Izuvanje po kucama

Mislim da se samo kod nas još uvek gosti izuvaju, rekla bih da nigde u svetu, ili bar u Evropi toga nema..
Kad gosti kod mene dođu skoro svi pitaju da li da se izuju, ja im kažem ---kako ti je udobnije.
Dole nam je linoleum, hladno je,
a ako je nekome i pored toga lakše da skine obuću u kojoj je došao, onda ok.

U skandinavskim zemljama vecina se izuva. Na Balkanu u Bosni je gotovo obicaj u svakoj kuci izuvanje, zimi se gostu nakon sto se izuje daju vunene carape.

Cimanje i opterecenje, ljudi moraju da cucnu, dva puta da se mlate pertlama kada se izuvaju i dva puta kada se obuvaju.

Ко иде бос по купатилу, забога.

Ja npr :D Sigurno neću kadu ući u čarapama. I kada izađeš iz kade poslije tuširanja bos si.

- - - - - - - - - -

Kao parametri za izuvanje u vecini se navodi prljavstina sa obuce koja se unosi u stan. Treba reci da da je izuvanje obicaj koji pripada proslosti, obicaj koji nije bio prisutan u svim domacinstvima, i kao takav treba ostati stvar proslosti.

Bruto i neto, prasine ima vise u prostoriji u koju se udje obuven od samih djonova na kojima vecina necistoce od trenutka prolaska kroz vrata i izlaska iz stana ostane na istima. Kada je suvo, a to su dve trecine jedne godine, na obuci moze biti prasine, koja je kolicinski desetostruko manja u odnosu na prasinu u samoj prostoriji. Ako je sa druge strane kisan dan, a vecina ljudi danas zivi u gradovima, na asfaltu, onda se desava da kapljice kise speru necistocu sa obuce i tada opet imamo situaciju da je manje necistoca na samoj obuci od prasine u samoj prostoriji.

Ovim se pobija bilo kakvo racionalno opravdanje da se gosti trebaju izuvati.

Kako li dođe do toga da je 2/3 godine suvo? Ako pada kiša možda i spere cipele ali su onda vlažne. A o tome da se po ulici i pljuje i baca smeće,i da često ima blata da ne pričam.

Kao parametri za izuvanje u vecini se navodi prljavstina sa obuce koja se unosi u stan. Treba reci da da je izuvanje obicaj koji pripada proslosti, obicaj koji nije bio prisutan u svim domacinstvima, i kao takav treba ostati stvar proslosti.

Bruto i neto, prasine ima vise u prostoriji u koju se udje obuven od samih djonova na kojima vecina necistoce od trenutka prolaska kroz vrata i izlaska iz stana ostane na istima. Kada je suvo, a to su dve trecine jedne godine, na obuci moze biti prasine, koja je kolicinski desetostruko manja u odnosu na prasinu u samoj prostoriji. Ako je sa druge strane kisan dan, a vecina ljudi danas zivi u gradovima, na asfaltu, onda se desava da kapljice kise speru necistocu sa obuce i tada opet imamo situaciju da je manje necistoca na samoj obuci od prasine u samoj prostoriji.

Ovim se pobija bilo kakvo racionalno opravdanje da se gosti trebaju izuvati.

Ovim pokazujes da nemas pojma i da nikad nisi uzeo usisivac ili krpu u ruke :)

U skandinavskim zemljama vecina se izuva. Na Balkanu u Bosni je gotovo obicaj u svakoj kuci izuvanje, zimi se gostu nakon sto se izuje daju vunene carape.

Cimanje i opterecenje, ljudi moraju da cucnu, dva puta da se mlate pertlama kada se izuvaju i dva puta kada se obuvaju.

jesi li ti ikada bio u nekoj od skandinavskih zemalja?
osim...ako si musliman (a ima ih sve vise), onda ok :lol:
ni pocetkom sedamdesetih (kada sam prvi put tamo bio) nije se izuvalo...

Cucnjevi su dobri za kondiciju. :)

Znas sta je dobro za tvoje goste? To ti je isto ko kad bi ti ja sada rekao uradi dva cucnja. Naravno da neces, ali gost kad ti dodje ti ces ga pravilom izuvanja na to primorati.

Kako li dođe do toga da je 2/3 godine suvo? Ako pada kiša možda i spere cipele ali su onda vlažne. A o tome da se po ulici i pljuje i baca smeće,i da često ima blata da ne pričam.

Preko gugla, podatak je za Split ili Zadar, sto nije ni bitno. Bitno da klima nije mnogo razlicita jer skupa pripadamo kontinentalnom pojasu.

Ako na ulici ima blata ti ga zaobidji, a kad dolazis pred prag valjda postoji otirac. Danas u domacinstvima uobicajen.

Znas sta je dobro za tvoje goste? To ti je isto ko kad bi ti ja sada rekao uradi dva cucnja. Naravno da neces, ali gost kad ti dodje ti ces ga pravilom izuvanja na to primorati.

Preko gugla, podatak je za Split ili Zadar, sto nije ni bitno. Bitno da klima nije mnogo razlicita jer skupa pripadamo kontinentalnom pojasu.

Ako na ulici ima blata ti ga zaobidji, a kad dolazis pred prag valjda postoji otirac. Danas u domacinstvima uobicajen.

Pravilom izuvanja cu mu produziti zivot i zdravlje.Em,sto ce biti u boljoj kondiciji,em ce mu se teze taloziti masne naslage,em je zdravo za kicmu... :))

Mislim da se samo kod nas još uvek gosti izuvaju, rekla bih da nigde u svetu, ili bar u Evropi toga nema..
Kad gosti kod mene dođu skoro svi pitaju da li da se izuju, ja im kažem ---kako ti je udobnije.
Dole nam je linoleum, hladno je,
a ako je nekome i pored toga lakše da skine obuću u kojoj je došao, onda ok.

Izuvaju se, obavezno je postovanje kuce i ukucana. Imam jednu prijateljicu koja je ponekad bas bezveze po tom pitanju. Nekad se seti da skine cipele, a nekad zaboravi jer je kod nje kuci uzas haos sa dva kuceta i nekoliko macaka i bez male dece.

Cak i kad ti dodje neki majstor ili serviser ili tako nesto ili se izuje ili navuce nesto na cipele od dole jer neke kompanije to daju svojim serviserima da ne bi morali da se izuju. Niko nikad i ne pita podrazumeva se skidanje cipela. Ako ne mora to treba posebno da se naglasi.

За свечане прилике обућа је битан део тоалете и свакако остаје, али овако у необавезном дружењу, комшијским, другарским и сличним посетама једнако тако изување је обавезно, чему уносити штроку у кућу?

Trebali bi se otresti tog atavistickog obicaja. Ranije nije bilo asfaltiranih puteva, nije bilo otiraca. Danas postoje staze i otirac ako se desi prljavstina na djonu.

Suludo je da trazite od gostiju da se izuvaju jer prasine ima vise u stanu u odnosu na obucu, jos ih dva puta terate u cucanj.

Cucnjevi taman dobro dodju, malo rekreacije :lol:

I u Americi puno njih se izuva kad su obicne kucne posete u pitanju.
Japanci se isto normalno izuvaju, znaci nije to samo nas obicaj.

Meni je svejedno, nek se samo osecaju prijatno u gostima, obuveni ili izuveni.

Ja npr :D Sigurno neću kadu ući u čarapama. I kada izađeš iz kade poslije tuširanja bos si.

- - - - - - - - - -

Kad samo pomislim da ću ugaziti (a verovatno hoću) u nečiju pljuvačku, nema šanse da mi iko u kuću uđe u cipelama. Imam gomilu papuča koje jednom nedeljno perem u veš mašini i dajem ih gostima za jednokratnu upotrebu. Kome drago, kome nije, to je moj princip, a u tuđu kuću ulazim tako što skidam cipele bez da pitam treba li ili ne.

Kad samo pomislim da ću ugaziti (a verovatno hoću) u nečiju pljuvačku

Zasto bi ugazila u neciju pljuvacku? Veca je sansa je da ce se gosti uhvatiti za sipke u prevozu za koje se drzao neko ko je pljunuo nego da ugaze u pljuvacku, pa se rukom kojom se hvata za sipku obrisao, a ne trebas ih da peru ruke kad dodju u goste. Pipaju case, tanjire, ljube se tri puta, ruka u ruci, pomaze dete....

Zasto bi ugazila u neciju pljuvacku? Veca je sansa je da ce se gosti uhvatiti za sipke u prevozu za koje se drzao neko ko je pljunuo nego da ugaze u pljuvacku, pa se rukom kojom se hvata za sipku obrisao, a ne trebas ih da peru ruke kad dodju u goste. Pipaju case, tanjire, ljube se tri puta, ruka u ruci, pomaze dete....

Ma da, pričam ti priču. Moja deca više nisu deca, a dok su bili deca, pazila sam ko ih i kako ljubi, ali cipele, fuuuujjjjjjjjj

Ma da, pričam ti priču. Moja deca više nisu deca, a dok su bili deca, pazila sam ko ih i kako ljubi, ali cipele, fuuuujjjjjjjjj

Gde zivis, ako nije tajna?

http://centar.ba/img/h/350/upload/images/Fotografije/Vijesti/alipasina-trotoari nas.jpg

http://www.jilishta.com/Produkti/Tehnosim/03092013/6.JPG

http://img.klatenupdate.com/dprd-klaten-lebih-baik-air-pdam-solo-untuk-warga-klaten.jpg

https://blognyamitra.files.wordpress.com/2012/05/trotoar.jpg

A ovo je slika tvog mesta. Kao sto vidis, ulica, ulica i ulica. Svuda trotoar, beton, ulica.

http://nlt.limarijagavric.co.rs/images/naslovi/map.gif

]

Poslednja izmena:
Ти исти који се грозе ђонова ципела, они табанају боси по прљавим подовима када испробавају одећу по кабинама и онда тим табанима опет улазе у ципеле.

ФУУУУЈ!

Тако је, Сплит и Задар су баш са континенталном климом, далеко од утицаја мора..

- - - - - - - - - -

Ти исти који се грозе ђонова ципела, они табанају боси по прљавим подовима када испробавају одећу по кабинама и онда тим табанима опет улазе у ципеле.

ФУУУУЈ!

Глупости, изујеш једну ципелу, навучеш ногавицу, па обујеш ципелу. Онда исто тако са другом и очувао си своју чистоту. Проверено.

Slika mikroskopskih bakterija na rukama. Cudno, gosti se teraju na izuvanje, a na pranje ruku ne.

_47481560_bacteria_on_skin-spl.jpg

Topao vazduh uzrokuje bakterijsko povecanje za 194% na malom prstu ruke i 254% na dlanovima. Susenje ruku aktivira rapidno povecanje bakterija optornih na penicilin a koje izazivaju pristeve i apscese.

Глупости, изујеш једну ципелу, навучеш ногавицу, па обујеш ципелу. Онда исто тако са другом и очувао си своју чистоту. Проверено.

Тако ја и радим кад испробавам панталоне. А многи не раде него стају чарапама у ону прашинчину.

Back