Javascript i pozivanje funkcije iz externog fajla

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Posto jos ucim JS, imam jedan mali problem, pa bi mi trebao savet.
Kod:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html>
	<head>
		<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
		<title>Untitled Document</title>
		<script type="text/javascript" src="test.js"></script>
		<style>
			@import "stil.css";
		</style>
	</head>
	<body >
		<span id="but" onmouseover="zam()">TEST</span>
	</body>
</html>
Kod:
function mov()
	{
		alert("Mouse is over!");
	}
	function mou()
	{
		alert("Mouse is out of here!");
	}
	function zam(){

}
Hocu jednostavno da koristim jednu funkciju koja ce da proverava da li je mis iznad elementa ili se pomerio sa elementa i da pritom poziva odredjeni alert, ali ne znam kako da je napisem.
Probao sam da koristim
<span id="but" onmouseover="mov()" onmouseout="mou()">TEST</span>
i radilo je bez problema, ali radije bi da sve to nekako stavim u jednu funkciju.

Ja ne poznajem js....ali kolko vidim ti imas tri funkcije koje rade tri razlicite stvari a hoces da stavis u jednu?
Zasto onda ne probas tipa

Pseudokod:

Kod:
funkcija neka(varijabla p)
{
if(p == mov)
{
 alert("Mouse is over!");
}
else if(p == mou)
{
//kod
}
else if(p ==zam)
{
//kod
}

i onda kad koristis samo specifiras koji parametar hoces da koristis u toj istoj funkciji.

Hvala na pomoci, ali mene zanima da li to nekako moze da se uradi samo pomocu jedne funkcije?
Treba mi jedna uslovna petlja koja proverava da li je mis iznad teksta i da prikaze alert, pozivanjem jedne funkcije, kao i da prikaze alert kada se mis pomeri sa teksta, pozivanjem druge funkcije.
Ne znam ni da li tako nesto moze da se uradi u JS, pa rekoh da pitam samo.

hoces jednu funkciju koja ce da obradjuje ulaz i izlaz misa na svim elementima na stranici?

i to je izvodivo ali zahteva malo vise umeca. treba da vezes za body dogadjaje misa - move, over, out i sl. i navedes da kad se dogadjaj ispali pozove tvoju funkciju. funkcija prima argument Event, koji je objekat u kome se nalazi podatak koji element stranice je izazvao dogadjaj misa, na kojim koordinatama, da li je pritisnuto nesto na misu, koji je to dogadjaj, kad se desio i ne znam sta jos.

medjutim ovo je onaj deo javascripta koji nije lep. savet ti je da ipak koristis ovako kako sam ti napisao, produzices sebi zivot par dana

Back