Ova reč baca senku na celu rečenicu.Ako nemaš normalno obrazovanje džabe ti sav keš,odraće te ko god stigne.Klasičan primer su Rusija i Emirati.Džabe im lova kada su i dalje glupi kao k**ac i nesposobni da bez stranaca urade nešto najprostije da valja.Daleko bolje se pokazao skandinavski model života.
Sta nas narod kaze? Da zavrsim fakultet i da nadjem posao,umesto, da zavrsim fakultet i pokrenem svoj posao. Svi bi da se uvale u drzavnu administraciju i da lade jaja.
Drzava pravi tu jednu gresku. Dovodi koje kakve strane kurce i daje im grdne pare da zaposle ljude,umesto da sa tim parama pomognu par ljudi da pokrenu svoj posao i da buduce preduzetnike malko edukuju.
Mala i srednja preduzeca su glavni pokretaci privrede razvijenih zemalja,a ne velika. U Rusiji i nije tako strasno,moj ujak kaze da tamo mozes komotno da zaradis 1000 eura mesecno,ali da je i zivot skup.
Kod nas se svi bave nekim uslugama,otvaraju markete,razne zanatske radnje,frizerske salone,umesto da se otvaraju neke radnje koje ce proizvoditi nesto.
Poljoprivreda stvarno moze da bude nas adut,ali mi ne mozemo da prodajemo to kao sirovinu (malinu,kupinu,sljivu),mi bi trebalo da imamo neke fabrike koje bi preradjivali to i pravile polu proizvod ili gotov proizvod (sok,rakiju,dzem,marmeladu...),e tu lezi prava kinta.
Povezes seljake iz okolnih mesta gde se nalaze,edukujes ih kako se sta radi,potpises ugovore sa njima i oni ti proizvode sirovinu,otkup je zagarantovan,fabrika stancuje gotove proizvode i to posle prodajes u inostranstvu i delom na nasem trzistu. Seljaci puni para,fabrike rade,izvoz raste,ljudi na selu ostaju.
Mi treba da postanemo clanica Nato pakta,da idemo da ratujemo i na kraju od borbe da pokupimo plodove (obnova okupirane teritorije,to je posao za gradjevince,naoruzavanje kvislinskih vlasti kao sto smo naoruzali Irak),ali za sve to treba zeleno svetlo SAD-a. Tu lezi nasa sansa,a ne da se bakcemo mi glupostima.
Naravno i IT tehnologije su ekstra stvar (programi za androide,reobotika,softweri,igre),to bi trebalo uvesti red da se od toga uzimaju porezi.