Дакле, пре отприлике недељу дана сам нешто размишљао док сам се туширао (тад се одлично размишља), па сам дошао до неког закључка, исправног или погрешног, и хтео сам да га поделим овде, на овој теми, са вама.
Међутим, након туширања сам заборавио.
Онда сам после неколико дана седео на тоалет шољи и исто сам имао дубоке мисли. Тада се најбоље размишља.
И сетио сам се да нисам написао то што сам хтео.
После сам и то заборавио.
Али ме ова слика, коју је дулесрбенда поставио подсетила на моје размишљање.
У суштини, свака странка има неко своје "тврдо бирачко језгро" које не одступа од гласања за своју странку како год окренеш и каква год да је кампања. Па тако нпр. ДСС има својих 6-7 % без обзира на кампању. Мсм..они су толико смотани и толико су "смеђе флеке" да њима кампања и иније потребна. Они ће освојити своје гласове, исти број, са кампањом или без јер за њих гласа увек само то тврдо језгро коштуничиних симпатизера.
СПС има тих својих 12-ак посто тврдог бирачког језгра, које наставља свој живот из деведесетих + они који су се увалили на функције кроз СПС и њихово окружење и те две категорије су тврди бирачи СПС и увек ће гласати за социјалисте. Они у суштини ван тога и немају бираче, нити потенцијалне бираче. Њих не могу да изгубе а да направе пробој (попут СНС-а) нису у стању. Осим ако се не деси нека велика промена.
ЛДП има својих 5-6 % тврдог бирачког језгра, које гласа за њих и на свим изборима добијају управо толико + нешто минимално што у кампањи отму нпр. демократама. (Мада, на овим изборима ће добар део тих "тврдих" одабрати Радуловића, па се надам да ће Чеда остати без целзијуса а тиме ће вуЋко остати без потенцијалног коалиционог партнера)
Радикали очигледно имају 3 % тврдог језгра, демократе око 11-12 % тврдог језгра итд..итд...
Е сад, поред тог тврдог језгра које све партије поседују, постоји и једна повећа маса оних људи који углавном редовно излазе на изборе али се опредељују према тренутној политичкој ситуацији или тренутној понуди или за кога је већина итд..итд... То су углавном оне масе које су деведесете гласале за СПС после за СРС па за ДОС па за Воју Коштуницу, па се поделиле на ДС-СРС после се поделиле на ДС-СНС и данас углавном гласају за СНС. у суштини, то није униформисана маса, неки из ње испадају, неки упадају, неки заокруже ове, неки оне, али углавном се може установити поменута правилност.
Е сад, демократска странка се поделила на ДС и НДС и по некој логици, тих 12 посто деесоваца би требало да се подели на Ђиласа и БоТу па да на крају не остане ништа.
Али, међутим!!! ДС је пао на најниже гране испод којих нема ИСПОД. ДС је дочекао судбину коштуничине странке, тј. ситуацију у којој имају ИСКЉУЧИВО гласове свог "тврдог бирачког тела". Додуше, њихово тврдо бирачко тело је веће од коштуничиног па Воја добија 7 % а ДС 12 % гласова.Дакле, БоТа није својим изласком ослабио ДС јер је ДС-у остало само тврдо језгро а БоТа је био магнет, не за тврдокорне демократе, већ са оне који прате трендове (као и БоТа манекен). Што даље значи, да БоТа није откинуо бираче ДС-у јер је ДС-у остало само тврдо језгро. Коме је БоТа покупио гласове? Ако је судити по слици коју је дулесрбенда поставио
БоТа има солидан број гласова. Одакле му гласови ако их није покупио ДС-у? Па БоТа је покупио гласоове оне масе људи који не припадају "тврдим језгрима партија" већ се од избора до избора одлучују за поједине опције, у зависности од понуђеног. Ако је покупио те гласове, он је у највећем постотку покупио гласове управо СНС-у. Дакле, БоТа је несвесно постао Тројанац у редовима СНС. Ако. Није то лоше. Само се надам да неће прећи целзијус ни он. Надам се да ће вуЋко остати само на једном коалиционом партнеру. А то је СПС. Нека наставе где су стали са урушаавњем Србије.