Jahve i Hrist

Kad smo kod imena:

" A kad mi svi padosmo na zemlju, čuh glas gde govori meni i kazuje jevrejskim jezikom: Savle! Savle! Zašto me goniš? Teško ti je protivu bodila praćati se.
A ja rekoh: Ko si Ti, Gospode? A On reče: Ja sam Isus, kog ti goniš;" Dela 26:14-15

Pavle je čuo glas na hebrejskom, a budući obrazovani Jevrejin, Pavle takođe odgovara na jevrejskom.
Novi Zavet je napisan na starogrčkom, ali u ovoj viziji Pavle ne koristi grčku reč Kirios tj. Gospod, nego koristi jevrejsko ime Jahve, obraćajući se Isusu kao Gospodu tj. Jahveu.

"Ali dobivši pomoć Božju stojim do samog ovog dana, i svedočim i malom i velikom, ne kazujući ništa osim što proroci kazaše da će biti, i Mojsije: " Dela 26:22

Jedna božanska ličnost Gospod Isus Hrist koji je i Spasitelj, Ješua i Jahve.Jedno.

Poslednja izmena:
Experti čega ? . Tvoj mozak može biti expert , i nema ljutnje ako se pomene hebrejski da to bude na hebrejskom a ne na nekoj latinici , koju su izmislili zapadnjaci.

Informacija je tacna da se samo samoglasnici pisu.... i sada niko ne zna.

U cemu vidis problem ?

Pa i arapski se pise s leva na desno.... i moze i latinicnim pismom da se napisu svi isti glasovi, koji postoje i u njihovom pismu ^^

Informacija je tacna da se samo samoglasnici pisu.... i sada niko ne zna.

U cemu vidis problem ?

Pa i arapski se pise s leva na desno.... i moze i latinicnim pismom da se napisu svi isti glasovi, koji postoje i u njihovom pismu ^^
a da se javio srbima morao bi na srpskom da kaze ja sam onaj koji jeste da bi ga razumeli..i kako bi se onda zvao..jhvh i jahva nisu njegova stvarna imena..:mrgreen:

Kad smo kod imena:

" A kad mi svi padosmo na zemlju, čuh glas gde govori meni i kazuje jevrejskim jezikom: Savle! Savle! Zašto me goniš? Teško ti je protivu bodila praćati se.
A ja rekoh: Ko si Ti, Gospode? A On reče: Ja sam Isus, kog ti goniš;" Dela 26:14-15

Pavle je čuo glas na hebrejskom, a budući obrazovani Jevrejin, Pavle takođe odgovara na jevrejskom.
Novi Zavet je napisan na starogrčkom, ali u ovoj viziji Pavle ne koristi grčku reč Kirios tj. Gospod, nego koristi jevrejsko ime Jahve, obraćajući se Isusu kao Gospodu tj. Jahveu.

"Ali dobivši pomoć Božju stojim do samog ovog dana, i svedočim i malom i velikom, ne kazujući ništa osim što proroci kazaše da će biti, i Mojsije: " Dela 26:22

Jedna božanska ličnost Gospod Isus Hrist koji je i Spasitelj, Ješua i Jahve.Jedno.

A Bogu Jod-He-Vav-He, je sve moguce.

Halo.
JHVH je ba Hebrejskom ne na Srpskom.
Cak ni to neznas.
Kada niko nezna na izvornom jeziku kako ce mo na drugom?

Helou, ne znas ti, a jevreji itekako znaju.Vidi sta je objasnio tvoj adventosta Walter u vezi Bozijeg imena :

YHWH or Yahweh are not God's name !! God's true name is I AM.
An agreement was forged between the Jewish Masoretes and the Catholic Church c. 1000 A.D. to change the name of AHAYAH ( "I AM ) in the Hebrew Old Testament to the pagan name Yahweh/Jehovah via the Tetragrammatons'.
This explains Rosenthal's saying, "We are amazed by the Christians' stupidity in receiving our teachings and propagating them as their own".
the evil Roman Catholic Church is behind this deception.

king James bible Exodus 3:15 And God said moreover unto Moses, Thus shall you say unto the children of Israel, The LORD God of your fathers, the God of Abraham, the God of Isaac, and the God of Jacob, has sent me unto you: this is my name forever, and this is my memorial unto all generations.

roman catholic bible Exodus 3:15 God said moreover to Moses, "You shall tell the children of Israel this, 'Yahweh, the God of your fathers, the God of Abraham, the God of Isaac, and the God of Jacob, has sent me to you.' This is my name forever, and this is my memorial to all generations.

YHWH or yahweh are names for satan !! not God.
the evil roman catholic church is behind this deception.

Poslednja izmena:
U vezi imena Bozijeg ovako pise na jevrejskom :
יד. וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל משֶׁה אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה וַיֹּאמֶר כֹּה תֹאמַר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶהְיֶה שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם:

engleski :
14. God said to Moses, "Ehyeh asher ehyeh (I will be what I will be)," and He said, "So shall you say to the children of Israel, 'Ehyeh (I will be) has sent me to you.'"

srpski:
14 A Gospod reče Mojsiju: Ja sam Onaj što jeste. I reče: Tako ćeš kazati sinovima Izrailjevim: Koji jeste, On me posla k vama.

Znaci Pravo Bozije Ime glasi :

AHAYAH ( "I AM )

Poslednja izmena:
Carstvo je Asirsko...dobro si naveo. Dakle, ovo se odnosi na vreme posle Asirskog ropstva a ne posle Vavilona...ako budeš raspoložen objasniću i za zveri ono što je napisano o promeni njihove naravi..
No, za Isaiju važno pogledaj kontekst..vremenski..pomoćiće ti...koje se tu carstvo spominje..iz kog ropstva dolaze..e zato nema Jude....to je i odgovor zašto ga nema.
kako nema jude kada se jefrem -izrael glozi s judom?
asirci ganjaju izrael
a neovavilonci judu KASNIJE POSLE 150 GODINA OTPRILIKE - kako onda moze da nema Jude ?

prvo su imali sudije pre carstva sa 12 plemena, potom zastranjivanjeM dobijaju careve, 2 carstva i davida koga Hristos negira da mu je sin, ali ne Solomona 666.

Sustina razgovora s tobom je da si selektivan, bira ssta ti te svidja, a najvise volis da protivurecis Hristovim recima. Onda mene opanjkavas kao da ja razdvajam Isaiju, kao da ja ne priznajem svete proroke Bozije.
Ja bih prihvatio i Jovanov korpus kao i sve Isaije da valjaju cemu.

mada ne mora značiti da ovo kod Pavla ima identično značenje...Pavle koristi izraze slične kojim želi reći ono što mu je na umu a nije vezano za ono što misli Isaija...
ma, to se zove intelektualno nepostenje, nema od tebe leba, bolje nemoj da me ucis o zveri

Исаија, глава 11
4. Него ће по правди судити сиромасима и по правици карати кротке у земљи, и удариће земљу прутом уста својих, и духом усана својих убиће безбожника.

2. Солуњанима, глава 2
8. Па ће се онда јавити безаконик, ког ће Господ Исус убити духом уста својих, и искоренити светлошћу доласка свог;

Poslednja izmena:
Ti misliš da su Srbi odabrani narod i postaješ Srbolator..Srbolatrija..tj. idolatrija naroda..šta mogu kada ti živiš svoj san....
ti 'oces da budes veci farisej od fariseja, a samo cekam da mene proglasite antisemitom jer ne priznajem jehovu, niti sam se ikad krstio u ime jahvea, niti cu. ma bre ni ne znate kako se cita taj jhvh, a ime Gospodnje znamo Isus.
ovaj radovan, od njega moze da bude 'leba a od tebe tesko.

pravite Hrista ludim kada kaze da se krstimo u ime Oca i Sina i Svetog Duha.
isti si prijatelju kao i jehovini svedoci, samo si malo bolje pazio da lazno ne prorokujes, ali opet biras sta ti se svidja, a sta ne od sz svetih proroka, pa ti onda smeta sto imamo Tri Isaije umesto ejdnog, kao da je to bitno, ako su sva trojica sveti proroci Boziji, a ne sta su rekli. I onda ces da kazes da ih bolje poznajes od ap. Pavla, kao on niej znao kada je citirao Isaiju. HRISTOS NIE ZNAO KADA JE NEGIRAO DA JE SIN DAVIDOV, nije ti dosta sto je Josif. Lepo te potam odakle dva rodoslova od ADAMA DO NOJA, jel je drugi isto po zenskoj liniji, i da li su ono zenska ili muska imena onda kod ta dva rodoslova? Adamov rodolosv do grada Enohovog, sina Kajinovog.
A koji je taj drugi adam na koga se vi pozivate, jel sam ja adam imao dvojnika, klona mozda

Od naucnika cemo da napravimo vernike, a vas cemo da zamenimo, jer ste sve sto ste mogli ste zamenili, trudeci se da sve upropastite. Ti prvi si menjao oca i sina, a ovi - da ne ponavlajm.

Poslednja izmena:
asirci ganjaju izrael
a neovavilonci judu KASNIJE POSLE 150 GODINA OTPRILIKE - kako onda moze da nema Jude ?

Ovo je proroštvo za vreme nakon Asirije...Juda naravno nije pao pod Asirsko ropstvo..na to sam mislio..zato se Juda ne oslobađa jer nije pao.

Isaija 11 govori o periodu ili biolje reći planu Božijem nakon izlaska iz Asirskog ropstva. ALI..napominjem proroštvo je uslovno..to bi se dogodilo da su Jevreji bili verni Bogu kako treba. Kao štio vidiš Bog ne štedi nikoga za nevernost pa ni Izrael..i dok ti i Raša suze izroniste za Hanance ne vidite da je Bog pravedan i da su Jevreji stradali istom kaznom kao i Hananci.

Što se Isaije tiče jedan je prorok a ne tri...to što se pominje Kir u 45 glavi vi to odmah tumačite da je reč o drugom proroku...i time se svrstavaš među ateiste jer oni ne veruju u nadahnuće...mislim ti kao verujući prihvataš ovaj argument ateista..baš čudno?

ti 'oces da budes veci farisej od fariseja, a samo cekam da mene proglasite antisemitom jer ne priznajem jehovu

Šta znači ne priznaješ Jehovu? Ne priznaješ Boga Stvoritelja? Izvini na direktnom pitanju ali ako deliš Rašin stav po ovom pitanju onda zagovaraš druge bogove kao i Raša..ne znam šta da kažem.

Najveći problem hrišćanstvu su oni hrišćani koji dele stavove sa ateistima i antijudaistima...

Šta znači ne priznaješ Jehovu? Ne priznaješ Boga Stvoritelja? Izvini na direktnom pitanju ali ako deliš Rašin stav po ovom pitanju onda zagovaraš druge bogove kao i Raša..ne znam šta da kažem.
izvineces ti, ali vas jehovce, svedoke ili ne, ne priznaje niko

Hristos na vise mesta kaze Bog Avramov, Isakov, Jakovljev, da ne tvrdis da mu taj vas djavolski jehova nije bio poznat?

God in Judaism was called Elohei Abraham, Elohei Yitzchaq ve Elohei Ya`aqob ("God of Abraham, God of Isaac, and God of Jacob") and never the God of any one else.

For example, the Creation myth of Genesis 1:1 has God/Elohim create the world, then Genesis 2:5–25 has God/Yahweh make the world

Elohim je Bog, a jahve je neki prevarant., inace bi se HRISTOS POZVAO NA NJEGA.

Uostalom, nismo mi uvrteli sebi da smo najstariji, nego su i drugi to umislili pre nas.

https://en.wikipedia.org/wiki/Generations_of_Adam

Still, there is a general consensus that the Cainite list was from the Jahwist source, while the Sethite was added in from the Priestly source.[1][2][3][4]

samo sto su zamenili, jer istio kao ti, vole da manipulisu, ali cak i tako je jasno da imamo dva izvora.

Hristos je jasan, ne poznaje nikakvog jehovu, jahvea, nije Davidiv sin, a Solomona 666 ceni, samo je veci od njega [ ni njegov sin - potomak nije]. To su ti fakti, a ti nastavi da izmisljas kao i do sada. Kad ne mozes nista novo da izmislis, uzmes staro pa zamenjuejs, znamo vec.

Krenuo je globalni napad na hriscane, mi moramo da zauzmemo jasan stav, a vi koji se protivite direktnim Hristovim recima, vi nam ne trebate, koliko sutra cete se fuzionisati sa bilo kim, jer ste povodljivi, a mi moramo da se cuvamo te vase ekumene.

izraelci se fuzionisali sa hanaksim plemenima od kojih su maznuli tog jahvu
https://www.ancient.eu/Yahweh/
Although the biblical narratives depict Yahweh as the sole creator god, lord of the universe, and god of the Israelites especially, initially he seems to have been Canaanite in origin and subordinate to the supreme god El. Canaanite inscriptions mention a lesser god Yahweh and even the biblical Book of Deuteronomy stipulates that “the Most High, El, gave to the nations their inheritance” and that “Yahweh’s portion is his people, Jacob and his allotted heritage” (32:8-9)

Poslednja izmena:
jahve nije nas bog, a nije bio ni izraelski, vec nepriajtelsjki, PREVARILI SU VAS JEHOVCI, MOAV NEPRIJATELJ IZRAELA, I POTOM HRISCANSKI JERETICI

Yahweh as the all-powerful creator, preserver, and redeemer of the universe was then later developed by the early Christians as their god who had sent his son Jesus as the promised messiah and Islam interpreted this same deity as Allah in their belief system.

Extra-biblical Mention of Yahweh

The oldest mention of Yahweh was long held to be the Moabite Stone (also known as the Mesha Stele) erected by King Mesha of Moab to celebrate his victory over Israel in c. 840 BCE. The inscription mentions how Mesha, after defeating the Israelites, “took the vessels of Yahweh to Kemosh” (the chief god of Moab)

ali pazi ovo

and the Bible claiming Israel the winner). The way the Yahweh line was interpreted further supported the concept of Yahweh as the god of the Israelites alone since Mesha claims to have taken the Israelite god’s vessels as tribute to his own.

pa ko laze onda, ko je pobedio

moze biti da su pobedili tako sto su moavu utrapili falsifikovanog jahvu

Yahweh in the Bible

The Bible does mention other nations worshipping Yahweh and how the god arrived from Edom to help the Israelites in warfare (Deuteronomy 33:2, Judges 5:4-5)

dakle, jahve je neki ubica ratnik koji im pomaze da se biju, neki mitski ratnik

Poslednja izmena:
izvineces ti, ali vas jehovce, svedoke ili ne, ne priznaje niko

Hristos na vise mesta kaze Bog Avramov, Isakov, Jakovljev, da ne tvrdis da mu taj vas djavolski jehova nije bio poznat?

Ovo je svojevrsna idolatrija negiranja imena. Dok JS insistiraju na Jehova i SAMO Jehova što je idolatrija i obožavanje imana(koje je samo jedno od imena Božijih ali najčešće to sigurno) ovde u tvom slučaju vidimo antipod ovog stava a zapravo je isti. Ti negiraš uopšte postojanje imena Jehova ili Jahve u Bibliji. A na preko 7000 mesta se ono pominje...pa da ne postoji kako bi se toliko pominjalo? Šta misliš? Sad ti si upao u fazu straha od pominjanja tog imena kao ovi drugi imaju strah ako ga ne pominju..dakle dve krajnosti jednog istog....

God in Judaism was called Elohei Abraham, Elohei Yitzchaq ve Elohei Ya`aqob ("God of Abraham, God of Isaac, and God of Jacob") and never the God of any one else.

For example, the Creation myth of Genesis 1:1 has God/Elohim create the world, then Genesis 2:5–25 has God/Yahweh make the world

Elohim je Bog, a jahve je neki prevarant., inace bi se HRISTOS POZVAO NA NJEGA.

Hristos je to ime svakako pominjao. Moraš imati na umu da mi imamo grčki tekst koji za ime Jehova koristi drugi termin..tj. zamenski termin u vidu Theos ili Kirios..Grčki prevod se ne obazire na doslovan prevod izgovora na hebrejskom već koristi ovaj zamenski.

Kao drugo Isus je pričao hebrejskim jezikom kao i narod a aramejski je bio jezik administracije...jevreji nikada nisu prestali da pričaju jevrejski kao ni sada što nisu prestali. Budući da je Isus Jevrejin koristi ime za Boga koje koriste i Jevreji....dakle Jahve sasvim često.

Au...baš si ovde promašio poentu..sad od tebe očekivatida braniš hrišćanstvo sa ovakvim stavovima...baš je to teško za očekivati jer onda ćeš navesti i one koji bi htelii prihvatiti na pogrešan put...meni je žao što to moram reći ali sa stavom "Jahve je neki prevaran" a na 7000 mesta u Torah se to ime pominej stvarno nema smisla dalje ozbiljno razumeti ono što govoriš...još jednom žao mi je što imaš takve neverovatne stavove...

Hristos je jasan, ne poznaje nikakvog jehovu, jahvea,

Onda ne priznaje ni ceo Stari Zavet-Torah...

Molim te promisli o ovim stavovima..molim te zarad onoga što ipak imaš kao isrpravno u svojim stavovima..beži daleko od ove ideje..opasnost je velika..prijatelju

When the Most High [El] gave to the nations their inheritance, when he separated the sons of men, he fixed the bounds of the peoples according to the number of the Sons of God. For Yahweh’s portion is his people, Jacob his allotted heritage. (Deuteronomy 32:8-9, Masoretic Text).
Ti negiraš uopšte postojanje imena Jehova ili Jahve u Bibliji.
ma, ne negiram, samo da vidimo koji je najvisi Bog
iznad imas lepo jahvisticki i svestenicki izvor, pa zar je moguce da tebi nista ne znaci, nego samo svoje ters protov mene

maznuli su tudje hananejkso neko manje bozanstvo, a Hristos se na njega nikad nije pozvao, vec uvek na najvise El, Eloah, Eli, njima je stalno govorio da nemaju pojma, npr. culi ste da je kazano, a ja vam kazem... ili Mojsije je vama to dozvolio, ali nije bilo tako u pocetku... itd

In this passage from Deuteronomy, El gives each of the gods authority over a segment of the people of earth and Yahweh is assigned to the Israelites who, in time, will make him their supreme and only deity; but it is clear he existed beforehand as a lesser Canaanite god.

EVO STA SU URADILE JEVREJSKE VARALICE, UZDIGLI SU JAHVU IZNAD ELA, PREVARANTI - I DA HRISTOS NIJE BIO PREVARA BI IM OSTALA.
From God of Metallurgy to Supreme Deity

Yahweh, according to Amzallag, was transformed from one god among many to the supreme deity by the Israelites in the Iron Age (c.1200-930 BCE) when iron replaced bronze and the copper smelters, whose craft was seen as a kind of transformative magic, lost their unique status. In this new age, the Israelites in Canaan sought to distance themselves from their neighbors in order to consolidate political and military strength and so elevated Yahweh above El as the supreme being and claimed him as their own.

potom su svuda po svom cefu ispravljali, a zatim su i hriscanske sekte isto radile svuda jahve/jehova gde god im se cinilo da treba, ali je jasno da je ahve bio neki sluzbenicic strani, hananski, pa je avanzovao do ratnika, ali opet mi imamo GOSPODA NAD VOJSKAMA, ne priznajemo nikakvog ahvu, ADONI JE NAS BOG.

Poslednja izmena:
pa nije jevrejima ovo prvi put da umecu slova, oni to sami priznaju masoreti u tog jahvu da su umetali slova po cefu, pa i sam taj tetragramaton su umetali, vidi se [ranije smo vec videli da je jhvh bio neki nizi rang od vrhovnog Ela]

In the Hebrew Bible, the name Yahweh and the title Elohim frequently occur with the word tzevaot or sabaoth ("hosts" or "armies", Hebrew: צבאות) as YHWH Elohe Tzevaot ("YHWH God of Hosts"), Elohe Tzevaot ("God of Hosts"), Adonai YHWH Tzevaot ("Lord YHWH of Hosts") or, most frequently, YHWH Tzevaot ("YHWH of Hosts").

to se zove uzurpacija Bozijeg dominiona, to je razlog svih ratova, kada [pocistimo jahvu, prestace i ratovi].
zasto hriscani zapocinju ratove, ako ne zato sto su postali jahvisticki nastrojeni [jahve ratnik gvozdenog doba]

Hristos, MOJ GOSPOD rece - ne moze se grad sakriti kada na gori stoji, a gde je grad moga unuka Enoha - prvo da sredimo jahvu, pa cemo da vidimo posle ove prevarante sve, ima da se razveju svi, DEDA ADAM vam lepo kaze. AMIN.

Poslednja izmena:
Ej, cekate antihrista i to bi zajednicki sa muslimanima u aja sofiji, i jos da budete i judaisti pride - pa jel su zato stradali hriscanski mucenici, ili ranije sveti proroci, ds vi pravite ekumenu sa svima? pa mogli su i oni da hvale jupitera, da se svi zajednicki mole - sramota. Hristos nikada nije pomnjao nikakvog jahvu/jehovu.
sad cu da vam poobaram te vase lazne bogove sve do poslednjeg, prvo jehovu,jahvu hanansko bozanstvo koe su jevreji maznuli jer su bili slabi ratnici, a i danmas samo vrte pare, drugi ratuju za njih.

ali doci cu ja deda adam opet na kraju sveta, da sve prekontrolisem.
ovih jhvh prevaranata nece biti.
laznog otkrivenja nece biti.

avanzovao im jhvh do vrhovnog - a jel? lazu.
da taj jehova vredi ista ne bi ga svedoci oblatnjavili
da je jevrejima stalo do tog jhvh zabranili bi im

svi znaju da je jhvh PREVARA

Poslednja izmena:
Nije nam tako preneto jer u grčkom prevodu je teško doslovno prevesti tj. mora li bi prevesti sa "Ja sam koji jesam"..doslovno ako bi hteli. Međutim, pisci prevedovši na grčki nisu hteli ovako dugačak naziv da koriste već su Isusove nazive za Boga preveli sa Theos..uglavnom. Stvar je tehničke prirode..zbog dužine izgovora...dok u heb. je to jednostavnije..oni imaju taj naziv Jahve koje zapravo iskazuje ovo značenje u skraćenom vidu...grci nemaju taj pojednostavljeni izraz za "ja sam koji jesam" pa su onda pisci svakako koristili termine koji su im jednostavniji i koji naravno upuućuju na izraz Bog.

No, nije ni to važno kako se izgovara jer Bog i u Torah ima više imena...ne samo Jahve...tako da ako koristimo i drugi izraz nije pogrešno..tipa Theos ili Kirios(prevod na grčkom). Bilo bi nepravilno od Grka tražiti da budu dosledni punom prevodu izraz Jahve na heb...kada oni nemaju tu pojednostavljenu varijantu. Ali isto tako druga krajnost je da se uopšte negira korišćenje izraza Jahve kod Isusa i apostola jer prevod je na grčkom a Isus i apostoli pričaju na hebrejskom...gde postoji ova pojenostavljena varijanta izaraza za Boga "Ja sam koji jesam" pa svakako ga koriste..nego na grčkom je prevod koji koristi alternativni grčki izraz..pa se nam čini da Isus nije pominjao Jahvea..jeste..naravno.

Uzmi recimo kada citira Torah...pa recimo kada citira 5. Mojsijeva 6,4-" Čuj Izraele Jahve je naš..." i sada kada On to citira mora citirati onako kako piše...

Nigde Isus boga nije nazvao jhvh ili jahve ili jehova ali nigde
Pa je se guram jer on rece da je njegov brat ko izvrsi volju Boga Oca, ali ovo je njegov posao - stredjivanje antihrista, tako ga prozvahu, neprijatelja Hrista
Исаија, глава 11
4. Него ће по правди судити сиромасима и по правици карати кротке у земљи, и удариће земљу прутом уста својих, и духом усана својих убиће безбожника.

2. Солуњанима, глава 2
8. Па ће се онда јавити безаконик, ког ће Господ Исус убити духом уста својих, и искоренити светлошћу доласка свог;
a moj adamov posao, je moj unuk Enoh i njegov grad koji je sagradio - to jahvisticki izvestaj iz Postanja nije mogao da izBrise, samo su dodavali svoj drugi izvestaj; opet se jasno vidi da imaju DVA, a sada vidimo da su ukrali hanansko bozanstvo i vremenom ga ratovima i ubijanem uzdigli do svog vrhovnog, jel surova vremena bila, joca ih opravdava, opravdava tamanjenje i zatiranje, a ne razgleda duhovnim ocima, smetaju mu cinjenice.

"Ja sam koji jesam"..doslovno ako bi hteli. Međutim, pisci prevedovši na grčki nisu hteli da ovako dugačak naziv koriste već su Isusove nezive za Boga preveli sa Theos..uglavnom. Stvar je tehničke prirode..zbog dužine izgovora..
i nema drugog imena pod kojim bi se spasli, ali ups, dugacko bre mnogo, .... ups, nije dugacko, samo ne mozemo da se dogovirmo kako se cita jahve/jehova/jahjehjuh...

ma lazi babu, pusti da ja deda adam radim svoj posao.
theos su preveli el, eloh, ne mastaj
nije pogrešno..tipa Theos ili Kirios.
tebi nije vazno, jer ti je cilj zamena i pometnja, jer si di-verza-nt jahvin, neprijatelj Gospodnji, a mi znamo ko je nas Kirios.

Poslednja izmena:

Back