Jafetovi Sinovi, Unuci Nojini?

docus:
Gog i Magog su imena iz apokrifnie literature, tj. mitska bica, u Bibliji se spminje ovo ime u otkrivenju u sesnestom poglavlju gde je oposano jedno od sedam zala i nema nikakve veze sa ssrbima i ne bi bilo dobro da ima veze jer prema prorstvu radi se o prevari planetarnih razmera :roll:

Kako vas bre nije blam da pisete nesto o cemu nemate pojma, kakva mitska bica....?!?!?

Goddess of the far east:
:shock:
Kao prvo šokirana sam ovom izjavom,kao drugo ne znam odakle ti pravo da svrstavaš ljude na osnovu ne/verovanja.To nije ništa drugo do generalizacije.Kriterijumi su ti veoma prosti,a ljudi su mnogo više od toga.
A kako se drukčije ljudi svrstavaju na ovakve slične teme, sem na vernike i nevernike.
Ili veruješ u Nešto ili u Ništa.

Tačno je da Ljudi nisu prosti, naprotiv, oni su složena bića, zato recimo pojedinima je potrebno objašnjavati pojmove, shvatanja, mišljenja itd... mesecima.

Goddess of the far east:
Da,ali verovanje koliko je kolektivno toliko je i lično i ne poimaju svi na isti način.Da je tako ne bi bilo podela verovali bi svi u isto odnosno na isti način,a to nije slučaj.
opet me nisi razumela. čovek ili veruje ili ne veruje. u šta veruje u šta ne veruje, normalno je lično. ko kako doživljava Boga, Uzvišenog bića, Isusa... stvar je i kolektivnog i ličnog samo zavisi ko kako oseća.
neverujući (samo se tako naziva) opet veruje, veruje u svoj razum ili već šta, što ne isključuje druge koji veruju u SILU da nemaju razum, samo što razum doživljavamo na različiti način. u šta ti lično veruješ to je za tebe Bog (sila), bila to nauka, priroda, slučajnost...
nevernik je izraz za ljude koji ne prihvataju ISUSA kod hrišćana.
nevernik je hrišćanin za islamsku veru itd...
u ovom smislu ti koja ne veruješ da je Isus Bog ti si za mene hrišćanina, nevernik.
a ja sam za tebe to samo ti znaš............ :)

Srebrena:
A ja krenula u suprotnom smeru i zamisli? pronašla priču o Potopu kod Rusa :shock:

I u BIbliji je Ararat u pitanju - jel da?- kad se barka "nasuče"..I kod Rusa..
Samo je zovu Sveta planina..U blizini se nalazi jezero Van..
A preživeli (Noj) ima isto ime kao i jezero,Van... barku koja je spasila celu porodicu, sagradio je sin Sadko.( i životinje i seme bilja..)

U Ukrajini je sačuvana legenda o svesvetskom potopu u kojoj se junak zove Janoš, a Poljaci nazivaju svog prvog pretka imenom Jan (ne nadjoh baš tačno o potopu)...

Znaš li Akhenatone da li se i Utnapištim nasukao na vrhu Ararata?

Mit o Utnapištimu je najstariji poznati mit koji govori o potopu i njegov zapis je pronadjen na 11- toj ploči Epa o Gilgamešu. Koliko je meni poznato u tom epu se ne navodi ime planine na koju se brod nasukao.

Ne znam za Ruse, ali mit o potopu resavio se na veliko. Recimo mit o Potopu se pominje i kod plemena Maje-kiću, u jednom delu "Rodoslov poglavara Totonikapana" koji je napisan u 17. veku (ili 16. nisam siguran) posle njihovog dodira sa konkvistadorima i sa Biblijom. Taj rodoslov koji treba kao da govori o poreklu tog plemena, ogranka Maja, je zapravo u najvecem delu prepisana Biblija samo sa malo izmenjenim imenima. Takodje se u njemu kaze da oni navodno vode poreklo i od Nabukodonosora. Najtuznije od svega je to sto se taj dokument danas stavlja u isti rang sa Biblijom, Kuranom i jos nekim knjigama, a Velesova knjiga, za koju se jasno vidi da je nastala mnogo ranije i da nije falsifikat, a jos manje biblijska kopija, proglasava falsifikatom.

AKHENATON

(Kod Grofice sam, pa me nesto izbacuje kad pokusam da se prijavim pod svojim nikom)

Srebrena:
Pa budite pozdravljeni oboje! :)
Ovo za Maje je zanimljivo , ali sasvim drugo vreme, zar ne?
Te vode su gadne, pazite se tamo uz Nišavu :)

Probaću da nađem da li je i kod Sumera Ararat..Znam da kad se gleda iz vazduha, zbog sliva one dve čuvene reke jedini vrhe je Ararat, nije daleko, čini mise...

A ako si pominjao Vlesovu knjigu zbog Rusa, nisam ovo našla tamo o potopu..o Potopu je pisao Aleksandar Asov u knjizi prevedenoj kod nas (Slovenski bogovi, beograd, 2003) na osnovu ruske biline "Vanjka-udovicin sin", baje "prorok" i bajke "Car-crne knjige čitalac"..

Ako dobro pamtim, davno sam čitala, u Vlesovoj knjizi pominje se broj tri ( kao naslednici Noja tri sina, tri genetske grupe) ali za ćerke--verovatno je bilo vreme matrijarhata..Zovu se Dreva ( od nje nastali oni ljudi što su naselili šumovite predele), Skreva (?) i Poleva (od nje nastali ravničari, ratari ), a prva "narodi" po njima Drevljani , Skrevljani i Poljani...

Treba proveriti i Hetite, oni su komšije i Sumerima i "protoRusima", a Ararat ni njima nije daleko...

A, plavila je nas jednom Nišava pre 20 i nesto godina pa smo dobro naučili lekciju :lol:

Velesovu knjigu sam samo pomenuo usput jer se uvek nje setim kad se setim tog rodoslova Maja. Da u pravu si iz nje se vidi da je u pitanju matrijarhat.

A dobro sto si me podsetila za Hetite, provericu da li ima kod njih slicnog mita o potopu.

Srebrena:
Pa budite pozdravljeni oboje! :)
Ovo za Maje je zanimljivo , ali sasvim drugo vreme, zar ne?
Te vode su gadne, pazite se tamo uz Nišavu :)

Probaću da nađem da li je i kod Sumera Ararat..Znam da kad se gleda iz vazduha, zbog sliva one dve čuvene reke jedini vrhe je Ararat, nije daleko, čini mise...

A ako si pominjao Vlesovu knjigu zbog Rusa, nisam ovo našla tamo o potopu..o Potopu je pisao Aleksandar Asov u knjizi prevedenoj kod nas (Slovenski bogovi, beograd, 2003) na osnovu ruske biline "Vanjka-udovicin sin", baje "prorok" i bajke "Car-crne knjige čitalac"..

Ako dobro pamtim, davno sam čitala, u Vlesovoj knjizi pominje se broj tri ( kao naslednici Noja tri sina, tri genetske grupe) ali za ćerke--verovatno je bilo vreme matrijarhata..Zovu se Dreva ( od nje nastali oni ljudi što su naselili šumovite predele), Skreva (?) i Poleva (od nje nastali ravničari, ratari ), a prva "narodi" po njima Drevljani , Skrevljani i Poljani...

Treba proveriti i Hetite, oni su komšije i Sumerima i "protoRusima", a Ararat ni njima nije daleko...

nisu 3 genetske grupe
vec 3 grane slovena

rus, poljak i hrvat
8)

srbe nije pominjo
a hrvati to tako vele da negiraju...

e da... kazu i da su im vendi srodni

mnogi kvazipoznavaoci istorije na forumu kazu da se tu misli na srbe...

al,
skoro nasho neka shafarikova pisanija
gde se popisuje broj stanovnika balkana

i gde lepo stoji "vindi (slovenci)-..."

oni su Lusati 8)
nisam chuo da ih i vendima zovu
mada moguce... nisam ja bash sve za luzichane prochito

a u knjizi ih pominju kao srodne
a ne kao pretke

mada... kako vreme prolazi
sve mi se vishe chini da oni koji tvrde da je falsifikat, da su u pravu

a ako nisu
ona podela na 3 brata mi je veeeeoma zanimljiva 8)

AKHENATON:
Ko zna da li se uopste i desio ili se samo taj mit o Utnapistimu prepsivao.... Ako se i desio nije se sigurno odvijao na nacin na koji ga opsuju mitovi i Biblija. U svakom slucaju otpada prica o Noju (ili vec kako se on kod koga zove) kao praocu....

i ja to mislim 8)

a, shto se tiche slichnih mitova shirom planete...
to je tek smeshno
vidish... svi narodi su imali po 1001 hiljadu mitova

a svaki 10 je imao i neku, vecu ili manju poplavicu

shto je naravno pisao iz iskustva...

e, sad... to je bilo u bibliji
i neko je reshio da trazi gde josh ima

a ignorisao je sve drugo!!! 8)

nije sve jedno dal je bio neki Noa, il Ivica il Perica
dal je imo 1 sina, il 10 cerke...
ako je biblija <=> ISTINA
nema tu "ovo-ono", slichne stvari, i onae manje slichne, i one uopshte slichne nisu dokaz istinitosti.

e sad... vrecamo se na nauku
dal je bilo neke vece kataklizme prouzrokovane vodom i zbog chega.

al tu biblija se ne uzima kao istina, vec jedna od legendi, ekvivalentna Posejdonovoj istinitosti.

i toga bi trebalo da se pridrzavaju sagovornici.

zar ne?

Нисам мислио да ћу оволико научити из историје у своје старе дане, али оно што сам пре научио не би мењао за ово што сам сад научио ни уз придав. Ипак морам признати да има неке логике у свему. Прво што ми је пало у контрадикцију су разни аватари, који не морају значити ништа, али на пример нисам нигде приметио да неко помиње Египћане, па ни они сами, да су постали од Хомосапиена или Мајмуна. Да ли то значи да ми познамо постојање света боље него они и ако су они много ближи Хомо-Мајмунима, временски, или Богу него ми, и зашто су се Фараони сматрали Боговима, уместо неким другим бићима. И море других записа са хироглифима и знаковима. Не, има нешто што није логично у данашњим проучавањима постанка света, и зато није корисно тражити истину по жељи него по истинитости.

Fasciniran sam idejom koju obrazlaže Sveta685 na temi Grčka mitologija da su drevni egipatski faraoni znali za kloniranje, zbog čega su i gradili ogromne grobnice (visoke kamene piramide) u kojem su ostavljali svoje mrtvo telo, prethodno pripremljeno specijalnim tehnikama, kako bi se njegova organska materija sačuvala dovoljno dugo, dok sa razvitkom društva, kloniranje bude tehnički izvodivo!!! Mislim da nema boljeg objašnjenja razloga gradnje piramida.

A prećutkuješ ogromne dimenzije tog spomenika, kao i debljinu zidova piramide, sastavljene od ogromnih kamenih blokova, koji su uz to transportovani ko zna odakle, pošto su piramide izgrađene na mjestu gde uopšte nema kamena (peskovita pustinja). Zašto tolikom grdosijom od kamenih blokova da se opkoli majušno telo faraona i zašto su faraoni bacili prokletsvo na svakoga ko se usudi ući u srce piramide?

vujadin:
Нисам мислио да ћу оволико научити из историје у своје старе дане, али оно што сам пре научио не би мењао за ово што сам сад научио ни уз придав. Ипак морам признати да има неке логике у свему. Прво што ми је пало у контрадикцију су разни аватари, који не морају значити ништа, али на пример нисам нигде приметио да неко помиње Египћане, па ни они сами, да су постали од Хомосапиена или Мајмуна. Да ли то значи да ми познамо постојање света боље него они и ако су они много ближи Хомо-Мајмунима, временски, или Богу него ми, и зашто су се Фараони сматрали Боговима, уместо неким другим бићима. И море других записа са хироглифима и знаковима. Не, има нешто што није логично у данашњим проучавањима постанка света, и зато није корисно тражити истину по жељи него по истинитости.

aj da se ne obazirem na ostatak nebuloza, narochito da je homosapijens <=> majmun...

ovo podvucheno, objasni korelaciju. 8)

Goddess of the far east:
Kakve veze ima veličina sa kloniranjem?Osvrnula bih se pre svega na visinu.Znači visina jednako približavanje bogu.Zašto.Pa zato da niko ne bi remetio faraonov mir,odnosno odlazak u carstvo mrtvih.Znači piramide veza sa carstvom mrtvih.Pročitaj nešto iz egipatske mitologije.
Ne goni me da počnem sumnjati u tvoj SQ. Zašto je, pored oblaganja ogromnim kamenim blokovima, uopšte munificirano telo faraona i obmotavano specijalno pripremljenim zavojima ako ne da se, što duže, sačuva njegova organska materija, odnosno da se ne uništi DNK faraona? (Već je izvršeno kloniranje nekih organizama koji su nađeni očuvani u ledu).

Back