Izvod iz m.k.r.

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
Da li je stvar u različitim delovima zemlje, jer sam prilično sigurna da su ukinuli imbecilno pravilo da pri obnovi dokumenata (lične karte, pasoša...) treba izvod iz knjige rođenih mlađi od 6 meseci.
Za državljanstvo znam i donekle mi ima smisla, ali šta je ovo?!

Kako sam to mogla da promenim mesto i vreme rođenja u periodu od 6 meseci?
Ili me neko u mupu za*ebava ko za one dačićeve lične karte, što izvadih papire potpuno nepotrebno.

Kako je kod vas?

Još jedna stvar me baš kopka u vezi papira. Ako ste kao nezaposleni dobili zdravstveno osiguranje, zatim uput za taj i taj pregled, da li je i kod vas neophodno da idete do opštine da izvesna komisija odobrava odluku vašeg lekara i meće pečat? Pošto videh da to po drugim opštinama nije pravilo ali u vojvodini očigledno jeste.

Ukoliko ides u zdravstvenu ustanovu van podrucja tvoje maticne filijale onda je potrebno to overavanje uputa.
Nema veze da li si zaposlen ili ne.
Mislim da bi trebalo da je tako u celoj Srbiji a ne samo kod nas u Vojvodini.

Da li je stvar u različitim delovima zemlje, jer sam prilično sigurna da su ukinuli imbecilno pravilo da pri obnovi dokumenata (lične karte, pasoša...) treba izvod iz knjige rođenih mlađi od 6 meseci.
Za državljanstvo znam i donekle mi ima smisla, ali šta je ovo?!

Kako sam to mogla da promenim mesto i vreme rođenja u periodu od 6 meseci?
Ili me neko u mupu za*ebava ko za one dačićeve lične karte, što izvadih papire potpuno nepotrebno.

Kako je kod vas?

Izvodi su sada trajni, pa ne treba, ako sam dobro shvatio.

Ukoliko ides u zdravstvenu ustanovu van podrucja tvoje maticne filijale onda je potrebno to overavanje uputa.
Nema veze da li si zaposlen ili ne.
Mislim da bi trebalo da je tako u celoj Srbiji a ne samo kod nas u Vojvodini.
A u tome je štos. Baš su lepo to smislili kod mene onda :) još do opštine treba lasta. Divota.

Sada, valjda su oduvek bili :neutral: rekla mi pre nedelju dana najviše da mi treba izvod iz knjige rođenih mlađi od 6 meseci. Još je ja dva puta pitam...
Nisu (od)uvek!
U vreme kada sam se upisivao u srednju školu (1957. :)) izvod je važio trajno osim za sklapanje braka gde je morao biti mlađi od šest meseci. Deluje mi logično.
Kasnije je promenjeno pa je za sve izvod važio samo šest meseci.

Poodavno je poznati naučnik pokazao da administracija sama sebi stvara posao da bi se umnožavala. Ovo je bio dokaz.

То око упута ми није јасно. Понекад треба а понекад и не треба. За неке прегледе у Земуну смо требали оверити упуте, а за Београд Тиршову није било потребно.

То око упута ми није јасно. Понекад треба а понекад и не треба. За неке прегледе у Земуну смо требали оверити упуте, а за Београд Тиршову није било потребно.

Sta se cudis ovde sve moze i sve nemoze. Odem ja nemoze ,ode moj brat Moze!

Izvod iz MKR kada se izvadi na novom obrascu koji je skoro uveden je trajan,
odnosno samo lice koje ga upotrebljava u pravnom prometu pod krivičnom odgovornošću
odgovara za istinistost podataka. Naime, činjenica datuma rođenja se ne može promeniti,
kao ni ime roditelja, prebivalište i mesto rođenja

ali može biti izmenjeno nešto od ličnih stanja. Na primer prezime u slučaju udaje, a neko može
promeniti i lično ime. Drugo, u napomenu o ličnim stanjima upisuju se osim zaključenja
ili razvoda braka i činjenice gubitka ili ograničenja poslovne sposobnosti i sl.

Kada se nešto od ovih navedenih stanja izmeni, iako kod kuće imamo izvod iz MKR
na trajnom obrascu, dužni smo da izvadimo novi i samo takav upotrebimo u pravnom saobraćaju.

Poslednja izmena:

Uputi služe da bi oni kao opredelili ko plaća taj pregled.
Čista glupost, sve ide iz istog budžeta.

Back