Izuvanje po kucama

Ево ја на пример. Као и по целој кући, бос или у чарапама. А у чему би требало да идем у купатило, у гуменим папучама?

У папучама. Не идеш ваљда у кревет са прљавим табанима?

Мислим, истушираш се и шљапкаш бос по плочицама, мени је то језиво.

У папучама. Не идеш ваљда у кревет са прљавим табанима?

Мислим, истушираш се и шљапкаш бос по плочицама, мени је то језиво.

А од чега би моји табани били прљави у мојој рођеној кући у којој је све чисто, од пода до плафона? Истуширам се, прострем пешкир за ноге на под, по њему газим и бришем ноге, тј. табане и стопала, а остатак бришем пешкиром за тело, мож' да дођеш да ме гледаш ако не верујеш.
Онда одложим пешкир за ноге на своје место, а пешкир за тело на своје. Код мене се пешкири деле на пешкире за ноге, пешкире за тело после купања и пешкире за руке и лице после прања руку и умивања.

А од чега би моји табани били прљави у мојој рођеној кући у којој је све чисто, од пода до плафона? Истуширам се, прострем пешкир за ноге на под, по њему газим и бришем ноге, тј. табане и стопала, а остатак бришем пешкиром за тело, мож' да дођеш да ме гледаш ако не верујеш.
Онда одложим пешкир за ноге на своје место, а пешкир за тело на своје. Код мене се пешкири деле на пешкире за ноге, пешкире за тело после купања и пешкире за руке и лице после прања руку и умивања.

Где стављаш тај пешкир за ноге??? То може једино на сушење па у корпу за прљав веш а не назад на чивилук.

Имам пешкир за руке (мења се сваког дана), пешкире за косу и лице и пешкире за тело.

Где стављаш тај пешкир за ноге??? То може једино на сушење па у корпу за прљав веш а не назад на чивилук.

Имам пешкир за руке (мења се сваког дана), пешкире за косу и лице и пешкире за тело.

Па има своју шипку доле код радијатора, а за руке и лице су горе, исто код радијатора у купатилу. Ништа компликовано. И понављам, моје ноге су чисте готово као и руке, немају од чега да се испрљају јер су моји подови чисти да можеш да једеш с њих.

Па има своју шипку доле код радијатора, а за руке и лице су горе, исто код радијатора у купатилу. Ништа компликовано. И понављам, моје ноге су чисте готово као и руке, немају од чега да се испрљају јер су моји подови чисти да можеш да једеш с њих.

Дозволи да сумњам у апсолутну чистоћу једног пода, макар био и твој.

Дозволи да сумњам у апсолутну чистоћу једног пода, макар био и твој.

Да је чистоћа апсолутна, не бисмо одвајали пешкире за ноге од оних за тело, зар не? Али наравно, то не значи да ће пешкир за ноге бити прљав чим се ноге њиме обришу. далеко од тога.
И не знам зашто мењаш сваки дан пешкир за руке, ваљда прво опереш руке, па опране и чисте руке бришеш тим пешкиром зашто га дакле мењати сваки дан ако он брише управо опране руке?

Чекај, опереш руке, онда их обришеш пешкиром, и тај пешкир је прљав?
ruke brisem vise puta, ali se peskir za ruke menja svakodnevno, za ostalo, peskire menjam posle jedne upotrebe
dovoljno je sto je vlazan da bi se na njemu razmnozile bakterije, jer koliko god da se operes, ipak nije rec o dezinfekciji
to sto se tice ruku, a ostali delovi tela su prljaviji, tako da iz istog razloga (sto ni posle pranja nije moguce biti potpuno cist) menjam peskire

po toj tvojoj logici nikad ne bi trebalo menjati peskiri jer smo posle pranja potpuno cisti pa su cisti i peskiri, zar ne?

PS kod mene se u kuci gosti ne izuvaju

ruke brisem vise puta, ali se peskir za ruke menja svakodnevno, za ostalo, peskire menjam posle jedne upotrebe
dovoljno je sto je vlazan da bi se na njemu razmnozile bakterije, jer koliko god da se operes, ipak nije rec o dezinfekciji
to sto se tice ruku, a ostali delovi tela su prljaviji, tako da iz istog razloga (sto ni posle pranja nije moguce biti potpuno cist) menjam peskire

po toj tvojoj logici nikad ne bi trebalo menjati peskiri jer smo posle pranja potpuno cisti pa su cisti i peskiri, zar ne?

PS kod mene se u kuci gosti ne izuvaju

Не, пешкир заиста скупља гљивице, али баш за један дан да скупи то је претерано.

Razmisljam vec nekoliko dana o ovoj temi (ocigledno nemam pametnijeg posla :lol:).
Dakle izuvanje po kucama… Da li se kod vas gosti izuvaju, da li to zahtevate ili ne, da li se izuvate kada odete kod nekoga itd.

Ja nikoga ne teram da se izuva, cak i napomenem da ne moraju da se izuvaju, glupo mi je da nekome skidam cipele. Neki moji gosti to urade sami ali to su uglavnom ovi ”domaci”. Kada odem kod nekoga uvek pitam da li se kod njih izuva, bezveze mi je da udjem obuvena bez pitanja. Naravno da ne idem po blatu ali kada bacim pogled na ulicu u more pljuvacke i pticijih govanceta po kojima svakodnevno gazimo smuci mi se pomisao da to unosim u kucu. Bljak…:| Danas mi se zgadio jedan koji je hraknuo na ulicu, neko ce da stane u to i da raznosi okolo. :rolleyes:

Cula sam razne price tipa samo na selu se izuvaju jer idu po njivama i blatu. Mi u gradu se ne izuvamo, to je ”seljacki” itd. To mi je malo smesno jer je i u gradu strasno prljavo, ali dobro, to je sada nebitno… Zanima me i kako se ljudi sa detetom koje puza po kuci odnose prema izuvanju/neizuvanju gostiju?

Dakle sta vi mislite o temi? :)

jes , pa da im noge smrde u mojoj kuci :lol:

chak i kad su mi deca bila mala, nisam to trazila ni od koga .
prebrishem pod i sasvim dovoljno ..

inache to - izujte gosta, ne ide kod mene ... govori dosta o ljudima, tako da izbegavam da idem u posete gde me direktno stave u situaciju da moram da biram - da se osecam neprijatno ili da budem neprijatna.

na stranu shto je to zaista obichaj sa sela, ono kad se dobro ukaljaju , pa naravno moraju da se izuju ..

- - - - - - - - - -

u posete obichno donosim dushu :manikir:

jes , pa da im noge smrde u mojoj kuci :lol:

chak i kad su mi deca bila mala, nisam to trazila ni od koga .
prebrishem pod i sasvim dovoljno ..

inache to - izujte gosta, ne ide kod mene ... govori dosta o ljudima, tako da izbegavam da idem u posete gde me direktno stave u situaciju da moram da biram - da se osecam neprijatno ili da budem neprijatna.

na stranu shto je to zaista obichaj sa sela, ono kad se dobro ukaljaju , pa naravno moraju da se izuju ..

- - - - - - - - - -

u posete obichno donosim dushu :manikir:

Ух ух, а ти си много чиста, види се одмах.

podrazumevano .

Ајде бре не лупетај, пре неки дан стојим на аутобуској станици, немаш где да станеш од упљувака и слина. О псећим говнима на сваком кораку да не говоримо, о повраћки после ноћних провода такође, и ти која то уносиш у кућу си много чиста, а они са села су прљави.

Ајде бре не лупетај, пре неки дан стојим на аутобуској станици, немаш где да станеш од упљувака и слина. О псећим говнима на сваком кораку да не говоримо, о повраћки после ноћних провода такође, и ти која то уносиш у кућу си много чиста, а они са села су прљави.

i sad ja tebe treba da prosvetlim :lol:

nehigijenski je da nishta ne kapirash, e to mora da se izuva .

Razmisljam vec nekoliko dana o ovoj temi (ocigledno nemam pametnijeg posla :lol:).
Dakle izuvanje po kucama… Da li se kod vas gosti izuvaju, da li to zahtevate ili ne, da li se izuvate kada odete kod nekoga itd.

Ja nikoga ne teram da se izuva, cak i napomenem da ne moraju da se izuvaju, glupo mi je da nekome skidam cipele. Neki moji gosti to urade sami ali to su uglavnom ovi ”domaci”. Kada odem kod nekoga uvek pitam da li se kod njih izuva, bezveze mi je da udjem obuvena bez pitanja. Naravno da ne idem po blatu ali kada bacim pogled na ulicu u more pljuvacke i pticijih govanceta po kojima svakodnevno gazimo smuci mi se pomisao da to unosim u kucu. Bljak…:| Danas mi se zgadio jedan koji je hraknuo na ulicu, neko ce da stane u to i da raznosi okolo. :rolleyes:

Cula sam razne price tipa samo na selu se izuvaju jer idu po njivama i blatu. Mi u gradu se ne izuvamo, to je ”seljacki” itd. To mi je malo smesno jer je i u gradu strasno prljavo, ali dobro, to je sada nebitno… Zanima me i kako se ljudi sa detetom koje puza po kuci odnose prema izuvanju/neizuvanju gostiju?

Dakle sta vi mislite o temi? :)

Ni u kucama ni u stanovima se ne izuva kod mene. Tako sma naucila, mada se u mnogim krajevima sveta ljudi izuvaju. Jedino gde se izuvaju ljudi je moja soba, jer tu imam predivan beli pufnasti tepih, a i u nju ulaze samo posebni. ;) Inace, ja sam jos iz Izraelu donela obicaj da imam dva otiraca, jedan vlazan i jedan suv. Tamo su ulice malo cistije od ulica u Srbiji, ali su citije i od ulica u Spaniji i Italiji.

Kao parametri za izuvanje u vecini se navodi prljavstina sa obuce koja se unosi u stan. Treba reci da da je izuvanje obicaj koji pripada proslosti, obicaj koji nije bio prisutan u svim domacinstvima, i kao takav treba ostati stvar proslosti.

Bruto i neto, prasine ima vise u prostoriji u koju se udje obuven od samih djonova na kojima vecina necistoce od trenutka prolaska kroz vrata i izlaska iz stana ostane na istima. Kada je suvo, a to su dve trecine jedne godine, na obuci moze biti prasine, koja je kolicinski desetostruko manja u odnosu na prasinu u samoj prostoriji. Ako je sa druge strane kisan dan, a vecina ljudi danas zivi u gradovima, na asfaltu, onda se desava da kapljice kise speru necistocu sa obuce i tada opet imamo situaciju da je manje necistoca na samoj obuci od prasine u samoj prostoriji.

Ovim se pobija bilo kakvo racionalno opravdanje da se gosti trebaju izuvati.

Back