''Ja sam iskren/a i neću da te lažem'' -rečenica koja krije uvredu u najavi.

Lagerta

Supermoderator
Poruka
30.598
Koliko puta ste bili u prilici da neko, ničim izazvan a posebno ne pitan za mišljenje ovako počinje svoje izlaganje, koje neretko sadrži i uvrede? Da li postoje stvari koje ne želite čuti, posebno ne od nedovoljno bliske osobe? I kada smo to prestali biti pristojni a postali ''iskreni''?

Koliko puta ste bili u prilici da neko, ničim izazvan a posebno ne pitan za mišljenje ovako počinje svoje izlaganje, koje neretko sadrži i uvrede?
Previše puta 🤣 🤣 🤣
Najjači uvod u takve situacije sa kojim sam se sreo je krenuo nešto tipa:
"Ne želim da zvučim kao rasista, ali ... "
"Ti znaš da nemam dlake na jeziku, iz tog razloga ..."
Da li postoje stvari koje ne želite čuti, posebno ne od nedovoljno bliske osobe? I kada smo to prestali biti pristojni a postali ''iskreni''?
Pa i ne baš, navikao sam na sve i svašta do sada tako da sam oguglao. U današnje vreme solidan broj ljudi želi "da iskaže svoje mišljenje / ono što im je na srcu/umu".
Ako do ovoga dođe uglavnom krenem da se pravim lud i da odgovaram bez nekog smisla, nekako mi je najlakše tako da smorim ove i da se oni povuku.

Zaista mi ne prijaju ljudi koji pod maskom ''iskrenosti'' izjavljuju najveće uvrede i to pravdaju osim time što su iskreni i navodnom željom da ti ''otvore oči''. Odakle potreba tolikog mešanja u tuđe živote, tuđa mišljenja, stavove?
Pasivno-agresivna skupina, "pametniji od ostalih" i sl.

Jedno kada tražiš savet ili mišljenje a sasvim drugo je kada se neko oseti pozvanim da iznosi svoje mišljenje o tvojim postupcima, stavovima i slično.
Sve to polazi od ustaljenog: "Bolje mi reci istinu nego da me zavlačiš"
Pojedini to prihvataju kao zeleno svetlo da kritikuju i tamo gde nisu pozvani.

Takvi su obično napadni i bahati, ne obaziru se na to što nemaš uopšte želju da ih čuješ.
Kontam da uvredama hoće da stvore neki privid dominacije, a najčešće svoju iskrenost usmeravaju na onima koje percipiraju kao slabije od sebe ili sa kojima imaju neki sukob/od kojih se osećaju ugroženo - suštinski prema ljudima za koje misle da neće da im odgovore na provokaciju.

Obično polazi od "dobronamernog" skretanja pažnje, iako znaju, pa to i kažu, da ih nisi pitao/la
Šta je sa situacijom da iznova i iznova "dobronamerno" kreću pažnju, daju savete, pričaju ti to i to?
Kako sam primetio ovo je naročito zastupljeno na radnim mestima, a vrlo često su i ti saveti rđavi.

Kontam da uvredama hoće da stvore neki privid dominacije, a najčešće svoju iskrenost usmeravaju na onima koje percipiraju kao slabije od sebe ili sa kojima imaju neki sukob/od kojih se osećaju ugroženo - suštinski prema ljudima za koje misle da neće da im odgovore na provokaciju.
I ovo što ti pomenu, navodno ograđivanje sa obaveznim ''ali'' upravo dokazuje nedostatak tolerancije na razne pojave, dešavanja i situacije o kojima se izjašnjavaju sa obaveznim preporukama kako to treba.

Koliko puta ste bili u prilici da neko, ničim izazvan a posebno ne pitan za mišljenje ovako počinje svoje izlaganje, koje neretko sadrži i uvrede? Da li postoje stvari koje ne želite čuti, posebno ne od nedovoljno bliske osobe? I kada smo to prestali biti pristojni a postali ''iskreni''?
Ja se vidim u ovoj kategoriji, meni ne smeta kad me neko kritikuje ili kaze neku istinu, a po pravilu ako je nesto bolno to obicno znaci da ima istine.Medjutim, ako se nekom ne svidja taj pristup, ja ga/ih ostavim na miru, s moje tacke gledista ako s nekim nemam iskrenu komunikaciju onda mi je taj odnos besmislen,
u medjuljudskim odnosima sam uvek za kvalitet i kvalitetne odnose.
A, bilo ko ovde ima neku kritiku i istinu na moj racun- ja bih bio zahvalan da cujem, od toga mogu imati samo koristi.

I ovo što ti pomenu, navodno ograđivanje sa obaveznim ''ali'' upravo dokazuje nedostatak tolernacije na razne pojave, dešavanja i situacije o kojima se izjašnjavaju sa obaveznim preporukama kako to treba.
Ima i ona izreka za kada neko kaže ali sve što je pre toga rekao - pada u vodu

Ja se vidim u ovoj kategoriji, meni ne smeta kad me neko kritikuje ili kaze neku istinu, a po pravilu ako je nesto bolno to obicno znaci da ima istine.Medjutim, ako se nekom ne svidja taj pristup, ja ga/ih ostavim na miru, s moje tacke gledista ako s nekim nemam iskrenu komunikaciju onda mi je taj odnos besmislen,
Da li možeš da navedeš neki lični primer?

Pretpostavljam da to ne radiš random ljudima? Bliske osobe ne spadaju u grupu o kojoj je reč.

Šta je sa situacijom da iznova i iznova "dobronamerno" kreću pažnju, daju savete, pričaju ti to i to?
Kako sam primetio ovo je naročito zastupljeno na radnim mestima, a vrlo često su i ti saveti rđavi.
Postoje ljudi koji smatraju da je to njihova časna dužnost, da time čine uslugu ne samo tebi nego i čitavom čovečanstvu. To su oni koji će da se sagnu ispred tebe na ulici da ti zavežu pertlu koja je razvezana. Bez da ti išta kažu.

Pretpostavljam da to ne radiš random ljudima? Bliske osobe ne spadaju u grupu o kojoj je reč.

Sta znaci "random"?
na forumu nema "random", forum bi po pravilu treba biti za otvoreno iskazivanje misljenja, doduse ne za vredjanja i psovanje, ali da za misljenje, naravno vezano za temu.

Poslednja izmena od moderatora:
Postoje ljudi koji smatraju da je to njihova časna dužnost, da time čine uslugu ne samo tebi nego i čitavom čovečanstvu. To su oni koji će da se sagnu ispred tebe na ulici da ti zavežu pertlu koja je razvezana. Bez da ti išta kažu.
Takvi mi deluju kao retkost? Ono kontam da je većina ljudi kod nas ćutljive prirode, neće ništa da kažu/urade.

Postoje ljudi koji smatraju da je to njihova časna dužnost, da time čine uslugu ne samo tebi nego i čitavom čovečanstvu.
Ako neko nesto radi pogresno, onda je duznost da se to kaze, ili da se prijavi zvanicnim organima, ako je u pitanju neki veliki prekrsaj ili korupcija ii tako nesto.
Tako bi barem trebalo.
Kad ljudi sute i izigravaju bele lale, onda obicno stvari odu u tri lepe.

Back