Jahve i Hrist

ми пишемо онако како ми читамо.
tu je sutina bila, da jevreji ne znaju kako se cita, a da mi ne mozemo da znamo bolje od njih;
onda sam ja priznao da sam pogresio za poslednje h, koje jeste tiho, ne cuje se, pa reko', daj malo da istrazim, jer vec znamo za dva izvora, elohisticki i jahvisticki,
i brat bratu, jahvisti se trpjau na kvarno jer nama sansi da je Daniel- Real Name is DaniYAHel - to je silovanje jezika, nema sansi da se yah - deo od yahve [prva polovina sloga] ubaci na taj nacin...
jel sam ih ja terao da varaju? nisam! kako je vidim ovo je teska prevara i na silu ubacivanje yah[weh]...

onda sam nabasao na semitizme - sajt koji posteno pokazuje korene semitskih imena, jer je ideja da vidimo koja imena imaju na kraju EL, ODNOSNO IL, kao MIHAIL, TE DA PREKO IMENA DODJEMO DO NEKIH ODGOVORA.
Једно од имена за Бога је Ел.
to je el-ohisticki izvor jos od knjige POSTANJA, a ja pokusavam da saznam od kada datira JAHVISTICKI izvor [KAZU OD MOJSIJA, ali lazu, nemaju dokaz da ja koji jesam znaci JHVH], ali nailazim na prevaru, i naslino ubacivanje JAH, KAO KOD DANI-YAH-ELa.
JEL TI VERUJES DA je DANIL, DANIEL, ILI DANILO, ORIGINALNO BIO DANIJEHEL???

Dakle, ja ne znam da li se razumemo, dva izvora - elohisticki i jahvisticki, ali se jahvisticki ubacuje na prevaru jos kod MOJSIJA. GDE SU DOKAZI da ja koji jesam znaci jhvh? jhvh ne znci nista, pa ne moze da znaci ni ''ja koji jesam''. PREVAROM SU UBACILI NA SILU KOD MOJSIJA, KNJ. IZLASKA 3,14 DA RECE JHVH, SLAGALI SU, KAO STO SU SLAGALI I DRUGDE, NPR. KOD DANIEL-A. DaniJEH-EL SU SLAGALI, IZMISLILI, NEMA NIKAVE LOGIKE da JEH[WE] nestane i ostane samo DANI-EL.

Poslednja izmena:
Ако се не варам, правилно би било DaniEl (наше читање), енглеска транслитерација би требало да буде овако (Daniyyel), дакле исто се чита.
Треба да нађемо неког експерта за јеврејски, не знам да ли је оригинално било тако као што ти кажеш.
Нема то никакве везе са елохистичким и јахвеистичким изворима, то се односи на књигу Постања, а не на начин изговарања речи...
Ево ти доказ
У Старом Савезу сам Бог се открива речима "Ја сам Јахве" (Постање 15 7; 28 13).
Иако има више имена за Бога ипак стварно име за Бога као Бога Савеза са израилским народом означено је тетраграмом JHVH. Име JHVH je лично Божје име којим се он сам открио Израилу.
Родољуб Кубат - "Јахве, оприсутњавани Бог Старог Савеза"

Poslednja izmena:
(Daniyyel), дакле исто се чита.
Jasno, ali poglesaj sta jahvisti zagovaru, koliko su se drznuli, pa oni nemaju kraja u laganju i varanju, ako na silu ubacuju jahvu
Daniel- Real Name is DaniYAHel
e tako tvrdim da su i kod mojsija ubacili na silu, jer onaj koji jesam nema nikakve veze sa jhvh, to su naknadno falsifikovali ubacili jhvh, ili bar polovinu - jeh/jah, od jehwe, jahwe!

p.s. pogledaj oba linka koja sam nasao, realni o korenima semitizma, i jahvisticki, silovateljski, pa mi onda reci ako se ne slazes sa mnom..
a ja st vise istrazujem, sve sam ubedjeniji da je jhvh prevara, i jasno je zasto smo ga izbacili iz nasih biblija!

Нема то никакве везе са елохистичким и јахвеистичким изворима, то се односи на књигу Постања, а не на начин изговарања речи.
kruna svega, je da BOG KAZE Mojsiju du mu do tada nije bio poznat sa tim imenom, i mi onda imamo novo ime, cak i u otkrivenju jovanovom.
TO TI JE VERTEX!

a to znaci da je elohisticki izvor stariji, a da mi i dalje cekamo jos neko novije ime iz knjige otkrivenja [nadjem citat]! - e to je prijatelju zavera nad zaverama! pa ti nemoj da mi verujes.
Danilo:
evo tek ce da vam ubacuju i siliju vas da prihvatite i novije od jhvh! jel tada bilo poznato i isus i jahve ime? jesu, ali ne, ovaj hoce novo ime da vas siluje!!!

Otkrivenje 3,12Koji pobijedi učiniću ga stub u crkvi Boga svojega, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svojega, i ime novoga Jerusalima, grada Boga mojega, koji silazi s neba od Boga mojega, i ime moje novo.

kako ne vidis protiv cega se ja borim? samo nisam imao pojma da je zavera potekla jos od jhvh, navodno prvog novog imena, koje ranije nije bilo poznato. LAZU SVE! NITI JE MOJSIJE ZNAO ZA JHVH, NITI CEMO MI HRISCANI DA PRIHVATIMO NIKOKVO JOS NOVIJE IME, VEC IM SVIMA NJIMA LAZOVIMA SLEDI GAZENJE. Ja sam samo pogresio sto mi je promakao jhvh, on je prvi za gazenje.

Poslednja izmena:
ja Adam sam stvarno slepac

pa ja sam poslan da udesim jahvu, judeo-masone, a lazno otkrivenje i antihrista koji ga sastavi, ima ko da udesi, sad ce litije, ide buva, a HRISTOS CE GA ISKORENITI.

SADa CE DOBITI I DA ZNAJU DRUGI PUT KADA SE KACE SA PRAVOSLAVNIMA!

nema jhvh u nasim biblijima, nema otkrivenja na nasoj liturgiji - nema sansi da ovaj argument neko opovrgne! satiranje bre, samo da napecam medije, da zabacim mrezu!

pravoslavlje vlada svetom, a ovi sad mogu da se slikaju!

Koji pobijedi učiniću ga stub u crkvi Boga svojega, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svojega, i ime novoga Jerusalima, grada Boga mojega, koji silazi s neba od Boga mojega, i ime moje novo.
a jel znas zasto najavljuje novo ''bozije'' ime? jer jhvh-i sledi satiranje, ima da se istrebi to ime sa planete! vec izmisljalju vanzemaljce porobljavaju vas sa koronom, u robove vas pretvaraju bre SA PREVAROM I LAZJU!

ja Adam sam izmislio rat! od kad pali andjeli napastvovase ljudske zene, sad cete videti kako se ratuje, jos nista niste videli!

JEL VI MISLITE DA SAM JA DOSAO MIR DA DONESEM, RECE HRISTOS MOJ? ne nego rat! SAD CETE DA VIDITE kako se satiru bezoznici.

Poslednja izmena:
Ne rade to samo njima, ovde prete što je još gore oduzimanjem dece koje roditelji ne puštaju na pelcovanje, a sad provejava po novinama da će to raditi ako ne nose maske
gledam sad da malo odmorim od amerike, pa bih da dodjem, ... do sada sam primetio samo onu jovanu stojkovic da je musko, sve zene...
nije da ja zagovarm nasilje, ali bre mora da se kaze - ja amerikanac nemam obavezu da vakcinisem decu, samo dam izjavu da necu, i to radim vec nekoliko godina za sve vakcine koje postoje.... ne kazem da u drugim state-ovima ne prete i a nije obavezna, je jeste, ali ameri su naoruzani, mogu te svoje pretnje da nabiju tamo gde ne sunce ne sija, kada je rec o mom state-u! za takve stvafri nema da opstane amerika! ili - ili! nateraces me samo mrtvog!

a koronasima cu jsps, samo moze gejtsova 666 vakcina da ih spase! da okrenemo vise drugi list, religiozni, dosta bre foliraze vise KORONA KULTISTI, NIJE BILO SEKTE TAKO OPAKE U ISTORIJI, SA ASPIRACIJOM DA ZAVLADA SVETOM!

HRK, PLJUC.

SAD CE nasa deca da krenu u skole samo 2 dana nedeljno, a zentarina deca ostaju po kucama, nece ni 2 dana.

korona ko korona smrducka, a ljudi su umrli od zapaljenja pluca od drugog uzrcnika, korana je tu samo isla paralelno sa drugim uzrocnikom. LAZU SVE. GUTNI VITAMINE I UZIVAJ, A ZENTARE NEKA MRU, KADA VERUJU U SMRDLJIVU KORONU. IMA KORONE, ALI NE UBIJA ONA!

Poslednja izmena:
Ne kaže se Hrist nego Hristos ili Mesija.Isus je Jahve.Jahve jedno od mnogo biblijskih Božijih imena koja odslikavaju božanske atribute.Jahve znači Onaj koji je bio,Onaj Koji Jeste I Onaj Koji će Biti,znači večan.Isus je sišao iz večnosti u vreme da bi uveo čoveka u večnost.

2 Još govori Bog Mojsiju i reče mu: Ja sam Gospod
3 I javio sam se Avramu, Isaku i Jakovu imenom Bog Svemogući, a imenom svojim, Gospod, ne bih im poznat.

pa sta na kraju rece BOG MOJSIJU, KOJIM ''IMENOM'' mu se predstavio, i koga je to briga? jer ako je jhvh, zsto ne kazemo jhvh, vec gospod, ali u ob slucaja, koga je uopste briga kada vi verujete da cete u svakom slucaju dobiti novo ime, pogazi vam ovaj iz knj. OTKRIVENJA obe mogucnosti za koje vas pitam

Koji pobijedi učiniću ga stub u crkvi Boga svojega, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svojega, i ime novoga Jerusalima, grada Boga mojega, koji silazi s neba od Boga mojega, i ime moje novo.

DA LI MOJSIJU REKAO JHVH ILI GOSPOD, KOGA JE BRIGA, DOBICETE NOVO IME KOJI GOD VERUJE U KNJIGU OTKRIVENJA, NEMOJ MENI DA VERUJETE NEGO CEKAJTE TO NOVO IME, VI ''POBEDNICI''.

A JU CA OSTANEM SA BOGOM AVRAMOVIM, ISAKOVIM I JAKOVLJEVIM, KOJI ZNAJU DA JE NAS OTAC SVEMOGUCI, A NE ZOVU OCA PO IMENU, NI JEDNO DETE NE ZOVE OCA PO IMENU!

Poslednja izmena:
Ko se ne obrati u dete koje svoje roditelje zove, oce, majko, porodicu, brate, sestro, - nece uci u carstvo BOZIJE - TO JE HRISTOS MISLIO, JER KASNIJE SE TEK DECA UCE DA LJUDE ZOVU PO IMENIMA. Deca ne znaju ni za kakva imena vec znaju samo za OCE, avva. TO VAZI I ZA HRISCANE KOJIMA NIKAKVA REGISTROVANA IMENA NE TREBAJU

Kada BOG KAZE MOJSIJU, a imenom svojim - ne bih im poznat, on nikakvo drugo ime ne obzanjuje, vec prosto kaze JA SAM - ILI KOJI JESAM, JA LICNO, a ne nudi nikakvo ime d se vi svadjate je li gospod [gospadar] ili jhvh. U TOM JESTE PREVARA STO VI OCEKJUTE IME, DA GA REGISTRUJETE
KAD KAZEMO U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA, GDE VI TU VIDITE IMENA, I KOJE JE IME SVETOGA DUHA, AJDE DA GA CUJEM GUKNITE, POHULITE AKO SMETE!

kada kazemo ime GOSPODNJE, mi mislimo na sina koga je Otac poslao, sin je ime, kao sto je OTAC IME, I KAO STO JE SV. DUH - takodje ime, naziv, zapravo znacenje. JEVREJI ZA ZAMAGIJASILI SA ''IMENOM'', HASHEM itd, ALI VI IDETE ISTIM NJIHOVIM MAGIJSKIM PUTEM SA ''IMENIMA'', POPADACETE SVI, jer necete da se obratite u decu koja kazu samo oce, tata, avva.

Pa BOG JE UPRAVO SVEMOGUCI JER NEMA IME OSIM IMENA OTAC - STVORITELJ.

Poslednja izmena:
KOLIKO VI ZNATE MOJE IME-NAZIV ADAM=COVEK, E TAMAN TOLIKO ZNATE I BOZIJE
MOJE IME JE PRVI COVEK, ADAM SE KAZE NA SEMITSKOM, A BOZIJE IME JE OTAC, SIN I SVETI DUH, MOZE SVAKO DA GA ZOVE NA SVOM JEZIKU, NEMA NIKAKVIH REGISTROVANIH IMENA, PA NISMO MI LUDI BRE, VI LJUDI NISTE NORMALNI DA VI NAS REGISTRUJETE ZA SVOJE SEBICNE CILJEVE, JER VAM TREBAJU IMENA ZA SEKTE, JEHOVNI, JEZUITI ITD. OSTALO JE ISTORIJA ZA KOJU VAM TREBAJU IMENA

Не знам да ли је неко рекао, али поновићу, имам утисак да ти правиш неку своју верзију хришћанства. Не имплицирам да је ту све погрешно, али да има грешака, има. Што и није страшно, нико од нас није без грешака, већ што ти мислиш да су неки од нас отпали од праве истине, а ти да ниси.

1. Не знам да ли је неко рекао, али поновићу,
  2. имам утисак да ти правиш неку своју верзију хришћанства.
  3. Не имплицирам да је ту све погрешно,
  4. али да има грешака, има. Што и није страшно, нико од нас није без грешака,
  5. већ што ти мислиш да су неки од нас отпали од праве истине, а ти да ниси.
  1. Ponavljanje je majka znanja.”
  2. Utisci su nesto sto poslednje zaboravljamo.
  3. sta nije pogresno
  4. sta jeste pogresno
  5. da
  6. e sad mi vec citas misli moje, a poenta je da mi diskutujemo, lepo me citiras pa mi obojis jednom bojom pogresno, a drugom sa cime si saglasan, i tako lepo ustedis svoje reci, sluzis se samo mojima, a mojim mislima nemoj, molim te da se sluzis
Dakle, sta ti konkretno kazes na tezu, CITIRAM - ''a imenom svojim ne bih im poznat'', da li je moguce da
  • zato HRISTOS KAZE DA JE BOG NJIHOV, A NE MOJSIJEV?
  • i da ako njima nije bio poznat sa svojim imenom, DA NIJE NI MOJSIJU? ja koji jesam, ja jesam - kakvo je to ime? to nije ime, i nikakvo ime nije ni MOJSIJU OTKRIO, vec ste vi svi pali u svadju je li bog rekao, pod a)jhvh ili pod b)gospod , osoba a ili osoba b? tacan odgovr je: ni osoba a, ni b, vec c..
I drugo pitanje, ako ne prihvatas pod c, vec se drzis a ili b osobe:
  • da li BOG TAKO S VREMENA NA VREME POCEV OD MOJSIJA OTKRIVA PO NEKO SVOJE IME, I DA MI SADA CEKAMO NEKO ZA KOJE DO SADA NISMO ZNALI IZ KNJ. OTKR., citiram

Poslednja izmena:
Не знам да ли је неко рекао, али поновићу, имам утисак да ти правиш неку своју верзију хришћанства. Не имплицирам да је ту све погрешно, али да има грешака, има. Што и није страшно, нико од нас није без грешака, већ што ти мислиш да су неки од нас отпали од праве истине, а ти да ниси.

Istupih tastaturu...
ali moj zema - smirenje nema :D

Istupih tastaturu...
ali moj zema - smirenje nema :D
HE-HE, HEBRAIZAM, HELENIZACIJA, zemo, pravi si farisej, samo ne jevrejski, nego grcki - ti neces da se stavis u poziciju prostog sveta koji su bili ucenici GOSPODNJI, kojima je propovedao na aramejskom; ovde neces da se stavis u poziciju nit MOJSIJA, nasledjenu poziciju, a ne znamo ni da li ces da dobijes novo ime boga, da li si medju ''pobednicima'', samo bi da se stavljas u moju poziciju :D

Otkrivenje 3,12Koji pobijedi učiniću ga stub u crkvi Boga svojega, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svojega, i ime novoga Jerusalima, grada Boga mojega, koji silazi s neba od Boga mojega, i ime moje novo.

Где се у Старом Завету Јахве повезује са Христом ? На који део Старог Завета мислиш ?

I izliću na dom Davidov i na stanovnike jerusalimske duh milosti i molitava, i pogledaće na mene kog probodoše; i plakaće za njim kao za jedincem, i tužiće za njim kao za prvencem. (Zaharija 12:10)

Mesija.pominje se direktno ime Jahve.
I izliću na dom Davidov i na stanovnike jerusalimske duh milosti i molitava, i pogledaće na mene kog probodoše; i plakaće za njim kao za jedincem, i tužiće za njim kao za prvencem. (Zaharija 12:10)
mora da mi ne vidimo gde se pominje jahva, samo ti vidis, teska magija, evo je - jahve madjionicar mulja po raznim religijama, i pravi sinktretizme, kao gospod krisna na primer. :rotf:

Graeco-Roman syncretism
Yahweh is frequently invoked in Graeco-Roman magical texts dating from the 2nd century BCE to the 5th century CE, most notably in the Greek Magical Papyri,[15] under the names Iao, Adonai, Sabaoth, and Eloai.[16] In these texts, he is often mentioned alongside traditional Graeco-Roman deities and Egyptian deities.[16

Poslednja izmena:

Back