Jahve i Hrist

Prelistaj malo pravoslavne sajtove
Evo ti sa zvaničnog od spc
Ја сам онај који јесте (јеврејски: ЈАХВЕ).
http://www.spc.rs/sr/mojsije
A ti se raspitaj kod nekog rabina kako se izgovara jhvh
Две највеће заповести су уствари сажетих 10 заповести
Opet i dalje se ne vidi razlika u zapovestima

Jevrejska zapovest
Превод са хебрејског језика (превео Силвије Грубишић)

Ја сам Јахве, Бог твој, који сам те извео из земље египатске, из куће ропства. Немој имати других богова уз мене.

Isusova zapovest

Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом.

Ti kažeš jevreji su znali za jednog boga, pa zašto im potvrđuje u zapovesti da je jedan jedini i da nemaju drugog uzase :D

Pa jesu li jevreji izrailj od mojsija ili od jakova?
Vidi šta znači reč izrailj.

Ово што си цитирао је "Ја сам онај који јесте", нема директно везе са нашом причом о Јахвеу.
Постоји цитат (Постање 15:7; 28 13), које се преводи са "Ја сам Господ", и то је то што се превода тиче.
Распитао сам се код професора Старог Завета, тако да не брини, знам како се чита JHVH.
Свакако да се не види разлика у заповестима, Христов одговор је био уствари сумирање и сажетак постојећих заповести.
Реч Јахве се помиње више пута у Старом Завету, неко је преводи тако као што си ти написао, тако је преводе и неки други преводи, не видим да су такви преводи бољи или квалитетнији од превода "Ја сам Господ Бог твој" како се иначе преводи.
То је генерално мање битно, с обзиром да се не преводи "У почетку створи Елохим небо и земљу", може да се преведе али не видим да је тај превод бољи или квалитетнији него када се каже "У почетку створи Бог небо и земљу".
Наравно да треба да им потврђује да је један једини када су се Израиљци окретали другим боговима, не само када се Мојсије није вратио са Синаја већ и у другим ситуацијама. Израиљски народ је мислио да је њихов Бог најјачи од свих богова који постоје, да би у каснијем периоду схватили да други богови у реалности и не постоје.
У Христово време такође је многобоштво било раширено, одприлике да сумирамо - није било атеиста, свако је имао неку своју веру и неког бога или богове у кога верује. Зато им и Христос то потврђује.
Овако, ми колоквијално говоримо Израиљ, мада је правилно рећи Израил, а то представља народ из кога потиче Авраам, Исак итд и из кога је потекао Христос. То је она историја које је објашњена у Старом Завету о лутању у пустињи итд. Ми сада можемо да идемо у детаље, у етимологију речи Израил, али то не мења оно што се том народу догодило у Старом Завету. Чак и не мења то што се у назнакама открива свеопште откривење Божје свим народима, што се свакако већ у Новом Завету види, да је спасење за све људе, а не само за поједине (групе) народа.

Ono što me zanima iz tvog posta je šta ti je rečeno kako se izgovara jhvh i ispade da jevreji pošto su se mešali sa drugim narodima bog ih podseća preko mojsija da je ipak samo on bog koji ih je izveo iz zemlje misirske jedini. :D
Ok, ako je jedan bog kod jevreja, a drugi su lažni, ne postoje, kome će onda doći taj jedan jedini na sud da sudi?
Ima stih da ne tražim

Jeвреји су били склони многобоштву што се и види из самог текста Старог Завета. Зато и прва заповест гласи да је само Јахве њихов Бог.
Постоји једна прича да је у човека природно усађено да верује у Бога. Да не убија, да не врши прељубе итд. Онога тренутка када Мојсеј доноси заповести, јесте тренутак када људи не раде по својој савести и природном осећају, већ када неко мора да им каже да то није добро.
Обрати пажњу на део "не врши прељубе" и један слободан дан у недељи, то су били револуцонарни закони за оно време које су донесени, да робови одмарају један дан у недељи. А што се прељуба тиче, други законици су мушкарце оцењивали на један начин (благо) а жене другачије(много строжије), што Стари Завет не ради већ их све ставља на исту раван.
Не мислим везано за мешање са другим народима, то је сада небитно, већ са остајање у монотеистичкој вери, односно откривењско вери отаца Израиља (Авраама, Исака итд). Јевреји су, што Стари Завет и не крије, имали разне фазе, види се и код пророка, како их опомињу, а и на крају када дођу фарисеји које Христос изобличава. То значи да се она права вера одваја од формализма, што су неки држали, и нису били праведни, на шта их пророци и опомињу.
Уосталом Мојсије никада није ушао у обећану земљу јер је посумњао и није веровао Богу, на пример. Дакле није он имао неверу и веровао у многе богове, већ је приликом лутања у пустињи посумњао када му је Бог нешто рекао, надам се да се сећаш тог дела.
То на шта се позиваш се помиње у Псалимима, где се каже "Бог над боговима", управо се у томе види ово о чему смо причали, да су Израиљци једно време веровали да је њихов Бог најјачи од свих, да би сазнање да други богови уствари то нису, дошло касније.

Па рекао сам ти, изговара се као Јахве.
Прочитај контекст
Свједочим вам данас небом и земљом да ће вас брзо нестати са земље у коју идете преко Јордана да је наслиједите, нећете бити дуго у њој, него ћете се истријебити. Или ће вас расијати Господ међу народе, и мало ће вас остати међу народима у које вас одведе Господ; И служићете ондје боговима које су начиниле руке човјечије, од дрвета и од камена, који не виде ни чују, нити једу ни миришу. (5 Kњ. Мојсијева 4 глава)
Чувај се да не заборавиш Господа, који те је извео из земље Мисирске, из куће ропске.
Господа Бога својега бој се, и њему служи, и његовим се именом куни. Не идите за другим боговима између богова других народа, који су око вас.
Јер је Бог ревнитељ, Господ Бог твој, усред тебе, па да се не би разгњевио Господ Бог твој на те и истријебио те са земље. (5 Књ. Мојсијева 6 глава)
Сада дакле, Израиљу, шта иште од тебе Господ Бог твој, осим да се бојиш Господа Бога својега, да ходиш по свијем путовима његовијем и да га љубиш и служиш Господу Богу својему из свега срца својега и из све душе своје, Држећи заповијести Господње и уредбе његове, које ти ја данас заповиједам, да би ти било добро? Гле, Господа је Бога твојега небо, и небо над небесима, земља, и све што је на њој. Али само твоји оци омиљеше Господу, и изабра сјеме њихово након њих, вас између свијех народа, као што се види данас. Зато обрежите срце своје, и немојте више бити тврдоврати.
Јер је Господ Бог ваш Бог над боговима и господар над господарима, Бог велики, силни и страшни, који не гледа ко је ко нити прима поклона; Даје правицу сироти и удовици; и љуби дошљака дајући му хљеб и одијело.
Љубите дакле дошљака, јер сте били дошљаци у земљи Мисирској.
(5 Књ. Мојсијева 10 глава)

I ti hoćeš da mi kažeš da tek u 16 veku su shvatili kako se izgovara jhvh
Mercerus koji je jahve prvi spomenuo taj izraz za jhvh :D
I ništa mi nisi pojasnio kojim to nepostojećim bogovima će suditi bog.

Питаш ме нешто за цитат који сам цитирао више пута и који није горњи цитат. Занимљива моћ запажања, шта да кажем више.

I ti hoćeš da mi kažeš da tek u 16 veku su shvatili kako se izgovara jhvh
Mercerus koji je jahve prvi spomenuo taj izraz za jhvh :D
I ništa mi nisi pojasnio kojim to nepostojećim bogovima će suditi bog.

Izgleda da problem oko ove reci lezi samo u njenom neprevodjenju, jer cim se umesto ``Jahve`` stavi ``Koji Jeste`` ili kako su mudro 70-torica preveli kao Gospod, rec je mnogo jasnija. Stavljanjem reci ``Jahve`` lako se ulazi u zapadnjacku zamku oko nekakvog imena Bozijeg. To nije i ne moze biti nikakvo ime.

Ta rec, kao sto vec negde rekoh, je samo jedan od naziva za Boziju prirodu. On je taj koji Jeste (ο ων) . On je Postojeci (ο ων) Bog.
A to kako se izgovara na hebrejskom nam je isto sa onim kako se izgovara na aboridzanskom ili mongolskom.

Питаш ме нешто за цитат који сам цитирао више пута и који није горњи цитат. Занимљива моћ запажања, шта да кажем више.
Šta si mi dao, da su bogovi drvo i kamen, jel treba onda da zaključim iz tvog odgovora da će taj tvoj jahve iz 16 veka, koji podmeću i pravoslavlju suditi drveću i kamenju?
Jako neozbiljno za jednog teologa.

Izgleda da problem oko ove reci lezi samo u njenom neprevodjenju, jer cim se umesto ``Jahve`` stavi ``Koji Jeste`` ili kako su mudro 70-torica preveli kao Gospod, rec je mnogo jasnija. Stavljanjem reci ``Jahve`` lako se ulazi u zapadnjacku zamku oko nekakvog imena Bozijeg. To nije i ne moze biti nikakvo ime.

Ta rec, kao sto vec negde rekoh, je samo jedan od naziva za Boziju prirodu. On je taj koji Jeste (ο ων) . On je Postojeci (ο ων) Bog.
A to kako se izgovara na hebrejskom nam je isto sa onim kako se izgovara na aboridzanskom ili mongolskom.
Upravo blisko onome što kažeš. Jahve ili Samopostojeći nije "ime" u bukvalnom smislu kao recimo Petar Petrović i sl..kako je kod ljudi..ovo ime ukazuje ili na karakter ili na položaj ili prirodu..kada se kaže da je Isusu nakon vaskrsa "dato ime iznad svakog" zapravo ukazuje na položaj koji Isus ima.
Tako Jahve ili Elohim ili Adonaj i sl...ukazuju na pojedine segmente Božanske prirode, položaja ili karaktera. Naš Bog je Jahve tj. Samopostojeći i to nas odlikuje od neznabožaca čiji bogovi imaju poreklo da li u vremenu ili u drugim bogovima...naš je Samopostojeći. Zato je Jahve i heb.naziv koji ukazuje na prirodu Boga-Samopostojeći.

sustina je da vidimo kako odgovarate na ovu anketu, da li je ISUS rekao
  1. u ime oca, a nikakav jhvh mu nije padao na pamet
  2. u ime oca jhvh
  3. u ime oca, a mislio je na jhvh, i zasto onda vi zapadnjaci ne ubacite u vase molitve da se zna?

Zapovest
6. Ne ubij

Izlazak 21

12 Ko udari čoveka, te umre, da se pogubi.
14 Ako bi ko namerno ustao na bližnjeg svog da ga ubije iz prevare, odvuci ga i od oltara mog da se pogubi.

17 Ko opsuje oca svog ili mater svoju, da se pogubi.

Za tog OMEGA ω MENA niko nije cuo sve do 1000 sto i neke godine, pa o cemu ti pricas onda? ceo milenijum nismo imali pojma i sad ce da nam otvore oci, nubijci, pa redom https://orthodoxartsjournal.org/on-the-origin-of-ὁ-ὤν-in-the-halo-of-christ/

A few though, appear with words inscribed in the halo, but now with more theological signification than simple decorations: LUX, PHOS, REX [and] JUDEX. But Ὁ ὬΝ? Nothing.

According to my research, the first examples of Ὁ ὬΝ in Christ’s halo appeared in Egypt in 1130

a vide li ovu foru sa omegom, setili se posle 1000 godina i vise? ja stvarno ne znam, kako south misli da ovo moze da mu prodje? bas mu se cudim da sa omega menom iz Egipta 1130 GODINE dokazuje jhvh od 1000 i ko zna koje pre HRISTA. A STA CEMO SA VREMENOM IZMEDJU? i kako ta grcka slova znace jhvh? - tek to ne vidim da se nudi prevod, rec po rec, slovo po slovo? - potpuna fantazija, kao crtani film hi men kada bi dokazivao mene adama

zeza ih helenizacija, a mi imamo dokaze da su jevreji bili heleniaovani, znali su grcki bolje nego ti i ja engleski, a za omega mena niko nije cuo sve do egipcana 1130.

Poslednja izmena:
A je li Joco, Isusovo ime je i Mihajlo (mihailo)?
ma to je zato stgo su bukve da shvate u ime oca i sina i svetoga duha

a da ih lepo pita covek a koje je onda ''ime'' svetoga duha?

buKve bre, ali nije lepo da im south onda podilazi, nudjenjem omega mena, jer isto je mgao i hi mena da im ponudi, hi je ime isto!

omega iz 1130 iz egipta, oni ce da nam otvore oci za jhvh, MOZDA ZA OMEGA iz knj OTKR.???
- a helenizzovani judejci milenijum posle, i milenijum pre HRISTA NISU IMALI POJMA GRCKI. - MALO SUTRA!

ajde ja da odglumim southa, kada je vec sve gluma

eto, znate ime oca, znate i ime sina, mada su se mnogui zvali isus, nista posebno, i danas se zovu, samo i jos recite koje je ime svetoga duha, pa da priznam da ste vi u pfravu, a ja u krivu. moze?

Poslednja izmena:
Сале
ako ovo razumes onda smo braca

otac je ime - naziv Boga nasega
sin je ime - naziv utelovljenog/ovaplocenog Hrista - spasitelja, sin da bi smo se i mi mogli nazvati deca visnjega
a sveti duh je ime - naziv karike koja spaja nebesko i zemaljsko, koji definise nanovo uspostavljenu religijsku vezu npr. ako ja ne odem necu vam ga poslati

Za tog OMEGA ω MENA niko nije cuo sve do 1000 sto i neke godine, pa o cemu ti pricas onda? ceo milenijum nismo imali pojma i sad ce da nam otvore oci, nubijci, pa redom https://orthodoxartsjournal.org/on-the-origin-of-ὁ-ὤν-in-the-halo-of-christ/

A few though, appear with words inscribed in the halo, but now with more theological signification than simple decorations: LUX, PHOS, REX [and] JUDEX. But Ὁ ὬΝ? Nothing.

According to my research, the first examples of Ὁ ὬΝ in Christ’s halo appeared in Egypt in 1130

a vide li ovu foru sa omegom, setili se posle 1000 godina i vise? ja stvarno ne znam, kako south misli da ovo moze da mu prodje? bas mu se cudim da sa omega menom iz Egipta 1130 GODINE dokazuje jhvh od 1000 i ko zna koje pre HRISTA. A STA CEMO SA VREMENOM IZMEDJU? i kako ta grcka slova znace jhvh? - tek to ne vidim da se nudi prevod, rec po rec, slovo po slovo? - potpuna fantazija, kao crtani film hi men kada bi dokazivao mene adama

zeza ih helenizacija, a mi imamo dokaze da su jevreji bili heleniaovani, znali su grcki bolje nego ti i ja engleski, a za omega mena niko nije cuo sve do egipcana 1130.

Ih be zemo. Sad ti i jedno slovo krivo. Samo bi da ratujes :D

2.Mojs.3 14. А Господ рече Мојсију: Ја сам Онај што јесте. И рече: Тако ћеш казати синовима Израиљевим: Који јесте, Он ме посла к вама.

Prevod 70-torice:
14 Καὶ εἶπεν ὁ Θεὸς πρὸς Μωυσῆν λέγων· ἐγώ εἰμι ὁ Ὤν. Καὶ εἶπεν· οὕτως ἐρεῖς τοῖς υἱοῖς Ἰσραήλ· ὁ Ὢν ἀπέσταλκέ με πρὸς ὑμᾶς.

objasni mi ovo sto je duplo,
sta znaci slovo o,
sta znaci omega slovo, a sta slovo v
kako je moguce da tri grcka slova znace... sta god fantazirali da znaci 4 jevrejska slova
jhvh - jevreji ne znaju ni da ih procitaju, pa kako ti onda znas da znace bas ta tri grcka slova?

neka sam ja najgluyplji na svetu, ali ovo je jos glyplje.

1. prevdi3 grcka slova
  2. prevedi 4 jevrejska
  3. pokazi da znace isto.
jel mnogo trazim? ovo je sve naka sprdacina da 3 slova grcka znace 4 jevresjska, a ni jedni ni drugi nemaju p/ojma.

mani me sifriranja vise, pokazi tacno
ova rec prevodi ovu
a ova 3 slova za 4, sta znace ta 3, a sta muislis da znace jevr. 4, jhvh? jel su to neje skracenice, ja himan vervatno humanoid? za jhvh?
o, omega verovatni??? ta 3 grcka slova??? sprdacina!

Poslednja izmena:

Back