Jazz & Blues kutak :)

klika :
Ako jedan Riverdance ansambl moze da napravi takav bum u svetu zasto to ne bi i mi uradili, oni jesu dobri ali ne vidim da zaostajemo kada je etno muzika u pitanju.

Naravno, i to je jedna retko lepa stvar kojom se zaista mozemo pohvaliti. Naravno postoji tu i onaj momenat, a to je cinjenica da smo svi mi sa ovih prostora vec predodredjeni za bas takve ritmove. To je valjda nasledje, nesto sto postoji u nama od prvih dana zivota. Sto se mene tice ja jako volim taj nas zvuk, mada... trudim se da napavim razliku izmedju tih „popularnih“ izvodjaca i onih koji zaista vrede.

Nisam ni ja zzelela da zazvuccim mnoooooooogoooooooooo subjektivno, no to je nessto neraskidivo svakog od nas ... vidim da bi bilo dobro da razjasnim ssta sam htela reci prethodnim postom koji se odnosi na ovu temu ...
klika:
U redu , tebi se kazes svidja ta sarolikost kod Madam Piano, meni licno ne, ni kod bilo koga drugog ma koliko ga voleo/nevoleo, nije bitno a evo iz kog razloga. To je po meni koketiranje sa publikom , znaci napravicu pop album, na kojem ce biti par etno numera i onda cu u svakom intervjuu da potenciram taj etno momenat a sa druge strane sam zadrzao vernu pop publiku. Odlicno i veoma PRORACUNATO, finansijski momenat zadovoljen a u IN etno fazonu sam. To sam spominjao i u slucaju Clapton-a, ono koketiranje ismedju pop/rock-a i bluesa, potpuno identicna stvar.
Jasno mi je o ccemu priccass i svesna sam toga svo vreme, ali ono ssto bih istakla kao moje vidjenje Clapton-ovog i Krstickinog izvodjenja je hladnokrvnost kojom nam prnose ono ssto "osecaju" i to me gura daleko od toga da slussam nessto njihovo. Dok Madam Piano ssta god da peva, peva skroz dusom, to znam i iz nekih drugih izvora, ne samo sa TVa. Meni ona ccak i pop peva onako jazz-erski ...
klika:
Opet kazem, nemam nista licno protiv te dame, mislim da odlicno peva ali draga maoj Apachice, pa ni njen tanusni glasic nije nista mocniji od Biljinog, a slozicu se sa tobom da Krsticka nema neku boju glasa ali o tome cu kasnije.
Jeste joj "tanak glasic", jer je sopran tako da bi stvarno bilo isuvisse occekivati neku boju. Ccini mi se da ne bi imala problema da najvissim C porazbija svo staklo u okolini ... ;)
klika:
Sa druge strane, postujem ma ko to bio, doslednost u radu, ako neko svira jazz i nema `leba da jede ali voli to sto to radi, ja takvima kapu skidam, uvek!
I ja! Ali da li si pomislio da neko mozze biti i dosledan svojoj nedoslednosti?!! Tako da mozzda ne bi trebalo tome pridavati toliko pazznje. Kod mene se uvek slussanje i tumaccenje muzike svodi na osecaje koje proizvode ... Znacci, totalno subjektivno ...
klika:
Ne znam koliko je Krsticka usla proracunato da napravi pare, mozda i jeste, ko to zna, ali namerno sam prosli put napomenuo njen period pre ovog benda i da je ona oduvek fanrtasticno dobro pevala vlaski melos i apsolutno , 100%-ne izvorne vlaske pesme. Koliko znam ona i predaje na muzickoj akademiji u BG-u i bavi se vec duze vreme izucavanjem ovih baklanskih melosa tako da sa te strane ne vidim njenu proracunatost u uzimanju para jer bi onda ona po meni bila odlican prorok koji je pre 10 i vise godine predvideo sve ovo sto ce se desavati u nasoj muzici, mislim na ovaj etno trend.
Ne znam ni ja naravno, a to ssto ssto predaje na Akademiji je njen problem ...
klika:
Ne bih mesao boju glasa, gde se sa tobom slazem da nije nista posebno, sa kvalitetom izvodjenja i zahtevnosti same kompozicije. To su dve odvojene stvari. Kazes da ti je glasovno izvodjenje blize od intrumentalnog, super, da li stvarno mislis da se te vlaske izvorne pesme lako mogu uvezbati i otpevati i naci na pijaci? Uhh, mnogo je to tesko, veruj mi.
Nije uopsste tessko! Kada sam rekla na pijaci mislila sam na to da kada zadjess medju narod ili tamo gde civilizaccija jedva da je kroccila (joss postoje takvi krajevi) mozzess naci "saccuvane" te "dobre stare", a onima koji se bave nuzikom uopsste nije problem da to pretocce i uoblicce u nessto ssto je blizze modernijem uhu. Samo je najvazznije pitanje KAKO su to uradili ... Meni se liccno ne svidja kako je Krsticka to uradila!
klika:
Mislim da je mali broj ljudi koji bi se usudili da se upuste u tu avanturu. Da ne duzim, postujem doslednost u radu tipa, ako pravimo etno album neka onda bude 100% etno, nemam nista protiv odredjenih primesa ali imam ako se sara , jedna etno pesmica, jedna pop, jedna za mladje od 18, itd, znas na sta mislim.
Jasno mi je i nije problem ssto mislimo (ili osecamo) razliccito, ne?
klika:
Ako spominjemo jazz dame onda bih ipak pre pomenuo jednu Vladanu Markovic, izuzetno prasi i to 100%-ni jazz,
Eto je ni nju ne volim! Suvisse mi je gruba da bi mi prijalo da je slussam. Nije da nisam pokussala ... stvarno sam se trudila ... Suvisse mi zvucci izvesstacceno ...
klika:
pa onda ona , kako se zove, Sadjil ili tako nekako, ima neko cudno prezime , nikako da ga zapamtim. Mislim da Bebi Dol, iako cenim njen rad, nije dorasla mnogim jazz damama koje trenutno rade u Srbiji. Ima tu jos par imena ali se ne mogu sada setiti.
Pa da i BebiDol ssara i bavi se svim i svaccim ... Mozzda mi je zato i simpaticcna ;)

klika:
Ako jedan Riverdance ansambl moze da napravi takav bum u svetu zasto to ne bi i mi uradili, oni jesu dobri ali ne vidim da zaostajemo kada je etno muzika u pitanju.
Ne zzelim nikako da omalovazzavam nasse "etniste", daleko od toga ... samo sam rekla ssta volim i ssta mi prija, tj. ssta ne.
A u muzicckim krugovima ssirom sveta se posebno prouccava etno-muzika Balkana ... i uvek sam ZA da je proguramo gde god mozzemo ... Samo mislim da se za mnoge nasse prave etno-izvodjacce jako malo cculo (toliko da ni ne mogu da im se setim imena, ali vec sam u visse navrata napisala da na takve stvari kao ssto su imena i nazivi pesama obracam jako malo pazznje) ...

Apach:
I ja! Ali da li si pomislio da neko mozze biti i dosledan svojoj nedoslednosti?!! Tako da mozzda ne bi trebalo tome pridavati toliko pazznje. Kod mene se uvek slussanje i tumaccenje muzike svodi na osecaje koje proizvode ... Znacci, totalno subjektivno ...

Slazem se sa ovom izjavom... I meni su najbitnije emocije koje neke kompozicije nose u sebi i nacin njihove interpretacije, naravno mislim na instrumentalni i vokalni deo.
Sa druge strane, ma kliko neko bio dosledan svom opredeljenju, u konkretnom primeru muzici i nekom od pravaca, pitanje je da li ce na jednom siromasnom trzistu moci da opstane ako citav jedan album posveti samo jednoj temi.

Apach:
Meni se liccno ne svidja kako je Krsticka to uradila!

Jea... mada moram priznati da mi je u pocetku bilo cak i zanimljivo. Da bih na kraju obrisao sve sto sam od nje imao, posle samo nekoliko preslusavanja. Nema te dubine i emocija o kojima je malopre pisano. Mada na prvo slusnje sam pomislio da ima tu nekih „emocijica“ ali to je bilo sve, prilicno povrsno. ;)

Apach:
Nisam ni ja zzelela da zazvuccim mnoooooooogoooooooooo subjektivno, no to je nessto neraskidivo svakog od nas ... vidim da bi bilo dobro da razjasnim ssta sam htela reci prethodnim postom koji se odnosi na ovu temu ...Jasno mi je o ccemu priccass i svesna sam toga svo vreme, ali ono ssto bih istakla kao moje vidjenje Clapton-ovog i Krstickinog izvodjenja je hladnokrvnost kojom nam prnose ono ssto "osecaju" i to me gura daleko od toga da slussam nessto njihovo. Dok Madam Piano ssta god da peva, peva skroz dusom, to znam i iz nekih drugih izvora, ne samo sa TVa. Meni ona ccak i pop peva onako jazz-erski ...Jeste joj "tanak glasic", jer je sopran tako da bi stvarno bilo isuvisse occekivati neku boju. Ccini mi se da ne bi imala problema da najvissim C porazbija svo staklo u okolini ... ;)

Ok, to je tvoje subjektivno miljenje o pojedinim muzicarima/pevacima i njihovom unosenju osecanja u ono sto rade, ne zelim da uticem na tvoj sud. Ja sam se osvrnuo na doslednost u radu pojedinih muzicara/pevaca. Ja licno prezirem ljudsku osobinu dodvoravanja radi postizanja odredjenog cilja, nebitno je u kom je domenu, muzika, ovo ili ono. Jer u tome ne mogu da vidim nikakvu vezu izmedju osecanja i iskrenosti u svemu onome sto se radi. Zena koja je sa muskarcem zbog novca ne moze da me ubedi da ga voli, to ne postoji. Onda mi logicno zvuci da neko ko snimi sarenolik album (ili danas sam pop-rock, sutra sam prevejani blues-er) nikako ne unosi neka preterana osecanja u sve to, po meni zeli da se proda. Zato su nalazim vezu izmedju Claptona i Madam Piano.

Apach:
Ali da li si pomislio da neko mozze biti i dosledan svojoj nedoslednosti?!! Tako da mozzda ne bi trebalo tome pridavati toliko pazznje. Kod mene se uvek slussanje i tumaccenje muzike svodi na osecaje koje proizvode ... Znacci, totalno subjektivno ...
Ne znam ni ja naravno, a to ssto ssto predaje na Akademiji je njen problem ...

??? OVo mi nista nije jasno?!>?! Kako neko moze biti dosledan u svojoj nedoslednosti, hmm? Druga stvar, ovo za akademiju, mislim da ti nisi razumela zasto ja to pominjem pa si ovde to izvukla iz konteksta cele price. Pominjanje akademije je vezano za onosto sam rekao da ona radi mnogo duze na izucavanju izvornih baklanskih melosa nego sto je to trend u poslednjih nekoliko godina a njen rad sa sadasnjom grupom vidim kao logican nastavak svega toga. Pa i ako je krenula da zaradi neki novac nemam nista protiv sve dok radi i drzi se iste price, sto milim da jeste u njenom slucaju.
Nikodim mi je dao u onom postu odlican slagvort na sve ovo jer ako dodamo i sve te etno festivale, koji nikako ne donose materijalnu dobit, onda mi se sve uklapa u pricu.
A sto se tice osecanja, pa ajde da idemo nekom logikom, ako neko nesto radi duze vreme i posvecen je u potpunosti tome i ne samo iz finansijskih razloga, a naveo sam neke podatke koji idu u prilog tome, da li stvarno onda mislis da se to radi iz proracunatosti i bez osecanja , meni ne deluje tako.

Apach:
Nije uopsste tessko! Kada sam rekla na pijaci mislila sam na to da kada zadjess medju narod ili tamo gde civilizaccija jedva da je kroccila (joss postoje takvi krajevi) mozzess naci "saccuvane" te "dobre stare", a onima koji se bave nuzikom uopsste nije problem da to pretocce i uoblicce u nessto ssto je blizze modernijem uhu. Samo je najvazznije pitanje KAKO su to uradili ... Meni se liccno ne svidja kako je Krsticka to uradila!
Jasno mi je i nije problem ssto mislimo (ili osecamo) razliccito, ne?

Da li se bavis profesionalno pevanjem, ili nesto slicno?
Ok, ja nisam profi liga ali onoliko koliko znam o muzici, ja bih rekao da je harmonijski , vlaski melos jako tezak za pevanje, jako zahtevan, pazi ne govorim o viseglasju, ne znam da li si nekada slusala Krsticku u solo izvodjenju vlaskih starih izvornih pesama? Da li si skoro, ja nisam a pratim , videla na TV-u, cula na radiju, nebitno, da neko izvodi slicne stvari? Nemaju mnogi m*** da se upuste u to, veoma klizav teren!
Naravno da ja ne tvrdim da je to odlicno sto je Krsticka napravila, mislim na nacin na koji je to uradila, to nekome moze a ne mora da se svidi, i to je svacije pravo. Ja u to nisam ni zalazio, niti sam ocenjivao Madam Piano, Bebi Dol,.....u smislu da li mi se svidja konkretno to sto pevaju. Za Piano sam samo rekao da mi je nejasno sta ona u stvari peva i sta hoce, jase na dva konja u isto vreme?! Dodvoravanje i koketiranje sa publikom....

Apach:
Eto je ni nju ne volim! Suvisse mi je gruba da bi mi prijalo da je slussam. Nije da nisam pokussala ... stvarno sam se trudila ... Suvisse mi zvucci izvesstacceno ...Pa da i BebiDol ssara i bavi se svim i svaccim ... Mozzda mi je zato i simpaticcna ;)

Ok, opet subjetkivna ocena, nemam nista protiv, ako se iko unosti 100% u ono sto peva onda bih medju prvih top 3 stavio bas Vladanu, ali opet to je moje misljenje. O njenom kvalitetu pevanja je suvisno trositi reci.

Bebi Dol , odlicna, ali ne kao jazz pevacica, jednostavno ne mogu da je stavim u prvu ligu jazz-a, ona tu ne spada. Sve ono sto je radila je ok, ja nju gotivim ali ne zelim da je stavljam tamo gde ne pripada.

Što reče jedan tip nekad, ne tako davno:...
Znate li koja je glavna razlika između džeza i bluza(namerno tako pišem):
Razlika je u tome što onaj i ko voli i ko ne voli bluz kaze bluz. Dok onaj što ne voli džez kaže džez, a onaj što voli džez kaže DŽEEEEEEEEEEEZ!!!!
Recite sami, ko bi to primetio?:)

levrone:
Što reče jedan tip nekad, ne tako davno:...
Znate li koja je glavna razlika između džeza i bluza(namerno tako pišem):
Razlika je u tome što onaj i ko voli i ko ne voli bluz kaze bluz. Dok onaj što ne voli džez kaže džez, a onaj što voli džez kaže DŽEEEEEEEEEEEZ!!!!
Recite sami, ko bi to primetio?:)

Nisam siguran da sam razumeo ovaj post.....

klika:
Nesto mi pade napamet, da li neko slusa i sta misli o Lajku Feliksu?

Ja bih to nazvao pravim srbijanskim jazz-om. Meni to zvuci fantasticno a koliko sam cuo momak pravi lom po Evropi gde god da svira.

Pošto sam studirao u Subotici imao sam prilike veoma često da slušam Lajka i to dok je još bio totalni underground. Gledao sam njegov koncert sa Rambom u Subotici. Šta reći, jedinstven stil neiscrpna energija i posvećenost. Ne bih ja njegovu muziku svrstavao u bilo koji pravac, pogotovo što se radi o tako delikatnom instrumentu kao što je violina. Čova je izgradio svoj stil i to veoma lep i iznenađujuće živahan s obzirom na ukorenjenu nam svest o primeni violine kao instrumenta. Moje poštovanje...

Slušam ovih dana Oscara Petersona i bogme sam se primio. Live in Paris toplo preporučujem ... ako volite chill out džezić tipa nedelja popodne , sunce piči, na obali reke leškarenje. Umilni zvuci klavira , a i kontrabasista ni malo ne zaostaje.

klika:
Ok, to je tvoje subjektivno miljenje o pojedinim muzicarima/pevacima i njihovom unosenju osecanja u ono sto rade, ne zelim da uticem na tvoj sud. Ja sam se osvrnuo na doslednost u radu pojedinih muzicara/pevaca. Ja licno prezirem ljudsku osobinu dodvoravanja radi postizanja odredjenog cilja, nebitno je u kom je domenu, muzika, ovo ili ono. Jer u tome ne mogu da vidim nikakvu vezu izmedju osecanja i iskrenosti u svemu onome sto se radi. Zena koja je sa muskarcem zbog novca ne moze da me ubedi da ga voli, to ne postoji. Onda mi logicno zvuci da neko ko snimi sarenolik album (ili danas sam pop-rock, sutra sam prevejani blues-er) nikako ne unosi neka preterana osecanja u sve to, po meni zeli da se proda. Zato su nalazim vezu izmedju Claptona i Madam Piano.
Nikad ne bih ovu raspravicu (koja usput recceno i nema neki "vissi cilj", do onog da kazzemo ssta mislimo) ni svrstala u tipa "uticati na necciji sud", pa nismo klinci ... Razumem te potpuno ssta zzeliss da kazzess za doslednos u radu pojedinih muziccara, ali meni su OK sve dok stvaraju nessto ssto mi prija, ssto automatski znacci da su (kako si rekao) uneli u to svoja osecanja ... i :) da li da naglasim da ne spadam u onaj krug zzena koji si pomenuo ... A usput recceno, da mozzda ne znass za koga je Bilja Krstic udata?
Mislim da muzika i ljudska priroda uopsste (no, ti o tome verovatno treba da znass visse od mene) nije matematika (bar ne ona matametika kavom je vecina vidi), naizgled lako sraccunljiva i iskljucciva ...
klika:
??? OVo mi nista nije jasno?!>?! Kako neko moze biti dosledan u svojoj nedoslednosti, hmm?
:D Biti nedosledan uvek ...
klika:
Druga stvar, ovo za akademiju, mislim da ti nisi razumela zasto ja to pominjem pa si ovde to izvukla iz konteksta cele price. Pominjanje akademije je vezano za onosto sam rekao da ona radi mnogo duze na izucavanju izvornih baklanskih melosa nego sto je to trend u poslednjih nekoliko godina a njen rad sa sadasnjom grupom vidim kao logican nastavak svega toga. Pa i ako je krenula da zaradi neki novac nemam nista protiv sve dok radi i drzi se iste price, sto milim da jeste u njenom slucaju.
Htela sam time da kazzem da razni podaci o muziccarima (a i o drugim ljudima)za mene jesu zanimljivi, ali samo onako povrssno, jer da li je neko zavrssio ovo ili ono ili radi tamo i tamo uopsste ne odredjuje kakva je njihova muzika za mene niti kako je dozzivljavam. Ako je sluccajno ne dozzivljavam onako kako bi mozzda stvaraoci zzeleli, uz duzzno posstovanje se izvinjavam, ali to i dalje nece promeniti moje "vidjenje stvari". Evo skoro sam u JazzFace-u ccula izjavu tipa:"Kad sviram ne volim da moji slussaoci igraju." Ja ako osetim da me je muzika ponela, nema teoretske ssanse da to ne izrazim pokretom ... I pri tom nemam nikakvu nameru da uvredim izvodjacca ili bilo koga ... ccak naprotiv ... Nadam se da sam bila sad malo jasnija ...
klika:
Nikodim mi je dao u onom postu odlican slagvort na sve ovo jer ako dodamo i sve te etno festivale, koji nikako ne donose materijalnu dobit, onda mi se sve uklapa u pricu.
A sto se tice osecanja, pa ajde da idemo nekom logikom, ako neko nesto radi duze vreme i posvecen je u potpunosti tome i ne samo iz finansijskih razloga, a naveo sam neke podatke koji idu u prilog tome, da li stvarno onda mislis da se to radi iz proracunatosti i bez osecanja , meni ne deluje tako.
Recimo samo da ima raznih ljudi, koji razliccito reaguju i delaju u razliccitim situacijama ... Naravno ne znacci time da sam u pravu, ali moj instikt mi kazze za pojedine i nessto ssto logiccki ne mozzemo izvesti kao zakljuccak iz datih nam ccinjenica. Primenjeno na Krsticku, ona se dugo bavi prouccavanjem i primenom etna u muzici, i njena izvodjenja su nasstimana, uvezzbana, intonativno (uglavnom) perfektno ccista na studijskim snimcima, tehniccki mozzda besprekorna logiccno bi bilo da iz toga sledi da svi skandiramo: "Fantasticcno!" ??? Nazzalost neeeeeeee ...

klika:
Da li se bavis profesionalno pevanjem, ili nesto slicno?
Ne profesionalno, ali mozzda bi se 19 godina pevanja moglo nazvati neccim sliccnim ... No, no to nije uopsste bitno ...
klika:
Ok, ja nisam profi liga ali onoliko koliko znam o muzici, ja bih rekao da je harmonijski , vlaski melos jako tezak za pevanje, jako zahtevan, pazi ne govorim o viseglasju, ne znam da li si nekada slusala Krsticku u solo izvodjenju vlaskih starih izvornih pesama? Da li si skoro, ja nisam a pratim , videla na TV-u, cula na radiju, nebitno, da neko izvodi slicne stvari? Nemaju mnogi m*** da se upuste u to, veoma klizav teren!
Jeste jako klizav, pevam redovno te stvari, ccitavo moje drusstvo i svi pevamo posle odredjene probe savrsseno ccisto, a i tehniku uspemo da dovedemo na zavidan nivo, ali to je samo trunccica u ccitavom radu. Tek kad se muziccki izraz i onaj osecaj ("za feeling" ;)) prenese na sve cclanove, to je onda pun pogodak. U poredjenju sa instrumentom (mada i glasne zzice i ostali delovi organizma koji uccestvuju u pevanju su jedan veliki i komplikovani instrument), to je isto kao kad bi muziccar perfektno odsvirao svaki ton, na svom pravom mestu, dobre duzzine, ali bez ikakvog izraza ili peccata one dusse koje se krije iza tog instrumenta ... Eto, tako nekako ja dozzivljavam Krsticku (i joss neke) ... Pri tome naravno nikad ne bih bacala kamenje na nju ili bilo ssta ruzzno, ali kad me neko pita ssta mislim o njoj, ne mogu da ne kazzem ono ssto mislim ...
klika:
Ok, opet subjetkivna ocena, nemam nista protiv, ako se iko unosti 100% u ono sto peva onda bih medju prvih top 3 stavio bas Vladanu, ali opet to je moje misljenje. O njenom kvalitetu pevanja je suvisno trositi reci.
Ona je sskolovana pevaccica (slussala sam je kako peva klasiku) tako da bi od nje sa pravom occekivali dobru tehniku. Ali izraz je onaj peccat koji svaki izvodjacc (bio on vokalista ili instrumentalista) daje onom delu koje izvodi ... Kakav dozzivljaj (i emociju) kod nas bude je individualna stvar (ssto rekosmo svi po 100 puta) ... Mene jednostavno pre odussevi neka neposrednija, opusstenija, izrazzajnija, toplija pevaccica (ili pevacc) blues-a ili jaaaaaaaaaazz-a :)
klika:
Bebi Dol , odlicna, ali ne kao jazz pevacica, jednostavno ne mogu da je stavim u prvu ligu jazz-a, ona tu ne spada. Sve ono sto je radila je ok, ja nju gotivim ali ne zelim da je stavljam tamo gde ne pripada.
Ok, posstujem sve ssto misliss, nemoj sluccajno da iz svega ssto napisah pomisliss drugaccije ...

begešar:
Slušam ovih dana Oscara Petersona i bogme sam se primio. Live in Paris toplo preporučujem ... ako volite chill out džezić tipa nedelja popodne , sunce piči, na obali reke leškarenje. Umilni zvuci klavira , a i kontrabasista ni malo ne zaostaje.

Nazalost imam samo jednu "komplikaciju" od njega, ali zaista je dobar deda Oskar... tu se potpuno slazem sa tobom. Nego, sta bi bilo preporucljivo cuti od njega, da pokusam da nabavim nesto? Naravno mislim na naki album, ili neki deo njegove bilstave stvaralacke karijere (od od). ;)

begešar:

Pa to je suvi genije! Ja njega prosto obozavam, pravi virtuoz na instrumentu.
Ne znam da li si slusao njegovu svirku sa Ray Brown-om i Herb Ellis-om.

nikodim:
Nazalost imam samo jednu "komplikaciju" od njega, ali zaista je dobar deda Oskar... tu se potpuno slazem sa tobom. Nego, sta bi bilo preporucljivo cuti od njega, da pokusam da nabavim nesto? Naravno mislim na naki album, ili neki deo njegove bilstave stvaralacke karijere (od od). ;)

Probaj preko onog kataloga sto si pre narucivao, imaju siguran sam od njega bar jedan CD u MP3 varijanti, nekih 8-10 albuma , ako se ne varam.

klika:
Pa to je suvi genije! Ja njega prosto obozavam, pravi virtuoz na instrumentu.
Ne znam da li si slusao njegovu svirku sa Ray Brown-om i Herb Ellis-om.
Zanimljivo...Oskara obozavam! Uziva covek dok svira. A prvi put sam ga cula na CD dobijenom od druga iz Kanade! Izgleda da je on omiljen u "vasim" krajevima. Mislim da ima 1 pesma sa njegovog klupskog koncerta. Cuje se frenetican aplauz. Kad je svirao sa Brown-om i Elis-om?

Apach:
......vo skoro sam u JazzFace-u ccula izjavu tipa:"Kad sviram ne volim da moji slussaoci igraju." Ja ako osetim da me je muzika ponela, nema teoretske ssanse da to ne izrazim pokretom ... I pri tom nemam nikakvu nameru da uvredim izvodjacca ili bilo koga ... ccak naprotiv ... .
Strasno!!! Kakav fasista! (ikonica cudjenja, soka, frasa) Kad bi ljudi vise plesali, manje bi bilo depresije na ovom svetu. Izvin'te, morala sam da prokomentarisem..
Naravno ne znacci time da sam u pravu, ali moj instikt mi kazze za pojedine i nessto ssto logiccki ne mozzemo izvesti kao zakljuccak iz datih nam ccinjenica. .
Instinkt! Svaka ti cast sto si ocuvala to divno culo!..
Zasto mi kaze da je poruka prekratka?! Sta hocete? Esej!?

sublimacija:
Zanimljivo...Oskara obozavam! Uziva covek dok svira. A prvi put sam ga cula na CD dobijenom od druga iz Kanade! Izgleda da je on omiljen u "vasim" krajevima. Mislim da ima 1 pesma sa njegovog klupskog koncerta. Cuje se frenetican aplauz. Kad je svirao sa Brown-om i Elis-om?

Koliko sam ja upucen on je ponos i dika kanadskog jazz-a, ne znam da li postoji neki drugi jazz muzicar iz Kanade koji je stekao vecu slavu od njega, koliko znam nije.

nikodim:
Mislim da ima... ali trenutno ne bih narucivao pet diskova, koliko je minimum po porudzbini, vec sam mislio da potrezim neki album za koje se "tvrdi" da je dobar, ili jedan od boljih. ;)

Ne secam se tacno , kontaktiraj tipa i vidi sam njim detalje. Znam da je nesto snizio cenu, ja sam od njega, pre nego sto cu krenuti za Kanadu, narucio nekih 5 diskova za 70 dinara po komadu (ali bez kutije), cena je suvise smesna tako da i ako narucis 5 komada neces puno para potrositi. Nadji jos nesto iz kataloga, ima toliko dobrih stvari da ce naci ne 5 nego 15 CD-ova.
Preporucih Johnny Winter-a, imas 2-3 CD-a od nejga, ne moras uzeti sve.
Nemam taj katalog vise kod sebe pa ne mogu tacno da se setim sta sve ima i sta bih mogao da ti preporucim. Posecanju bih rekao da ima sledece:

Thelonius Monk, izvanredan pijanista, preporucujem!
Wes Montgomery, pod obavezno!!!
Sonny Rollins, odlican.
Stephane Grapelli
Paco DeLucia
Muddy Waters
Blues Harmonica , 2 diska
itd.......

Da li je neko od vas imao prilike da cita knjigu Antologija poezije americkih crnaca - Otisak Srca u prasini?

Knjiga je odlicna, vredi je procitati. Sada sam lutao po netu pa sam gledao prezentacije nekih izdavackih kuca i nadjem bas nju. 

andric_apac.jpg

„U prvo vreme, ako bi na tlu Novoga sveta slučajno posegnuo za pismenošću, crni rob, otkriven na delu, obično je plaćao prstima koji bi mu zato bili odsečeni. Ipak, priređivač pokazuje da su, uprkos teškom položaju, američki crnci i te kako pisali poeziju. Od narodne poezije do savremenih autora. Temeljno komentarisano izdanje sa crtežima Džordža Forda.“

Back