Izdavanje knjige

gost 266011

Aktivan član
Poruka
1.028
Poštovanje.
Ja imam pitanje, i svaki savet mi je iznimno dobrodošao. Elem, kada rešite da izdate knjigu (svi koji ste vec to prosli ili ste samo jednostavno upuceni u problematiku istog ), najlepše zahvaljujem na svesrdnoj pomoci....mene interesuje kakko sve to ide. DakleM, detaljno ako moze. Kuda se ide od pocetka, i kojim redom? Gde zasticujem svoj rukopis, koliko to kosta, kako naci izdavaca. Ne znam koliko sam ajsna, ali bilo bi mi zaista od velike pomoci, ako neko zna, koji je postupak po redosledu, gde bih ja totalno bila zasticena od prevara, da mi neko ne mazne stivo napisano ili da neko ne zloupotrebi pre objavljivanja. Koliki su troskovi, i gde sve treba da idem, odnosno sta sve da uradim, da moje delo ugleda svetlost dana? Hvala unapred svima koji znaju nesto o tome. Ako vec tema postoji, molim Vas spojite je , ja ne nadjoh.
S postovanjem,
sunasce Jeca. :kiss: :cao:

Zavod za intelektualnu svojinu tu možeš da zaštitiš bilo šta od krađe.
Što se troškova tiče ne znam ti reći, ali mislim da bi trebala da pošalješ izdavačima delove (da te ne bi drpili) pa ako im se svidi oni snose sve troškove i ti dobiješ samo procenta od zarade.
najbolja varijanta ti je da pošalješ mejl izdavačkim kućama sa ovakvim pitanjem.

Ali pričamo o zemlji Srbiji gde niko neće ni pogledati anonimnog pisca, pa bi ti možda i sami rekli koja je cifra za koju bi ti štampali knjigu.

Što se troškova tiče ne znam ti reći, ali mislim da bi trebala da pošalješ izdavačima delove (da te ne bi drpili) pa ako im se svidi oni snose sve troškove i ti dobiješ samo procenta od zarade.
najbolja varijanta ti je da pošalješ mejl izdavačkim kućama sa ovakvim pitanjem.

Ali pričamo o zemlji Srbiji gde niko neće ni pogledati anonimnog pisca, pa bi ti možda i sami rekli koja je cifra za koju bi ti štampali knjigu.

Tužno ali istinito.:aha:

Ево вам га један конкурс:

Управни одбор Привредног друштва „Милениум груп“д.о.о., на седници одржаној дана 28.07.2011.год. доноси следећу:

О Д Л У К У

Устројава се годишња награда за књижевност.

Расписује се јавни позив–конкурс за пријем радова.
Право учешћа на конкурсу имају млади неафирмисани књижевници, који до сада нису објављивали своје радове у виду збирки поезија, романа, есеја.
Јавни конкурс траје до 30.10.2011.год. и исти се има објавити у дневном листу који се дистрибуира на целој територији Републике Србије.
Радове доставити у писаној форми, у три примерка, на српском језику, ћириличним писмом и са обавезним потписом,
адресом и контакт телефоном аутора, на следећу адресу:
„Милениум груп“- Дирекција за маркетинг и издавачку делатност, Београд, ул. Кнеза Милоша бр.82,
са назнаком „ ЗА КОНКУРС“.
Жири ће 08.11.2011.год. јавно објавити одлуку о избору победничког рада.
Додељује се само прва награда, која се састоји од Повеље, новчаног износа од 30.000,00 динара и издавање награђеног рада у тиражу од 500 примерака.

Особа за контакт: Јелена Грујић 064/861-57-35

Председник УО
Јован Митровић

Ово ти важи за све земље, мање више је принцип исти свуда.

Poštovanje.
Ja imam pitanje, i svaki savet mi je iznimno dobrodošao. Elem, kada rešite da izdate knjigu (svi koji ste vec to prosli ili ste samo jednostavno upuceni u problematiku istog ), najlepše zahvaljujem na svesrdnoj pomoci....mene interesuje kakko sve to ide. DakleM, detaljno ako moze. Kuda se ide od pocetka, i kojim redom? Gde zasticujem svoj rukopis, koliko to kosta, kako naci izdavaca. Ne znam koliko sam ajsna, ali bilo bi mi zaista od velike pomoci, ako neko zna, koji je postupak po redosledu, gde bih ja totalno bila zasticena od prevara, da mi neko ne mazne stivo napisano ili da neko ne zloupotrebi pre objavljivanja. Koliki su troskovi, i gde sve treba da idem, odnosno sta sve da uradim, da moje delo ugleda svetlost dana? Hvala unapred svima koji znaju nesto o tome. Ako vec tema postoji, molim Vas spojite je , ja ne nadjoh.
S postovanjem,
sunasce Jeca. :kiss: :cao:
Пре свега је ипак битно да ти је дело доброг квалитета. .)

А трошкови се разликују, од зависности колики је обим рукописа, и каква је опрема књиге, колико примерака. Наравно, и од издавача до издавача. Кад процени да је дело с бољом "прођом", издавач сам финансира, или учествује у финансирању, а и за проценат од продаје књиге је различито, како ко. И, како се договориш.

Има и непоштених и поштених, солиднијих и мање солидних, а ја, већ о томе толико овде раније писах, препоручујем следеће:

http://www.poetabg.com/
http://www.malinemo.rs/

Спадају у тзв. "мање" издаваче, али ураде за своје објављене књиге много више чак и од већине тзв. "великих". А за њих конкретно, из личног искуства, гарантујем да су поштени, и да им слободно можеш поверити рукопис, у смислу да ти га неће украсти, штавише, да ће крајње коректно и поштено да ураде све што подразумева процес "производње" књиге. Оно што иде касније, а то је "маркетинг" јесте нешто слабије, али не зато што то не желе, већ што, напросто, ни они сами немају довољно јаку "медијску подршку". Али, колико могу, с пласманом у књижаре, библиотеке, рекламирању на својим сајтовима, или на фб, раде темељно. Редовно учествују на Сајму, тамо држе промоције, итд...

"Поета" у последње време ради на томе и да обезбеди медијски простор на некој од тв.

На пример, само захваљујући њима моје су књиге доспеле овде:
http://www.yu4you.com/trazi.php?terms=Neda+Kovačević&lang=sr

П. С.

Једини уистину прави издавачи - они што имају запослене у свим сегментима које издаваштво треба да подразумева, од уредника, преко лектора, коректора, финансијске и других служби, дистрибуцију, пласман, књижаре, до директора, јесу,данас, заправо још "Службени гласник", Завод за уџбенике" и, делимично СКЗ, "Клио"... А ни они са све тим, нису без неких мана и пропуста.

Што не значи да и ови неки "мали", са свега неколико запослених, не раде професионално, како већ напоменух.

Mnoge izdavačke kuće traže da im se plati za izdavanje knjige, što je totalni finansijski krah za investitora (uglavnom, samog autora)
Sa svim navedenim se slažem, ali ipak moje iskustvo zbori drugačije...

Pre godinu, dve, sam pisao žanrovske kratke priče za jedan sajt, sa ciljem da animiram ondašnje članstvo.
Pisao sam "ošišanom" latinicom, prepuno grešaka, gramatičkih i svih ostalih, Izbacio sam tokom godine oko desetak priča (kratka fantastična proza) i jednog dana se pojavi na tom forumu novi nik, a sa njim i jednostavno pitanje "Mogu li ja ovo da izdam?"

U pitanju je bio izdavač, vlasnica jedne male izdavačke kuće koja se bavi isključivo domaćom fantastičnom prozom. Njena edicija Novi Horizonti se bavi neobjavljenim autorima, tako da je prošle godine, za sajam knjiga, izdala nekoliko pisaca u pokušaju

Uz talenat, treba i mnogo sreće. (ako mislite da ne platite izdavanje što je po meni apsurdno, pare nikad više ne vidite jer se ipak knjige prodaju mnogo sporo)
I kada šaljete nekome vaš rad, on mora biti besprekoran, u smislu da je bez greške! Pojedini urednici neće da čitaju dalje ako naiđu na istu!

Cifra od 2000 evra bi trebala da poklopi knjigu od oko 300 do 400 stranica, tiraža 500 komada sve sa ilustracijom i lektorom.

Poslednja izmena:

Back