Izuvanje po kucama

Опет ескивираш одговор.

Navodite da se gosti moraju izuvati zbog:

1. unosenja bakterija
2. unosenja virusa
3. unosenja egzoticnih bolesti od migranata
4. unosenja ziv. izmeta
5. unosenje blata

Ok, sad pitanje vama - ako trazite izuvanje od drugih, da li se ispred vaseg doma izuvate vi sami, tj. nakon sto se izujete gde drzite svoju obucu punu virusa i bakterija, napolju van prostorija ili unutra?

Poslednja izmena od moderatora:
Svi su skapirali sem tebe. Razumem tvoj problem pa cu ti pojednostaviti

1. unosenja bakterija
2. unosenja virusa
4. unosenja ziv. izmeta
5. unosenje blata

Ok, sad pitanje vama - ako trazite izuvanje od drugih, da li se ispred vaseg doma izuvate vi sami, tj. nakon sto se izujete gde drzite svoju obucu punu virusa i bakterija, napolju van prostorija ili unutra?
машиш тему.
Тема је о изувању/неизувању У КУЋИ, а не о остављању обуће на улазу, или у ходнику.

Svi su skapirali sem tebe. Razumem tvoj problem pa cu ti pojednostaviti

1. unosenja bakterija
2. unosenja virusa
4. unosenja ziv. izmeta
5. unosenje blata

meni samo zbog pljuca i go.vana smeta
i nismo strogi...ko hoce da se izuje,izuva se sam,ne trazi se od gostiju to...tepihe nemamo jer kao sto znate,imamo dzukelu u stanu..ili kerinu,kako vam je draze
zimi se skoro svi sami izuvaju a leti ne
a mi kada udjemo u stan,izujemo se jer ne vidim sto bih sedela u svojoj kuci obuvena
kad idem u goste ako treba izujem se ako ne,ne izujem se
ako slucajno ugazimo u gov.no izujemo se ispred stana i operemo obucu a posle toga dezinfikujem kadu...jbg imam gadjenje na to bas i to je to...na to popizdim bas bas...

- - - - - - - - - -

da imam pare za bacanje,kad zgazim u g. tacno bih zapalila cipelu i kupila drugu jbt

Evo kucnuo je cas da se i u ove Balkanske prostore uvede saznanje o izuvanju gostiju.

U ruralnim krajevima (stanovima) se izuvaju jer su prilike neprilagodljive. Puno blata, prljave vode i sl te se ljudi izuvaju kada ulaze u kucu.

U kultivisanim sredinama ispred vrata stoje brisaci za obucu a gostinska soba je prilagodjena tako da gosti mogu u njoj biti obuveni.

Prosto jer nekima cak smrde carape koje ne peru, TOLIKO DA je higijenskije da se klijentela NE izuva.

- - - - - - - - - -

iNACE JE OVO JEDAN OD NEZVANICNIH USLOVA ZA PRIJEM U EU.

Što se onda Japanci izuvaju?Jesu li i oni ruralni?A njihove su ulice pretpostavljam čistije od naših.
A osim toga blato nekad zna biti čistije od asfalta.
Реално.
На селима нема паса луталица, животиње су по шталама, торовима и свињцима, а нема ни миграната с њиховим егзотичним тропским болестима.
На ПДФ Политика на теми ,,Азиланти 2" наводи се да је ИСИС НАМЕРНО заразио десетине хиљада миграната губом, маларијом, жутом грозницом и ко зна чиме још и послао их у Европу.

meni samo zbog pljuca i go.vana smeta
i nismo strogi...ko hoce da se izuje,izuva se sam,ne trazi se od gostiju to...tepihe nemamo jer kao sto znate,imamo dzukelu u stanu..ili kerinu,kako vam je draze
zimi se skoro svi sami izuvaju a leti ne
a mi kada udjemo u stan,izujemo se jer ne vidim sto bih sedela u svojoj kuci obuvena
kad idem u goste ako treba izujem se ako ne,ne izujem se
ako slucajno ugazimo u gov.no izujemo se ispred stana i operemo obucu a posle toga dezinfikujem kadu...jbg imam gadjenje na to bas i to je to...na to popizdim bas bas...

- - - - - - - - - -

da imam pare za bacanje,kad zgazim u g. tacno bih zapalila cipelu i kupila drugu jbt

Их, па то говхо, то ти је закон карме.

I jos nesto...ovde svi zapeli za goste...nije stvar samo u gostima,da njih neko "tera"da se izuvaju.Izuvanje je pravilo za sve...i za domacine i za goste...ili nije.

- - - - - - - - - -

Pusti Japance. Japanci peru carape i greju podove.

A kod nas se ne peru carape? :)

- - - - - - - - - -

Реално.
На селима нема паса луталица, животиње су по шталама, торовима и свињцима, а нема ни миграната с њиховим егзотичним тропским болестима.
На ПДФ Политика на теми ,,Азиланти 2" наводи се да је ИСИС НАМЕРНО заразио десетине хиљада миграната губом, маларијом, жутом грозницом и ко зна чиме још и послао их у Европу.

Kad odem u moje selo,tamo je sve cistije nego u gradu.Nema prasine,prljavstine,smeca...samo zelena trava u dvoristu i staze do kuce.Ako je nesto i blatnjavo,to je "ekoloski",cista priroda :) Vazduh cist,niko ne lozi ugalj,nema smoga,cadji.Tako da ovaj "ruralni"argumen za izuvanje otpada.:)

Наравно да нико није ни помислио да неки власник оставља говха свог кућног љубимца вани.

ja nisam neki vlasnik
ja sam ja
meni prvoj idu na nerve sa tim bombama jer su obicno bas na igralistu
pre par meseci mi je mladja na sred igralista rukama izmuljala go.vno
od svih zelenih povrsina u kraju,oni dosli bas tu gde je igraliste...a imaju i stanicu dalje ogradjen park za pse
al ne...svako jutro dodju na igraliste dok jos nema dece i ne pokupe za psima
i mala kad je to dohvatila, sutradan ja vidim u prolazu njih kako stoje i pricaju dok im psi setaju po igralistu
tako sam blizu bila da im se mame mamine al nisam ..iskontrolisala sam se jer da nisam,oplela bih ko zadnji divljak
sad renoviraju park pa ce da ograde,pa da vidim dal ce da se.ru kod penjalice
inace svi oni (konkretni njih par koji tu bas dovedu pse) sa psima pricaju kao sa ljudima
ostali ne dovode i izmedju ostalog,kapiraju da su psi,psi a ne ljudi i skupljaju za njima...videla sam

U okolini Nisa, zabelezen je obicaj da se pre jela svi ukucani izuvaju jer se veruje da bi se zbog toga pilici istovremeno izvodili, zene brzo poradjale, krave telile, a ovce jagnjile.

- - - - - - - - - -

Očigledno, unošenje raznih vrsta nečistoća sa ulice, može uticati na zdravlje ukućana domaćina. Kako bi se ovaj negativni efekat neutralisao, dolazi do nastanka norme koja to reguliše.

„Jedno od najvažnijih pitanja za nas je kako u Srbiji, recimo, sve veći broj mladih ne poštuje ovu normu? To je verovatno zato što su shvatili da unošenje nečistoće sa ulice u kuću putem patika verovatno ima zanemarljiv uticaj na zdravlje ili makar ne postoji dovoljno atraktivna javna informacija koja bi to potvrdila.

I sada se ovde vraćamo na proces: što veći broj ljudi počne da sledi praksu neizuvanja i čim taj broj probije određenu granicu brojnosti, treba očekivati da se i sve veći broj drugih ljudi pridruživati sleđenju nove prakse, dakle neizuvanja, čime će zapravo doći do stvaranja nove norme”, kaže za ugradu.info asistent Milovan Dekić.

Amerikanizacija je najvise uticala na to da se mladi ljudi ne izuvaju po stanovima. Uzmimo npr neki USA show tipa Seinfeld, ja nisam nijednom video da se tamo ikad glumac u stanu izuo.
Stovise, uvek stave prljave cipele/tenisice na stolic za kafu. Ili se obuti koprcaju po krevetu. A cipele u kojima je neko hodao u new yorku ne da bih izuo, nego zapalio.

Izuvanje u gostima je kod nas najbolji detektor po kome se poznaje po kome se prepoznaje Bosanac ili Srbijanac sa juga , orijentalni obicaji zaostali od Turaka , a inace se po Vojvodini uglavnom ne izuva , osim ako nije dodjoska kuca .
Mada nemam neki vrednosni sud o tome , vise je stvar navike , nigde se ne izuvam i to i ne ocekujem kad neko dodje kod mene , al razumem i one druge koji to praktikuju , nekada obuca zna bas da bude strokava pa onda i ima nekog rezona ,pogotovo ako je u pitanju selo gde je blato do kolena , al stvarno ne razumem zasto bi se neko u stanu u urbanoj sredini kad dodje u posetu izuvao , ako se nesto i zaprlja malo uvek se moze ocistiti nije na kraj sveta .

Poslednja izmena:
kako da usmrdim obucu da mi bazde carape kad odem ovima na gajbe?

Искењаш се у ципеле...

- - - - - - - - - -

Izuvanje u gostima je kod nas najbolji detektor po kome se poznaje po kome se prepoznaje Bosanac ili Srbijanac sa juga , orijentalni obicaji zaostali od Turaka , a inace se po Vojvodini uglavnom ne izuva , osim ako nije dodjoska kuca .
Mada nemam neki vrednosni sud o tome , vise je stvar navike , nigde se ne izuvam i to i ne ocekujem kad neko dodje kod mene , al razumem i one druge koji to praktikuju , nekada obuca zna bas da bude strokava pa onda i ima nekog rezona ,pogotovo ako je u pitanju selo gde je blato do kolena , al stvarno ne razumem zasto bi se neko u stanu u urbanoj sredini kad dodje u posetu izuvao , ako se nesto i zaprlja malo uvek se moze ocistiti nije na kraj sveta .

На мој персијски тепих ђоном не може...

Наравно да се треба изувати, не постоји ни један једини разлог за не изување осим ако вам чистоћа није битна.
Ако имате госте којима смрде ноге, време је да се запитате да ли се дружите са правим људима, јер особе које немају основне хигијенске навике не требају ми у друштву.
Јасно је шта се све уноси на обући, још да имам дете које се игра на поду а да се гости не изувају, запитала бих се ко је ту луд :confused:

Ви што се не изувате, вероватно вам је нормално да и у кревет легнете обувени, мислим што да се икад изувате? То мора да је јако глупо.. као и прање ногу :roll:

Poslednja izmena:
Да, стварно, то изување је источњачки обичај (као и покривање пода тепихом, узгред) и интересантно је како је доспело као обичај на север чак до Војводине и Мађарске.

Знам да изување није по бонтону, али и та правила бонтона која знамо су одређена у некој клими западне Европе. Живим у вароши средње величине на северу Србије, и овде се изување, било у стану, било у кући, сматра за лепо и очекивано понашање, и то подједнако у српским и мађарским домовима. То је толико подразумевано да домаћин мора одмах при доласку гостију да нагласи ако изување није потребно, јер ови већ одмах крећу.

А што се тиче бонтона и разлика између обичаја, испричаћу још нешто интересантно. Овде је обичај да када се за недељни ручак сервира барен кромпир и сос, да се кромпир у тањиру изгњечи виљушком и затим измеша са сосем. Причао ми је отац једног мог пријатеља да када је тако пре много година јео у друштву неких Енглеза, да су се они на то згадили и згрозили. :-|

Богарт је био занимљив. :)

Да, стварно, то изување је источњачки обичај (као и покривање пода тепихом, узгред) и интересантно је како је доспело као обичај на север чак до Војводине и Мађарске.

Знам да изување није по бонтону, али и та правила бонтона која знамо су одређена у некој клими западне Европе. Живим у вароши средње величине на северу Србије, и овде се изување, било у стану, било у кући, сматра за лепо и очекивано понашање, и то подједнако у српским и мађарским домовима. То је толико подразумевано да домаћин мора одмах при доласку гостију да нагласи ако изување није потребно, јер ови већ одмах крећу.

А што се тиче бонтона и разлика између обичаја, испричаћу још нешто интересантно. Овде је обичај да када се за недељни ручак сервира барен кромпир и сос, да се кромпир у тањиру изгњечи виљушком и затим измеша са сосем. Причао ми је отац једног мог пријатеља да када је тако пре много година јео у друштву неких Енглеза, да су се они на то згадили и згрозили. :-|
Da kod Engleza i uopšte tih naroda iz kilave klime severozapada Evrope paradajz je skoro nepoznata namirnica... primitivci.
Dovoljno je pogledati onu blesu Rudolfa kad napravi ogromnu salatu i na vrh iste postavi polutku paradajza iz koje nije isečen zeleni nejestivi deo... bljak, a da ne kažem da drljavi Englezi npr prilikom pečenja mesa ne roštilju stave crni luk u ljusci na ivicu istog i posle takav luk pojedu...

Da kod Engleza i uopšte tih naroda iz kilave klime severozapada Evrope paradajz je skoro nepoznata namirnica... primitivci.
Dovoljno je pogledati onu blesu Rudolfa kad napravi ogromnu salatu i na vrh iste postavi polutku paradajza iz koje nije isečen zeleni nejestivi deo... bljak, a da ne kažem da drljavi Englezi npr prilikom pečenja mesa ne roštilju stave crni luk u ljusci na ivicu istog i posle takav luk pojedu...]

Vecina engleza o kojima diskutujete se hrani nepravilno, jede leseve koji su puni losih masti, Rudolf isto tako, ne zna koja je prirodna hrana coveka i da covek po morfoloskim karakteristikama nije predator vec biljojed.

7402151_orig.jpg

Back