Izbor za top-listu najuticajnijih dela svetske književnosti u poslednjih 200 godina!

Дади

Poznat
Poruka
8.502
Dragi forumaši ovde možete navesti 10 naslova koji bi po vama trebalo da odnesu pobedu po hijerarhijskom redu od 1 do 10, čime bi 1 predstavljalo najbolje delo.
Na kraju marta će se sabirati svi rezultati i knjige koje su najviše puta pominjane biće postavljene kao konačna lista najuticajnijih književnih dela izabrana od strane nas forumaša.

Izvolite da vas vidimo :bye:

Evo moje liste:

1. Milan Kundera - Nepodnošljiva lakoća postojanja
2. Džejn Ostin - Gordost i predrasuda
3. Džon Ronald Rejel Tolkin - Gospodar prstenova
4. Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat i mir
5. Milan Kundera - Oproštajni valcer
6. Branko Ćopić - Orlovi rano lete
7. Stevan Sremac - Pop Ćira i pop Spira
8. Robert M. Pirsig - Zen i umetnost održavanja motocikla
9. Džordž Orvel - 1984
10.Mihail Afanasjevič Bulgakov - Majstor i Margarita

E sad..moram priznati da kad sam krenuo da sastavljam izgledalo je mnogo lakše u glavi... ipak nisam siguran dal je redosled dobar i dal mi je neka knjiga više zaslužila tu da se nađe od neke koja se našla ali dobro..ovo je moj spisak i držim se njega...nemojte mi se smejati znam da imam čudan ukus ali mlad sam ima nade još za mene :)

:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Ti, Dadi, samo sviraš, a ni malo ne zadevaš, koliko ja vidim!
Nikoletina Bursać bi mi bio prvi na listi književnih likova koje nikad nije trebalo izmisliti!

Seti se kako si se osećala kad si prvi put ko klinka pročitala tu knjigu :) na osnovu tog osećaja ja sam tu knjigu stavio na spisak iako sam je čitao u osnovnoj školi :)

Seti se kako si se osećala kad si prvi put ko klinka pročitala tu knjigu :) na osnovu tog osećaja ja sam tu knjigu stavio na spisak iako sam je čitao u osnovnoj školi :)

Ne želim da se sećam ničega u vezi sa tom knjigom.
U osnovnoj se čita 20 000 milja pod morem - e, taj osećaj je za sećanje.
O majn got, šta vam je sa tim neokomunizmom? :eek: I, kad već mora, što ga ne tražite po Italiji, tamo je bar bio kreativan.
Iskreno se nadam da će se javiti neki profesor srpskog i obradovati me činjenicom da je taj Nikoletina izgnan iz programa.

Pa tu su Andrić, Vasko Popa i Kiš. Ni Mađari više nemaju, a ostale južnoslovenske braće nema ni na mapi. Iznenadili su me Grci, mislim ovi savremeni, priličan broj ih je stavio. Ima, recimo, i Nigerijaca pet ili šest, a kod nas ih niko ne čita. Ali oni pišu na engleskom, a Blum je prilično anglocentričan.

Evo, htela sam da dam MOJ mali doprinos ovoj listi, za koju vec vidim da se sastoji od svega i svacega. Knjiga, koja je najvaznija od pocetka sveta do dana s je Biblija i u to nema sumnje.

Biblija nije knjiga, to je sveto pismo. Da ti je toliko važna kao što pričaš, znao/la bi barem tu očiglednu razliku. Molim te ne pravi više parodiju od moje vere. Kao što sam ja tolerantan prema ljudima koji nisu vernici ili su pak druge vere od hrišćanske, tako bih bio jako zahvalan ukoliko bi i ti bio/la tolerantna prema meni i prestao/la da mi vređaš veru. Hvala unapred i srdačan pozdrav.

Evo, htela sam da dam MOJ mali doprinos ovoj listi, za koju vec vidim da se sastoji od svega i svacega. Knjiga, koja je najvaznija od pocetka sveta do dana s je Biblija i u to nema sumnje.

Ja te od srca molim da se potrudiš da ni sebi, ni nama, pratiocima i poštovaocima tvog lika i dela, ne prirediš neki trajniji ban. Da te nije bilo još par dana, došla bih u iskušenje da pišem Anonimusima.

:heart2:

Ja mogu da formiram listu vrednih dela,dela koja cine covecanstvo boljim.A ovde se trazi lista najuticajnijih dela,a kad je tako onda vam eto Tolstoja.On je uticajan,eto vam Henri Milera,i on je,eto vam Koelja,Danijela Stil,Sidni Seldon,razni Hari Poteri,tu vam je i Hoseini,i svi oni sa milionskim tirazima.Svi oni sto jedni drugima dodeljuju nagrade i medjusobno se hvale na poledjinama svojih knjiga.

Pa sad nije se lako bas setiti kad je koja knjiga izasla.To znaci negde da pocnemo od 1800. godine.
Neko je pomenuo Bibliju,ona jeste knjiga jer i nastao je taj naziv od grcke reci BIBLOS ili kako se vec kaze knjiga na grckom.Samo Biblija nije napisana u zadnjih 200 godina.
Mogu napisati deset knjiga koje se meni dopadaju,koje smatram i vrednim i koje imaju pozitivan uticaj na coveka.
1.Tako je govorio Zaratustra - Fridrih Nice
2.Faust - Gete
3.Pesme - Lord Bajron
4.Zlocin i kazna - Dostojevski
5.Psihopatologija svakodnevnog zivota - Frojd
6.Anatomija ljudske destruktivnosti - Erih From
7.Pripovetke - Kafka
8. Jadnici - Viktor Igo
9.Pol i karakter - Oto Vainiger
10.Aleksandrijski kvartet - Darel

Ako bih izbacio sa liste filozofe i psihologe,lista bi malo drugacije izgledala.Verovatno mi ovaj spisak nije dobar jer tesko je nabrzaka setiti se svakoga,a lista je premala,samo deset.

Evo moje liste:

1. Milan Kundera - Nepodnošljiva lakoća postojanja
2. Džejn Ostin - Gordost i predrasuda
3. Džon Ronald Rejel Tolkin - Gospodar prstenova
4. Lav Nikolajevič Tolstoj - Rat i mir
5. Milan Kundera - Oproštajni valcer
6. Branko Ćopić - Orlovi rano lete
7. Stevan Sremac - Pop Ćira i pop Spira
8. Robert M. Pirsig - Zen i umetnost održavanja motocikla
9. Džordž Orvel - 1984
10.Mihail Afanasjevič Bulgakov - Majstor i Margarita

E sad..moram priznati da kad sam krenuo da sastavljam izgledalo je mnogo lakše u glavi... ipak nisam siguran dal je redosled dobar i dal mi je neka knjiga više zaslužila tu da se nađe od neke koja se našla ali dobro..ovo je moj spisak i držim se njega...nemojte mi se smejati znam da imam čudan ukus ali mlad sam ima nade još za mene :)

Kazu o ukusima se ne raspravlja.Mozda si vrlo mlad,ali tvoj spisak je zaista neozbiljan.
Kundera jeste solidan ali dva puta si ga stavio na listu,a nema recimo na listi jednog Getea.
O Tolkinu,Copicu,Sremcu,Bulgakovu,Pirsingu,Ostin i Tolstoju , nema smisla ni da pisem koliko su neozbiljni u svetskim razmerama.
I ako Tolstoj,Bulgakov i Tolkin imaju svetski poznata dela.

Back