vladanu, ali opet to je moje misljenje. O njenom kvalitetu pevanja je suvisno trositi reci.
Bebi Dol , odlicna, ali ne kao jazz pevacica, jednostavno ne mogu da je stavim u prvu ligu jazz-a, ona tu ne spada. Sve ono sto je radila je ok, ja nju gotivim ali ne zelim da je stavljam tamo gde ne pripada.