Izreke i mudrosti 40+

Screenshot_20240322-084505-542.png
 
Jedna od tajni života je da iskreno budete ono što jeste. Kako drugi žele da vas vide, i kakvi biste jednog dana mogli postati... to su fantazije.
Da bi se iskreno bili ono što jeste, treba da se odreknete svoje iluzije i da se hrabro suočičte sa sadašnjošću.

Bil Purdin
 
„Новцем можемо купити храну, али не и апетит; лек, али не и здравље; удобан кревет, али не и сан; знање, али не и мудрост; сјај, али не и лепоту; раскош, али не и топлину; разоноду, али не и радост; познанике, али не и пријатеље; слуге, али не и верност"

Арне Гарборг
 
Riziku zaostajanja ili riziku preticanja. Opasnostima što ih donosi moć, jednako kao i nemoć.
A pošto je inteligencija u prvom redu i funkcija i instrument nagona za održanjem, ona je uvek “poremećena”, kad god nas, gura u neprilike.

Borislav Pekić
 
"...volim proljeće, mislio sam, volim proljeće, neumoreno i neotežalo, budi nas vedrim lakomislenim zovom da počnemo iznova, varka i nada svake godine, novi pupovi niču iz starih stabala, volim proljeće, vičem u sebi uporno, prisiljavam se da povjerujem, krio sam ga od sebe ranijih godina, a sad ga zovem, nudim se da me obuzme, dodirnem cvijet jabuke kraj puta, i glatku novu grančicu, sokovi žubore njenim bezbrojnim žilicama, tok im osjećam, neka mi kroz jagodice pređu u tijelo, jabukov cvat da nikne na mojim prstima, i prozirno zeleno lišće na mojim dlanovima, da budem blagi miris voćkin, i njena tiha nebriga, nosiću ocvjetale ruke pred zadivljenim očima, pružaću ih kiši hraniteljki, u zemlju ukopan, nebom hranjen, proljećima obnavljan, jesenima smirivan, dobro bi bilo početi sve iz početka."

(Derviš i smrt)
 
"Dobro je i prirodno sećati se prošlosti i misliti na budućnost, ali živeti ma i delimično u budućnosti ili prošlosti nezdravo je, čak i opasno. To znači kočiti i potkradati svoj sadašnji život, ne spasavajući ništa od prošlosti i ne čineći ništa za budućnost. Glavnim delom svoga bića, najboljim snagama srca i razuma čovek treba da je uvek i ceo u sadašnjem trenutku, koji je jedini pravi i jedini mogući život koji živimo."

Ivo Andrić
 

Back
Top