Javna kupatila u Beogradu

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
380.150
na Domu i porodici korisnik otvori temu sa pitanjem da li u Beogradu postoji javno kupatilo.
koliko ja znam ne postoji ali me zainteresuje pa malo popricam sa prijateljem Googlom
i pronadjem sledece:

"Prošlo je 15 godina od zatvaranja poslednjeg javnog parnog kupatila Braća Krsmanović u Beogradu smeštenog u blizini Skadarlije,
u Ulici cara Dušana 45, a uskoro bi trebao da bude kompletno rekonstruisan uz finansijsku pomoć Turske.
Kompleks je prvobitno nosio ime Braća Krsmanović, po braći iz ugledne beogradske porodice koji su kupatilo završili, a posle rata je bio preimenovan
u Dunav. U unutrašnjosti su postojala dva amama, sauna, tuševi, prostorija za masažu, bazen, kancelarije."
https://www.beograduzivo.rs/info/beograd-ce-ponovo-imati-javno-parno-kupatilo/

1580324485950.png

U turistickom vodicu Budimpeste pise na primer da se obavezno poseti javno kupatilo

Koliko su i da li su javna kupatila potrebna Beogradu i sta mislite o tome

na Domu i porodici korisnik otvori temu sa pitanjem da li u Beogradu postoji javno kupatilo.
koliko ja znam ne postoji ali me zainteresuje pa malo popricam sa prijateljem Googlom
i pronadjem sledece:

"Prošlo je 15 godina od zatvaranja poslednjeg javnog parnog kupatila Braća Krsmanović u Beogradu smeštenog u blizini Skadarlije,
u Ulici cara Dušana 45, a uskoro bi trebao da bude kompletno rekonstruisan uz finansijsku pomoć Turske.
Kompleks je prvobitno nosio ime Braća Krsmanović, po braći iz ugledne beogradske porodice koji su kupatilo završili, a posle rata je bio preimenovan
u Dunav. U unutrašnjosti su postojala dva amama, sauna, tuševi, prostorija za masažu, bazen, kancelarije."
https://www.beograduzivo.rs/info/beograd-ce-ponovo-imati-javno-parno-kupatilo/

Pogledajte prilog 642882
U turistickom vodicu Budimpeste pise na primer da se obavezno poseti javno kupatilo

Koliko su i da li su javna kupatila potrebna Beogradu i sta mislite o tome
Budimpešta i Beograd ne mogu po kvalitetu života da se porede. Tamo je, jednostavno, sve bolje. E sad, to jedno javno kupatilo bi koristio mali broj ljudi tako da bi ponuda i potražnja bile zadovoljene. Međutim, socijalni aspekt svega toga bi bio loš i zato sam protiv.

Apsolutno sam za to,da se bar jedno javno kupatilo u Beogradu,ponovo oformi.Beograd je veliki grad.nekada je imao bar tri kupatila javna.Jedno je
bilo u Cara Dusana,drugo u Misarskoj ulici i trecem sam zaboravio lokaciju.Nije tacno,da bi se tu skupljali clanovi LGBT populacije,nego svi oni,koji
uzivaju u Sauni,Amamu i posle svega toga,u dobroj strucnoj masazi celog tela.Beograd je nekada,bio vise velegrad nego sto je to sada.Ne dobija se
epitet velegrad,samo zato,sto je neki grad veliki i mnogoljudan,nego po kolicini sadrzaja,koji ga svrstava u velegrad.!

Npr. u Južnoj Koreji su ta javna kupatila stvar svakodnevnice na koju imaju pravo svi. Ulaz se plaća, ostaje se koliko god dugo se plati; U njima se snimaju filmske scene, u serijama su to popularno upotrebljavana mesta, ladno te teraju da razmisliš šta to u našoj kulturi nedostaje? Uz konsultaciju sa ljudima iz Južne Koreje (npr) ovo može postati omiljena aktivnost van svog doma mnogima, podražavam ideju, draga Nina!
Gledaući filmove i serije toga sveta, stekla sam utisak da je javno kupatilo tamo negde big deal.
Nije to nešto namenjeno samo siromašnima, naprotiv, navike se sa dobrom idejom menjaju i neke nove stvari samo čekaju da donesu sreću i dobit.

Npr. u Južnoj Koreji su ta javna kupatila stvar svakodnevnice na koju imaju pravo svi. Ulaz se plaća, ostaje se koliko god dugo se plati; U njima se snimaju filmske scene, u serijama su to popularno upotrebljavana mesta, ladno te teraju da razmisliš šta to u našoj kulturi nedostaje? Uz konsultaciju sa ljudima iz Južne Koreje (npr) ovo može postati omiljena aktivnost van svog doma mnogima, podražavam ideju, draga Nina!
Gledaući filmove i serije toga sveta, stekla sam utisak da je javno kupatilo tamo negde big deal.
Nije to nešto namenjeno samo siromašnima, naprotiv, navike se sa dobrom idejom menjaju i neke nove stvari samo čekaju da donesu sreću i dobit.
Imali smo i mi film iz 90-ih snimljen u turskom (javnom) kupatilu u Dušanovoj.

Јавна купатила,
јавни вешераји,
јавни клозети,
јавне тлф говорнице,
клупе за седење,
тротоарске настрешнице у трговачким улицама ...
свега тога и пуно другога
нема у Београду или га је недовољно.

Нажалост, углавном нема због злоупотребе корисника.
Сећам се када су у мој крај 1970. (!) донели контејнере
на којима је писало
- за органско ђубре,
- за пластику,
- за папир

То је потрајало месец, два и ... нестало !
У Улазу смо имали тлф говорницу,
само је једног дана освануо плакат
"укинуто због злоупотребе грађана"

Пре десетак година укопаше контејнере за смеће
потрајало је таман док скупљачи гвожђа нису откинули поклопац !

Одем пре 40 година у Немачку и све што нама фали тамо има и ради.
Па помислим, јеее, па имали смо ово и ми - ал' није потрајало !

У то време сам био страствен пушач,
сећам се тамо аутомати за цигарете на сваком ћошку.
Имали су банкомате још тад ...

Ево данас их и ми имамо
и хвала Богу углавном их не девастирају !

Дакле јесам за све јавно, па и купатила,
али јел' може без пе дера ?
Имам дете, не бих волео да га неко скрозира
кад јадник уђе негде да пишки !

Back